имате ли кредит?

• 71 504
  • 679
  •   1
Отговори
# 600
Лихвеният процент по вашия жилищен кредит представлява сбор от Базисния лихвен процент на Банката, наричан БЛПSGEB, във валутата на кредита и надбавката, посочена в договора ви за кредит.

Вследствие на това лихвеният процент по вашия кредит е динамичен за периода на действие на договора и ако БЛПSGEB се увеличи или намали с повече от два пункта от размера му в деня на сключване на договора за кредит, то лихвеният процент съответно ще се промени.

Актуализирането на Базисните лихвени проценти се извършва от Банката в началото на всеки месец. Може да получите информация за текущия им размер във всеки офис на Банката.

Това е от сайта на банката.
Или с прости думи- лихвата е сбор от БЛП+надбавка. Актуализирането на БЛП се извършва в началото на всеки месец- това значи, че още след 2-3 месеца можеш да осъмнеш с нова лихва.
Почти никоя банка вече не определя лихвата на база ОЛП или EURIBOR.

# 601
  • София
Аз имам един кредит в Експресбанк и не ми е мърдала вноската по кредита.Лихвения процент при тях не мърда за вече скючен договор. Когато теглих настоящия ми кредит подписах договор на 5,7% лихва, сега се промениха процентите, но за нови кредити, за старите си остава тази, на която е сключен договорът. За това избрах и тази банка за ипотечен кредит. Лихвата ми е 8,3%.

# 602
Аз имам един кредит в Експресбанк и не ми е мърдала вноската по кредита.Лихвения процент при тях не мърда за вече скючен договор. Когато теглих настоящия ми кредит подписах договор на 5,7% лихва, сега се промениха процентите, но за нови кредити, за старите си остава тази, на която е сключен договорът. За това избрах и тази банка за ипотечен кредит. Лихвата ми е 8,3%.

Именно - за това става въпрос, много добре знам как е образуван лихвеният процент, също така и при какви условия нараства, също така предварително съм проучила, че не увеличават безпричинно лихвата, както правят повечето банки. Предишният ми кредит жилищен ипотечен в Прокередит за 5г. и за целия период не мръдна с нито стотинка нагоре, дори през цялата 2088-ма, когато масово повечето банки надуха лихвите.  Peace Така че не ми обяснявайте как се формирала лихвата, това ми е пределно ясно, НО всяка банка си има определена политика, която разбира се зависи и от финансовото й състояние, Експресбанк ми гарантират, че няма да ми повишат лихвата, ако ОЛВ на БНБ не скочи с над 2 пункта и това го имам в договора и им вярвам, не мога да кажа същото за Пощенска банка, имам там 2 кредитни карти, които сега ще закрия, защото последната година се съдраха да вдигат лихвата напълно неоснователно.  Peace

# 603
Лихвеният процент по вашия жилищен кредит представлява сбор от Базисния лихвен процент на Банката, наричан БЛПSGEB, във валутата на кредита и надбавката, посочена в договора ви за кредит.

Вследствие на това лихвеният процент по вашия кредит е динамичен за периода на действие на договора и ако БЛПSGEB се увеличи или намали с повече от два пункта от размера му в деня на сключване на договора за кредит, то лихвеният процент съответно ще се промени.

Актуализирането на Базисните лихвени проценти се извършва от Банката в началото на всеки месец. Може да получите информация за текущия им размер във всеки офис на Банката.

Това е от сайта на банката.
Или с прости думи- лихвата е сбор от БЛП+надбавка. Актуализирането на БЛП се извършва в началото на всеки месец- това значи, че още след 2-3 месеца можеш да осъмнеш с нова лихва.
Почти никоя банка вече не определя лихвата на база ОЛП или EURIBOR.

Алфабанк ползват за основа EURIBOR, а относно базисният лихвен процент може да го увеличат, но може и да не го променят за периода на кредита и  мисля, че няма да го направят. Преди години, когато теглих първия ми кредит от Прокредит, често ми казваха колко бил неизгоден, е за 5г. лихвата не мръдна, оказа се в пъти по-изгоден от кредитите на Пощенска и Райфайзен, където уж процентите бяха по-изгодни, а сега масово са пропищели от тях.  Wink

# 604
Ама кви са тия лихви? Как лихва 7 или 9%? Сега депозитите в банките са на тези нива! ПИтайте за всякакви съпътстващи такси - отпускане, обслужване, застраховки и т.н.!
Ами хората като пишат за лихви имат предвид - лихви. То е ясно, че има и такси, но таксата не е лихва и няма как да се включи в нея.

в ГПР (годишен процент на разходите) се включва всичко(лихва, такса обслужване, застраховки изобщо всички задължения), така че когато получавате оферти от банки сравнявайте именно тях..

# 605
mama na Vale i Зара, това че не са ви сдигнали вноската не значи, че не са ви бутали лихвата .. има банки сменят размера на вноската на 1г, но пък лихвата се сменя по условията зададени в договора т.е
ако лихвата се качи вашата аноитетна вноска остава същата, но съотнощението пари за лихва/пари за погасяване се променят

Последна редакция: сб, 07 фев 2009, 09:55 от KOTE

# 606
mama na Vale i мързеланка, това че не са ви сдигнали вноската не значи, че не са ви бутали лихвата .. има банки сменят размера на вноската на 1г, но пък лихвата се сменя по условията зададени в договора т.е
ако лихвата се качи вашата аноитетна вноска остава същата, но съотнощението пари за лихва/пари за погасяване се променят

Ако това, което казваш е вярно, то би следвало да се удължи срокът на погасяване, иначе не виждам как като променят съотношението лихва/главница срокът ще се запази същия, нали де факто така пак ти взимат повече пари, това твърдение е направо нелепо, досега не съм чула на някой да му удължат срока на кредита.  #Crazy  Peace

# 607
не не се удължава срока, просто на падежа се плаща остатъка по главницата  hahaha Погасяването на падежа е изравнително и няма точно фиксирана стойност
и не бързай да даваш определения за изказването

Ако трябва да говоря в цифри последно банката е една от големите, жената продава имот и решава да си погаси кредита предсрочно
освен 4% наказателна лихва обаче доплаща 3хил лв вместо 2 хил по нейния погасителен план, защото след промяна на лихвата, но без промяна на вноската се оказва, че анюитета е покривал лихвата и 2-3 лв погасяване на месец и така 10-11 м е тъпкала на едно място..
Да ви е честито

Последна редакция: сб, 07 фев 2009, 09:55 от KOTE

# 608
  • София
mama na Vale i мързеланка, това че не са ви сдигнали вноската не значи, че не са ви бутали лихвата .. има банки сменят размера на вноската на 1г, но пък лихвата се сменя по условията зададени в договора т.е
Нещо си объркала - никъде не съм твърдяла, че имам кредит и че вноската се запазва, дори съм на противоположното мнение на mama na Vale. За конкретния случай не мога да говоря, защото липсва много информация /не всичко е лихва и такса/.
Важното е кредитоискателите да са убедени в правилния си избор през целия период на погасявазне на кредита.

# 609
мързеланке извинявай, исках да се обърна към Зара .. коригирах се

# 610
  • София
mama na Vale i Зара, това че не са ви сдигнали вноската не значи, че не са ви бутали лихвата .. има банки сменят размера на вноската на 1г, но пък лихвата се сменя по условията зададени в договора т.е

Това не можах да го разбера. Би ли ми го обяснила по-подробно? Какво означава, че ще се промени вноската, евентуално, след 1 година?

# 611
не не се удължава срока, просто на падежа се плаща остатъка по главницата  hahaha Погасяването на падежа е изравнително и няма точно фиксирана стойност
и не бързай да даваш определения за изказването

Ако трябва да говоря в цифри последно банката е една от големите, жената продава имот и решава да си погаси кредита предсрочно
освен 4% наказателна лихва обаче доплаща 3хил лв вместо 2 хил по нейния погасителен план, защото след промяна на лихвата, но без промяна на вноската се оказва, че анюитета е покривал лихвата и 2-3 лв погасяване на месец и така 10-11 м е тъпкала на едно място..
Да ви е честито

Ми нещо не си в час, 5-годишният ми кредит приключи точно през ноември, както си беше по погасителен план и нищо не съм доплащала, това са пълни измислици, случайно да си чувала, че за да ти променят погасителния план, трябва анекс към договора двустранно подписан?  #Crazy
Това, че някъде си правят всякакви измами и хората не си търсят правата е друг въпрос.  Hug

# 612
  • София
Не е задължително да има анекс към договора за промяна на лихвата. Ако в договора е вписано, че банката има право на промяна на лихвата при еди какви си условия, единственото, което ще получиш, е уведомително писмо за новата вноска.

# 613
Не е задължително да има анекс към договора за промяна на лихвата. Ако в договора е вписано, че банката има право на промяна на лихвата при еди какви си условия, единственото, което ще получиш, е уведомително писмо за новата вноска.
Така е. В Общите условия към договорите за кредит на повечето банки, с които съм работила, има има такава клауза. Поканата към клиента да подпише анекс, за мен лично, е проява на добро отношение -  в личен разговор ти обясняват каквои се случва. Писмо в пощата е най-лесния начин!

# 614

Анекс се прави, дори само ако се променя датата на падежа, ти колко кредита си теглила до сега, колко договори си подписала и въобще виждала ли си анекс и знаеш ли какво е това, че си тръгнала да ми спориш?  Peace

Общи условия

Активация на акаунт