Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 146 665
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 765
Иначе, това което аз виждам в тази петиция, е искане в България да се създадат условия и практики, които са доказли своето предимство и резултати по света. Създадели се това, процентите сами ще си дойдат на мястото...
Именно, а нашите тъпаци от мин. на здравеопазването са измислили да наложат ограничителни проценти за секцио, без да настояват да се променят практиките. Това би трябвало повече да не тревожи, а не препоръчителните проценти в петицията.

# 766
2. "Желаещите индуциране, епизиотомия и т.н. няма да надвишават въпросните проценти." - тогава защо изобщо има такава точка в петицията?! Кому са нужни критерии за качество, което според вас е очевидно, че всички ще покриват. Ако сте прави това е едно недомислие в тази петиция.

"пп От любопитство - сигурна ли си, че си добре информирана за рисковете на епидуралната упойка при нормално раждане? Добронамерен съвет от мен: напиши си домашното, преди да дойде време да раждаш втори път."
Да, сигурна съм. Ето това е безумието на тази дискусия - прекалено категорично сте убедени, че всички хора имат вашите виждания, а ако ги нямат те са или неинформирани или глупави (или домашното им е грешно).  Не виждам никаква толерантност от ваша страна към инакомислещите. Ирония е точно вие да проявявате липса на такава.

1 и 3. За мене приказките за овце, блеене и т.н. (съжалявам, не ми се рови да ги търся) не се вписват в добрия тон.

2. Не е недомислие, и ако мислиш така, наистина въобще не си вникнала в това, което си говорим (което, впрочем, ми беше  впечатлението още от първия ти постинг в темата, и май се въртим в кръг). Ако в болницата се прилагат рутинно тези интервенции, ако не се обясняват на родилките рисковете, ако няма нормално отношение към родилките, то тези проценти няма да бъдат постигнати. В този ред на мисли, въобще не е сигурно, че всички ще ги покриват, а точно обратното. Сигурно е обаче, че АКО болниците изпълняват исканията в петицията, то без да се ограничава избора на жените, желаещи въпросните интервенции, резултатите ще са в рамките на тези проценти.

пп Няма такова нещо, просто попитах (дори обратното - убедена съм, че по начина, по който стоят нещата в момента, повечето жени нямат нашите виждания, а останалото пък си е изцяло твое тълкуване). Живеем в свободна държава, що се касае до правото на медицински интервенции по време на раждане. Виж, ако искаш без, това е друга тема...

# 767
На мен ми се струва, че NBM не може да направи разликата между "желание" и "съгласие". Да се твърди, че има жени, които ИСКАТ индуцирано раждане и епизиотомия, е нелепо. Убедена съм, че няма такива. Всяка жена би искала раждането й да е максимално леко, с минимални интервенции. Начинът това да се случва, е този - да има такива раждания, да се чуе за тях, да ги чуеш от приятелките си и приятелките на приятелките си, да бъдеш насърчена от лекаря си и т.н. И ако все пак страхът ти надделее преди или в процеса на раждане, да можеш да избереш планираното раждане с операция или епидуралната упойка. Но преди това да си поживяла малко в среда, в която за раждането се говори като за нещо нормално, а не касапница. Аз те разбирам напълно за епидуралната упойка - кой би искал да роди така, както е чел във форума или са му разказали близките! Но ако знаеш, че има и друго и то РЕАЛНО се случва, ще можеш да подходиш към раждането си с различна емоция и поне да си помечтаеш да е леко и спокойно. Пък като стигнеш до самото раждане кой знае... може да се окаже, че не е чак толкова страшно!:)
Извинявам се, ако се получи офтопик... Embarassed

# 768
  • Sofia
Очевидно отново се очаква да изиграем ролята на овце, примащи безусловно всичко, което някой друг е преценил да ни сервира!

Аз си я изрових. Думата блеене не съм употребила никъде. И мисля, че съвсем ясно става какво имам предвид - трябва да приемете, че хората ще се вълнуват от промените, които ще ги засегнат пряко. И това е точно по повод изказванията, че едва ли не трябва да спра да пиша в тази тема, щото тая петиция не се отнася за мен. Кого по-конкретно съм обидила с това изречение?!

# 769
NBM, да ти кажа, от участието ти в дискусията оставам единствено с впечатлението, че не искаш да "паднеш по гръб". Жалко, че не разбираш, че това не е надсвирване и така не си помагаме. Добре е, че искаш да участваш, но все пак... прави го някак по-градивно. Сега наистина се въртим в кръг и аз поне не мога да разбера какво още остана неизяснено за теб. С най-добри чувства го казвам това.
Вече съвсем оффтопик...

# 770
  • Sofia
Тази дискусия стана наистина жалка. Аз се опитвам да помогна на всички мамита, а вие - на себе си.
Ами успех!

# 771
Аз лично виждам само един начин да се погне на всички майки, независимо от тяхната конкретна медицинска ситуация и този начин е максимално добро отношение и подкрепа, внимателно и коректно поднасяне на всяка информация, която може да им помогне да се подготвят за раждането по начин, който ще им позволи да го изживеят пълноценно и да са доволни от себе си и избора си (независимо дали е вагинално или секцио), пълно уважение към майката и бебето, което ще рече, че нищо не се прави на майката или бебето без предварителното наистина информирано съгласие на майката.
Много е трудно в страна като Б-я да си представим какво означава уважение и зачитене на достойнството на човека до нас. Затова и положенито в болниците, респективно АГ отделенията, е такова.
Аз лично прочетох в петицията точно искания за зачитане достойнството, насърчаване на доброто отношение и максимално уважение към майката и детето.
Ако човек има уважение към майката и раждащото се дете, никога не би допуснал това да става по начина по който става в нашите болници! А уважението към другите е просто отражение на уважението към себе си...

Последна редакция: пт, 28 ное 2008, 23:20 от Meg1

# 772
Тази дискусия стана наистина жалка. Аз се опитвам да помогна на всички мамита, а вие - на себе си.

На кои "себе си"? Няколко пъти стана дума, че повечето сме с по 2 деца, така че дали скоро и някога ще имаме 3-то е неясно и далечно бъдеще. Интересно на кои "себе си" искаме да помогнем.

Моля те, прочети петицията и всичките 50 страници, когато имаш време. И ако все още нещо не разбираш или мислиш че петицията ограничава избора, пиши ми, обещавам да ти отговоря. А, да, хвърли един поглед на референциите и източниците им, а също и на подкрепата, която тази "нелепа" петиция получи на престижна акушерска конференция неодавна. Просто като инфо.

# 773
  • Най-сетне у дома
Такаааа... ще пропусна полемиките доколко е нужна инициатива за подкрепа на естественото раждане в БГ. Аргументи против такава инициатива щяха да ме забавляват, ако не бяха опасни и основани на принципа "сит на гладен вяра не хваща". Това, което разни хора тук очевидно не разбират, е че има нужда да се създаде среда , в която българките да осъзнаят, че имат и друг избор, освен скалпела и клизмата. Изобщо да се доведе до съзнанието им, че такъв избор съществува. Понеже митовете за раждането, пробутвани от нашите акушер-гинеколози, са просто вездесъщи. Напоследък, (понеже и на мен ми дойде до главата), ми напомнят на гьобелсова пропаганда. Спасява ме единствено това, че съм била пациент по много и различни начини и съм се убедила, че няма лекар, който да знае за моето тяло повече от самата мен.

Историята е следната. Понеже съм на 32 години и с късогледство, лекарят, който следеше бременността ми, отказа да води раждане което не е секцио. В последствие си призна, че отказът му да се ангажира с естествено раждане е поради това, че е твърде зает с планови хистероскопски операции. И не може да гарантира, че когато раждането започне, той ще бъде там. Това откровение, обаче, ми сведе доста по-късно. След, като си бях направила изследване на очите с леща на Голдман и офталмоложката категорично заяви, че ретината ми е в отлично състояние. Нямало причина за секцио ("но, все пак, защо ще си причинавяш нормално раждане" - попита ме - "а и при секцио стресът за бебето е по малък" - додаде  Shocked).

Потърсих си друг лекар в Токуда. Реших, че в частна болница е по-вероятно да зачетат желанието ми. Имах неблагоразумието да забременея така, че терминът ми да е през най-празничния месец - декември. След Никулден, осми декември, малко преди Коледа и прочее. Първоначално уж се съгласи. После се започна с новото двайсет - тазът ми бил тесен, бебто никога нямало да слезе в малкия таз, нямало място, дай да ме срежат на 1-ви, 2 ри декември.  "Чакай -питам го -а защо не започнем нормално, пък ако съвсем няма как, винаги можем да даваме по план Б - секцио". Отговорът: "Е да, ама ако се наложи спешно секцио през деня, имаме планови операции, а операционната ни е само една и ще трябва да чакаме, какво ще стане с бебето? Ако пък трябва скалпел през нощта, ще трябва да вдигаме анестезиолозите от леглата, щото нямаме анестезиолози 24 часа и пак ще трябва да чакаме. Дай да постъпим разумно и да се застраховаме."  #2gunfire

Излязох си с намерението повече да не влизам там. Коремът ми "падна" и бебето се намести още на следващия ден - нещо, напълно невъзможно според токудския доктор  Twisted Evil. Лекарката, която ще води раждането ми каза, че - да, една част от таза ми наистина е тесничка, но за това природата най-вероятно е предвидила бебе, което ще може да мине оттам. Жената е с 35 годишен опит. Бебето за момента е около 2700, според нея нама да мине 3 кг.

Извинете за многословността. Просто съм в шок какви неща се случват в БГ системата. Щом родя и се съвзема, ще се включа активно в инициативата.     

# 774
Saule, желая ти едно прекрасно естествено раждане, в което лекарката ти да следва твоя ритъм и желания! Ще те чакаме да ни разкажеш и дано да е такова, каквото го искаш.

# 775
Аз се опитвам да помогна на всички мамита..

Ако това ти помага да се тупаш по рамото, прекрасно, но няма нищо общо с действителността. Има ли някакви реални признаци, че тези на които твърдиш че помагаш имат нужда от това?
Не е измислено колелото с тази петиция. Споменатите показатели не са нови и няма една, нито ЕДНА болница по света в която се явяват проблеми с желанието на жени да имат епизиотоми, окситоцин или секцио.

Позицията която заемаш е, че е по-добре да не се правят промени в сегашното ужасно положение в болниците, вместо да подпишеш петиция която се бори да се счете като стандарт, а не фантастика, естественото раждане и уважение към пациента, защото (на теория) би било  възможно  на някоя жена да и бъде отказана ненужна медицинска рискова процедура... в далечното бъдеще...не срещано от никого, никъде.
Наистина 'помагаш' на всички.

Saule, успех!

# 776
Дотук какво разбрахме- петицията ограничава желаещите ускорено раждане (да, има такива които желаят такова), ограничава желаещите епизотомия (да, и такива има), желаещите секцио и желаещие секцио след наложило се първо такова. И да, след 50 страници не ми стана ясно защо трябва да ограничаваме тези хора?!
#Shocked Къде са тези жени, НБМ? Особено тези с епизиотомията. Просто не мога да си представя, че на някой му харесва и би си я поискал по желание. И добре, дори наистина да има такива хора, за мен е просто абсурдно да се смята, че те са 50%
Искам дете от няколко години и за това време съм чела много неща във форума, включително и много истории за раждания. Тогава още не знаех какво е активно раждане и от прочетеното изобщо не бях на мнение, че нормалното раждане е най-доброто. Нещата, които ми се набиха най-много в главата бяха, че получаваш система с окситоцин и започва да те боли повече, а по време на самото раждане, почти задължително - епизиотомия. Честно казано изпадах в ужас, че може да ме срежат. Основно заради тези неща по едно време бях на мнение, че искам секцио.
Да искаш епидурална упойка е едно (да, тук бих могла да се съглася, че желаещи ще има най-вероятно, но колко не е ясно), но окситоцина и епизиотомията са съвсем друго и просто не мога да повярвам, че е възможно толкова много жени да ги поискат.

# 777
  • Sofia
Позицията която заемаш е, че е по-добре да не се правят промени в сегашното ужасно положение в болниците, вместо да подпишеш петиция която се бори да се счете като стандарт, а не фантастика, естественото раждане и уважение към пациента, защото (на теория) би било  възможно  на някоя жена да и бъде отказана ненужна медицинска рискова процедура... в далечното бъдеще...не срещано от никого, никъде.
Наистина 'помагаш' на всички.

Напротив, позицията, която заемам е, че искам нещата да се променят по друг начин, не този, който вие предлагате. Някакъв проблем ли има с това или трябва задължително всички да споделяме точно вашите виждания за това как трябва да раждат жените? Отново се изопачават нещата, че който не подписва петицията подкрепя сегашното състояние, което категорично не е вярно.
И свеждаме дискусията на ниво детската градина и кой как не искал да падне по гръб.
А в крайна сметка ако болшинството жени споделят вашите виждания те ще подкрепят петицията и някакви единици като мен няма да имат голямо значение и ще си намерят друг начин да раждат както желаят. Ако болшинството жени ще се чувстват добре с тази промяна така да бъде. Аз за себе си нямам съмнения, че ще успея да се преборя за собствените си желания, когато тръгна да раждам. Laughing

Така че остава да видим колко жени споделят вашите виждания и точно такъв вид промяна. Отново и искрено пожелавам успех всяка бъдеща мама да роди така както мечтае, включително и желаещите естествено активно раждане!

# 778
  • В заешката дупка
Сподели какъв е този друг начин, подготви петиция и ние ще я подпишем, ако ни допада. Неподписването на настоящата петиция без никаква друга алтернатива си е мълчалива съгласие с настоящото положение както и да го погледнеш.

# 779
Подписах се и много се надявам да има  положителенрезултат.

Общи условия

Активация на акаунт