Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 146 890
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 630
Не го подкрепям- за мен това си е живо мъчение и никакво удоволствие от раждането и срещата с новия човек може да не е в най-добрият момент за мама-тя уморена, съсипана от напъни, болка и т.н.Стресът е много повече отколкото при секциото, детето се ражда измъчено, а не свежичко и спокоино.
Не мисля че такива като мен родили секцио доброволно по свое желание са по малко майки от тези родили нормално, просто си спестяваме доста чакане и болка.

# 631
Danu-Ani, защо реши, че бебето е "свежичко и спокойно" при секцио  Thinking Отдавна е доказано, че секциото е много по-голям стрес за бебето. Питай Гугъл, ако искаш като имам време аз ще го направя.

# 632
Danu-Ani, защо реши, че бебето е "свежичко и спокойно" при секцио  Thinking Отдавна е доказано, че секциото е много по-голям стрес за бебето. Питай Гугъл, ако искаш като имам време аз ще го направя.

Това беше преди да родя мнението на двама лекари които са ми много близки и не биха ме подвели с въздухарски изказвания. След като родих и видях бебето си то си беше спокоино,и мнението и това което бях чувала се потвърди на 100 %.  След мен /седмица по късно/роди моя роднина нормално бебето 3900 кг и стана така че детето беше извадено с форцепс-горкото още има синичко на устичката и червено по лицето. А форцепса-колко рискове крие?!Раждането продължило 6-7 часа, а тя накрая припада от болките, следва  кошмар за лекаря и целия екип да ги спасят и след това 2 часа /не преувеличавам/ шиене. Ако го сравня с моето раждане за 40 мин. Е това ако не е стрес и кошмар...здраве му кажи.

# 633
Е, дуни-ани, ти прочете ли петицията, май не?
Защото точно една от целите е да се занижи рискът от прибягване до форцепс, вакуум и т.н. като се променят някои практики.

# 634
Аз я прочетох, но просто се аргументирах на въпроса на Millena  защо смятам, че стреса е по малък. И това си е мое мнение, иначе пожелавам на всяка жена, която иска да си роди нормално да си роди, но аз не съм ЗА нормалното раждане.

# 635
На моя позната и извадиха бебето в 7 ми месец по погрешка със секцио и 3 седмици детето в кувиоз  ooooh!

Петицията не е за нормалното, а за естественото раждане. Всъщност цели да се променят някои порочни практики в българските болници, за да не се случват такива неща на бебетата и майките, които ти си описала. Ако започнат хората да раждат без намеса не бих се учудила, ако привържениците на секциото рязко намалеят.

Четейки коментарите на някои хора тук откакто е пусната темата все повече си мисля, че не сме дорасли за  промяна и наистина ще минат 40 години преди да се променят практиките.   Thinking   жалко

# 636
Четейки коментарите на някои хора тук откакто е пусната темата все повече си мисля, че не сме дорасли за  промяна и наистина ще минат 40 години преди да се променят практиките.   Thinking   жалко

Няма да са 40  Wink Значително по-малко ще са, например за 2 години без никаква кампания мисленето (съдейки по мненията във форума) се промени в това отношение, а с кампанията на Естествено нещата просто вече се случват!

# 637
[quote author=Maktub link=topic=338041.msg9204520#msg9204520 Няма да са 40  Wink Значително по-малко ще са, например за 2 години без никаква кампания мисленето (съдейки по мненията във форума) се промени в това отношение, а с кампанията на Естествено нещата просто вече се случват!

[/quote]
 Hug Hug Hug
Абсолютно си права! Само преди година пуснах тук тема да търся акушерка за раждане у дома - то не бяха заплахи, обиди, чудесии - изкараха ме престъпник и ненормалница, готова да жертва живота на детето си  Laughing (ама тогава не ми беше до смях!)... 5 месеца по-късно намерих и лекар и акушерка, желаещи да присъстват, а междувременно се роди планирано у дома и детето на моя позната  Simple Smile Докато дойде време за моето дете, вече 1/3 от бъдещите мами около мен искаха домашно раждане а почти всички останали - активно естествено раждане в болница. Най-настоятелните успяха...

# 638
Аз я прочетох, но просто се аргументирах на въпроса на Millena  защо смятам, че стреса е по малък. И това си е мое мнение, иначе пожелавам на всяка жена, която иска да си роди нормално да си роди, но аз не съм ЗА нормалното раждане.

Янечек вече ти е отговорила. Нека не сравняваме секциото и едно травматично раждане наложило форцепс примерно. Нека сравняваме стреса за бебето извадено изведнъж, без възможност да се развият белите му дробове и още една камара такива дискомфортни събития и едно спокойно активно естествено раждане, в което ТО е водещият.

Мактуб, много си права! Аз вече няколко пъти споделих, че промяната, която виждам в настройка на хората за кърменето, раждането и родителството като цяло между сина ми преди 7.5 години и дъщерята 2 год. по-късно, и до сега е достатъчно голяма, за да ме мотивира да гледам напред и да не се отказвам!

# 639
Четейки коментарите на някои хора тук откакто е пусната темата все повече си мисля, че не сме дорасли за  промяна и наистина ще минат 40 години преди да се променят практиките.   Thinking   жалко

Няма да са 40  Wink Значително по-малко ще са, например за 2 години без никаква кампания мисленето (съдейки по мненията във форума) се промени в това отношение, а с кампанията на Естествено нещата просто вече се случват!

Peace

# 640
Подкрепих петицията. Успех!
Мился, че има нужда от промяна и петицията е крачка в правилна насока. Освен, че систематизирано излага нашите искания пред отговорните органи, тя има и втора цел - популяризира идеята за активното естествено раждане сред българките. Вероятно доста настоящи и бъдещи майки са научили за него точно от тази петиция.

Защо подписах тази петиция? Защото лично имах удоволствието да родя сред "море, вълни и усмивки" и не бих го заменила за нищо на света. Още повече, че преди това преживях травматично дирижирано раждане. За да родиш така ти е нужна доза късмет, но най-вече - да си подготвен за случващото се.

Планирам още едно дете и много ми се иска:
- Да родя отново естествено и активно;
- Да използвам отново алтернативни обезболяващи средства (родих почти безболезнено);
- Да се радвам на присъствието на таткото;
- Уважението между мен и лекарския персонал да е двупосочно. Да, уважавам лекарите. Искам и те да уважават мен като човек и втори път - моите разбирания за раждането (които не са само мои);
- Да не бъда разделяна от бебето си, а ако това се наложи - да го поверя на хора, на които имам  доверие и които биха ми давали точна и навременна информация, за всичко което предприемат;
- Този път да не ми искат една торба пари за всичко това.

Къде може да ми се случи всичко това в този момент в България? Никъде. Искам да има такова място. Разбира се, нямам против и да я дам торбата с пари и да родя в родилен център, но такава екстра също не съществува.

# 641
Четох, четох, четох, вие не спирате да пишете. Много исках да се разпиша след като изчета цялата тема (на 30-та страница съм), но с тези темпове това сигурно ще стане след седмица Crazy

Подписах петицията, опитвам се и да агитирам други хора да я подпишат.

Докато бях бременна много исках да имам активно естествено раждане. Това не се случи, родих със секцио. Причините бяха тесен таз. Четох колкото можах и стигнах до извода, че все пак има риск за бебето. Родих в частна клиника, в която много голям процент от ражданията са секцио, но прецених, че заради условията там ще се чувствам по-добре психически. Не можех да си представя да родя някъде където се разхождат хлебарки Shocked
Та относно моя тесен таз бях силно подтикната от лекарката ми да избера секцио. Много се опъвах, но накрая вече бях толкова изтощена и изплашена, че склоних на секциото, исках да съм спокойна и да знам какво ще се случи.
Честно казано не съм сигурна ако си бях настоявала до последно за нормално раждане какво щеше да се случи. Лекарката ми каза, че можела да ме изчака най-много до датата на термина ми и ако до тогава не е започнало раждане ще ме реже. Сякаш бебето вътре си зачерква дните на календара и знае кога да излезе. А нямах показатели за предизвикване на раждане, не са ми казвали, че имам проблем с плацентата.
При постъпването ми подписвах отделни документи за всяко нещо, но честно казано вече не помня изобщо за какво бяха. Подписах си всичко, защото не сметнах, че мога да искам кой знае какво при секциото.
На фона на някои раждания, за които четох тук моето си беше направо песен. Като цяло съм доволна, но в частност доста от нещата можеха да бъдат и по-добре. Получих нормално отношение, не са ми викали и не са се държали грубо с мен. Подразни ме много само една акушерка, която с мазна усмивка тикна шише с вода в устата на детето ми (за да се измие и да не развие млечница) след като аз изрично казах преди това, че не искам да му давам. Няма връзка с раждането, но ми се стори показателно за това колко се спазват желанията на родилките.

Надявам се, че нещата ще се променят, защото много искам да родя нормално ако имам второ дете. Готова съм да се включа и да помагам с каквото мога.

# 642
Аз още не съм мама, но и аз подписах. Вярвам, че не съм сгрешила и когато дойде и моето време (дай Боже) ще се радвам на резултатите от петицията, дано да има...

# 643
Бухтичке, особено много се радвам на твоя подпис. Благодаря ти   bouquet

# 644
Подкрепих петицията. Успех!
Мился, че има нужда от промяна и петицията е крачка в правилна насока. Освен, че систематизирано излага нашите искания пред отговорните органи, тя има и втора цел - популяризира идеята за активното естествено раждане сред българките. Вероятно доста настоящи и бъдещи майки са научили за него точно от тази петиция.

Защо подписах тази петиция? Защото лично имах удоволствието да родя сред "море, вълни и усмивки" и не бих го заменила за нищо на света. Още повече, че преди това преживях травматично дирижирано раждане. За да родиш така ти е нужна доза късмет, но най-вече - да си подготвен за случващото се.

Планирам още едно дете и много ми се иска:
- Да родя отново естествено и активно;
- Да използвам отново алтернативни обезболяващи средства (родих почти безболезнено);
- Да се радвам на присъствието на таткото;
- Уважението между мен и лекарския персонал да е двупосочно. Да, уважавам лекарите. Искам и те да уважават мен като човек и втори път - моите разбирания за раждането (които не са само мои);
- Да не бъда разделяна от бебето си, а ако това се наложи - да го поверя на хора, на които имам  доверие и които биха ми давали точна и навременна информация, за всичко което предприемат;
- Този път да не ми искат една торба пари за всичко това.

Къде може да ми се случи всичко това в този момент в България? Никъде. Искам да има такова място. Разбира се, нямам против и да я дам торбата с пари и да родя в родилен център, но такава екстра също не съществува.

Много хубав пост. Болдвам това за двупосочното уважение; ключов момент.

Общи условия

Активация на акаунт