имате ли кредит?

• 71 853
  • 679
  •   1
Отговори
# 435
  • София
...
Лошото и срамното е когато не можеш да си изплащаш кредита,а не когато го теглиш.

Не смятам така. Всеки мисли като взема кредит, но никой не може да предсказва бъдещето. Няма нищо срамно в това да не можеш да си изплащаш кредита. Какво става? Взимат ти жилището. После се вземаш в ръце и  започваш да работиш с двойни сили за да станеш по-добре. Така се е получило. Следващия път внимаваш повече....

# 436

Не смятам така. Всеки мисли като взема кредит, но никой не може да предсказва бъдещето. Няма нищо срамно в това да не можеш да си изплащаш кредита. Какво става? Взимат ти жилището. После се вземаш в ръце и  започваш да работиш с двойни сили за да станеш по-добре. Така се е получило. Следващия път внимаваш повече....

Вземаш се и се преселваш при мама и тати  Wink А банката се чуди кво да прави с жилището ти  ooooh!

# 437
Който има желание,ще намери начин да си плаща кредита. Сега поне не е като едно време - отпадна изискването за жителство,границите са отворени,възможности много.... Така ще има и стимул за хората да си търсят по-добре платена работа,на по-добро място,да се стараят да повишат квалификацията си.
Но съм съгласна,че кредита трябва да се тегли разумно,всеки да си прецени каква сума ще може да изплаща без да мизерства.
Ето ние например,след като си купихме апартамента,нямахме средства за ремонт и обзавеждане и се наложи да прибегнем да кредит,защото няма как да живеем на шпакловки и замаски,все пак. Преценихме каква ще е вноската,която ще можем да плащаме дори и в случай, че само единият от семейството работи и така си сметнахме какъв кредит да искаме.
Съвсем отделен въпрос е защо в другите държави хората не се плашат да вземат кредити- там лихвите са направо смешни,имат гъвкава политика на погасяване,не е проблем разсрочване на задълженията,промяна на плана и т.н. Да се надяваме,че някой ден и тук ще стане така Praynig
А,между другото,защо майка ми живее с нас- тя,горката, 20г събира с лишения пари от заплатата си,отглеждайки в същото време 2 деца и когато най-накрая успя да събере сумата за така мечтаното жилище,дойде 96г и с парите успя да купи една пералня Confused
Та затова съм се убедила,че ако нямаш друг вариант,е по-добре да вземеш жилище със заем и през това време да го ползваш,отколкото да спестяваш лев по лев с надеждата след -найсет години да го купиш.

# 438
  • София
Вземаш се и се преселваш при мама и тати  Wink А банката се чуди кво да прави с жилището ти  ooooh!

Не, вземаш се в ръце и се оправяш сам. А какво банката ще прави с жилището, което е отнела не е мой проблем. Тя също следва да си е преценила риска като ми е дала кредит.

# 439
Който има желание,ще намери начин да си плаща кредита. Сега поне не е като едно време - отпадна изискването за жителство,границите са отворени,възможности много.... Така ще има и стимул за хората да си търсят по-добре платена работа,на по-добро място,да се стараят да повишат квалификацията си.
И като отидат да работят примерно в САЩ или Канада, ще са на супер далавера да изплащат И апартамент в България, който седи празен (ако го дадат под наем пак си има проблеми, макар че наема ще им помага) И разходите си в другата държава?

Но съм съгласна,че кредита трябва да се тегли разумно,всеки да си прецени каква сума ще може да изплаща без да мизерства.
Ето ние например,след като си купихме апартамента,нямахме средства за ремонт и обзавеждане и се наложи да прибегнем да кредит,защото няма как да живеем на шпакловки и замаски,все пак. Преценихме каква ще е вноската,която ще можем да плащаме дори и в случай, че само единият от семейството работи и така си сметнахме какъв кредит да искаме.
С това и аз съм съгласен.

Съвсем отделен въпрос е защо в другите държави хората не се плашат да вземат кредити- там лихвите са направо смешни,имат гъвкава политика на погасяване,не е проблем разсрочване на задълженията,промяна на плана и т.н. Да се надяваме,че някой ден и тук ще стане така Praynig
Ами зашо да е отделен въпрос. Аз примерно може да съм решил да не вземам кредит при тези безумни условия и да не пълня джобовете на лакомите ни банкери. Като им станат нормални за европейска държава условията - ще си взема кредит.

А,между другото,защо майка ми живее с нас- тя,горката, 20г събира с лишения пари от заплатата си,отглеждайки в същото време 2 деца и когато най-накрая успя да събере сумата за така мечтаното жилище,дойде 96г и с парите успя да купи една пералня Confused
Та затова съм се убедила,че ако нямаш друг вариант,е по-добре да вземеш жилище със заем и през това време да го ползваш,отколкото да спестяваш лев по лев с надеждата след -найсет години да го купиш.
96 дано не се повтаря че ...
За другото - имаш право на мнение, но ми се струва, че тази и следващата година много хора ще си променят мнението за кредитите и жилищата.

# 440
И като отидат да работят примерно в САЩ или Канада, ще са на супер далавера да изплащат И апартамент в България, който седи празен (ако го дадат под наем пак си има проблеми, макар че наема ще им помага) И разходите си в другата държава?

Да,ще се справят без проблем Peace При 2-3000долара на месец и цени в Щатите на 50% от тези в Бг,не виждам какъв е проблема.
А сегашната ситуация е ясно ,че не е за кредит,спор няма. Но това положение няма да е вечно,все пак.
Аз работих дълги години на пасажери,заедно със съпруга ми и така си осигурихме жилище. При чист доход с поети разноски за спане,храна,както са повечето оферти за работа в туристическия бизнес,не е никакъв проблем да се изплаща 1000евро кредит.
В Норвегия например дават за подобни длъжности 3000евро и поемат всички разноски....
Но да не се отплесваме.

# 441
  • София
Ти хубаво ги правиш тези сметки за поети разноски за спане и т.н., но кой гледа децата през това време? Бабите ли, за да може родителите да изплатят едно жилище? Какво става с тези деца и изобщо разумно ли е да не виждат родителите си и практически да растат без тях? Нещата за децата на емигрантите никак не са розови откъм психическо развитие и мироглед. И заслужава ли си детето ти да расте без теб заради един апартамент?

# 442
Ти хубаво ги правиш тези сметки за поети разноски за спане и т.н., но кой гледа децата през това време? Бабите ли, за да може родителите да изплатят едно жилище? Какво става с тези деца и изобщо разумно ли е да не виждат родителите си и практически да растат без тях? Нещата за децата на емигрантите никак не са розови откъм психическо развитие и мироглед. И заслужава ли си детето ти да расте без теб заради един апартамент?
Спамим темата,въпроса не е дали да се работи в чужбина или Бг,а че който има мотивация ще намери начин да си погасява кредита.
А мислиш ли,че може семейство с 2 деца да дели 65м2 панелка заедно с бабата и дядото.

# 443
  • София
Зависи от много неща. Но при равни други условия не бих отишла в чужбина и да си зарежа децата заради един апартамент. Те така или иначе ще живеят във въпросната бабина си панелка поне няколко години, докато мен ме няма. С един апартамент не мога да откупя пропиляното време от живота им.

# 444
А ако и тази панелка я няма-какво правим? Ето майка ми няма апартамент,родителите на мъжа ми са малка къща на село. На улицата ли да живеят децата ни?
П.П Апартамента ни е изплатен доста преди да се появи детето

# 445
E.L.,  така е, тъпо е да се спестява за апартамент специално. Но ако не искаш и кредит да ползваш тогава има друго решение. Почваш всеки месец със спестените пари да купуваш тухличка по тухличка. Толкова бавно ще става, че сам може да си построиш къщата в свободното време. Разбира се след много години  Wink
Ясно е че може да има полза от кредит. Но не всички хора лесно понасят да работят все с мисълта, че трябва да плащат кредит и все да ги е страх Ами кво ще стане ако не мога да плащам повече. Това е ограничаване на личната свобода и страх, които не всеки може да преглътне.
В крайна сметка стана ясно, че ако кредитът е обмислен максимално може да е печеливш. За съжаление много хора не умеят да си направят сметка. Други пък изобщо не се и опитват, отпускат се да вземат кредити използвайки шансовете си за кредит и не мислят кво може да последва или си викат Като дойде време ще го мисля. Колкото и идиотско да звучи има много такива хора особено сред живеещите в Щатите и особено сред новопреселниците, които налитат на кредитите като гладно куче на салам, да се наплюскат пък после ще му мислят.  Thinking

etomira, както обаче се оказва и банките не са съвършени и могат да направят грешна преценка, което да доведе до техния крах. Това вече се случи в последните месеци не веднъж. Ама помисли в крайна сметка кой остава прецакан. Пак клиентът на банката, така ми се струва на мен. Идеята ми е да не ги мислим банките, а себе си.

# 446
E.L.,  така е, тъпо е да се спестява за апартамент специално. ...
И защо да е тъпо?  newsm78

# 447
НикиФин,извинявай,не разбрах-кое ще строиш тухличка по тухличка-апартамента ли newsm78

# 448
  • София
E.L.,  така е, тъпо е да се спестява за апартамент специално. ...
И защо да е тъпо?  newsm78

Пример - преди около 6 години можеше да се купи приличен апартамент в София за около 30 000 лв, че и по-малко. Ние нямахме тези пари спестени накуп и изтеглихме кредит, като купихме апартамент на такава цена. Ако бяхме се отказали от кредита и бяхме продължили да спестяваме с идеята да го купим с пари кеш, щеше да се наложи да купуваме при много по-високи цени, защото много скоро след това цените тръгнаха рязко нагоре и така в продължение на години. За жалост, цените не стоят на едни нива. Допълнително инфлацията изяжда стойността на спестяванията и накрая се оказва, че със спестените пари човек може да си купи само семки и бонбонки.

# 449
На днешно  време  е  почти  невъзможно  без  кредит  да  си  купиш   каквото  и  да  е  .Ние  имаме  един  малък  той  почти  свършва  и  се  замисляме за  ипотечен , иначе  без  него  цял  живот  ще  сме  на  квартира.

Общи условия

Активация на акаунт