КОЛЕДА и НОВА ГОДИНА

  • 88 480
  • 475
  •   1
Отговори
# 270
  • Мнения: 3 770
MamaChrisi , аз се поразрових в нета за това панетоне.Купували сме само готово и е страхотно.Намерих и такава тема , тук , във форума , но явно домашно приготвеното няма много общо с купешкото.Ето и нещо интересно , което открих :

А ето какво се съдържа в 100 г от вкусния козунак: общо 334 калории. Сметката включва още 6,4 г протеини, 10,7 г липиди, 149 мг калций, 130 мг фосфор и още много вещества, които подреждат панетонето в колонката на пълноценните храни.

Масло, яйца и разбира се, съставката X - "маята майка", която придава специфичния аромат и кара сладкиша да "бухне" (понякога след втасването тестото увеличава обема си повече от 4 пъти).

Хубавото тесто след изпичането се познава по това, че е "на конци", твърдят майсторите.
"Между производителите на панетоне съществува негласен пакт на солидарност - ако случайно, не дай боже, някой има лошия късмет цикълът на втасване на маята да не се получи, конкурентите му дават от своята, за да не се прекъсне веригата" - разказва Орио Бандзати, директор на фирмата "Трите Марии". Между другото тази фирма е много стара, свързана е с благотворителната дейност на четири (макар че се нарича "Трите Марии") Марии - през XVIII в. те печели хляб за бедните, които го получавали срещу жетони. Затова тази фурна и до днес е свято място за миланците, затова и наследниците на фирмата са запазили всичко в автентичния му вид, единствената промяна е, че са превърнали пекарната в уютна сладкарница.


Тук е цялат … 90;ия

# 271
  • Мнения: 276
Другата седмица и аз ще започвам със щолена, а меденките- в началото на декември.

Още е рано за щолен. Трябват му не повече от 1-2 седмици да "узрее". Само да споделя, че дозата, която аз направих, беше с 2кг брашно и станаха 5 големи колкото хляб сладкиша. Ядохме щолен за закуска до средата на януари. #Crazy

Диди, аз ще пробвам малка доза следващата седмица и ще пиша какво е станало с моето панетоне.

По Коледа не броя калории Embarassed

# 272
  • Мнения: 3 034
Момичета имате ли някоя хубава рецепта за тиквеник,решила съм тази година и това да правя. Grinning

аз съм по мързеливите изпълнения и затова не я стържа тиквата  Grinning като я дълбаем с лъжици, тя пада на едни люспи и направо така я слагам с олио да се задуши. като омекне с вилица или дървена лъжица я намачквам и тя се разпада на малки парченца. добавям една чаша захар, една чаша орехи (смлени или ситно начукани), канела. ползвам готови фини кори. тавата си намазнявам с масло, слагам три кори най-отдолу, плънка, после две кори - пак плънка, най-отгоре пак завършвам с три кори. понеже фурната ми е много силна, аз си нарязвам тиквеника преди печенето, иначе течността остава вътре и ми става клисав, а отгоре и отдолу вече загаря. като е нарязан, течността се изпарява. отгоре с нищо не го мажа, но слгам фолио за първите 15-20 минути печене, после го махам. като изстине го поръсвам с пудра захар  Peace

Джемма, още те благославям за щолена!   bouquet

shemet_neveroiaten , пак изби рибата!   chef гъбките и снежните човеци от яйца ли са? а отгоре домат ли е? иска ми се да си поиграя, да видим с малкия как ще е  Simple Smile

# 273
  • Мнения: 1 440
Аз току що приключих с цитрусовите корички и сега отлежават Joy Другата седмица ще омеся плодовата "кайма".

Последна редакция: нд, 09 ное 2008, 19:56 от Narina

# 274
  • Мнения: 3 034
намерих няколко рецепти за киевски котлет, обаче аз си спомням, че вътре имаше и грах, морков и май кашкавал, а в тази примерно няма, тя е от вестник Стандарт:
Върху добре начуканите пилешки гърди се поставя предварително направена плънка от масло и зелени подправки - копър, магданоз, чубрица. В нея се увива друга част от месото, всичко се увива заедно и се оваля в галета и яйца. После се панира във фритюрник до златисто.

хм, намерих и рецепти за котлети по московски, но и те варират доста... май някаква компилация ще се опитам да направя, сигурна съм и много добре си спомням, че в онези киевски, които съм яла имаше доста неща като плънка  newsm78

# 275
  • Мнения: 3 770
MamaChrisi , непременно сподели резултата , ако го направиш пробно !  Peace И това се навих да правя , но вече се обърках кое колко дни преди Коледа се приготвя ?!  newsm78 Английският кекс разбрах , че сега , щоленът май и в началото на декември може ?!  Rolling Eyes

Тъй като за пръв път ще правя такива коледни сладкиши и наистина ми стана каша в главата , може ли някой да ми отговори систематизирано колко дни преди Коледа се приготвят следните неща -

Маслени лимонови бисквитки  / май на Танита е рецептата?! newsm78 / -

Меденките на Джули  -

Джинджифиловите сладки на Зори -

Линцерови сладки - разбрах , че се слепват с конфитюр седмица преди Коледа , но колко преди това могат да се изпекат ?



За тези разбрах това , ако греша ме поправете -


Английски коледен кекс - 6 седмици преди Коледа

Ванилени кравайчета Наталина (ванилови рохлички) - издържат месец , месец и половина , значи може и в началото на декември да се направят.



За Дрезденски щолен   съм объркана - 2 ,3 или 4 седмици преди Коледа ?  Embarassed


Много ще съм благодарна , ако помогнете    bouquet, защото вече няколко часа се ровя в рецепти и направо ми се кръстоса погледът !  Crazy

# 276
  • Мнения: 4 358
Яяяяя Дидката и тука попаднала. Диди помниш ли като казваше ,че рядко стъпваш в кухнята да се вихриш дълго и протяжно.Заразително се оказа а Heart Eyes.
Шеметче красота красота от твоята миналогодишна маса.Идеята за далатката снежен човек ще си я открадна от теб.Да се разват дечицата.

# 277
  • Мнения: 3 034

За Дрезденски щолен   съм объркана - 2 ,3 или 4 седмици преди Коледа ?  Embarassed


Много ще съм благодарна , ако помогнете    bouquet, защото вече няколко часа се ровя в рецепти и направо ми се кръстоса погледът !  Crazy[/b]

аз правя щолена по рецептата на Джемма и 2-3 седмици за мен е най-добре. тази година ще направя 2 седмици преди Коледа, за да може вторият да отлежи 3 седмици максимум до Нова Година. иначе ми презрява и замирисва силно на мя, може и в маята да е грешката, но друга нямам и пак такава ще ползвам.

# 278
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
Диди, аз започвам да правя всичко в началото на декември - първо меденките, линцеровите и ванилените рохлички.

В началото на темата (на 4 стр. Krische е копирала  рецептите и ме е цитирала - миналата година съм правила меденките на 2 декември (аз общо взето ги правех по събота и неделя).

Тази година смятам за започна с медените чудесии от сега, защото ще будат две или три дози и съм намислила да правя и други неща, но зависи от времето ми.

За бисквитките на Таннита, мога да кажа, че са вкусни веднага и издържат също доста дълго - поне 2-3 седмици.

Общо взето тези сладки са практични, защото  се правят по-рано, издържат дълго (+ че стават по-вкусни) и оставя време непосредствено преди празника за готвене на ястията - по този начин нашата работа се улеснява.

# 279
  • Мнения: 276
Диди, в петък ще го направя и през почивните дни ще напиша резултата Hug

Английският кекс -5-6 седмици преди Коледа, щолен 1-2 седмици . И при двата сладкиша няма проблем да се консумират по-късно или по- рано, препоръчва се да престоят за да "узреят". Ароматите се смесват и стават по- меки като постоят. Миналата година направих един по- малък щолен, който изядохме веднага, без да го мажа с масло и пудра захар.... пак си беше хубаво "кексчето", но определено като постои обилно намазан с масло и пудра захар става неповторим. Ние хапвахме и след Нова година и колкото повече престояваше, толкова по-вкусен ставаше.
 Тази година повече неща, в по-малки дози Wink

# 280
  • Мнения: 2 708
Ето моя изпечен кейк, по рецептата на Джемма тук
За сега съм доволна от резултата. Не знам дали така трябва да изглежда, но моят така изглежда Joy и друг тази година няма да има. По късно ще го украсявам, в смисъл преди Коледа.
Джемма, благодаря ти.  bouquet А и да те попитам, както теб, така и други, които са го правили - как така не мухлясва тия 6 седмици, защото е много хубав, не е според мен и сух, заради многото плодове, та все се чудя,как се случва тоя номер с престояването???

Диди, Мама Криси, Панетонето ще си го запазя (ако го правя де) за Великден. Аз поне го свързвам с този празник. Сега на мен не ми се връзва. Виж, баклавата на Айля, дето ме подлудиха днес Даниджи и Илрай баш ми се връзва и аз за нея ще гледам да намеря сили и време да пробвам. Laughing



п.с. На 4тата стр. като съм копирала, съм съкратила момента за увиването на тенджерата и печенето, както и поливането с рома, за което се извинявам, но все пак не веднъж е споменато, че е неин кейка и е даван линк към нейните рецепти, където си е както трябва.

Последна редакция: нд, 09 ное 2008, 20:48 от Krische

# 281
  • Мнения: 3 770
Благодаря на всички , които ми оказаха логистична подкрепа за коледните сладкиши !    bouquet Значи започвам само с Английския кейк , другото в началото на декември и без това съм по цял ден у нас.  Grinning

Krische , страхотен е станал , само дето се притесняваше !  Peace Колко сантиметра е висок ? Аз разбрах , че не мухлясва заради алкохола !  Grinning

Бъни
, наистина е рядко , виж че зачезвам понякога с цели теми.Обаче сега съм надъхана с тези сладкиши , щото май няма за кого да готвя скоро.А и да ти кажа честно взех да правя манджи само заради онази тема и хубавите снимки - провокират въображението ми !
  Mr. Green

# 282
  • Мнения: 4 358
А и да ти кажа честно взех да правя манджи само заради онази тема и хубавите снимки - провокират въображението ми ! [/b]  Mr. Green
Пък аз готвя и не ме питай как се удържам да не ям.И ме е яд ,че няма с какво да снимам свясно.
Ама идва Коледа де все пак Mr. Green.Белким Дядото Коледа може да чете кво съм му написала hahaha

# 283
  • Мнения: 2 708
Диди - докладвам - диаметър - на дъно 21 см, в най-широка част 25 см(такава ми е тенджерата, тантуреста) и височина 7,2 см Laughing, демек, ако е по-малък диаметър, по-височка ще стане. Не зная какъв е идеалния вариант за тази рецепта, но Джемма ако знае, може да сподели. Щото аз такива тенджери цял комплект има - с различни размери, все с метални дръжки, така че ще експериментирам догодина ако трябва Wink

# 284
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Krische, кексът е идеален, браво. Нямам как да мухляса , не се притеснявай. Консервира се от рома. Laughing

MamaChrisi, щоленът стана много любим у нас от 3 години насам, така че не е рано - до Коледа ще правя 2 пъти. Като отидем в Пикадили или Метро и все около щолена се навъртаме, миналата година не давах да се пипа моя, та купихме готов за ядене. Тази година никакви готови. Peace

Общи условия

Активация на акаунт