Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 147 165
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 555
  • Sofia
Възможно е. Както казах не съм в тези среди. И е жалко. Confused

# 556
Знам, че много родилки искат бебето да не е при тях през цялото време - и те са в правото си, докато са в болницата да получат помощ от персонала за гледане на бебето. НО пък има други, като мен, които държат бебето от секундата в която се роди да не се отделя - аз смятам, че това мое желане е съвсем нормално и имам право на него!
За майките може и да има избор, но за бебетата няма. В момента, в който излязат от мама, те се нуждаят от едно единствено нещо и това е МАМА - никакви тестове, процедури и пр. Дори мама 3 дни да няма кърма, пак ще са по-доре при нея, отколкто в абсолютно непозната среда. Тук има много малко място за медицина и много, много място за психология, но лекарите в болшинството си не се интересуват от човешката душа. За тях тялото е като колата - нещо се поврежда, трябва да се поправи.
Здравите доносени бебета, които имат нетравматични раждания (за каквито се бори петицията), са кротки, не плачат, освен ако не са гладни и не са отделени от мама. Т.е. не биха пречили на мама да си почива, ако има кой да се грижи за другите им нужди, освен физическата близост с мама и кърменето. Толкова ли е трудно вместо акушерките да носят бебетата на 3 часа на майките за кърмене, просто да идват на 3 часа да им сменят памперсите/пелените, да ги къпят и пр.? Изисква се нищо друго освен просто уважение към двойката мама-бебе, уважение и към двете личности. Но това е най-болната тема в нашите болници май - липсата на уважение към пациента...

# 557
Ей, хора омръзна ми да слушам за кофти раждания и престой в болниците Sad

Току що разбирам за позната родила в Шейново преди няколко дни, на която не искали да й кажат кръвната група на детето колкото и пъти да питала. Казали и  - "какво те интересува, резус фактора му е отрицателен", това било достатъчно, защото тя пък е с положителени и слагали гама глобулин. Тя продължавала да настоява да знае кръвната група, те викали "като ти се наложи ще си я изследвате". Тя пак пита и накрая и се троснали - "0 положителна, сега доволна ли си".

Сведения за състоянието на бебето се получавали всеки ден между 12.30 и 13.30 и то ако родилката благоволи да слезе ДОЛУ. Раждането й е минало кофти, сега едва ходи (защо ли не се учудвам), няма кърма (защо ли не се учудвам), там бебето е захранено с АМ и т.н.

Едното момиче, което лежало в стаята при нея - казали и че ще я изписват, тя се приготвила и седнала да чака бебето си, 1 - 2 - 3 часа никой не е*ава да и носи детето и накрая с триста зора разбрала, че бебчето са го вкарали в интензивното и никой не смята за нужно да я уведоми.

Това е само преди няколко дни. Нещата не се променят, вече мисля, че е време!

# 558
За съжаление на моя позната, която роди преди месец в същата болница и се случи нещо подобно, след раждането сложили антибиотик на бебето без изобщо да я осведомят естесвено, след като и го донесли тя се поинтересувала защо бебето и има абокат на ръчичката, но и тогава не могло да и кажат защото в събота и неделя не давали информация, вследствие на което два дена на  майката и се свивало сърцето какво му е на бебето, а на всичкото отгоре и двата дена абоката стоял в ръчичката на бебето! За голямо съжаление наистина това е реалността!

# 559
Моята грешка беше, че не се постарах повече да ннауча имената на хората, чийто постъпки не бяха коректни спрямо бебето ми и/или мен. Смятам, че е важно да се постараем в историйте ни да фигурират имена и дати, за да имат тежест.

# 560
Ще си позволя аз да дам линк към Репортажа за Международната конференция за акушерството, на което представител на "Естествено" присъства. Обърнете внимание на реакциите към текста на петицията на това авторитетно събитие. Приятно четене.
Оля,  Hug  bouquet smile3501

# 561
# 562
Момичета, страхотни сте!!! newsm51 newsm10 smile3501
Бавно и полека промяната започва се случва. А раждането, не е просто раждане. То е един от най-важните етапи в живота на човек, свързан толкова много с всичко друго. Лекувайки раждането, лекуваме цялото общество от болката, травмите, страховете, агресията...

# 563
  • Sofia
Май все още се бъркат темите. Мисля, че стана ясно, че ражданията като цяло не са от интереса на петицията, нейната цел е да насочи майките да раждат активно, естествено и без лекарска намеса, а не просто да имат избор как да раждат. Т.е целта е не просто да оставим майките да решат какво предпочитат, а да направим медицинските практики такива, че да са подтикнати да раждат по този начин, включително и въвеждайки критерии за болниците.
В тоя смисъл ми се струва излишно да пълним темата с разкази за лошо отношение в болниците като цяло, освен ако не става въпрос за родилка, която е искала или е родила активно и естествено.

Последна редакция: нд, 09 ное 2008, 01:34 от NBM

# 564
Подкрепям естественото раждане!

# 565
и аз съм за естественото раждане Peace

# 566
Здравейте, аз също реших да се включа в тази подписка и се радвам, че някой се е заел с тази задача, защото наистина преминаха всякакви граници с изнудването за секцио. Вече всичко превърнаха в една машина, където хората трябва да действат като роботи, без мисъл, без чувства и емоции ....
Но явно активните хора, които могат да направят нещо не са толкова много, защото в БГ животът им преминава основно в работа, каквато е и главната цел - да работиш толкова много, че да ти се взима акъла, за да не можеш/да не си в състояние да го използваш за друго, освен за работа!
Поздрави на всички подкрепили!

# 567
Искам да споделя радостта си за една майка, която подкрепи естественото активно раждане с действия!
Отишла в ТК с пълно разкритие и докато я приемали не дала на акушерката да я пипне, защото бебето напирало да излезе. Качила се направо в родилна зала и 5 мин. по-късно бебчо се родил  Grinning Настояла мнооого настоятелно (повторението не е случайно!) да не режат веднага пъпната връв, но веднага да й сложат детето на корема. Интервенции никакви не е имало, нито пък каквито и да било травми за майката или бебето. След няколко разправии успяла да си издейства и бебето да е при нея и през нощта  Hug Таткото я подкрепял през цялото време.
Майката доста се готви за това раждане и накрая е станало именно като го искаше  Hug

# 568
Браво за смелостта на майчето   bouquet Да и е живо и здраво бебчето  Heart Eyes
Meg1 , нека ако има възможност да влезе след време във форума за по-подробен разказ. На мен лично, много ми е интересно как е преминало всичко и по-точно как се е справила с болничния персонал  Wink

# 569
  • Най-сетне у дома
Не разбирах напълно смисъла на тази петиция, докато не дойде време да раждам и аз. Хора, моля ви, обяснете ми, защото не разбирам,  - защо всякакви лекари ме притискат да раждам секцио? Не е риторичен въпрос - защо им е толкова важно за ме качат на масата и да се приключи за 40 мин? Това е направо насилие! И го правят да звучи толкова убедително, та бременната (ако не е попрочела това - онова и има сляпо доверие на лекарското мнение) просто не може да не се съгласи. Или да зададе един - два допълнителни въпроса.   

Подписах петицията, разбира се. Това, за което много жени си представят, че е личен избор, всъщност е систематично тласкане към "модерните" пректики на раждане и неонатологична "грижа". Ужас направо!

Общи условия

Активация на акаунт