имате ли кредит?

• 71 870
  • 679
  •   1
Отговори
# 420
Stanislava_  

То почивката в Гърция не излиза по-скъпо от тази на българското черноморие.  Peace

Ти имаш ли кредит  или реши да пишеш против тези,които живеят заедно няколко поколения?  Stop

Аз нямам и не искам да имам. Crossing Arms

# 421
Между другото в момента много малко хора живеят така - 3 поколения заедно. Аз почти не се сещам мои познати, които да са така. Единици са. Така че да се приказва че те били виновни за ситуацията на България е смешна работа.

# 422
  • Плевен
Stanislava_

То почивката в Гърция не излиза по-скъпо от тази на българското черноморие. Peace

Ти имаш ли кредит или реши да пишеш против тези,които живеят заедно няколко поколения? Stop

Аз нямам и не искам да имам. Crossing Arms
Да имам си кредити колкото искаш и си ги плащам. И естествено съм си направила сметката като ги вземам, от къде ще ги плащам. Писала съм по въпроса в темата Peace
Браво! Намерихте виновните за икономическата криза. Joy Joy Joy
Виновни са тези дето живеят по-скромно при родителите си!
Ами точно за това съм на мнение, че няма да се оправим скоро, защото ни е останала идеята, че трябва да живеем скромно. Май беше българска поговорката, че "скромността краси човека" newsm78
А колкото до финансовите отношения родители - деца в България, няма да ги коментирам...

Последна редакция: вт, 06 яну 2009, 21:36 от Stanislava_

# 423
  • София
Panther, пари се печелят, пари се харчат.

Парите са за да получиш качество на живот., а не за да си ги сложиш на срочен депозит или да си купиш кола.  Peace Очевидно всеки разбира под качество нещо различно. Аз разбирам да мога да си сложа коня в хола и да си го боядисам зелен, ако искам. Без да дължа обяснения и оправдания никому. За теб може да е по-важно да боднеш 46 инчовата плазма върху секцията на мама и да се чувстваш успял. За трети да паркира 12 годишна Цедка пред блока и да я мие всяка събота. Разни хора, разни идеали!

И пак повтарям, не става въпрос да не можеш да си плащаш наема (и това ми се е случвало по някое време) и да си принуден да си трайкаш. А да имаш възможност и да изплащаш кредит за кола или почивка в Тайланд, а да живуркате 3 поколения заедно.

И защо пък зачекнахте скромността и кризата, тва изобщо не го разбрах.  Whistling

# 424
  • Бургас
И аз имам ипотечен кредит,взехме го въпреки че имам 2 апартамента и не ми е проблема това.
С парите си построихме етаж на къща и доста вложих с бизнеса,смятам да давам единия апартамент под наем и да си плащам кредита.
Не е най приятното нещо да имаш да даваш пари на някой,но така сме решили,така сме направили,защо трябва да бистрим този въпрос толкова разгорещено.
Поздравления на тези които са рискували за да имат свой си дом,все пак се опитват да направят нещо,лесно само да си натискаш парцалите.

# 425
Не може да ме убедите, че да живееш с мама и тати е нормално след една определена възраст! Направо съм в потрес от хора, на които това им е цел и удобство и не търсят други начини!

Малко са хората без кредити, поне около мен такива няма....

# 426
  • София
Не съм видяла нито Stanislava_ , нито който и да било да твърди, че виновни за икономическата криза са хората, които живеят при родителите си. Тя каза нещо много вярно и точно - че много хора в България търсят лесния начин и някой да им даде наготово, не искат да рискуват с кредити и да бъдат самостоятелни.

# 427
Не съм от живеещите с дорителите си, да не си помислите случайно, даже не говоря с родителите си. Но според мен е много добре да живеят 3 поколения заедно, стига разбира се да не са в 3 стаен апартамент, а в 3 фамилна къща. За всички така е по лесно и по приятно ако разбира се имат малко акъл да се спогаждат. Това е естествено. Нова мода е младите да се отделят от дъртите. И после да се чудят кой да им помогне с децата, а дъртите - кой да ги пригледа като се разболеят. Мечтата ми е децата ми, техните семейства и деца и децата на техните деца.... всички да живеем заедно или поне много близо един до друг. Изпитвам ужас децата ми да се пръснат като пилци и да ги мисля и да не ги виждам...
А иначе по темата - нямам заем и съм против заемите по начало. Бих ползвала само ако наистина ми се наложи, жизнено важно да ми е. Иначе не. Може би така мисля, защото си имам всичко за сега, не знам. Но мъжът ми има огромни заеми и само го навивам да ги разкара, защото лихвите му са толкова големи, че половината от работното си време работи за банките да им плаща лихви.   Twisted Evil

# 428
Не съм от живеещите с дорителите си, да не си помислите случайно, даже не говоря с родителите си. Но според мен е много добре да живеят 3 поколения заедно, стига разбира се да не са в 3 стаен апартамент, а в 3 фамилна къща. За всички така е по лесно и по приятно ако разбира се имат малко акъл да се спогаждат. Това е естествено. Нова мода е младите да се отделят от дъртите. И после да се чудят кой да им помогне с децата, а дъртите - кой да ги пригледа като се разболеят. Мечтата ми е децата ми, техните семейства и деца и децата на техните деца.... всички да живеем заедно или поне много близо един до друг. Изпитвам ужас децата ми да се пръснат като пилци и да ги мисля и да не ги виждам...
А иначе по темата - нямам заем и съм против заемите по начало. Бих ползвала само ако наистина ми се наложи, жизнено важно да ми е. Иначе не. Може би така мисля, защото си имам всичко за сега, не знам. Но мъжът ми има огромни заеми и само го навивам да ги разкара, защото лихвите му са толкова големи, че половината от работното си време работи за банките да им плаща лихви.   Twisted Evil

Извинявай, ама малко странно разсъждаваш- ти нямаш кредити и принципно си много против тях, но мъжа ти има и то големи. Всъщност семейство ли сте? newsm78

# 429
Не съм видяла нито Stanislava_ , нито който и да било да твърди, че виновни за икономическата криза са хората, които живеят при родителите си. Тя каза нещо много вярно и точно - че много хора в България търсят лесния начин и някой да им даде наготово, не искат да рискуват с кредити и да бъдат самостоятелни.

Защо пък си решила че трудното и достойното е кредитът, а лесното и недостойното е да избягваш такъв? Човек има определен брой пари, ако не ги харчи за едно (да си изплаща заемите за жилище например) ще ги харчи за друго (да пътува например). Може евентуално да не ги харчи, а да инвестира. Въпрос на предпочитания.  Един се чувства независим като си има собствен (дори и неизплатен) дом, друг се чувства независим когато не му тежат заеми на шията и спи спокойно, че ако временно остане без доходи, няма да потъне.

# 430
  • София
Съжалявам, но никъде не съм намесвала достойнството. Няма достойно и недостойно в случая. Да, по-лесно е да живееш в чуждия дом, неизплащайки собствен такъв или пък наем, но и това си има цена. А най-лесно е да тълкуваш чуждите постинги така, както Дяволът чете Евангелието.

# 431
А фразата "търсят лесния начин и някой да им даде наготово" не съдържа ли осъждане? Хайде не на мене тия. И наистина ли мислиш че е по-лесно да живеят три поколения в един дом, отколкото да живееш само със собственото си семейство? shock:
Отново стигаме до това че средствата са ограничени а желанията безкрайни (закон в икономиката) и че всеки си подрежда сам приоритетите и решава за кое точно да харчи и от кое да пести. 

# 432
Не е въпросът в това колко поколения живеят в един дом. В нашият случай,майка ми е тази която живее при нас,в закупения от нас,със наши средства апартамент,без да сме получили и лев от родители. Така ни е по-удобно за момента.
Но проблемът е в това,че много хора искат вечно да висят на някой на врата,вместо да се напънат и да се опитат да постигнат нещо сами.Дори и да са получили някакви имоти в наследство,пак трябва  да се опитат да увеличат"семейното имущество",а не да се наслаждават на готово придобитото.
 И какво лошо има в това да го вземеш с кредит-цял свят живее така,само в България се смята за странно и едва ли не унизително. И американци и европейци по 30 години изплащат кредити за образование,за жилище,за кола,за обзавеждане,за екскурзии.....всичко им е на кредит и добре си живеят. Не да спестяват с години за нещо и да живеят в мизерия през това време.
Лошото и срамното е когато не можеш да си изплащаш кредита,а не когато го теглиш.

# 433
  • София
В БГ още е широкоразпространена приказката, че родителите трябва да осигурят с дом децата си, т.е. да им купят жилище, че иначе не можели да умрат спокойно. А младите да не са будали да се мъчат?
Според мен за някои хора парите струват повече от отношенията. Бих живяла с някои от родителите ни под техния покрив само, ако нещата толкова много се закучат, че сме заплашени да останем гладни и на улицата. На мен ми излиза много по-скъпо постоянното съобразяване, отколкото парите.

# 434
Не е въпросът в това колко поколения живеят в един дом. В нашият случай,майка ми е тази която живее при нас,в закупения от нас,със наши средства апартамент,без да сме получили и лев от родители. Така ни е по-удобно за момента.
Но проблемът е в това,че много хора искат вечно да висят на някой на врата,вместо да се напънат и да се опитат да постигнат нещо сами.Дори и да са получили някакви имоти в наследство,пак трябва  да се опитат да увеличат"семейното имущество",а не да се наслаждават на готово придобитото.
 И какво лошо има в това да го вземеш с кредит-цял свят живее така,само в България се смята за странно и едва ли не унизително. И американци и европейци по 30 години изплащат кредити за образование,за жилище,за кола,за обзавеждане,за екскурзии.....всичко им е на кредит и добре си живеят. Не да спестяват с години за нещо и да живеят в мизерия през това време.
Лошото и срамното е когато не можеш да си изплащаш кредита,а не когато го теглиш.

Съгласна съм  донякъде. Но човек не винаги може да си направи сметката за 30 години напред. Така че вземането на кредити за не жизнено важни неща за мен си е жива глупост. Това че днес можеш да го плащаш, не значи че утре няма да останеш без работа подари някаква причина и няма да можеш да плащаш. От тази гледна точка е наивно да вземаш кредит. Има и такива, които умишлено правят далавери и не си връщат кредитите и набутват банките и държавата. Тези тези 2 вида екземпляри имат дебел пръст в настоящата криза. Никога не бих одобрила поведението им. Това че целият свят живее на кредит не значи, че е много умно и правилно. Хората са стадо и без да мислят правят нещо защото всички го правят. И после всички сърбаме попарата им.

Andariel, и ти си права. Ама другата крайност, която се случва тук е, че има родители, които не оставят нищо на децата си, гледат преди да пукнат да изядат и изпият всичките си пари, за да не оставят наследство на децата си, щото таксите са големи. Но всички родители, не само в БГ обичат да осигурят децата си. Само че тук мислят малко с главите си, че не е добре за самите деца да се учат на готованство и ги поощтряват по различни начини да се учат сами да се грижат за себе си, с тази цел се прави и аз го одобрявам 100%. Мисля така да възпитам и аз децата си, да се потрудят за всичко, което получават. Дори джобните пари трябва да си заслужат. Тук малко деца получават джобни пари за училище примерно, носят си закуска от вкъщи. Докато в БГ е нормално всички деца да си имат пари и да си купуват квото си искат и родителите им дават, защото всички така правят. Даже идват и питат тук във форума другите по колко пари дават на децата си и те да им дават толкова. За мен това е велика глупост. Съгласна съм, че ако всички деца имат пари, моето ще се чувства зле ако няма. Но тогава да си ги заслужи с отлични оценки, послушание и т.под. има си начини. Но не мисля да уча децата си да мислят, че всичко им е даденост.  Naughty Ако след 18 години ще живее в къщи трябва да плаща наем. Ще е нещо символично, но няма да е даром. Това е съвсем нормално тук, в началото ме учудваше, но с времето го приех.

Общи условия

Активация на акаунт