Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 147 161
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 570

Saule , защо искат да си секцио?
Вчера водих детето на ортопед, отнесох мъмрене защо не съм родила секцио  Shocked при мойте като цяло бременност мечта и раждане мечта (в БГ действителнст). Обаче за съжаление секцио понякога се налага и човек наистина трябва да вземе информирано решение как иска да ражда.

# 571
Меги, честито на тази мама!   bouquet
Много щастие на цялото семейство!

Обаче... без да искам да звуча дребнаво, някак... но аз (и не само аз), колкото и да съм образована и да знам какво искам, и в следващия живот няма да мога да го постигна това - просто не мога да съм толкова настоятелна и да се конфронтирам. И ако бяхме нормална държава, с нормална здравна система и нормални професионалисти, не би трябвало да ми се налага да демонстрирам някакви изключителни личностни качества, граничещи с героизъм, за да получа човешко отношение и добри медицински грижи.

# 572
 Hug подкрепям естественото раждане.. макар че мисията не е из лесните

# 573
Не разбирах напълно смисъла на тази петиция, докато не дойде време да раждам и аз.
А, ето го ключът от палатката! Отдавна твърдя, че е раничко още за такава петиция, защото на много хора тя звучи странно, ДОКАТО НЕ ОПРЕ НОЖЪТ ДО КОКАЛА. Това го казвам напълно образно, моля да не се засягат тези, на които им предстои или са минали през секцио! Много хора се чудят и маят защо, за Бога, някому е притрябвала такава петиция и именно за това е трудно да се набере достатъчно подкрепа и съмишленици. Както не веднъж вече се спомена в дискусията, хората имат сляпо доверие на лекарите и болшинството не считат за нужно да се информират предварително за раждането и за възможностите да се роди активно и естествено. Все ме гложди, че една масирана информационна кампания за това какво е естествено и активно раждане и какви ползи носи трябваше да предшества петицията. И сега не е късно, де! Peace
Меги, поздравления за тази мама!   bouquet

# 574
Eurydice , аз бих добавила и разяснение какво се случва в момента по време на едно нормално раждане. Както и кои са реалните показания за секцио.

# 575
Съгласна съм, че като понятие активното естествено раждане звучи абстрактно за повечето хора. И че петицията е насочена по-скоро към медицински специалисти, отколкото да печели привърженици, което вероятно е нарочно търсен ефект  newsm78
И все пак, за да се постигнат поставените цели, е необходима голяма подкрепа, а за да се стигне до нея, трябва повече хора да се убедят, че това е правилния начин.

Аз съм привърженик на Естествено по много причини  Wink   bouquet, но по мои наблюдения, към него се насочват хора, които вече са направили своя избор. Още по-полезно би било, ако то насочи усилията си малко по-"напред" - към тези които се колебаят и към неориентираните  Peace

Последна редакция: ср, 12 ное 2008, 10:07 от gnidka

# 576
  • Sofia
Ох, толкова много работа имам, но направо ме провокирате да се включвам Hug
Първо поздравления за майчето, което е родило както желае smile3501 Наистина жалко, че и се налага да се бори със системата, за да може да направи избор.

Обаче ще репликирам останалите мнения и предварително се извинявам, но ще бъда докрай откровена.
Аз съм управител на малка фирма. Когато взимам някакво решение с него преследвам някаква цел. И естествено гледам да стигна до целта по-възможно най-добрия и бърз начин.
Тази петиция точно в това греши. Първо - повечето от вас смятат, че майките, разочаровани от болничната помощ и искащи секцио или упойки са или неориентирани или не са го изпитали още. По мои впечатления не е така. 90% от жените искат раждането да стане бързо, безболезнено (доколкото е възможно) и противно на вашите впечатления и желания НЕ СЕ притесняват, че това може да ги направи по-малко майки. Ще ви задам един хипотетичен въпрос - ако в болниците персонала се отнася с разбиране и уважение и да приемем хипотетично, че всички са убедени, че упойката не вреди по никакъв начин на бебето и майката според вас колко процента от жените ще изберат естественото немедикаментозно раждане, за да изживеят по този начин момента и колко ще се спрат на раждане с упойка, за да не усетят никаква болка (колкото и да е управлявано и контролирано едно естествено раждане болката там може да не е кой-знае каква и все пак ще е по-силна от абсолютно безболезнено раждане)? Обзалагам се на проценти 90%-10%.
Та ето къде грешите - болшнството майки НЕ искат да изживяват вълни и морета (образно казано), искат да НЯМА болка. Да, може да се работи психологически, така че да са подготвени че при естествено раждане няма кой знае каква болка и все пак е доста по-възможно да има, отколкото с упойка. Аз лично като вече родила ако имам този избор пред себе си - безболезнено с упойка/естествено с РИСК да ме боли категорично ще избера първото (пак казвам нека приемем усповността, че упойката не вреди). Убедена съм, че няма да съм само аз.

Та значи виждате ли дилемата на новите майчета - те от една страна НЕ искат болка (добре де, повечето, вие сте изключние). Навсякъде четем разкази колко е силна и продължителна тази болка. От друга страна вие казвате - ОК, при естественото раждане без интервенции болка ПОЧТИ няма, затова пък упойките и интервенциите са вредни за вас и бебето. И ето пак проблема - постоянно четем за случай на болезнени, кошмарни раждания (това от родилки, а не лекари). Къде са случаите на проблеми с упойките и медикаментозните интервенции??? Нали не очаквате една средностатистическа родилка да се рови по международни сайтове и изследвания (които също са двузначни). Аз лично съм чувала само за 2 случая (наистина много тежки) за вредни последици от упойка и то заради грешки на анестезиолога.

Цялата тая тирада беше с една цел - 1. ТРЯБВА да противопоставите на описанията на тежки и ужасни раждания проблемите за бебето и майката след интервенции. Аз досега не съм чула за едно бебе с дългосрочен проблем от упойката при раждането. Дайте ги тия случаи, разгласете ги, изплашете родилките. Знам, че не ви е това целта, но лекарите това правят - плащат родилките с естественото раждане. Трябва някак да противопоставите другата гледна точка.
2. Естественото раждане НЕ Е масова мечта на родилките. Пак казвам- не е ли по-логично да се борите за избор при раждането, без да натрапвате своя - така всички майки ще ви подкрепят, а не само нищожният процент привърженички на този вид раждане. И така по-лесно ще се извоюва целта и за вас.

# 577
Аз пък не съм съгласна с поста на NBM Rolling Eyes.
Аз избрах да не раждам секцио, въпреки че имах диагноза "тесен таз" и нямаше да има проблем да ме резнат. Причината за решението ми не е някакъв героизъм или стоицизъм или мода. Възпряха ме кратскосрочните и дългосрочните последствия от секциото. Краткосрочните - по-дълъг период на отделеност на майка и бебе. Дългосрочните - всяка бременност след секцио се води рискова бременност с опасност от руптура на матката. Затова, аз избрах моретата и вълните от емоция и болка за моето нормално раждане, въпреки че не беше нито активно, нито естествено. И не съжалявам за това си решение Peace

# 578
Мисля, че поне в темата стана ясно, че "силна и продължителна болка" в повечето случаи е резултат от тези интервенции.

Аз, лично за себе си, съм почти сигурна, че нещата щяха да се развият друго яче, ако не бях вързана към леглото часове наред Rolling Eyes А и отново повтарям, че секциото не ти спестява никакви болки, защото след операцията, те тепърва предстоят.

Последна редакция: ср, 12 ное 2008, 13:34 от gnidka

# 579
   И на две жени да е мечта естественото раждане, а не масова,
те трябва да имат възможност да го изживеят. В момента нямат.
Хайде, след като повечето хора не са инвалиди, рампи няма
нужда да слагаме, примерно... Същото е.
   Нека нормалното раждане стане масово изживяване, а не мечта.
То е от изключителна важност за по-нататъшното развитие на детето.
Остави болката, тя се забравя...

# 580
   Нека нормалното раждане стане масово изживяване, а не мечта.
То е от изключителна важност за по-нататъшното развитие на детето.
Остави болката, тя се забравя...

Praynig Hug

# 581
  • Sofia
Аз пък не съм съгласна с поста на NBM Rolling Eyes.
Аз избрах да не раждам секцио, въпреки че имах диагноза "тесен таз" и нямаше да има проблем да ме резнат. Причината за решението ми не е някакъв героизъм или стоицизъм или мода. Възпряха ме кратскосрочните и дългосрочните последствия от секциото. Краткосрочните - по-дълъг период на отделеност на майка и бебе. Дългосрочните - всяка бременност след секцио се води рискова бременност с опасност от руптура на матката. Затова, аз избрах моретата и вълните от емоция и болка за моето нормално раждане, въпреки че не беше нито активно, нито естествено. И не съжалявам за това си решение Peace

Е с кое не си съгласна?! Нали и аз това казвам - да се набляга на проблемите след секцио и медикаментозано раждане, а не на това колко е прекрасно да се ражда след вълни и море. Второто има значение за малък брой родилки, първото- за всички. Много повече жени също като теб и мен ще се замислят за последствията ако ги виждат и им се напомня за тях постоянно, а не само да слушат колко боли естественото раждане.
Мисля, че поне в темата стана ясно, че "силна и продължителна болка" в повечето случаи е резултат от тези интервенции.

Аз, лично за себе си, съм почти сигурна, че нещата щяха да се развият друго яче, ако не бях вързана към леглото часове наред Rolling Eyes А и отново повтарям, че секциото не ти спестява никакви болки, защото след операцията, те тепърва предстоят.

Не съм имала предвид секцио и никъде не съм го споменала, говорех за раждането с медикаменти и интервенции. Какво им пука на родилките за тях ако заради упойката няма да ги усещат?

Именно. Нали и аз това казвам. Само че ми се струва, че тактически по-бързо ще се стигне до тази цел ако борбата е от името на повече родилки. Т.е не само за тези, които искат да изберат естествено раждане без интервенции, а за всички, които искат да имат избор. Така ползата ще е за всички и съответно подкрепата - в пъти по-голяма.

Разбира се допускам, че тази петиция и нейните основатели държат да си следват своите убеждения и цели, в което няма нищо лошо.

# 582
NBM, разбрах ти идеята и не мога да отрека, че звучи логично  Simple Smile

Колкото до упойките - аз съм "голям" специалист, защото съм ги изпитала повечето (локална, спинална и пълна) в едно раждане - без да ги искам и без да ме питат. Та моята идея е, че докато действа не усещаш, а после?! Примерно при епидуралната (доколкото знам) на усещаш добре напъните, значи напъните трябва да се стимулират и пак са вкарваш в някакъв филм. А стимулирането за майката, а може и за бебето, обикновено е болезнено. Не съм запозната със статистики, но подозирам, че използването на епидурална упойка върви ръка за ръка с епизиотомия или други усложнения.

Сетих се да добавя, че от тези упойки, главата така ме цепеше около 10тина дни след раждането, че ме болеше повече от операцията, съвсем сериозно.

# 583
NBM, сега и на мен ми стана ясно Blush. Значи сме на едно мнение Peace

# 584
NBM, продължавам да не виждам с какво изпълнението на нашите искания би попречило на тези, които искат интервенции. Наистина. Просто искаме лекарите да имат съгласието на родилката за интервенциите, които и извършват. А исканията за активно раждане са подчертани дебело, защото в момента такъв избор реално няма. Това е. И по тази причина няма как да ги пропуснем. Може би ако не ги бяхме подчертали толкова дебело, повече хора щяха да ни подкрепят. Може би. Ние се надяваме обаче, че един хубав ден всичките ни искания ще се превърнат в реалност.

Общи условия

Активация на акаунт