В кухнята на педагогически захранващите - част 3

• 20 190
  • 287
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Ами, не, сигурно и тези са много вкусни, но аз си спомням ето това /от една среща на Ла Лече за здравословното хранене, там една мацка ги домъкна, и после публикува рецептата, но не знам къде отиде/:
2 яйца се смесват с разтопено масло /около 100 гр. май беше, аз готвя на око малко/
слагам 1/2 чаена чаша кафява захар и 1/2 чаена чаша мед /може и само мед/
обърквам всичко това с миксер /или в робот/, прибавям 7 супени лъжици пълнозърнесто брашно и около 200-250 гр. фини овесени ядки, общо взето пак на око, да поеме и да стане гъстичко /бърка се вече с лъжица/, на всичко това му сипвам и всякакви ядки /ленено семе, слънчогледови, тиквени семки, сусам/, стафиди, може и ябълки да се настържат, и след като го объркам /може и да постои 1 час, може и веднага/ с лъжица оформям сладки в намаслена тавичка /може и върху готв. хартия/. Пекат се 15-20 на 150-180 градуса. Дано не съм объркала нещо, че отдавна не съм ги правила. Simple Smile

# 61
Звучи вкусно  eat  Ще ги пробваме  Peace

# 62
Един въпрос ни в клин, ни в ръкав - водата студена ли я давате на дребните? Имам някакъв спомен, че педиатърката ми ми е казвала да не затоплям нещата от хладилника, т.е. напитки, вода и т.н.

# 63
Grace', аз давам водата със стайна температура, но ако сме навън я давам такава каквато е или кърмя  Peace

# 64
  • София
Каквато и каквото имам, това давам. Водата вкъщи - със стайна т., но пък не топля киселото мляко, вадя директно от хладилника и давам. Това е малко от мързел, но не съм забелязала да има проблем - болно гърло или нещо друго.

# 65
Да се присъединя към вас и тук, момичета! Не съм изчела още, но да се представя, защото често вече ще ви посещавам Simple Smile Вода давам със стайна Т, за кис. мляко и аз се чудех, понеже не ми харесва вкуса след като се стопли в МФ, дори и съвсем мъничко, и ако се сетя просто го вадя по-рано от хладилника. Но тя засега яде толкова малко, че не съм се притеснила много дали няма да я заболи гърлото.
Малко за нас: Настя е на близо годинка и отказа тотално да яде след като все по-трудно ставаше храненето, понеже наоколо роднините (при това моите собствени  #Cussing out) ежедневно ми натякваха колко е слабушка, как така на 6 мес. еди-кое си момиченце било 8,5, а сега съответно над 10, а Настя не, еди-кой си педиатър казал, че на 8 мес. бебето трябвало да утрои рожденното си тегло, ако не, значи има проблем  #Crazy и т.н. Въпреки, че съм чела достатъчно и зная, че това не е вярно, а да не говорим колко е жизнено детето ми, но когато собствената ти майка ти натяква и се тюхка ежедневно, няма как да не ми влияе. Та вместо да я оставя да изяжда колкото иска (пюрета и домашно приготвена, добре пюрирана храна, че иначе се дави), аз все по-настоятелно я прилъгвах да изяжде големи количества. Разни номерца и прилагах, докато минават, после нови измислях, но вече се изчерпах. Срам ме е само като се сетя, че не уважавах факта, че тя има достатъчно мозък да разбере когато я лъжа.  Blush При последното такова хранене, тя залисана в музикалния канал, преяде, повърна и на другия ден (преди 3 дни) отказа да яде тотално  Cry Започнах да чета за ПЗ, обърнах се към другите във форума за съвети, откликнаха веднага момичетата, окуражиха ме и така, сега с бавни стъпки се учим, и двете. Аз се уча да търпя цапаницата и минималните количества храна, които поема, но пък е толкова сладка като се мъчи да си взима сама с ръчичка и да се храни сама. Предполагам успехите и се равняват на бебе на 8 месеца, правилно захранено (ПЗ) след 6-я месец. Най ми е трудно да се въздържам да не и предлагам в повече, за да не получавам нейни откази - нали правилния подход е точно обратния - тя да иска повече, аз само да ограничавам количеството от даден вид храна, за да избегна опасността от  пренасищане с вкуса и с последващо нежелание след това да я яде? Днес яде с мен пиле с картофи и грах на фурна, сготвено като за възрастни, но с малко сол. Тя е вече голяма и се надявам, няма да има проблеми, че да съобразя готвенето спрямо нея е проблем. Мисля да и варя по-често зеленчуци на пара и да ги ядем заедно, и разбира се, непюрирани. Интересно е, наистина, това, че когато се храни заедно с мен, не се дави, а преди да започнем ПЗ, демонстрираше "давене" от 5 пъти по-добре смляна храна, та се налагаше още да я пасирам  ooooh! Вечерта, обаче, нищо не стана. Ядохме кисело мляко с бисквити, по-точно аз ядох (има да трупам килца от тук нататък покрай нея), а тя се опитваше да яде киселото мляко с пръсти, понеже с лъжица въобще не може да борави. Ще пиша, ако има нещо ново в следващите дни.

# 66
  • Пазарджик
Хайде, аз отдавна не съм писала, да се запиша с някоя и друга рецепта  Grinning

Я да напиша аз рецептата за сусамовите сладки:

Взимате суров сусамов тахан и му добавяте мед, колкото сладко искате да ви е. Разбърквате хубаво и в тава с хартия за печене слагате по малко на разстояние (щото се разлива при печене). Аз го печа на 180 градуса докато потъмнее леко. Не ги пипайте преди да изстинат, защото са меки.

Хайде и спаначената супа с пилешко и просо:

Слагам да се свари едно пилешко бутче без кожа (това за малка тенджерка 1,5). Като се посвари го вадя и слагам 1 глава кромид и 1 морков нарязани на малки кубчета. Като се посварят и те, добавям спанак на око, колкото ви душа иска (последно сложих 6 кубчета от замразения на Бондюел). Варя малко така, слагам морска сол и чубричка. После слагам пилешкото, което съм обезкостила и накъсала или нарязала на парченца. Добавям 3 лъжици просо и варя около 10-15 мин. Готовооо. Ммммного вкусно и Катерина много я яде таз супа.

# 67
Да ви питам, момичета, от кога давате краве мляко? В последната статия за ПЗ, която прочетох - Как да научим детето да се храни само - се твърдеше, че краве мляко не трябва да се дава до 2 годишна възраст, защото при някои деца води до увреждане на мозъка и не е установено при кои и защо. Надявам се, поне, това важи само за прясното краве мляко?

# 68
Директно прясно краве или друго прясно мляко не съм давала на дреболина да пие, но се е случвало да яде кремче с прясно мляко. Всъщност веднъж месечно може да изяде някоя друга лъжичка кремче  Peace

И за да не съм само офф - закуска: овесени ядки с портокалов сок, нарязани стафидки и банан; обяд: пастет от авокадо, жълтък и лимонов сок; вечеря: надупени картофи Simple Smile

# 69
Да ви питам, момичета, от кога давате краве мляко? В последната статия за ПЗ, която прочетох - Как да научим детето да се храни само - се твърдеше, че краве мляко не трябва да се дава до 2 годишна възраст, защото при някои деца води до увреждане на мозъка и не е установено при кои и защо. Надявам се, поне, това важи само за прясното краве мляко?
ее това не е ли малко прекалено, аз знам че млякото е силен алерген ама пак чак мозъка да уврежда не ми се вярва на нас със сигрност са ни давали прясно мляко  да преди навършим 2

# 70
  • на плажа
 Елс, какъв е този пастет от авокадо? Направило ми е впечатление, че често го даваш. Как го приготвяш и на филийка ли мажеш?

# 71
Оlive, утре планирам да спретна тези сладички! Мерси. А за слинга -  Hug кефско!
Аз днес от чуденка какво да направя за папу на Камен и спретнах сладки курабийки А'ла мързеливките, но вместо сол и сиренце сложих едно яйчице и кафява захар. Добавих още малко брашънце и станаха много добре. Ето и импровизираната рецепта на семплите сладки:

СЛАДКИ МЪРЗЕЛИВКИ:
една кофичка кисело мляко
1/2 лъжичка сода
3/4 чаша кафява захар
едно яйце
две чаши и половина брашно - всякакво Simple Smile
мъничко мазнинка - по избор, аз сложих от гроздови семки
Пека на 200 градуса до почервеняване

mimsat, вкусноооо!

Else, истина е, че сушените плодове имат мръсотийка понякога. Аз купувам на "Детелина" и оплаквания - н'ет!

# 72
Сушените плодове си ги правих сама през лятото Simple Smile Сега имам големи количества сушени ябълки, кайсии, круши и сини сливи Simple Smile Задължително ги мия обилно с вода  Peace

ИраМира, правя си 3 вида пастет с авокадо -  четох, че е много полезно, та гледам да го включвам в менюто Simple Smile
Основните продукти са авокадо - 3 бр., лимонов сок - от половин лимон, чесън - 2-3 скилидки, зехтин екстра върджин и малко сол. Съставките могат да се пасират заедно или да се намачкат с вилица като чесъна се пресова предварително в този случай. Малката го яде директо с лъжицата в повечето случаи. Давах го намазан на филийка, но ми направи впечатление, че дреболина облизва пастета и изяжда минимална част от филийката та реших да не се хабя и сега и давам филийката отделно - да яде колкото иска. 
Та пастета по тази рецепта е вкусен, но отвреме на време го разнообразявам с разни други продукти. Слагала съм към това количество маслини - черни, безсолни и без костилки. Другия ми вариант е да добавя жълтък. Предполагам, че и подправки може да му се сложат предполагам Simple Smile

# 73
Още не съм пробвала кухнята, но след днес - отказа съвсем да си взима от масата парчета да яде - ще побързам. Трудно е да задържиш интереса на толкова голямо дете, което преди това е било явно отвратено от тъпчене. Може допълнително и зъб да я дразни, щом отказа дори и мандаринка и ябълка да си дъвче - разбрах, че киселините дразнят. Много ме е страх като е само на моята кърма, в тази възраст вече, и особено след като доскоро успявах да я нахраня с около 500г и повече понякога за деня друга храна (освен кърма). Дори днес ми се стори, че коремчето и се бели и се натъжих допълнително, че сигурно и липсват хранителни вещества след 1 седмица вече основно само на моята кърма  Sad Не мрънкам, но... Както и да е, като цяло все пак чувствам, че всичко е наред, засега. Другото, което яде (в смисъл повече от 1 хапка) е банан, но само от скъпите, знае от сега хитрушата  Naughty

# 74
Не мисля, че възрастта ви е кой знае колко напреднала, че да не можете да си позволите да сте само на кърма 1-2 дни.Плюс това 1 хапка си енаправо добре-стига да има поне 4 яденета с разнообразни менюта на ден.Децата са доста по-умни,отколкто си мислим за тях-ако има нужда от някакви вещества-ще си намери начин да ти покаже.Най-хубавото на подобни периоди (само на кърма) е че децата след това се нахвърлят на храната с още по-голям интерес.Най-важното е да вижда как се храните пред нея с голям апетит като начало и да я накаратае да си поиска сама.Може също да опиташ да и дадеш и прибори,да готвиш по-цветни храни,да и дадеш сама да пресипва от едно нещо в друго като го пробва,за да събудиш интереса към храната.

Последна редакция: вт, 03 фев 2009, 23:14 от dimitriana

Общи условия

Активация на акаунт