Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 147 170
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Джуличка, лекарят в екипа ни работи в Педиатрията на МА. За останалите вече говорихме, че не сме упълномощени нито да казваме имената им, нито да говорим от името им. А те си имат своите причини, които предвид ситуацията в БГ болниците на никой не е трудно да се досети какви са. Точка.
Освен това при подписване на петицията има незадължително поле "професия". В базата има поне 5 регистрирани лекари. Има акушерки и дули. Още нещо, всеки момент на сайта ще качим репортажа на Дуол за участието й на конференцията на midwiferytoday в Германия. Няма да казвам нищо повече, но той е многозначителен и по отношение на петицията.

# 541
Джуличка, защо ли ме гонят спомени, че 'влизането' ти в темата беше саркастично-иронично? Всеки има своите моменти понякога.

Не става въпрос за липса на прозрачност, става въпрос за това, че за съжаление в момента нямаме ресурса да отговаряме и да нищим едни и същи въпроси на едно и също място до безкрай. Наистина съжалявам, но е факт.

пп Сега видях, че все пак Ива си е направила труда да ти отговори.

# 542
Ето, точно за това тази държава никога няма да се оправи !!!
Защо трябва някой да се крие като мишок и да слухти какво се случва ???
А после, ако случайно настъпят тези промени, да се бие в гърдите и да разказва колко много е направил той в името на каузата !!!
Защо когато протестират, че са им ниски заплатите не се крият ? А се изтъпанчват по всички телевизии да реват като....?! (хайде да не казвам)
Сами си отговорете колко доблестен е човекът, който не смее да каже открито мнението си, а предпочита да мижитурства и да живурка по досегашния начин.
Наистина слагам точка. Голяма точка. Не бих могла да стоя рамо до рамо с хора, които се страхуват да погледнат истината в очите!
П.С. Аз не бих избрала такъв лекар за своето раждане!!! А вие ???
Последното е по - скоро констатация, отколкото въпрос. Не се хабете да ми отговаряте.
П.С.2 Защото, Мария Ст. саркастично-ироничното ми мнение  беше в начален стадий. Сега вече е затвърдено на 100%. За това.

# 543
Вероятно имаш своите си причини да си толкова осъдителна. И вероятно си направила твърде много опити да допринесеш за оправянето на държавата, за да си позволиш коментара с трите удивителни.
Аз не мисля, че имам моралното право да се сърдя на някого, че не иска да постави на карта семейство, кариера, деца..
Защо ли имам чувството, че и това вече го писах..

# 544
Джуличка, аз пък бих. Не искам от лекаря ми да е герой, а да си разбира от работата. Ако по закон имат право да асистират домашно раждане, защо да не дойдат?
Мъжът ми и цялата му рода са родени по този начин ( а виж тук каква екзотика е  Laughing ). И нито една жена до момента не е показала да има лош спомен от раждането. Това да имаш право да родиш у вас далеч не значи, че си длъжна да го направиш, а че можеш да имаш такъв избор и ако ти се наложи да получиш помощ.

# 545
Джуличка, аз пък като лекар ще ти кажа, че в БГ да застанеш с/у системата е равно на академично самоубийство и ние нямаме право да го изискваме от никого. Толкоз.

# 546
Да си прочела нещо подобно ? Че съм направила еди какво си ? Със сигурност не си.
...Аз не мисля, че имам моралното право да се сърдя на някого, че не иска да постави на карта семейство, кариера, деца..
Много подходящо изказване. Само че, ако живеехме в комунистическа България.
Но ние, всъщност май не сме кой знае колко далеч от там.
ТОВА НАИСТИНА БЕШЕ ПОСЛЕДНОТО ОТ МЕН.
Няма да се поддам повече, каквото и да напишете.  Naughty

# 547
Да застанеш срещу системата не е лесно никъде, а още повече в

...  комунистическа България.
Но ние, всъщност май не сме кой знае колко далеч от там.

Наистина мисля, че няма какво повече да се коментира по този въпрос  Naughty  Лошото е, че след още 1-2 странички ще се намери поредният, който да го зачекне и някой от нас пак ще трябва да пише и повтаря същите неща.

# 548
Аз подписах петицията. За себе си търся начин и вероятно ще успея да получа добро отношение от лекарите по време на раждането и смятам да не допусна да отделят бебето от мен (разбира се, ако няма медицински причини, които да налагат отделянето му).
Мисля си, че може към петицията просто да се приложат като отделни странички с разказите на вече раждали жени, като най-отгоре всяка в едно изречение синтезира това, което и се е случило в болницата и с което не е съгласна, и отдолу да следва разказа напр. "не ми дадоха да видя бебето 3 дни" и следва разказ, или "лекаря се държа грубо с мен" и т.н. - един вид да не е само суха теория, а да има живи примери за това, какво тежи на всяка от нас!
Аз първото си дете го раждах в САЩ, питаха ме преди всяка една манипулация, която правеха на мен и на бебето. Наистина, в случай на спешност едва ли биха ме питали, но това е нормално и не мисля, че е обект на петицията. Но за мен е недопустимо напр. без да е спешно и при положение че съм напълно адекватна да дойде някой и да ми сложи някакво лекарство без изобщо дума да отрони. Или да ми нахранят бебето с АМ без да ме попитат. Знам, че много родилки искат бебето да не е при тях през цялото време - и те са в правото си, докато са в болницата да получат помощ от персонала за гледане на бебето. НО пък има други, като мен, които държат бебето от секундата в която се роди да не се отделя - аз смятам, че това мое желане е съвсем нормално и имам право на него!

# 549
  • Sofia
Чакайте сега, защо нападнахте Джуличка?
Аз също мисля, че ако няколко лекари се включат в акцията тежестта ще е много по-голяма. Аз съм пример за това. Когато забременях имах много ниска плацента. На няколко милиметра от канала. Лекарите ми обясниха да не се притеснявам, има време да се вдигне, просто да внимавам да не се натоварвам. Тогава си мислех- какво толкова, ще се пазя, а после секцио - тъкмо ще ми е лесно.
А после ходих на лекцията на 9 месеца за раждането. Един млад и много симпатичен Mr. Green лекар водеше темата за видовете раждания. И съвсем простичко, но доста категорично обясни защо той не препоръчва секциото като вид раждане и защо то може да има неприятни последици в бъдеще. Някак едно е да го прочетеш в нета от някой анонимен, прочел кой знае какво и къде (без да обиждам никой), друго е да ти обясни уверено и обосновано лекар. Та аз тогава реших, че искам да родя нормално и че секциото всъщност не е толкова безобидно, колкото съм си мислела. По стечение на обстоятелствата този лекар се премести в Токуда и асиситира на моята операция (по-горе съм обяснявала защо се наложи тя).

И да, не е лесно да застанеш срещу системата. Обаче петицията само ще спечели, ако зад майките, които искат да раждат по този начин застанат лекари и специалисти. И как по-точно ще пощрим да се борят родилките, които и без това са в положение да внимават със себе си и да се пазят повече от нормално, ако никой друг не посмява да застане редом до тях срещу системата?

# 550
Не сме нападали Джуличка, просто обяснихме, че не можем да нарушим конфиденциалността на лекарите и акушерките, с които сме консултирали петицията. На тях и така им е достатъчно трудно да оцеляват в родни условия. Ако сами решат открито да застанат зад нас - супер, но ако предпочитат да останат на заден план - ние нямаме право да си служим с имената и титлите им по наше усмотрение.

# 551
NBM, пределно ясно е колко по-голяма тежест ще има петицията публично подкрепена от лекари. Но също толкова ясно трябва да е, че тези лекари имат своите си причини да не искат да са публични. И на мен ми се коментира позицията на моя лекар за ваксините, но той не иска да застане с името си, има семейство, деца, кариера, репутация. И да, нямам право да го изиксвам от него. И ако имам гинеколог, който споделя виждането ми за естествено активно раждане, но не иска това да се афишира, определено бих родила при него. Особено, ако наистина е професионалист. Борбата с вятърните мелници е трудна и иска жертви. Но всички вие, които не разбирате защо тези лекари не искат да си сложат главата в торбата бихте ли го направили в своята си професия?

# 552
  • Sofia
Лично мнение - не мога да разбера какво толкова рискуват? Rolling Eyes Но разбира се съм извън тази сфера, може би не виждам някои неща.
Аз работя в далеч по-банална област, където освен борбата с фирми, на които понятията "коректност' и "етика" са им чужди няма място за кой знае какви революции. Обаче безкрайно съм доволна когато получвам благодарствени писма от чуждите клиенти, които са много изненадани, че някой в тая държава е постъпил коректно и в срок с тях без да ги излъже.  Та си мисля, че и за лекарите така - би трябвало благодарността на пациента да компенсира битката.

# 553
НБМ, така е - не разбираш. Не го казвам с укор, но не знаеш неписаните правила на тези среди и какво се случва на този, който дръзне да ги наруши. Нали писах по-горе: академичното самоубийство е най-малкото. Край на кариерата ти. Всяко хабилитирано лице с по-висок ранг от теб ще направи всичко възможно, за да ти се стъжни животът, защото заплашваш "реда", който на него му изнася и му дава власт. Тоест, заплашваш директно властта на шефовете и удобството на колегите. Ще започнат да ти приписват пропуски и грешки, ще те изолират, ще се държат грубо с теб, ще ти пречат всячески да си вършиш работата, ще говорят зад гърба ти, ще лъжат и ще те топят. Всеки божи ден. А България е малка и местата, на които можем да упражняваме професията си, са ограничени.
Питай ме - аз знам Wink (И не че съм вършила някакви геройства, но да бъдеш различен не се приема добре. Гарван гарвану и т.н.)

# 554
По повод днешните събития  попитах моя гинеколог дали ще застане открито зад тази петиция. Е, каза че ще подпише и подкрепя майките , обаче не може да влезе във форума с името и титлата си . Имало йерархия, дори за да се докопаш до шефско място на доцент , професор и т.н някой трябва да умре  ooooh! и следователно той не може да рискува сегашното си положение и кариера, заради нещо което 80% от лекарите не одобряват или по-скоро не искат да разберат, защото сега ими е много по-лесно....това са негови думи  Peace И да Котката Марта вече го е казала   Край на кариерата ти. Всяко хабилитирано лице с по-висок ранг от теб ще направи всичко възможно, за да ти се стъжни животът, защото заплашваш "реда"

Общи условия

Активация на акаунт