Математически турнири

• 109 474
  • 847
  •   1
Отговори
# 105
  • България, София
А някой може ли да копне тука задачите от събота?
В кой клас сте?

Джуди е трети клас  Joy . Джуди, ще се пробвам да ги взема от съучениците на моят, но не обещавам.

Имам ги сканирани, мога да ги пратя по мейл.

# 106
Благодаря, пращам мейла на лични.   bouquet

# 107
Моя хубостник също каза, че не били трудни задачите. Това обаче не му е попречило на двете най-елементарни да допусне грешки!

# 108
  • Пловдив
Здравейте! И дъщеря ми бе на този турнир. 2 клас е и сме от Пловдив. Сега чакаме резултати. Само последната зад. я затруднила/има и една объркана и една на която но може да се сети кой точно отговор е написала/ и то защото незнаела как да я изрази, иначе на ум си я решила, от страх да не й отнемат точки нищо не е писала.
Ето я задачката: Мама Меца, татко Мечок и малката Мецанка изяли няколко гърнета с мед. Мама Меца изяла с едно гърне мед повоче от Мецанка и с 4 гърнета по-малко от татко Мечок. Мецанка сама изяла 4 гърнета с мед. Колко гърнета с мед общо е изяло семейство Мечкови?  ooooh!

# 109
Някой разузна ли къде и кога излизат резултатите?

# 110
  • София и там където не се пуши
Резултатите излизат там, където децата са държали изпита.

# 111

Dorothy, пак благодаря!   bouquet

# 112
А кога излизат?

# 113
....Ето я задачката: Мама Меца, татко Мечок и малката Мецанка изяли няколко гърнета с мед. Мама Меца изяла с едно гърне мед повоче от Мецанка и с 4 гърнета по-малко от татко Мечок. Мецанка сама изяла 4 гърнета с мед. Колко гърнета с мед общо е изяло семейство Мечкови?  ooooh!
Мецанка - 4 гърнета
Мама Меца - 4 + 1 гърнета (4 на Мецанка + 1 на мама Меца) общо 5 гърнета
Татко Мечок - (4 + 1) + 4 ( 4 + 1  за мама Меца + още 4 за татко Мечок, тъй като мама Меца изяжда с 4 по-малко от него) общо 9
4+ (4+1) + (4+1+4) = 4 + 5 + 9 = 18 гърнета за семейство Мечкови
Предполагам, че по този начин може да се реши във втори клас.

# 114
  • София
Вероятно утре ще излезнат,но не съм сигурна.

# 115
Супер, открих ви! Моята дъщеря е 3 кл. Ходим по състезания от 1 кл. И тя участва в Софийското на 25.10. но не мога да разбера къде да проверя за резултатите. Дали нещо ще има в нета...

# 116
Вчера решавахме от сборника със задачи от Ч.Х. Вижте каква задача е давана през 2003 на това състезание :

С колко най-малко претегляния можем да отмерим 300 г захар от един пакет с 1 кг захар, ако разполагаме с венза с две блюда, една теглилка от 500 г и една теглилка от 100 г?

Отговорът е 1, но има много странно обяснение на решението : Слагаме на едното блюдо теглилката от 500 г, а на другото от 100 г. Изспиваме всичката захар в двете блюда, докато се уравновесят. Тогава в едната ще има 400 г захар повече от другото, т.е там ще са 700 г, а в другата - 300 г.

Е, не можах да го разбера това решение. Ако някой ми го разясни по-ясно, така че и един третокласник да го разбере, ще съм му благодарна.

# 117
  • София
Трябва да разделиш захарта на две купчинки, съответно от 300 и 700 г. Разликата между тях е точно 400 г, нали? Толкова е и разликата между теглилките, които имаш. Като изравниш тежестите от двете страни на везните, захарта ще се раздели на две части точно с 400 г. разлика, което означава, че едната купчинка ще е от 300, а другата от 700 г (за да се получи съответно еднакво тегло в комбинация с теглилките от 500 и 100 г).

# 118
Май са излезли резултатите  newsm78
Забравих да питам  Embarassed
Питах. Няма резултати.

Последна редакция: вт, 28 окт 2008, 12:46 от Знаток

# 119
  • Не съм от тук и съм за малко
Е, не можах да го разбера това решение. Ако някой ми го разясни по-ясно, така че и един третокласник да го разбере, ще съм му благодарна.

Може да пробваш така: Общото тегло на захарта и теглилките е 1,600 кг. (1600 г.). Като се разделят по равно на везните, получаваме две по 800 г. или на едната 500+300 г., а на другата 100+700 г.

Общи условия

Активация на акаунт