имате ли кредит?

• 72 639
  • 679
  •   1
Отговори
# 120
  • София
И колко хора теглят кредити за инвестиции в имот или бизнес? Не са толкова много. Повечето теглят потребителски кредити - за бяла и черна техника, ремонти, почивки и т.н. или голям кредит за жилище, в което смятат да живеят цял живот. Кой ти мисли за доходност?

# 121
Е, хайде сега. Дори заемът за жилище дава някаква полза. Примерно сравняваш колко би ти струвал наем с разходите по ипотеката през целия й срок, нещо такова. Естествено има много нематериални фактори, които е трудно да се превърнат в пари, но вс епак..

Да кажем това че си купил миялна, пералня и сушилня и използването им ти спестява време, което можеш да посветиш на работа.
В общи линии аналогията е като с услугите- плащаш на някого, когато твоето време е по ценно от неговото. Ако за два часа работа изкарваш 100 лв  с радост ще платиш 20 на чистачка. Но ако изкарваш 30, за теб ще е по добре да си изчситиш сам.

# 122
  • София
Все пак има разлика между потребителските и инвестиционните или бизнескредитите. Те са съвсем отделни вид кредити, обслужващи отделни цели. Миялната и пералнята вървят със стандарта на живот и не са инвестиция, независимо дали спестяват време или са един гъдел като по-големия телевизор. Ипотечният кредит за закупуване на жилище за живеене е едно, а за отдаване под наем или с цел натрупване на активи или спекулативно за продажба след време е съвсем различно. Както казваш ти - става въпрос за доходност, а не за полза. Сега, лекциите ли да си припомняме! Peace

# 123
Че аз ги помня Laughing Исках да кажа, че ако нямам жилище и да кажем наемът за 20 години ми е ххх лв, а разходите по кредита, т.е. лихвите - по малка или дори съпоставима сума, то аз определено извличам някаква полза над седемте процента лихва, които плащам.

# 124
Това да изтеглиш заем с цел да имаш възвръщаемост, печалба е едно, няма нищо лошо човек да печели пари.
Но питането в темата е за 5-6К, тоест, за сравнително малък потребителски кредит.
При такъв кредит обикновено покупката вече е обезценена на изхода на магазина ( за техниката даже и преди това).

Аз винаги когато мога да го приложа съм на принципа, че всяко нещо, което купя ( особено  техника) трябва да се изплати с труд, т.е да работи за мен да печеля. Например, никога няма да си купя Апъл ( само щот' е бял и модерен), ако например до няколко месеца не ми се изплати с работа, като графичен дизайнер. Страшно много хора правят имиджови покупки, от които губят, защото особено техниката остарява с часове, а я плащат примерно на 24 вноски и ме убеждават , че едва ли не са на печалба. Няма такова нещо. Аз следя цените на  фотоапаратите  и който е взел модел, примерно за 1000 евро преди 2г. и го плаща на 24 вноски по Х евро с 40% лихва ( например),  сега цъка, че е с 3 модела назад, още не си е изплатил неговия, а в момента цената му е 300 евро. Освен ако не е фотограф да си е изкарвал хляба с тая камера , не виждам никакъв, ама никакъв смисъл да 'инвестирам' в такова нещо.

# 125
Самата аз никога не бих теглила кредит за да си купя по-хубава техника, нова кола, пералня, мобилен телефон (това пък съвсем Rolling Eyes) или за да си направя ремонт. Въобще кредита ми се струва оправдан, ако човек има бизнес и прави пари, тогава всичко е наред, тъй наречените лихви не се и усещат, изплащаш един кредит, теглиш друг и т.н. с лекота. Това е формулата на ползата от кредитите. Да взема кредит, за да си "угодя" с нещо материално по-бързо дори не съм си и помисляла никога през живота си.

# 126
За имиджовите покупки съм абсолютно съгласна, както и за всички над възможнотите ми. Но все пак една примерна ситуация. Работите и получавате 1500 лв чисто. Искате да си купите сушилня, за да се спестите половин час дневно простиране и зимното "сушене" по радиаторите. Имате две възможности- един месец да затегнете колана  и да дадете 500 лв или една година да изплащате ( при 25% лихва да кажем това са 125 лв общо или 10 лв на месец). И трета възможност- да си кютате по старому. Кое бихте избрали?
И как би се променило решението ви ако сушилнята струваше 2500 лв?

# 127
Отговарям принципно (понеже сушилнята  не ме привлича Simple Smile Бих заделила колкото трябва и бих си купила от каквото имам нужда, идеята да изплащам 1 стока 1 година би ми подействала много зле. Ако сушилнята струва 2500 лева, изобщо не ме би ме интересувала възможността да си я купя, ако заплатата ми е 1500 лева.

# 128
  • София
ТОва е потребителски кредит, който се изяжда, грубо казано. Той се консумира, а не се инвестира. Вторично ти можеш да използваш времето за каквото си искаш, но не е задължително то да носи финансови ползи.  Ако тази пералня или сушилня се използва, за да се перат дрехите на комшията и той си плати, тогава вече е инвестиция.
Не съм обръщала специано внимание, но оставам с впечатление, че повече се говори за ипотечните кредити, а не за потребителските. Не всяко семейство тегли кредит за жилище, но много семейства имат потребителски кредити и сигурно не един. Като гледам това не се спряга много в публичното пространство, но тези кредити също са важни като задлъжнялост. Вярно, кредитните карти не са много разпространени тук, но като гледам какви опашки се вият пред бившите Джет кредит и разни други... ТОва са все дългове.

# 129
Потребителските не са ли обикновено за по-малки суми, тогава хората сигурно не се затрудняват с изплащането им, в смисъл месечните вноски не са големи?

# 130
Аз бих я платила с кредитна карта и след това ще се стремя д върна максимално бързо парите. Но все пак предпочитам няколко месец да стискам по малко зъби, дори с цената на известна лихва,която ще платя, отколкото един месец да бухна 5 стотака и да се озоря.
А инвестиция, Радостина , го приемаш много буквално- аз имах предвид че всеки си оценява комфорта и времето, което спестява, дори ако щеш да го използваш за почивка, сън, разходка или плетене. В този смисъл инвестираш в собствения си комфорт. КАкто си писала изяжда се, ама ти е густо на душата Wink

Иначе да, много семейства имат по няколко потребителски кредита. Първо контролът там е по нисък, рискът като цяло също( съпоставен с размера), хората нямат финансовата култура да си преценяват възможностите и стават жертви на "Искам повече, искам всичко".
Примера на 10 cents с фотоапарата направо ми влезе под кожата, периодично имаме разговор с мъжа ми точно по тоя въпрос. "Трябва да си купим нов фотоапарат", "Е, стария нали снима", "Снима, ама е остарял". И това при положение че никой от нас не е фотограф, дори и като хоби Rolling Eyes. Не ме питайте и защо имаме камера- за две години сме снимали десетина клипчета на детето и толкова. Даже не са и прехвърлени на компютъра всичките. Добре поне, че не сме ги купили на кредит Laughing

# 131
Нямаме на този етап. Никога не бих изтеглила ако зависи от мен, понеже не съм сигурна дали самата аз ще съм жива достатъчно дълго време за да успея да го изплатя. Не ми се иска близките ми и най-вече децата да теглят каиша /грубо казано/, заради взето лично от мен решение.

# 132
...
Работите и получавате 1500 лв чисто. Искате да си купите сушилня, за да се спестите половин час дневно простиране и зимното "сушене" по радиаторите. Имате две възможности- един месец да затегнете колана  и да дадете 500 лв или една година да изплащате ( при 25% лихва да кажем това са 125 лв общо или 10 лв на месец). И трета възможност- да си кютате по старому. Кое бихте избрали?
....

Аз също давах по-нагоре подобни примери. Моят избор би бил - покупка на лизинг. Т.е. купувам въпросната сушилня, вземам и ползвам сега и плащам малки вноски всеки месец:
1. малката вноска не ми променя особено финансите - 125 лв. са горе-долу 1 по-скромно изкаран уикенд извън София с половинката и мога да се лиша от по 1 подобен уикенд месечно, без цял един месец да търпим определени лишения.;
2. в същото време въпросната сушилня ми спестява време и нерви, които мога да използвам точно за "избиване на сумата" - работата ми е такава, че наистина това свободно време би ми донесло изгода /дори е възможно печалбата ми от свободното време да е по-висока от месечната вноска/;
3. ако цената е 2500 - наистина би ставало дума за "имиджова покупка" - да, понякога цената гарантира качество, но не е задължително - т.е. ще преценя каква цена бих била готова да платя, като не държа после да показвам на всеки касовия бон, а да ползвам "сушилнята" /сушилня може да бъде заменено с хубава пералня, миялна, кухненси робот или изобщо някакъв уред, който ми пести време или ми е необходим - дори, примерно, един по-добър компютър, който ще ми е необходим за работа/; т.е. дори и на потребителския кредит може да се гледа пак като на вид вложение.
И отново повтарям - само при условие, че месечните вноски не поставят семейството ми в безизходица и размерът им не променя начина ни на живот...

# 133
# 134
Имаме кредити,и откакто сме заедно постоянно имаме нещо на кредит,кредитни карти,стоки на изплащане. Нямам от кьде да взема пари на куп за нещо ,което ми трябва,нямам богати роднини,които да помагат. Като се сьбрахме с мьжа ми бяхме голи като пушки. Пьрво си взехме ТВ,после холова гарнитура ,кола,лаптоп,микровьлнова,всичко ама наистина всичко така сме си го взимали и лека -полека се обзавеждаме. В момента изплащаме един потребителски от 5000 ,които изтича след 2 години,изплащаме все още лаптопа,хладилника,фотоапарата и един овьрдрафт,с които ще приключим до лятото.Миналата година успяхме да изплатим 2 потребителски кредита. Да взимам нещата на изплащане и на кредит за мен е начин да живея нормално,без лишения,да имам това,което ми трябва сега.
Лихвата не ме притеснява-тя е цената на парите.

Общи условия

Активация на акаунт