Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 146 650
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 210
Няма смисъл да се обясняваме кой бил по-груб и в какъв стил какво е казал, че и факти и цитати да вадим. Темата не е за това, нали? Факт е, че когато хората много силно искат нещо, когато впрегнат енергията си, когато получат подкрепа и от околните, вместо типичния скептицизъм и негативизъм (Ескориал добре го е обяснила), нещата се получават. Ще се получат и с активното раждане, няма начин. Въпросът е кога - и въпросът е, че имаме шанса да сме част от този процес; макар че - всеки има право на избор; може да си и от съпротивата и да пречиш на тези, които се опитват да променят нещата.

За момичетата, които не се отказват, ето един линк на УНИЦЕФ как се прави медийна кампания: http://www.unicef.org/righttoknow/index_mediacampaign.html

# 211
Според мен процедурите, срещу които се бори петицията се приемат за рутинни в българските държавни /пък и в някои частни болници/. Когато започна моето раждане и попитах за окситоцина ми казаха, че система се слага на всички родилки. Аз това не мога да го приема и затова се подписах Peace.

# 212
Гали, с две думи прости си написала какво се случва напрактика. По закон никой нищо не може да ти сложи без твое съгласие, никой с пръст не може да те пипне! Но, не, в БГ АГ отделенията тези закони не вАжат. Там си поредният обект на манипулация - "кат` нИ щеш, хОди си раждай у вас!"
А би трябвало да не те пипат, и ако нещо наложи "пипане", то да ти обяснят какво и защо. Ескориал беше писала защо не се случва. Не сме дорасли като общество. Но отделни личности са дорасли и ако днес и утре, то вдругиден нещата ще се променят. Само че за да има промяна тогава, някой нещо трябва да направи днес!
Както Емем каза, всеки който иска има какво да направи. В това число и аз Simple Smile
Наскоро една майка ме попита: "Ама нали раждането е естествен процес; защо трябва да изчетем толкова много и се готвим специално?!" Ами естествено е, но ако цял живот ти повтарят колко страшно и ужасно е, ако водиш живот, който пречи на естественото, няма как нещата да станат естествено без да се върнеш към загубената връзка с тялото и душата си. Как ли е оцелял светът до наши дни без система окситоцин, клизма, скачане по корема и епизиотимия?!?! Цяло чудо е че ни има на тази земя!  Mr. Green

# 213
Ot lichen opit moga da kaja che chovek se vystanovyava mnogo po byrzo ako rodi po estestven pyt otkolkoto s operaciya naistina bolkata e dosta golya i neponosima na momenti no sled kato rodish vsichko se zabravya newsm 78

# 214
Simplyaven, възможно е да знаеш какви са опциите за раждане в Канада и Щатите, очевидно нямаш интерес да го напишеш.

какво по-точно искаш да ти напиша и какво общо има това с темата, айде да ми разясниш?! кажи какво те гложди и ще ти го напиша. всъщност аз многократно съм писала какви са опциите. пак да ти повторя: отговорих на конкретен въпрос, незададен от теб.
а симпатии и антипатии нямам навика да намесвам, когато става дума за сериозни неща. ако на теб ти влияят, значи имаш проблем. просто има хора, чиито постинги винаги са подплатени с информация, която всеки може да провери и такива, чиито постинги се отличават с дължина, но посочените в тях данни се оказват неоткриваеми. естествено това оказва влияние на достоверността на съответните постинги.

и за да ви се изясни защо впечатлението ми от цялата работа е такова: на мен това ми е професията - пиша различни неща, които целят:
 а/ да повлияят на обществеността по дадени въпроси;
 б/ да предизвикат определена реакция (какъвто е и вашият документ);
 в/ да създадат/поправят определено впечатление/имидж.
и понеже това ми е професията, никога не бих си позволила да подмина нечия критика, без да й отдам нужното внимание. никога не бих рискувала успеха на начинанието/документа, ако имам данни, че той има неясноти. и като казвам "неясноти", това значи на другите нещо да не им е ясно, а не на мен. вие обяснявате едно и също нещо - колко време сте го писали, с колко хора сте се съветвали - ами това не значи, че на средния читател ще му стане по-ясно. и на мен ми е търсене като трябва да пренаписвам нещо, което съм работила с месеци, но го правя. защото искам възможно най-висок процент успеваемост и защото писането на подобни неща изисква съобразяване. и защото несъобразяването е признак на неуважение, а читателите рядко прощават такива неща.

и още нещо: компаниите/организациите плащат, за да имат възможност да чуят читатели. вие сте имали шанса да попитате тук майките и да получите такъв отзвук напълно безплатно. ако го бяхте направили, тогава неяснотите щяха да лъснат и можехте да поработите върху тях. ако искате, разбира се. за момента явно сте убедени, че сте написали нещо добро.

Последна редакция: чт, 23 окт 2008, 22:33 от simplyaven

# 215
За пореден път подминавам провокативен и груб тон. По въпроса за личното отношение и подплатеността с информация:

... никой не е длъжен да рови за цитати, за да ти доказва каквото и да било. все едно да срещнеш човек, който не ти допада с поведението си и да трябва да доказваш защо. айде стига

Това, което се изписа тук, по въпросите на петицията е подплатено с достатъчно информация. Освен че е консултирано и обмислено. Източниците са посочени в самото начало на темата, всеки, който желае да отдели време и да се запознае с тях, може да го направи.

Ако трябваше тази петиция да се консултира тук, то тя надали щеше да бъде факт скоро. Това също вече се писа. Колкото читатели, толкова и мнения. За едни е дълга, за други - кратка. На едни - едно не им е ясно, на други - друго. И т.н.

И последно, ако ти правиш нещо за пари и имаш n работни часа на ден да се заминаваш с него, в написването на петицията (както и в останалите дейности, свързани с кампанията) участват доброволци. Доброволци, повечето от които са приключили с ражданията (т.е. едва ли биха могли да се възползват пряко от промените), които имат деца и бебета на ръцете и които ходят на работа, за да издържат семействата си. Има малка разлика.

Който иска, може да намери начина и формата да подкрепи каузата. Не е задължително това да стане чрез подписването на петицията.

# 216
за последен път си правя труда да ти отговоря, защото вие очевидно сте се събрали тук, за да получите похвали, а не критики, нищо че може и добро да произлезе от последните:

1. коментарът за достоверността на информация не касаеше петицията.
2. за лично отношение говориш ти, а не аз. аз влязох в темата, за да прочета петицията, а не да чета теб.
3. да се консултира един документ с тази дължина няма нужда да отнеме повече от седмица. както виждаш за няколко дни стана ясно какво не разбират хората и кои моменти са проблемни.
4. това, че участвалите са доброволци означава ли, че документът е оправдано да има слаби страни? аз пиша и за благотворителни организации - безплатно. това не ми е хрумвало да ми се отрази на качеството на работата. и съм си намерила начин чрез интернет групи да си търся отзвук за нивото на документите - пак сама съм ги намерила. защото ми пука колко хора ще бъдат повлияни и никой не го интересува (а и не трябва) аз колко деца имам и какво свободно време намирам.
5. кажете ги тези начини да се подкрепи каузата без да се подписва петицията - за тези, които имат желание да подкрепят каузата, но не написана в този вид.

# 217
А аз няма да си направя този труд. И аз съм тук, за да обсъждам петицията, а не теб и нападките ти. Има мааааалка разлика между последното и конструктивната критика, написана с цел и желание да се помогне.

Ето това например е конструктивно предложение:

5. кажете ги тези начини да се подкрепи каузата без да се подписва петицията - за тези, които имат желание да подкрепят каузата, но не написана в този вид.

И веднага мога да дам няколко идеи.
За тези, които обичат да пишат: Напишете нещо по темата. Мнения, теория, разказ за вашето раждане, какво ви попречи и какво ви помогна. Разпространете го.
За тези, за които темата е на дневен ред (бременни, бъдещи бременни, скоро родили и т.н.): разговори с приятелки, групи за взаимопомощ, разговори с лекарите относно желанието да родят естествено и активно.
На който му се занимава с организация: съберете разкази за хубави раждания, разпространете ги.
За активните форумци: участвайте в дискусиите и темите за активното раждане, по възможност без критики и обиди.
Разпечатайте материали, оставете пред кабинета на джи-пи-то, в женската консултация, в кабинети на АГ доктори.

Това са част от нещата, които в момента се сещам. Сигурно има още много начини. Въпросът е човек да има желание да се включи, а не просто да критикува хората, които се опитват да направят нещо, и да им обяснява как няма да стане.

# 218
Сигурно има още много начини. Въпросът е човек да има желание да се включи, а не просто да критикува хората, които се опитват да направят нещо, и да им обяснява как няма да стане.

newsm10

Никой не е казал, че петицията е идеална, нито сме се събрали да ни хвалят, мисля, че темата е достатъчно ясна. Никой не е отказал да коментира по същество. Но е добре да се коментира, когато си прочел. Извинявам се, но не може да се твърди, че си прочел внимателно 2-3 пъти и да са ти убегнали основни изречения като това, че майката избира, а другото са препоръки. Несериозно е. От това тръгнаха всички проблеми.

simplyaven, сигурна съм, че ако твой клиент дойде и ти обясни колко рекламната ти кампания нищо не струва и те контрира с неща ясно показващи, че не е прочел какво си написала няма да му се усмихнеш и да пренапишеш всичко. Защото е темата основното неразбиране беше от недочитане.
ОК, процентите не са ясни, трябвало е вероятно да ги сложим накрая на текста. Но повечето критики не бяха конструктивни, а просто груби "това е абсурд", "ограничава ми избора" и т.н. и т.н.

Ние не сме ПР-и и нищо не продаваме. Явно наистина повечето хора не го искат този избор. Но не разбирам какво им пречат тогава хората, които го искат? Ако някой иска да дава каквато попадне формула на новороденото си бебе защо трябва и аз да отивам на конвейера, подписала съм, поела съм си отговорността. И т.н. да не повтарям. Ако не е станало ясно от 11 страници до тук, то никога няма да стане ясно. Може би просто на много хора така им харесва. Или просто им е по-лесно да си мрънкат в хиляди теми колко ужасно са родили, но пък иначе кои сме ние, че да искаме и да очакване нещо да се промени.

# 219
Май ще подпиша петицията в крайна сметка. Въпреки че не съм съгласна с всичко, с повечето неща съм и ми се ще да бъдат променени към някакво по-нормално положение. Затова и все още следя темата.

# 220
  • В офиса
Всъщност Миленче, наистина процентите не се разбраха тук. Може би защото идват след онези "спуснати отгоре" проценти за секцио на Министерството. И автоматично се прави аналогия с тях.
Но simplyaven, аз изобщо не съм убедена, че щеше да е по-добре първо да се пусне драфт на петицията тук и после да се преправя. Имаше си драфт на подходящото място, четоха я доста хора (вкл. аз), но явно на нас, четящите, ни е убягнало как ще се възприеме точката с процентите. (в случая точно това е работа не на авторите, а на тези, които четат драфта, без да са автори)
Останалите точки мисля, че са безспорни Simple Smile

Миленче, за избора, надявам се да не си права.
Стартът на петицията е само едно от колелцата. Трябва бременните да станат знаещи и мислещи и тогава ще разберат силата на избора и ще имат самочувствие, че те това го могат. В този ред на мисли, още една инициатива на Естествено - http://estestveno.com/index.php?pageid=5&langid=0&itemid=-2&cid=7612. Дано да имаме сили да го направим регулярно. Защото бременните имат нужда, убедена съм.

# 221
Янечек, поста ти ми направи деня. Ако поне един човек реши да се включи и да подкрепи въпреки негативната си първа реакция, значи все пак е имало смисъл от цялото време, нерви и ресурси, които вложихме в тази тема. Благодаря ти, че четеш и си отворена към това какво се говори. Това значи много лично за мен   bouquet

П.С. Тинкърбел, и аз се надявам да не съм права. Просто да кажем се обезверих малко. Понякога борбата с вятърни мелници ти идва прекалено, знаеш. А и днес съм по-емоционална покрай другата тема, ти знаеш, така че някак се почувствам много безмислено тук да спорим за някакви очевидни за мен неща - като не искаш изобор, ОК, подпиши си съгласието и остави друга да решава вместо теб, но защо пречиш на тези, които са положили усилия да се информират и да направят някакъв друг, различен от рутинния избор? Какво лично на теб би ти попречило това?!?! Ей това не разбирам. И когато се пишат 11 страници в абсолютно празни обвинения и обиди.... не знам, обезверявам се. Чудя се как ще променим общественото мнение, като самите майки спорят за детайли, а не вникват в същината на проблема. Донесоха ни вода от 10 кладенца да ни покажат колко е лоша и непрофесионална петицията, но всъщност никой не можа да обори нито една точка от нея. За процентите приех, не е станало ясно. ОК, посипваме си главата с пепел и продължаваме напред. А тази тема и дискусията в нея показаха, че ако бяхме сложили драфта тук той щеше да бъде разкъсан, да му се направи пълна дисекция и накрая просто да не направим нищо. Както и да е. Радвам се, че Янечек написа последния постинг, показа ми, че има смисъл, а това ми върна позагубената мотивация. Позитивната и негативната гледна точка и колко голяма разлика може да направи тя! Дано позитивните хора са повече   bouquet

Последна редакция: пт, 24 окт 2008, 11:03 от Millena

# 222
Може би защото идват след онези "спуснати отгоре" проценти за секцио на Министерството. И автоматично се прави аналогия с тях.

Точно заради това е, признавам си. Даже онези 35% (май толкова бяха) да са сравнително голям процент, ако не се променят практиките в родилните отделения, нещата ще се влошат още повече. Надявам се тези, до които е адресирана петицията, да вземат да я прочетат както трябва.

# 223
Знам, че Миленчето няма да ми се сърди и затова директно ще препиша, без да цитирам, защото същото важи с пълна сила за мен:

Янечек, поста ти ми направи деня. Ако поне един човек реши да се включи и да подкрепи въпреки негативната си първа реакция, значи все пак е имало смисъл от цялото време, нерви и ресурси, които вложихме в тази тема. Благодаря ти, че четеш и си отворена към това какво се говори. Това значи много лично за мен   bouquet

# 224
Янечек, Естествено реагира веднага след това решение. Дори я бТВ бяха поканили наш представител (Duol), която обясни позицията ни. Ето я и на [ul=http://www.estestveno.com/index.php?pageid=1&langid=0&itemid=-2&cid=1505]сайта[/url].
Нашите проценти нямат общо с това, но явно така е възприеха.

Общи условия

Активация на акаунт