имате ли кредит?

• 71 826
  • 679
  •   1
Отговори
# 525
А синът ти и той ще изплаща и след като децата му навършат 20. И така докато свят светува. И за какво си живял? за един кредит.
Андариел, истинате е между правилното съотношение приходи/разходи.

Варианта аз ще живея при мама и тате и те са ми длъжни, щото трябва за децата да има , при нас не върви. 
Писна ми да гледам как едва ли не хора на 45г трябва да спрат да си купуват нови дрехи  и да водят социален живот, защото трябва да има за децата.. а те милите дечица си умират от мързел

Синът ми ако иска собствено жилище да си го купи, когато  реши.. Единственото, което смятам че сме длъжни да му осигурим е добро образование, което да му даде добър старт и толкова

# 526
  • София
Синът ми ако иска собствено жилище да си го купи, когато  реши.. Единственото, което смятам че сме длъжни да му осигурим е добро образование, което да му даде добър старт и толкова

Браво! Ако в България имаше повече родители с подобно отношение, щеше да има далеч по-голям брой успели български мъже Peace

# 527
А синът ти и той ще изплаща и след като децата му навършат 20. И така докато свят светува. И за какво си живял? за един кредит.

Е ти глупава ли си, или не можеш да събереш 2 и 2.   newsm78 Както казах, кредитът - 15-годишният, ще е изплатен преди синът ми навърши 20 г., и то не от нас, а от наемателите.  Hug
Също така, първото жилище, което изплатихме за 5г. сме го купили с цел ИНВЕСТИЦИЯ, но все пак 5г. живяхме в него, защото не ми е приятно да живея с родители и роднини! През тези 5 години, нищо не ни е липсвало, роди се синът ни, ходим редовно на почивки и не сме се лишавали от нищо, единствено сме ограничили висенето нощем по барове и кръчми, но с малко дете и да искаме, няма време.  Peace

Последна редакция: пн, 02 фев 2009, 13:03 от mama_na_vale

# 528
  • София
Сетих се за един монолог на Тодор Колев за живота - работа "от - до" цял живот и накрая Шопен, а на следващия ден всички те забравят (а аз бих добавила - само банката не, ако си й длъжник).
Мисля, че в БГ много се залита на тема собствено жилище, направо в култ е издигнато, без значение дали е изгодно или не.

# 529
Сетих се за един монолог на Тодор Колев за живота - работа "от - до" цял живот и накрая Шопен, а на следващия ден всички те забравят (а аз бих добавила - само банката не, ако си й длъжник).
Мисля, че в БГ много се залита на тема собствено жилище, направо в култ е издигнато, без значение дали е изгодно или не.

Ами аз си имам собствено жилище, можеше да не купуваме друго, нито да строим, но както казах, за мен това е най-смислената инвестиция, по-добре, от това да си събирам парите в банка, но всеки си има свое виждане за живота. Относно работата, има работа и работа, моята е от 2 до 3 дни в седмицата по 6ч., от които на практика работя най-много 3-4ч. Така че не мисля, че съм си губила времето.  Peace

# 530
Донякъде съм съгласна с теб, но пък условията са такива .. отношенията наемодател-наемател са калпави в Бг и нямаш грам сигурност ..
За цената, която плащам като кредит не бих могла да си наема апартамент в нашия район.

# 531

Не чак толкова /поне, не и при мен/. Но поне мога да си направя ремонт, както искам и когато искам.  Wink Живяла съм под наем и знам какво е. Дори и да си изряден, пак могат да те изгонят.

# 532
  • София
Спорът под наем или кредит е доста безсмислен. То е ясно, че всеки, които може да си го позволи, ще си вземе жилище с кредит. Апартамента е на банката, докато се изплаща кредита, но тези пари все пак отиват за нещо твое и в крайна сметка след определен период ще си стане твой. Нека ви припомня поговрката: "Заем се връща, наем - никога.". Разбира се всеки има правото да си избере кое оъ двете предпочита. На мен също вноската по кредита ми е почти колкото наема и не ме бърка особено.

# 533
  • далечно
Спорът под наем или кредит е доста безсмислен.

ами тогава защо се впускаш в него? мисля, че хич не е ясно дали ще се заробиш с 30-годишен кредит (по който да трепериш какво ще стане при един трус на валутния курс на лева...), който ще те закрепости, или ще си оставиш възможности за мобилност (в друг град? държава?), ако имаш по-добри възможности за реализация и стандарт на живот. Ама то и друга БГ поговорка е безумна "моят дом е моята крепост" (ми к'во излиза...че сме крепостни селяни?), та наистина нашенското си е култ към тухлите

Нямам жилищен кредит, с мъжа ми имаме прекрасна къща в една държава, но живеем под наем в друга с тенденция за местене по проф. причини в близката година. Вярно, облагодетелствани сме тъй като когато си пожелаем може да се върнем в другото вкъщи (получено даром, но облагородено от нас), което си ни чака.  Но съм 100% съгласна, че в БГ (или което съм чула в София) отношенията наемател-наемодател са ненормални. В София съм била само страничен наблюдател, но вече във втора европейска държава живея под наем и нямам кой знае какви оплаквания по същество.

# 534
Спорът под наем или кредит е доста безсмислен.

ами тогава защо се впускаш в него? мисля, че хич не е ясно дали ще се заробиш с 30-годишен кредит (по който да трепериш какво ще стане при един трус на валутния курс на лева...), който ще те закрепости, или ще си оставиш възможности за мобилност (в друг град? държава?), ако имаш по-добри възможности за реализация и стандарт на живот. Ама то и друга БГ поговорка е безумна "моят дом е моята крепост" (ми к'во излиза...че сме крепостни селяни?), та наистина нашенското си е култ към тухлите

Нямам жилищен кредит, с мъжа ми имаме прекрасна къща в една държава, но живеем под наем в друга с тенденция за местене по проф. причини в близката година. Вярно, облагодетелствани сме тъй като когато си пожелаем може да се върнем в другото вкъщи (получено даром, но облагородено от нас), което си ни чака.  Но съм 100% съгласна, че в БГ (или което съм чула в София) отношенията наемател-наемодател са ненормални. В София съм била само страничен наблюдател, но вече във втора европейска държава живея под наем и нямам кой знае какви оплаквания по същество.

Няма лошо, но тук все пак си говорим за българската действителност, не за европейската.  Peace

# 535
  • Плевен

А на мен не ми е ясно защо хората смятат вземането на кредит и купуването на дом, като заробване.
Аз като имам два, да не съм се закрепостила. Ходя си на почивка поне два пъти годишно, пътувам си в чужбина, купувам си каквото ми е необходимо и т.н. Важно е човек да си направи сметка. По принцип правилото е вноската по кредита да е максимум 50% от дохода.
Като имаш кредит пак можеш да си продадеш жилището, да го дадеш под наем и т.н.

Последна редакция: пн, 02 фев 2009, 22:01 от Stanislava_

# 536
Апартамента е на банката, докато се изплаща кредита, но тези пари все пак отиват за нещо твое и в крайна сметка след определен период ще си стане твой. Нека ви припомня поговрката: "Заем се връща, наем - никога.". Разбира се всеки има правото да си избере кое оъ двете предпочита. На мен също вноската по кредита ми е почти колкото наема и не ме бърка особено.
Точно по тази причина предпочетох да плащам кредит, отколкото наем.  Peace

# 537
ами тогава защо се впускаш в него? мисля, че хич не е ясно дали ще се заробиш с 30-годишен кредит (по който да трепериш какво ще стане при един трус на валутния курс на лева...), който ще те закрепости, или ще си оставиш възможности за мобилност (в друг град? държава?), ако имаш по-добри възможности за реализация и стандарт на живот. Ама то и друга БГ поговорка е безумна "моят дом е моята крепост" (ми к'во излиза...че сме крепостни селяни?), та наистина нашенското си е култ към тухлите ...

А знаеш ли какво е да трепериш, че вечерта няма къде да се прибереш?
Защото зимата (февруари) на 2004 г., аз бременна, една вечер собственикът реши, че са му малко парите (по средата на договора), като му обяснихме, че си имаме договор и ще действаме според него, каза да се изнасяме, щял да завари металната врата докато сме на работа Crazy
Та каква сигурност имам аз, въпреки, че не сме закъснели нито веднъж с наема? Сега поне знам, че висока, ниска вноска, ама платя ли я, никой няма да ме пипне. Ако закъсаме, поне имаме няколко месеца да реагираме, но не и да се тревожа, че вечерта детето ми трябва да спи на улицата.

Всеки има право на избор, кажи го с нормални думи, иронията е излишна ...

# 538
Нямам кредит и не бих теглила,кой каквото ще да ми разправя.Бих живяла с каквото имам,предпочитам да събирам и да влагам,отколкото да се чувствам вързана за банка...Щото всичко се случва,един ден като просрочиш-то звънене по телефона,то разправии ooooh!

Peace и аз така мисля,въпреки че понякога е неизбежно

# 539
  • София
Е, не, много ми е смешно това - купилите жилище с кредит дават и последната си стотинка за вноските и живеят на хляб и сирене hahaha Ти остави това, ами са и закрепостени в жилището и няма начин да отидат да живеят в друг град/държава, защото ипотекираното жилище е непродаваемо, а банките вноски от чужбина не приемат Joy
Миии...ок, на който му харесва да си живее с мисълта, че гриздето е кисело, негова си работа.

Общи условия

Активация на акаунт