имате ли кредит?

• 71 542
  • 679
  •   1
Отговори
# 540
Стига сте се яли  Mr. Green ами кажете ще паднат ли лихвите с това рязко падане на ОЛП на 3,92% ??

# 541
  • Плевен
Стига сте се яли Mr. Green ами кажете ще паднат ли лихвите с това рязко падане на ОЛП на 3,92% ??
Не  Mr. Green

# 542
Е, не, много ми е смешно това - купилите жилище с кредит дават и последната си стотинка за вноските и живеят на хляб и сирене hahaha Ти остави това, ами са и закрепостени в жилището и няма начин да отидат да живеят в друг град/държава, защото ипотекираното жилище е непродаваемо, а банките вноски от чужбина не приемат Joy
Миии...ок, на който му харесва да си живее с мисълта, че гриздето е кисело, негова си работа.

Какво значи "ипотекираното жилище е непродаваемо"? Няма разлика за продаваемостта без значение ипотекирано ли е или не. Вноски има начин и от чужбина да се превеждат. Ти как си представяш купуване на жилище без кредит? Смяташ да си ги събереш от баничките или да спечелиш от тото?

# 543
Бих теглила ипотечен кредит, но уви вече е късно банките не отпускат както преди година да речем! 100 пъти е по-добре да се изплаща кредит отколкото да се набетваш с наем. Пък и собственото жилиже може да му правиш най-различни ремонти без проблем и мрънкащ хазяйн. Да имаш собствено жилище не означава "закотвяне" цял живот на едно място. Но е друго да живееш в собствено. Години наред съм живяла на квартири и вече ми се повръща от хазяй, съквартиранти ит.н.

# 544
  • София
Стига сте се яли  Mr. Green ами кажете ще паднат ли лихвите с това рязко падане на ОЛП на 3,92% ??

Не. Не се и надявай. Преди няколко дни имаше интервю с Хампарцупян. Той изприказва сто причини, заради които няма да паднат лихвите.

# 545
  • София
Няма проблем да продадеш ипотекирано жилище, малко повече е документацията, но тя май е за сметка на собственика. Прите по кредита можеш да си плащаш от къде си поискаш, не е невъзможно и от чужбина. Вкарваш си пари по сметката и отбанката си ги си ги теглят от нея. Освен това като решиш да ходиш в друг град или държава, можеш да го пуснеш под наем жилището.
Експресбанк дават ипотечни кредити. Не е толкова лесно вече, както миналата година, но пък банката дава кредит, ако докажеш, че можеш да го плащаш, което, до някъде, те спасява от неразумни кредити.

# 546
  • София
На мен ми направи впечатление изнесеното в новините преди дни, че през `08 година взетите кредити от населението са спаднали с 40%. Та си мисля, ако миналата година е имало спад при такова юнашко раздаване на кредити какво ли ще е тази година?

# 547
Радостина, аз пък четох друго. Че трудното раздаване на кредити от банките ще доведе до нова ниша на пазара, защото хората имат нужда от пари. Нещо като лихварство, ама не точно. Хич ме няма по икономиката и обясненията, ама беше нещо като да ти продават дома ти под формата на наем,който плащаш (сори, ма не мога да го обясня). Mr. Green

# 548
  • София
Може и така да стане, но аз не бих се възползвала от такива услуги. Не зная как в БГ е регулирано като дейност, но не е за мен. Банките може да са всякакви, но поне имат някакви правила.

# 549
  • София
Ксения и Зара, тона не усещате ли, а Laughing Написах го с ирония, точно защото повечето тук са толкова заблудени, че ми е смешно Grinning Някой не следи темата май Wink

# 550
Нямам кредит и не бих теглила,кой каквото ще да ми разправя.Бих живяла с каквото имам,предпочитам да събирам и да влагам,отколкото да се чувствам вързана за банка...Щото всичко се случва,един ден като просрочиш-то звънене по телефона,то разправии ooooh!

Peace и аз така мисля,въпреки че понякога е неизбежно

А мен ми е интересно пък с кое си по на сметка
да теглиш кредит и да го плащаш
или да живееш под наем и да се опитваш да спестяваш..

Само моля не залитайте по лихвари... там е страшноооо!! Доста често стават и имотни измами, в които участват нотариуси.
Прочетет статията от линка :http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-04-18&article=229790
На кратко схемата е ужасно проста : освен ипотека на имота, подписвате и запис на заповед и така се задължавате върху двойна сума, нотариуса при който се изповядва сделката съвсем случайно премълчава този факт и след като чинно си изплатите уж всичко г-н Стойчев се обажда и ви казва, че всъщност му дължите още толкова заради записната заповед

Последна редакция: вт, 03 фев 2009, 11:17 от KOTE

# 551
Вече има предложения от строителни фирми за продан на жилища на лизинг.Вместо да плащаш на банка месечни вноски,плащаш на фирмата.Това е добре за хора,които могат да си позволят кредит,но по една или друга причина не им го отпускат.Особено ако фирмата пък предлага и малко по-ниска лихва.Мои приятели сега преговарят с една такава фирма и трябва да кажа,че условията са изгодни (но не е в София).И като си направи човек един добър договор,кво...?

# 552
фрог, то нищо стига само да си леко луд да купуваш на зелено в тези времена

# 553
А мен ми е интересно пък с кое си по на сметка
да теглиш кредит и да го плащаш
или да живееш под наем и да се опитваш да спестяваш ...

При нас надделяха +-те на кредита:
- при кредита имаш ясен срок, при наем - тц Laughing той може да е 20, 30, 40 г. или докато си жив, предпочитам сега, когато сме млади, в работоспособна възраст да плащаме, а не като станем на 70 г. да се чудя пенсията ще ми стигне ли за наема

- както писах по-нагоре, при наема - плати, неплатил, всеки момент могат да те изритат, това си е техен имот

- не можеш да правиш подобрения, които искаш, обикновено слагат евтина дограма, рядко изолация и хубави радиатори, което вдига сумата за ежемесечните консумативи, излизаща от джоба ти и намалява комфорта

- ако закъсаме, продаваме, погасяваме кредита и с остатъка живеем под наем известно време, докато си стъпим на краката, другия вариант - пускаме под наем и излизаме на възможно най-ниския наем, с разликата - по кредита, при наема - като останеш без пари, излизаш на улицата

- вноската е относително постоянна, т.е. в някои години (като сега) леко се вдига, в други спада (2004-5 г. ни свалиха 4% Peace), но се запазва горе долу на едно ниво, при наемите посоката е само и единствено нагоре, така след 4, максимум 5 г., наемът и кредитът за аналогично жилище са една и съща сума, а ако си под наем с идеята да спестявш, това значи още пари, отделени от семейния бюджет

- парите се обезценяват, ако стоят невложени в нещо трайно, цената на имотите след 20 г. (ако предположим, че ще спестяваш толкова), няма да е същата като днес, т.е. не можеш да сметнеш колко време да спестяваш, цените може винаги да вървят пред теб

Това са си нашите причини, не ангажирам никой, само споделям Peace

# 554
  • София
Вече има предложения от строителни фирми за продан на жилища на лизинг.Вместо да плащаш на банка месечни вноски,плащаш на фирмата.Това е добре за хора,които могат да си позволят кредит,но по една или друга причина не им го отпускат.Особено ако фирмата пък предлага и малко по-ниска лихва.Мои приятели сега преговарят с една такава фирма и трябва да кажа,че условията са изгодни (но не е в София).И като си направи човек един добър договор,кво...?
Какво значи на лизинг? Уточни, че в българия поне 4 вида различни договори все лизинг ги пишат Simple Smile Същинският лизинг всъщност въобще не е продажба, а вид наем с възможност за купуване на края на периода с приспадане на амортизацията. Кога преминава собствеността при твоите познати? Веднага, със задължението да се плаща цената на части/вноски/ всеки месец или отложено - чак когато се плати цялата цена? Защото ако е второто/ а аз мога да се обзаложа, че е второто/ им кажи хич да не се хващат...

Общи условия

Активация на акаунт