В кухнята на педагогически захранващите - част 3

• 20 191
  • 287
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Хора, някоя от кърмачките (дали не беше Шаманката  newsm78 ) каза, че купува сухи подправки микс(като бульоните, но без глутаматите и другите му химии вътре). От къде мога да си купя? Днес обърнах Билла наопаки, но нямаше.

На авокадото до кога му е сезона?

# 76
Благодаря ти, dimitriana, думите ти са успокоителни! Не ме притеснява толкова възрастта и всъщност, а това, че и без това е с малко кг. Зная и колко бързо може да загуби и тези сега - когато ми е намаляла рязко кърмата (имах 2 такива случая) за 2-4 дни загубваше 300г и ме е страх, че още толкова дни и все така надолу ще отива. Осъзнавам, че не е това логиката, в смисъл в случая не става въпрос да остане без кърмата ми (вече съм с повече опит и не бих допуснала и това да стане за капак), а просто загуба на някое грамче, поради внезапното спиране немалкия дял на твърдата храна и по-скоро пренастройване на организма и, отколкото да продължава да губи все така грамове. Тя ги загуби наведнъж, а след това не е падала повече, а и ми се струва, че дръпна тези дни на дължина, така че не е дори в застой на растежа си, но няма как да съм напълно сигурна в разсъжденията си - нали знаеш, майчини тревоги, едните ще отминат, ще дойдат други, че и по-големи. Затова се радвам, че ви има и мога да общувам с вас, защото около себе си не съм чула нито една разумна дума относно захранването на деца. За роднините говоря - така и не си признават грешките  Tired Майка ми има "желязно" мнение по въпроса - аз съм била ужасно злояда до много късна възраст, но пък брат ми точно обратното, т.е. зависи само от детето и това, че не иска сама да яде, не означава, според нея, да я чакам да прояви интерес, а да настоявам, забавлявам, да я гоня с лъжицата и т.н. Иска ми се да вярвам, че рискът (колкото и силно да ви прозвучи думата) да не го правя, ще бъде оправдан и детето ще придобие нормални хранителни навици дори и това да отнеме месеци, но не чак както съм била аз - до към 8-годишна  Crazy

# 77
Ами,Деси,хранителните навици може да ги подобриш като и създадеш добра среда за хранене-тоест вижда хора,които се хранят с апетит.Основното в ПЗ е да сядате заедно на масата и тя да те вижда как се храниш с удоволствие.Ако не става само с теб-покани някой,който е много лаком да се храни пред неяСъщо така в началото можеш да предлагаш различни храни много често и по малко (на час по лъжичка,както е думата).Ако имаш възможност се абстрахирай от близките си и се концентрирай върху нейните лични препдочитания.Насилието на масата води до отказ-аз също съм била от т.нар. злояди деца.
Виж за грамовете,вече е проблем.Ако бях на твое място (на мен наскоро ми се случи дъщеря ми да боледува и отслабна 1 кг за 1 седмица,та тогава и аз така направих) наблегни на кърменето.Кърми я повече-ако трябва я подсещай,въпреки че вече сте запозбравили дневното кърмене,например.Кърмата на вашата възраст е по-калорична и е по-сигурно да качва килограми от нея,отколкото от твърда храна.Дори според моят опит-твърдата храна на вашата възраст почти не се разгражда,да не говорим за усвоява.Не знам дали носите памперс,но аз проследих ползите от захранването в легенчета и гърнета и мога да се обзаложа,че на 1 година децата все още само опитват храна,а се хранят с мляко.
Също така не знам какво готвиш,но при по-малко килограми,бих давала храни богати на желязо (ние сме вегетарианци,така че мога да ти препоръчам растителни-гречка,боб,леща,соя,спанак и др.).Също така можеш да я подсилваш с банани,сладки плодове и ядки.Важното е само да консумирате горе-долу еднакви храни (ако не и напълно еднакви) и след хранене (поне след 30 минути) да и предлагаш кърмене.

# 78

Много ми е трудно да ти отговоря на този въпрос. По прицип това, което съм чела е че плодът узрява едва след като бъде откъснат от дървото. Аз го давам основно през зимата и пролетта  Peace

# 79
Хора, някоя от кърмачките (дали не беше Шаманката  newsm78 ) каза, че купува сухи подправки микс(като бульоните, но без глутаматите и другите му химии вътре). От къде мога да си купя? Днес обърнах Билла наопаки, но нямаше.

Аз взимам сухи супи Biowell,австрийски,които са био (1,90лв) от Пикадили и ги слагам към супата понякога,за да обогатят вкуса.Имат и сосове,взимам понякога доматен,за да направя бързи спагети.

# 80
Да споделя каква салата днес беше силно одобрена за обяд от дреболина Simple Smile

Салата от печено цвекло
4-5 малки глави червено цвекло
3-4 глави стар кромид лук
1 кафена чаша елда
зехтин, лимонов сок и малко сол
Елдата се накисва за около половин час и след това се сварява. Цвеклото и стария лук се измиват много добре без да се белят и се слагат във фурна да се опекат. След като омекнат се обелват и нарязват на ситно. Добавя се сварената елда и се подправя на вкус със зехтина лимоновия сок и лука. Голяма е вкусотия, а е и полезно   Grinning

# 81
Благодаря за съветите, отново!   bouquet
Димитриана, а и към другите да се обърна - какви ядки може да яде дете на 1 година?
А кърменето след хранене - да е максимум до 30 мин. след храна или да се изчака поне 30 мин. да минат? Аз се чудех за това, дали ако я кърмя непосредствено преди да и предлагам твърда храна, няма да е по-заситена и да не прояви такъв интерес? Не е ли по-добре да не е сукала толкова скоро? То най-добре да пробвам и така, и така, де, ама аз да питам, че може и да не разбера от пробването.
С елда закусвам всяка сутрин, с мляко и сирене, и Настя я пробва понякога, 2-3 лъжички само, но щом не отказва както други храни, значи я харесва.
Така че ще пробвам рецептите, мерси, изглеждат апетитни, и ще докладвам после.

# 82
  • София
А колко време отнема горе-долу да се опекат лука и цвеклото?

И аз вчера купих био-супа от Пикадили, от аспержи, мързелива работа, и е вкусна, обаче малко пресолена за нашия вкус, аз напоследък слагам съвсем малко сол заради Анна.

Нашето меню
закуска - макарони пълнозърнести с масло и сирене
за обяд - сготвено прясно зеле, голяма вкусотия било, аз снощи за първи път готвих
вечеря - още се чудя, може би леща

пастета от авокадо звучи вкусно, ще го пробвам довечера

# 83
Olive, лещата ми е на котлона  Joy Иначе цвеклото и лука се опичат за около час. Хубаво е да се увият в алуминиево фолио  Peace
desi_sunshine, давам сурови орехи, бадеми, лешници, кайсиеви ядки, кашу, както и белени слънчогледови и тиквени семки. Комбинацията елда, мляко и сирене не е много добра - белтъчините и калция от млечните пречат на усвояването на желязото от елдата  Peace Иначе за кърменето - аз кърмя и преди и след ядене и дребната не си губи апетита, но всяко дете е различно  Peace

Нашето меню днес - закуска: кус-кус с масло и сирене; обяд: салата от печено цвекло; вечеря: леща.

# 84
  • София
Е добре де, Елсе, няколко пъти споменаваш, че готвиш с лимон, пък и даже даваш лимонов сок на детето, е че как не се мръщи хлапето? На моя не мога да му бутна нищо кисело в устата(когато се бях притеснила за желязото опитах да включвам лимон в храната).
 Вчера:обяд - попара от овесени ядки с масло, вечеря--спаначена яхния (закуска няма, защото спим)
Днес: обяд - спаначена яхния(няма да я хвърлям, я), след обяд - банан и грейпфрут, вечеря - пилешки дробчета с лук. Най-вероятно пак няма да ги хареса и за това ще има пиле с ориз и портокал.

P.p. Я, прояде и дроб моя син!

Последна редакция: чт, 05 фев 2009, 00:39 от skrech

# 85
skrech, аз не го давам директно лимоновия сок. По принцип го слагам в супи и салати, така вкуса не е толкова силен. Иначе дребната понякога и на портокалов сок ми се мръщи, а не искам да го подслаждам, но понякога си го пие че и още иска  Rolling Eyes Най-вероятно портокалите са различно сладки  Thinking

# 86
  • София
Else, вчера направих твоят пастет от авокадо и доста се озадачих детето ти как го яде толкова лютиво, чак сега изчетох, че се слагат 3 бр. авокадо и 2-3 скалидки чесън, а не 1 авокадо и 3 скалидки чесън, както аз го направих. Joy Ние с мъжа ми много го харесхме, но Анна близваше по малко от лъжичката, после търчеше с викове наоколо, но пак идваше да близне, Laughing , та явно и тя го хареса, защото така прави и с меда /ама много люто стана наистина/! Другия път ще го направя по правилния начин.  Peace
Относно портокалите и мандарините - и Анна понякога харесва някои, а друг път не, зависи колко са сладки и хубави, една рускиня, която е написала една много хубава книга за хранене - Нахрани ме правилно, как? - много точно отбелязва, че лесно можеш да отвратиш детето от плодове, ако му даваш кисели, стари и смачкани плодове; плодовете, които се дават на детето, трябва да са възможно най-хубави и сладки, от това не трябва да се пести.

# 87
Olive, малката е фен на чесъна - понякога взема скилидка чесън и си я гризе  Mr. Green Не, че я изяжда цялата  Simple Smile Радвам се, че Анна го е харесала въпреки повечкото чесън Simple Smile За плодовете уж само хубави избирам, но пак има разлика във вкуса.

Менюто днес: закуска - попара с масло и сирене; обяд - леща; вечеря - пица с повечко сирена колкото намеря в хладилника  Mr. Green

# 88
Елс, направо започнах да преглъщам като ти четох рецептата с печеното цвекло  Grinning, ще пробвам непременно. Калина и да откаже елдата, поне цвекло се надявам да хапне, още повече че сварено и печено е по- вкусно. И сега и давам парченца от салатата ни, макар че там цвеклото е сурово.

# 89
плодовете, които се дават на детето, трябва да са възможно най-хубави и сладки, от това не трябва да се пести.
Peace Настя това сама ми го показа, то детето не е по "икономисването" като нас - да яде некачествени евтинийки или да доизяжда позастоелите.
Елсе, дай някоя идея, ако се сещаш за гречката - за закуска как да я правя, защото е вярно това за калция и желязото, разбира се, но досега за мен не ми е пукало толкова, ала за детето нетрябва.  Naughty Свекървата (рускинята) прави и задушена гречка с варени кренвирши, но не съм я питала още как, че ние рядко се виждаме.

Общи условия

Активация на акаунт