Примерна схема на захранване (10)

• 70 964
  • 661
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Аз пак имам въпрос: мога ли всеки ден да й давам суров банан? Харесва й, а банан и ябълка засега са плодовете, които давам сурови. Искам всеки ден да има пресен плод в менюто й, но ме е страх да не се алергизира ако й давам банан прекалено често? Според вас какви други сурови плодове да включа (сезонни)? Мислех за грозде?
Това, което съм чела за бананите е, че не трябва да се прекалява с тях, защото съдържат хистамин.
Със суровите плодове е доста трудно в момента. Можеш да даваш освен банани и ябълки и круши (на някои сортове сега им е сезона). Аз давам и замразени сини сливи.

Питанката ми е дали мога да добавям към кашата суров банан или още е рано? Бананът действа ли запичащо?(Боги се запича от картофите).Или е по-добре да добавям към кашата пюренце от сини сливи,за да ни разхлаби?
Кога мога да въведа царевица? Под каква форма: пюренце с царевица и картофи или царевична каша?
Давала съм на Боги и зърна грозде-бяло, десертно, които съм белила от обвивката и съм махала семките.Избързала ли съм с въвеждането на гроздето?
jennytoneva, банана в някои схеми се препоръчва като първа храна за захранване, така че можеш спокойно да даваш суров банан, но виж за суровата круша и ябълка, които даваш, по - добре изчакай до след  8-мия месец.
По принцип банана се води запичащ. Просто му редувай различните плодове всеки ден.
Гроздето, както и другите плодове е добре да се дават след 8-мия месец, но мисля, че  не е фатално ако си дала няколко зрънца грозде (вие сте почти на 8  Laughing)

# 76
  • Варна
Здравейте и моята схема е като на Pesa без плодовото пюре след обяд. Педиатърката каза да въведа плодово, месо, риба и попара за един месец и аз не знам какво да правя. Според мен това са много нови неща за стомахчето на бебчо за един месец, а аз искам  да не заменям изцяло хранене без кърма поне до годинката. Взела съм и зел.пюре с ориз и така ще въведа ориза, но след това не знам.
Моля кажете какво е подходящо да въведа сега?

# 77
 май Косе Босе се позагуби  Thinking ,някой да знае нещо  Thinking

# 78
Верно, не е писала от известно време.

Днес бяхме на консултация и имаше е дно бебе на 5 м с майка си и баба си. Та те бяха много горди че бебето яде пилешка супа. Аз бях изумена.

Педиатърката като видя Лео и каза, ми той май много моркови хапва леко е пооранжавял. На мен не ми се струва оранжев, ама е верно че много често яде моркови.

Знаете ли дали има проблем да се дават често морковите, че май са ни основна храна, а от плодовете ябълка. Косе Босе, твоите източници какво казват?

# 79
  • ул. "Мечтание"
Наистина не трябва да се прекалява с морковите!

# 80
Момичета, бебка се е подсекла- има пъпчици отдолу. Да спра ли няколко дни с храненето и да минем само на кърма докато минат? То не че яде по много де, 1път на ден и то по максимум 30мл..

# 81
  • ул. "Мечтание"
JeniB, мисля че само не трябва да въвеждаш нови храни в такива моменти. Thinking

# 82
Nivea:) ето на какво попаднах  -   При прекомерна консумация на моркови съдържащият се в тях каротин се отлага в подкожно-мастните клетки и цветът на кожата придобива жълтеникав оттенък. Това няма отрицателни последствия за здравето, но може да предизвика неоснователна тревога у родителите.
Това е от статия в списание "Моето бебе и аз"

# 83
Благодаря ти, Home raider.  bouquet Относно гроздето,наистина са били няколко зърна, не повече от 2-3.Сега ще ми е по-скопокойно. Благодаря за съветите. Simple Smile

# 84
Аз имам питане към Косе Босе,
Може ли вместо обикновено масло да се дава Гии (Gee), става дума за индийското пречистено масло?

Може - като равностойна алтернатива на маслото или друга рафинирана растителна мазнина. Слага се, когато се започва с добавянето на мазнина.

За количество и честота нямам достоверна информация. Срещала съм препоръки до 1 к.л. дневно преди 1 год. Предполагам, че е разумно да се редува с други мазнини или масло (заради по-високото съдържание на наситени животински мазнини и факта, че е по-тежко за храносмилането), но пък от друга страна е доста калорично и пречистено от млечни протеини.

# 85
Знаете ли дали има проблем да се дават често морковите, че май са ни основна храна, а от плодовете ябълка. Косе Босе, твоите източници какво казват?

Оранжевият тен на лицето е нормален ефект при по-честа консумация на моркови – причината е натрупването на каротин. Може да се забележи и по кожата на дланите например. Но очите не трябва да имат жълтеникав цвят. Явлението има име и диагноза – carotenemia. Ефектът се засилва при едновременната консумация на други зеленчуци с повече бета-каротин, например тиква.

Безопасно е.
Само временен ефект – ако се ограничат морковите, изчезва бързо.

Най-чести са случаите именно в началото на захранването и при малки деца. При възрастни е доста рядко явление, изискват се огромни количества моркови за такъв ефект. Освен това, в сготвените и пасирани моркови каротинът е по-лесно усвоим, така че това е още една причина да се появява при най-малките.

# 86
Детето ми е на 6 месеца. Захранихме се на 5 навършени месеца ...
какъв режим на хранене е нормално да има едно бебе на нейната възраст - съвсем теоретично ...
Количеството храна което поема всеки път е различно ...

Режимът е много добре.
Дори да пропуска пълното количество мляко за дадено хранене, все пак поема доста кърма.

На възраст 6 м. са нужни:
- не повече от 2 пъти дневно твърда храна (във втория месец на захранването вече може две твърди хранения, количеството пюре няма значение засега при достатъчно кърма)
- често кърмене (което означава минимум 4-5 пъти дневно кърма – поне до 9 м.)
- интервал от 3 часа е напълно разумен и правилен за тази възраст

Косе Босе, интересува ме откога може да се дава прясно мляко и сметана, както и пресни зеленчуци като ряпа, моркови, пипер, зеле?

Ряпа, морков, чушка в суров вид – след 1 год.
Трите зеленчука имат сходно съдържание на фибри в пресен вид.
Прясно зеле по-късно - например след 1.5 год.
За начало – фино настъргани.

Прясно мляко – след 1 год.:
* може като заместител на кърмата/АМ
* може като заместител на неадаптираните детски млека
* може като допълнение към кърмата/АМ и другите млечни продукти
При въвеждане – в храна. Така е по-лесно смилаемо и по-безопасно.
Ако детето се храни здравословно и има сравнително богат хранителен режим, спокойно може да се дава прясно мляко вместо адаптирано или детско.

Сметана – най-рано на 8-9 месеца.
След тази възраст – по преценка.

... има пъпчици отдолу. Да спра ли няколко дни с храненето и да минем само на кърма докато минат? ...
Предлагат се въведени храни.
Не е нужно само на кърма.

Ако детенцето има други неразположения, особено свързани с храносмилателната и отделителната система, тогава е оправдано само на кърма. Но заради подсичане не е необходимо. Все пак детенцето има нужда от калории и поддържане на темпото на захранване, независимо от количествата твърда храна.

# 87
Мерси момичета.
А искам да ви питам може ли подсичането да е реакция от храна или ако има реакция тя би се проявила и другаде? Иначе освен, че пръцка повече нямаме други неразположения Simple Smile
И още нещо - Колко време държите домашно приготвено пюре в хладилника?

# 88
Аз пак имам въпрос: мога ли всеки ден да й давам суров банан?
Това, което съм чела за бананите е, че не трябва да се прекалява с тях, защото съдържат хистамин.
Със суровите плодове е доста трудно в момента. Можеш да даваш освен банани и ябълки и круши (на някои сортове сега им е сезона). Аз давам и замразени сини сливи.
Home raider, благодаря ти, усещах аз, че не е добре всеки ден банан. Но продължавам да се чудя колко често да й давам, примерно през ден?

Последна редакция: ср, 05 ное 2008, 10:44 от yoanna

# 89
Но продължавам да се чудя колко често да й давам, примерно през ден?

Аз давам почти всяка сутрин пресен плод - редувам ябълка, круша, банан, синя слива, пъпеш, нектарин и рядко плод от пюре или плодов йогурт. Пъпешите и нектарините са от страни, където все още е топло - Испания, Мароко и т.н., така че не виждам проблем да ги предлагам и извън сезона. Peace

Общи условия

Активация на акаунт