Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 149 964
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 975
подкрепям с две ръце  Peace

# 976
И аз я подписах  Peace

# 977
не е само до парите - мотивация, отношение...

Напротив, напротив, точно в парите е истината....
Защо си мислите, че в чужбина болничния персонал е тип "Майка Тереза"? Хората си имат правила на работа, които са длъжни да следват, там влиза и отношението между лекар и пациент. За всичко това си получават достойно възнаграждение, което им осигурява висок стандарт на живот.И не на последно място си имат и закони, и си носят последствията за допусната лекарска грешка.

В Берлин най-добрата ми приятелка, която е 3-та година специализантка в интензивно отделение на Deutsches Herzzentrum (Национален кардиологичен център) има 14 нощни дежурства за месец януари - аз български лекар с толкова нощни дежурства не познавам. Получава чисто малко по-малко един берлински шофьор на автобус, макар и с 20 годишен трудов стаж. Това не я легитимира да се държи безобразно с пациентите си.

Сигурно съм старомодна, но смятам, че да бъдеш лекар означава да служиш, а не да следваш тенденциите на пазарната икономика.

# 978
  • в страната на чудесата
В Берлин най-добрата ми приятелка, която е 3-та година специализантка в интензивно отделение на Deutsches Herzzentrum (Национален кардиологичен център) има 14 нощни дежурства за месец януари - аз български лекар с толкова нощни дежурства не познавам. Получава чисто малко по-малко един берлински шофьор на автобус, макар и с 20 годишен трудов стаж. Това не я легитимира да се държи безобразно с пациентите си.

Сигурно съм старомодна, но смятам, че да бъдеш лекар означава да служиш, а не да следваш тенденциите на пазарната икономика.

Laughing има, има. че и разположение отгоре на това. и заплата пак по-малко от тая на български шофьор на автобус.
и не се държи безобразно. просто не търпи безобразното и просташко отношение на пациентите и преди всичко на техните близки.
не си старомодна, напротив, но едното не изключва другото. полагаш труд - получаваш заплащане. но магията си е отвътре и тя не може да се оцени. някои лекари са озарени, други мотивирани да "служат", трети просто изпълняват договорираното...
от друга страна пазарът е неумолим. и това е една от причините приятелката ти да получава по-малко от шофьора. и е причина за отлива от професията.
тенденциите ги има искаш или не. най-малкото шефът ти ги спазва... в която и да е държава.
аз те поздравявам за ентусиазма и смелостта и ти пожелавам да ги запазиш и занапред в годините, независимо от умората на нощните и неблагодарността на хората. заради светещите очета на оздравялото детенце си струва. успех

# 979

предполагам, че ако се държи безобразно с пациентите, ще я изгонят от болницата......

Изненадва ме ниското заплащане. Дали защото е специализантка? Чудя се тогава нашенските доктори защо реват, че им са ниски заплатите, щом колегите им в Германия взимат по-малко от шофьор....

# 980

предполагам, че ако се държи безобразно с пациентите, ще я изгонят от болницата......

Изненадва ме ниското заплащане. Дали защото е специализантка? Чудя се тогава нашенските доктори защо реват, че им са ниски заплатите, щом колегите им в Германия взимат по-малко от шофьор....

Там да си специализант означава, че си работиш наравно с другите на трудов договор, просто трябва да минат определен брой години и да изпълниш определен брой манипулации (примерно 320 ехографии на коремни органи), за да се явиш на изпит за специалност. Изпит за зачисляване на специалност и колоквиуми няма. След това заплатата се качва с около 800-1000 евро. Трудовият стаж също има значение. В Германия не можеш да забогатееш с медицина, освен ако не си директор на болница, но тогава не си вече точно лекар...

В София шофьорът на автобус при определени условия също с лекота си докарва заплата, двойна на моята и на много от колегите ми. Но все пак стандартът е различен...

И макар далеч да не се влюбвам безумно във всеки свои пациент или неговите родители, практиката доказва, че нормалното отношение от моя страна води до нормално отношение от тяхна.

# 981
Котке Марта, не става въпрос изобщо за забогатяване, а затова, че работейки като лекар, ще имаш доста добър стандарт на живот.Но аз имах друга информация, затова съм малко учудена Rolling Eyes

А това :
....... практиката доказва, че нормалното отношение от моя страна води до нормално отношение от тяхна.

Ха, сигурна бях, че някои от тук пишещите лекари, ще го напише, за което те поздравявам!!!!  bouquet

mishka_moja, видя ли, че съм права - отношението започва от лекаря....../ти знаеш за какво става въпрос/

Успех на докторките, пишещи тук, и високи заплати! Peace

# 982
Котке Марта, не става въпрос изобщо за забогатяване, а затова, че работейки като лекар, ще имаш доста добър стандарт на живот.Но аз имах друга информация, затова съм малко учудена Rolling Eyes

Просто е различно - германските лекари масово търсят работа в Скандинавия, например, където здравеопазването не е в криза, но за сметка на това е по-зле организирано за пациентите...

Проблемът не е в заплатите, разбирате ли. Те са само удобен параван. Проблемът, за да цитирам Бате Бойко, е в човешкия материал. И доколкото не мога да повлияя на характера на пациентите си, но мога да контролирам собственото си поведение, изводите, струва ми се, са повече от ясни...

Хубава неделя на всички  Heart Eyes

# 983
  • В заешката дупка
...Скандинавия, например, където здравеопазването не е в криза, но за сметка на това е по-зле организирано за пациентите...

Можеш ли да доразвиеш малко. Интересно ми стана. Какви са предимствата на германската система пред тази, в скандинавските страни?

# 984
...Скандинавия, например, където здравеопазването не е в криза, но за сметка на това е по-зле организирано за пациентите...

Можеш ли да доразвиеш малко. Интересно ми стана. Какви са предимствата на германската система пред тази, в скандинавските страни?

Ами, по принцип тези системи се водят "социални", но... в Скандинавия (Швеция, например) за някои изследвания и лечение се чака дълго, защото вървят по списъци. Например, може да ти назначат ехография за след 2 месеца и много трудно се заобикаля системата. Такива пациенти често идват да се лекуват в Германия, където има възможност нещата да стават бързо, но това от друга страна претоварва капацитета на здравните каси и болниците пишат червени числа. Изобщо, германската система започна да издиша, защото хората стават все по-възрастни и мултиморбидни (т.е. имат повече от 1 хронични заболявания), а системата не е подготвена да поеме тази тежест. следователно заплатите на лекарите паднаха относително през последните десетина години, защото се опитват да обират луфтове, където могат.

# 985
Ето какво представлява "нормалното" раждане, според специалистите от "Шейново", описано в обновения им сайт: http://www.sheynovo-ag.eu/tema.html Tired Има и първа част: http://www.sheynovo-ag.eu/arhiv.html, където бебето е наречено "родилен обект"!!!  ooooh!

# 986
Хаха, Йепе, ще ме уморят  Joy
Очевидно майката не участва в раждането, а само във втора фаза, тоест, както беше написал виден български кандидатстудент - "Луи XIV е роден при леля си, защото майка му по това време не е била там."  Joy

# 987
Методите за ускоряване на раждането допринасят за скъсяване на трите етапа на раждането и са безвредни за майката и бебето.   Tired

Котката Марта Joy

# 988
Оф, то даже не е смешно. Колко хора раждат на тоя конвейер...

# 989
Оф, то даже не е смешно. Колко хора раждат на тоя конвейер...

Не е, хич. Понеже това е официална позиция на медицински авторитет, но е толкова нелепо, че не можах да се сдържа!

Общи условия

Активация на акаунт