Примерна схема на захранване (10)

• 71 883
  • 661
  •   1
Отговори
# 120
Преди 4 дена запо4нах захранването с картофено пюре- общо взето мъка е.Днес изяде 3 чаени лъжици пюре,смесено с АМ за 30мин.До какво количество пюре трябва да предлагам?!Ясно ми е,че детето показва,но все пак трябва да има и горна граница

Понякога може да са нужни повече от 10 дни предлагане на първата храна, за да приеме детето каквото и да било количество от нея. Ако не изпитва видимо отвращение от пюрето, спокойно може да се предлага по мъничко. След 7-8 дни най-рано се пробва следващия зеленчук и т.н.

Относно количеството - ако няма да се замества млякото с пюре, поне първият месец няма смисъл да се мисли за количествата. Захранването е въпрос и на физиология, и на психологическо приспособяване за детето. 60-120 г пюре са достатъчни, плюс млякото преди или след това.

Ако все пак се замества млякото с пюре (което не изключва добавянето на мляко в храната), максималното количество пюре е това, което засища детето до следващото хранене. Зависи от детето, колкото и банално да звучи. Може да са 100 г, може да са 180 г.

днес дадох зъ първи път картоф на семпер. ИЗобщо не го пожела, такава отврат беше, че освен, че плюеше всичко, накрая чак се потресе цялата с гримаса на отвращение. Според вас утре да дам ли пак картоф или да пробвам с нещо друго

Може отново картоф - само една лъжичка или да я оближе, не повече.
Ако се добави повече мляко, това ще доближи пюрето до познатия вкус.
Ако пюрето се разреди с малко мляко или вода, това може да улесни приема му.
Другият вариант е домашен картоф, вкусът е по-различен от този на пюрето.

Реакцията е напълно нормална - и вкуса, и аромата, и консистенцията, и лъжичката са напълно непознати. Това е един вид самозащита - детето не знае какво му се дава. Ако на следващия ден не показва явно отвращение, а само се мръщи и избутва с езиче, отново може да се продължи с картоф и така около 7-10 дни. Ако отново му се гади - тогава се дава нещо друго.

След картофа може и тиква, и морков - няма значение.

# 121
Здравеяте момичета!
Знам че зърнените храни като се предлагат с мляко и млечни продукти, млякото пречи на усвояването на желязото от зърнените храни. Затова каши с мляко и попара не давам. Искам да питам Косе Босе ако хлябът го давам само с масло, дали маслото също пречи на усвояването на желязото?
И само да спомена за сведение че Витамин С спомага усвояването на желязото от храните. Така че каши и месо е най-добре да се придружават от портокалов сок например или плодове.

И още един въпрос към Косе Босе - моето дете е на 13 месеца, тия дни въведох успешно фъстъченото масло. Няма реакция, въпреки че има наследствена обремененост към алергии
(не хранителни). Дали ако започна да давам фъстъченото масло в по-големи количества (примерно върху  половин филийка всеки ден) детето ще получи алергия към него? В смисъл дали в случая количеството на храната и честотата на приема й са фактори за алергизиране?
Предварително благодаря!

# 122
Момичета, докато мине напълно подсичането ли не трябва да въвеждам нищо ново?

# 123
Моля за помощ!Не мога да разчета имейла за влизане в схемите на захранване. Embarassed

# 124
Момичета страхотни сте! Тук намерих отговори на всичките си въпроси относно захранването. Благодаря! Ако имам накакви питанки ще питам.  Heart Eyes

# 125
Искам да попитам за стафидите-кога се въвеждат?Понякога сутрин давам овесени ядки и ми се ще освен с банан и круша да разбообразя малко вкуса,например със стафиди и всъщност се получава мюсли,нали?По принцип има някакво пюре на Bebivita,мисля,че беше,което е мюсли с плодове и става за над 8мес.,от него съм давала,но все пак ми е интересно за стафидите.Детето ми е на 1год. и 2мес.

# 126
Шоколадче, ето какво казва Косе Босе по въпроса:

Стафиди
- Възраст: най-често се препоръчват след 3-4 год. поради опасност от задавяне. Иначе може преди 1 год., ако са пасирани в храна или ситно нарязани.
- Слабоалергизиращи.
- Съдържание на сяра: стафидите и някои други сушени плодове се обработват със сяра, но не винаги. Ако не се знае дали са естествено изсушени или с помощта на естествени вещества, тогава се предлагат само от време на време или се избягват.
- Ценност в детското хранене: висока калоричност, висока концентрация на захари.

# 127
Моля за помощ!Не мога да разчета имейла за влизане в схемите на захранване. Embarassed
maq@gbg.bg  -  m a q  , после  g b g . b g

# 128
Запис и от мен Hug
Ще следя темата...Преди 4 дена запо4нах захранването с картофено пюре- общо взето мъка е.Днес изяде 3 чаени лъжици пюре,смесено с АМ за 30мин.До какво количество пюре трябва да предлагам?!Ясно ми е,че детето показва,но все пак трябва да има и горна граница newsm78

Защо не пробваш да правиш пюрето от печен картоф. При печенето "избива" сладкия вкус и се харесва повече. Моя син обожава пюре от печени картофи докато на варените се мръщи. Също така, ако се намира при вас сладък картоф можеш да пробваш, на нас много ни харесва. Приготвя се, като един кореноплод с големина на едър морков се увива в алуминиево фолио и се пече 30-40 мин на 200 градуса. После го белиш и пасираш с вода до постигане на желаната консистенция.

# 129
Запис и от мен Hug
Ще следя темата...Преди 4 дена запо4нах захранването с картофено пюре- общо взето мъка е.Днес изяде 3 чаени лъжици пюре,смесено с АМ за 30мин.До какво количество пюре трябва да предлагам?!Ясно ми е,че детето показва,но все пак трябва да има и горна граница newsm78

Защо не пробваш да правиш пюрето от печен картоф. При печенето "избива" сладкия вкус и се харесва повече. Моя син обожава пюре от печени картофи докато на варените се мръщи. Също така, ако се намира при вас сладък картоф можеш да пробваш, на нас много ни харесва. Приготвя се, като един кореноплод с големина на едър морков се увива в алуминиево фолио и се пече 30-40 мин на 200 градуса. После го белиш и пасираш с вода до постигане на желаната консистенция.

Аз го правя варен сладкия картоф и бебка много го харесва. На вкус е подобен на сладка тиква. Иначе знам,че печен е много хубав. Това е първият зеленчук, който съм въвела и като види, че ще я храня почва да се радва  Grinning Има го в Метро.

# 130
  • София
Благодаря Косе Босе  Hug Днес дадох картоф, смесен с АМ, пак същата реакция - първата лъжичка я избута с език и продължи да се мръщи. Купих от ранните моркови на ХИП и дадох малко морков, същата работа. Смесих и малко морков с малко картоф - пак така. Докога е нормално да се отвращава, 7 дни ли? Лекарката ми каза за 7 дни вече да съм заменила едно млечно ядене със зеленчуково пюре, което невиждам как ще стане  Sad

# 131
meggle, защо е това бързане и при това на 5 месеца  newsm78 . Давай го по-спокойно, явно детето има нужда от време за да свикне с новата храна, може и да му е рано още за захранване. Нашата педиатърка в София също ме "инструктира" в петия месец да заместя едно хранене със зеленчуци, а в шестия и седмия по-още едно съответно с каша и месно пюре. Обаче, моето дете е на друго мнение и не хапва повече от 50 мл., да не говорим за заместване на цяло хранене... много сме далече от това. Не си го слагай на сърце и без това сега се препоръчва заместване на млечно хранене чак след годинката.

# 132
  • София
Ох аз хич не бързам, ама всички, които познавам около мен с малки бебета ми казват ама как така не си захранила още?? Все едно престъпление някакво съм направила. А след 10-на дни  нели става на 6 месеца и дотогава трябваше да съм заместила хранене, по съвет на педи. Но дори и да не заместя докога да продължавам да пробвам ранните моркови на Хип и може ли само тях да давам 7 дена вместо картоф? И докато се мръщи и плюе само по 1 лъжичка ли да давам?
Незнаех, че се препоръчва заместване на хранене чак след годинка, тук май никой не го практикува newsm78

# 133
  • Бургас
Благодаря ви момичета за ценните съвети!
Вече 6 ден продължаваме мъките с картофа. Истина е, че домашно приготвеното пюре го приема по-охотно,но не приема повече от 3-4 чаени лъжички.
Утре ще опитам с печен картоф, както Дидка–Ме правила-дано има ефект.А междувременно ще се разходя и до Метро- може и в сладките картофи да е разковничето newsm78 ЖениБ Hug
Но твърдо и упорито ще опитваме картофа явно до 10 ден поне.....

# 134
  • София
Но твърдо и упорито ще опитваме картофа явно до 10 ден поне.....
Дали и ние да не правим така или да опитвам 10 дена с морков? Много се чудя какво да правя, но едно от двете трябва да е, дано и при нас има ефект, защото засега за 2 дена всичко изплю

Общи условия

Активация на акаунт