Отговори
# 270
  • София
Веднага отговарям:
1. Аз мога да заспя по всяко време и на всяко място - това не е резултат от четенето, а постоянно състояние.
2. Със свършването на приказката се изгася, затваря врата и излизането е забранено.
3. Аз прекарвам три - четири часа на ден с децата, това е времето за гушкане насаме.
4. Именно заради отлагането на спането, което при нас е много важно, защото ставаме в точен час сутрин, понякога не им чета и чета само 1 приказка, мнооооого рядко две.

# 271
разбрах Simple Smile всъщност повечето майки май вече са работещи, а аз така или иначе съм нон стоп с хлапето.

# 272
тити, май основната причина за четенето е точно това - да прекараме повече време с детето, децата.
Кити, например винаги искаше да заспива с баща си, но откакто е на градина търси вечер само мен. Явно започнах да и липсвам. като я взема, я оставям да си играе сама, аз почвам да готвя, да чистя, да пера и простирам. тя се занимава сама или с баща си. И само преди лягане остава време за мен. Понякога ми е толкова мъчно, че не мога да и обърна повече внимание.

# 273
  • София
... като я взема, я оставям да си играе сама, аз почвам да готвя, да чистя, да пера и простирам. тя се занимава сама или с баща си. И само преди лягане остава време за мен...
Именно, така изглежда и моето ежедневие.
Понякога се проявявам като примерна майка и готвя за следващия ден през нощта на предишния, за да мога да играя с тях след като се приберем от градина. Но това е невъзможно да става всеки ден.

# 274
  • София
Здравейте !
Ние нямахме нет две седмици . Пак съм изпуснала много ноемврийчета .Честито на всички пораснали!
ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА МИЛЕЙДИ! Много здраве , щастие , късмет и любов!  bouquet
Книжки четем много , всякакви и по всяко време. Като ходех на работа се четеше само вечер преди заспива и не можех да се размина само с една .
Гадни думи от градината не съм забеляза , но за лоши навици като гризане на нокти и бъркане в нослето - да . Забележки правя нон -стоп , но полза за сега голяма няма .
Разгледах  снимките , всички ноемврийчета са прелестни  Heart Eyes
Поля , честито ! Лека и безпроблемна ! 

# 275
ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА Милейди! Да е здрава и много обичана !  bouquet

тити-  смисъла от приказките освен този ,който са посочили другите, е и подхранване  въображението на детето. Александра просто има нужда от приказките ,интересно й е да слуша разни истории ,така както на мен ми е интересно да гледам нови филми ,да чета,ако имам време, нови или стари  книги ,да разлиствам списания .   

# 276
деси, аз смисъла го знам Simple Smile ок, извинете.

# 277
ЧРД на MILADY! Нека се сбъднат всичките ти мечти!  bouquet

Desi_slava, има и нещо друго при приказките за лека нощ. Може да се разказва една и съща, позната до наизустяване приказка. Времето преди заспиване не е толкоз за "обучение" (поне при нас). С тъмното принципно се отприщват дремещите страхове у човека, някакъв дискомфорт се създава. Затова си създаваме комфорт, комфорта на нещо познато и което знаем, че ще ни донесе положителни емоции. Глезене, гушкане, мама.

А и приказката е ритуал за заспиване. Месеци наред Мина упорито се приспиваше с чаша със сок. Кошмарът е налице - черните и зъбки. Един ден въведох нов ритуал - няма да има сок (щот идва червеят и трябва да го гоним с машинката), ами ще си разказваме приказки.

Мина ме шашна 2 пъти за 2 дни. Вчера Галка се разерева за гушкане в крайно неподходящ момент и аз казах: "Голяма си глезана, Галке!" Мина ме контрира: "Не казвай "глезана"! Кажи: "Спокойно, Галке!"".
Днес и обяснявах, че ще заминем за няколко дни и тя каза : "Не искам. Като заминете ще ми липсвате!"

Други изблици на мъдрост. Вижда една дамска превръзка и пита какво е това. Аз казвам , че е "пампи за майки". А тя: "Това не е пампи, това е кеърфрий!".

Или обяснявам на Галка: "Виж, Галке, едно бау-бау идва!". Мина: "Не е бау-бау, мамо, а е вълча порода! И ходи отвързано!!!"

Но колкото и да е умна си има кусури - не ще да се обслужва сама! Галка вече работи сама с лъжицата, Мина- само когато е зверски гладна! За обличането е същото!...

# 278
Добър вечер,

Милейди, честит рожден ден!!! Весело празнуване и много щастие през идните 100г.!!    bouquet baloni happy bd cheers
Тити, аз много рядко чета приказки, баща му - по-често.  Но не си ляга всяка вечер с приказка.
За говора - предполагам, че повечето деца са доста по-напреднали от Поло.
Вредното от детската градина - научи се да се глези като бебе и да приказва по бебешки, което мен ме вбесява, защото изглежда много "лигаво". Не винаги употребява цели фрази. Понякога да. Говори с френско "р", но за тук това и му трябва. Много от думите ги изговаря неправилно.
Днес едната учителка ме питаше не сме ли го учили сам да си събува и обува гащите - ами може, но не иска ooooh! Трябва да го помоля много учтиво, без заповеднически тон и тогава ще го свърши. Но иначе не иска. И обувките си събува, когато пожелае. За обличане сам, все още и не можем да си мечтаем. newsm78
Знае латинската азбука, но когато реша да му покажа кирилицата, твърдо ме поправя, че Н е "аш" а не "Н", че В не е "в" ами "Б" и т.н.
И което е много странно, не ни позволява да си пеем, нито свирукаме Thinking единствено имам право да му пея
"От днес имам аз нови панталонки
в джобчето ми дрънкат семки и бонбонки" Crazy
Преди също много обичаше като видим самолет да рецитираме заедно "самолет номер 5, давай газ за Бургас" Laughing

Последна редакция: чт, 13 ное 2008, 21:24 от Pollia

# 279
тити-знам ,че знаеш смисъла . Но като питаш  - отговарям-е. Simple Smile

кукла - писах ,че приказките освен възможност децата да се гушкат с нас са и още една възможност  за забавление за тях ,не за обучение.Има някаква история ,на която не знаят края или пък го знаят ,но искат да  проверят дали този път няма да е различен . До колкото разбирам ,много често и разказващия не го знае,а пък ако заспи - историята става още по-странна.  И аз като  Dominika  съм се улавяла ,че разказвам нещо в просъница ,което няма нищо общо с първоначалната история.

# 280
милейди - да си ни жива, здрава, усмихната, хубава и свежа! да те зарадва животът с умножение, а домашните да те обичат и почитат като че си първа дама  Heart Eyes   bouquet
-----------------
съвсем не по темата сега се сещам, че имам една супер ценна книга - 'Нощта през седновековието'. трябва да се сетя къде се намира в новата подредба на къщата и да я препрочета. помня, че при първия прочит бях не възхитена, а направо възторжена. но това беше отдавна. кой знае как бих реагирала понастоящем.

аз - не знам как стана, но към момента имам 6 поръчки на гърба си. чувстам се в повече от безисходица - хем знам, че трябва да бързам, за да смогна, хем ми е ясно, че практически няма как да приключа по-рано от средата-края на другата седмица. тогава обаче ще съм получила нови текстове, така че кръгът ще се завърти. всъщност, той си се върти по тоя начин последния месец. не знам дали да се радвам, че съм свободна професия или да се чувствам прецакана. тая нощ ще драпам поръчките да станат 5  Tired

# 281
маик, пожелавам ти да имаш силите и до утре да си отхвърлила едната поръчка  Hug

Поля, и Ади не ни разрешава на мен да пея, а на татко и да свири с уста  newsm78 Днес например ми каза, че песничката за червената шапчица можело да се пее само в детската градина и да не я пея. Пък понеже е много забавна на мен ми харесва да я пея. Ама като не може - не може, уф.

# 282
А това е снимка от днес от детската градина - Поло духа свещички, а сладкишът е мое производтсво. http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=8879319
Казаха, че Поло е бил страшно доволен Grinning

# 283
  • Измир
МИлейдИ ЧестИт Рожден Ден!
Пожелавам тИ здраве, радост И любов! Другото Ще се подредИ от самосебесИ. Hug

# 284
Desi_slava, за обучението - то винаги става чрез игра и забавление. Мина не знае, че я обучавам. Иначе не знам как би реагирала. Аз си знам, че я уча на нещо. И го правя с игра. Та, ми беше мисълта за ритуалите преди заспиване - не толкова мислим тогава, всички сме полузаспали. Мина рядко реагира на разказа, защото вече е с едно око в страната на сънищата. Идеята ми беше, че ние конкретно нямаме нужда от различни нови приказки. Важното е през тези 10 минути да сме заедно, гушнати,  успокоени. И самото разказване като процес е важно, а не смъсъла на казаното.
Но не твърдя, че твоята теза е грешна. Просто си давам гледната точка, ма май мноу взех да философствам. Разказвам приказки и със скрита мисъл да "обуча" на нещо, да "Развия" докато си играем, но го правя през деня на свежа глава. А за развиването на фантазията - развиват приказките, колкото на децата, толкова и на майките им. Дори ние имаме по-голяма нужда от децата да фантазираме, щот най-често сме забравили как става това..

маик , кажи нещо повече за тази книга плс!
Мисля си, че е време вече да си наемеш работник! Така е - разрасна се твоя бизнес и сама няма да се справиш.

Последна редакция: пт, 14 ное 2008, 08:24 от кукла

Общи условия

Активация на акаунт