имате ли кредит?

• 72 637
  • 679
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Права си, Валенце, ние сме късметлии, че имахме пари от продажба на наследствен имот и че успяхме да купим сегашното си жилище буквално една седмица преди цените да скочат тройно, и наистина родителите ми помогнаха финансово, но ако я нямаше тази възможност, още дълго щяхме да живеем под наем - имахме голям късмет с хазаите, за пет години не ни вдигна наема нито веднъж, така си и останахме с $60 на месец за обзаведена гарсониера, независимо от повсеместното покачване на наемите. Иначе от гледна точна на съотношението наем/месечна вноска при сегашните условия, наистина е по-добре да се вземе кредит. Сега жилището ни също е малко, но си е наше, живеем непретенциозно и нямаме големи нужди, така че спокойно можем да си позволим да не теглим кредити за дребни неща. И не бих теглила кредит, за да взема по-голям апартамент. И не, не получаваме месечна издръжка от родителите ни, по-скоро ние им помагаме.

Не дай Боже, обаче, някой да се разболее тежко, тогава вече съм готова тегля кредити, но наистина се надявам това никога да не се наложи.

П.П. Голяма мечта ми е да си купя малка къщичка с голям двор, някъде далече от цивилизацията, за това също бих теглила кредит, ако спестяванията ни не са достатъчни, но мъжът ми не иска Sad

# 106
Подкрепям предните 2 мнения  Peace

Със съпруга ми имаме 1 ипотечен и  2 потребителски кредита, 2-3 лизинга и 1 кредитна карта  bowuu

# 107
И на мен би ми се искало да нямам кредит, но имам.  Той е за жилище - предпочетох  да изплащам  кредит пред това да живея в дядовата ръкавичка  \ 2 семейства + свекърва в един апартамент /. 

# 108
Забелязвам аз една..тендеция ли да го нарека ,не знам.Хора,които са подсигурени с дом от родителите си,са твърдо против ипотечните кредити примерно...

Ние пък сме точно обратното - жилището ни е подарък от родителите ни (между другото, купихме го във време, когато апартаментите се продаваха на безценица, сега е 7-8 пъти по-скъп от тогава). Тоест, бяхме подсигурени с дом, но това съвсем не ни попречи да изтеглим ипотечен кредит, за да създадем нещо, което да служи за работата на мъжа ми.  В момента това нещо се оценява от банката на три пъти по-голяма сума от кредита ни. Което означава, че инвестицията си е заслужавала Simple Smile.

Но теглене на големи кредити за ремонт, коли и т.н. ми се струват малко несериозни. Поне за мен си струва да теглиш голям кредит само за недвижимо имущество.

# 109
Да,и то два- ПЛЮС две кредитни карти!!!

# 110
  • Разград
Да, имам 2 потребителски кредита, овърдрафт и КК. Не съжалявам за тях, послужили са ми в дадения момент.
По-добре е да се изтегли кредит и да си свършиш работата, отколкото да започнеш да спестяваш и след няколко месеца/години парите вече няма да ти вършат тази работа като сега.
Каквото и да решите успех!

# 111
Забелязвам аз една..тендеция ли да го нарека ,не знам.Хора,които са подсигурени с дом от родителите си,са твърдо против ипотечните кредити примерно,ако пък мама и тати помагат и ей така,всеки месец с парички,и потребителските стават една ли не синоним на ..чума Mr. Green.Е да,ама някои от нас като са създали семейство,са се влачили с години по квартири,плащали са наеми солени,мама и тати са хора с нискоквалифицирани професии,чудещи се те самите как да се изхранват,не са купували навремето апартаменти за всяко от децата си.Та без кредити някак поне ние не успяхме да се справим.И не съжаляваме за избора си.

Не е общовалидно. Ние започнахме с добър "начален старт. На квартира никога не сме живели, а родителите ни са много далеч от описанието.
Вече писах за отношението си към кредитите; такова е и на съпруга ми.
Ако човек иска да върви напред, трудно може да мине без кредит/заем, когато иска да инвестира в недвижими имоти, да развива бизнес, да влага пари в собственото си развитие и т.н.
 Peace

Последна редакция: сб, 25 окт 2008, 01:41 от azaf

# 112

леле,все едно са прокълнати

Не знам откъде извади извода за прокълнати, много странна асоциация.  Shocked
Казах, че ми е жал, защото знам какво е да си нагърбен от няколко заема от личен опит. И говоря за средна заплата. Една висока заплата не предполага заем за телефон или матрак.
Аз си научих урока сравнително млада и по-важно  попаднах на спестовен човек, който ми обърна представите.  Домът ни е изплатен с труд и не е наследствен. Не поддържаме скъпи хобита и имиджови покупки. Спокойна съм, че живеем на реалните си възможности. Не ни се налага да молим банката за пари, за да отидем на почивка или да имаме телевизор.
И така, никой не може да ме убеди, че живот на заем е по-добър от този без, щото знам какво е да се събудиш нощем и да пресмяташ от кой в кой трябва да преместиш за да платиш вноските. Разбира се, както казах за мен заем за жилище, здраве или бизнес има смисъл, няма смисъл да обяснявам защо, казаха го вече сто пъти.

Последна редакция: сб, 25 окт 2008, 01:40 от 10cent's

# 113
  • София
azaf ,разбира се,че не е общовалидно. GrinningПросто ми прави впечатление,че много мои познати разсъждават по този начин,след като родителите са им подсигурили дом.

# 114
  • Linz
Написаното от 10cent's важи и за мен Peace
Върнахме си дълговете и започнахме да спестяваме. Друго си е да знаеш, че по всяко време можеш да разчиташ на твоите си пари Simple Smile

# 115
...
Върнахме си дълговете и започнахме да спестяваме. Друго си е да знаеш, че по всяко време можеш да разчиташ на твоите си пари Simple Smile

А не мислиш ли, че е по-добре и да изплащаш разни неща /които са в плюс за семейството/, и отделно да спестяваш?  Wink
Дай Боже всекиму! Praynig

# 116
  • Linz
...

А не мислиш ли, че е по-добре и да изплащаш разни неща /които са в плюс за семейството/, и отделно да спестяваш?  Wink
Дай Боже всекиму! Praynig
Не. Защо трябва да плащам повече (в много случай- двойно)- всички тия такси и лихви, след като имам парите да си го купя веднага? Освен това майка ми си беше взела един мобилен телефон на изплащане и като видях какви разправии са в продължение на една година- докато си погаси задълженията... никога не бих си го причинила.

# 117
Нямам кредит.За сега не мисля и да тегля.Имам няколко идеи,но ще видим в близко бъдеще какво ще стани и тогава...

# 118
Аз не говоря за мобилни и дребни покупки, а за по-големи инвестиции. Примерно, да имаш възможност да вземеш няколко апартамента с ипотека, да изплащаш бизнес-кредит, а в същото време да спестяваш пари точно за дребните разходи /телефон, телевизор и подобни/, без да ти се отрази на бюджета. Не би ли теглила подобни заеми?
Изобщо, интересно ми е какви са нагласите на другите хора в подобен случай. Peace

# 119
Нагласите на хората са "За какво да давам на банката ххх лв лихви и такси" без изобщо да им хрумне, че плащайки примерно 5% лихва те могат да излекат 7% доходност/полза/печалба.

Общи условия

Активация на акаунт