КОЛЕДА и НОВА ГОДИНА

  • 88 478
  • 475
  •   1
Отговори
# 255
  • Мнения: 1 486
Момичета имате ли някоя хубава рецепта за тиквеник,решила съм тази година и това да правя. Grinning
Рецептата,която аз правя е от моята баба и е малко по-особен,но ние го обожаваме.
Ето накратко:
може да се прави и с готови кори,(а по хубаво е с точени) Wink
Правя плънка от:
настъргана тиква
захар
орехи
канела
Слагам 2 кори и плънка,завивам я и редя в тава навита.После заливам със сгорещено олио,
печа и след като изстине заливам със сироп.

# 256
  • Мнения: 1 440
И аз вече започнах с подготовката...като за начало си приготвям candied peel (захаросани лимонови, портокалови и грейпфрутни корички), защото реших да направя тези mince pies пък да видим какво ще стане Grinning

# 257
  • София
  • Мнения: 6 603
За слепването с карамел да споделя моя скромен опит от вчера, а някоя от по-опитните кулинарки д аме поправя, ако съм сгрешила някъде. Значи, в метална купа, достатъчно голяма, че да мога да топна бисквита закуска (а съответно за самата кущичка, да мога да топна най-дългата страна), сипах бяла захар и сложих диркетно на котлона. След като започна да се топи захарта, бърках, докато се стопи цялото количество захар, махнах от котлона и започнах да лепя. Захарта, обаче, много бързо се втръдява и за това оставих котлона включен на най-слабото и слагах купичката отново, за да се стопи отново. Мазах и с лъжичка, там където мислех да слепя частите, пак стана добре. Сложих и малко краве масло в карамела, пак стана добре. В общи линии експериментирах вчера с бисквити за съха тренировка  Rolling Eyes

Миналата година не намерих анасон и правих меденките без него. Станаха супер, въпреки това. Много търсих из големите магазини, но не открих анасон изобщо.

И се присъединявам към молбата за ориентировъчно време за правенето на меденките, ванилените кравайчета, джинджифиловите сладки, че миналата година ги правих в средата на декември, но тази трябва да планувам по-добре, че ходя вече на рбаота и само уикендите ще се вихря вкухнята.

Зори, благодаря за шаблоните за шейната.

И аз правя тиквеника по подобен начин като Fior - настъргана тиква, захар, канела, смлени орехи (може и начукани само, заради мъжа ми ги смилам на дребно да не ги усеща много  Rolling Eyes ), но не сиропирам, обичам да е хрупкав. Открих едни домашни кори в Хит, много ми харесват за него, защото ми напомнят домашно-точените кори и съответно тиквеник на баба ми.

# 258
  • София
  • Мнения: 2 910
Fior,catty,max-mama благодаря ви момичета   bouquet

Последна редакция: нд, 09 ное 2008, 17:09 от ninkata80

# 259
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Моят тиквеник го правя с готови финни кори.
Първо плънката приготвям от:настъргана на едро ренде тиква задушавам с олио,прибавям захар на вкус,но не много и задушавам още малко(бъркам на често,да не загори),накрая канела и нарязани орехи,разбърквам добре и махам от котлона,за да се охлади.
Листите,както са фабрично сгънати,ги разделям на три.Редя едната част в тава,слагам половината от плънката,редя втората част от листите,върху тях другата половина от плънката и накрая третата част от листите.Нарязвам суровия тиквеник на парчета.Отделно загрявам около 100 мл олио и заливам местата,където е минал ножа.Слагам тавата във фурната на 150 градуса и пека,докато добре се изпекат корите.
Предварително приготвям около 2 чч сироп(1 1/2 чч вода+1 чч захар).
Вече изпеченият тиквеник изчаквам леко да се охлади и го заливам с охладеният сироп.
На нас ни харесва този вариант,прилича леко на баклава.

# 260
  • Мнения: 3 770
Това бяха 13-те най-внимателно прочетени страници накуп за цялата ми практика във форума.Копнах си рецепти и като чета май ще трябва да запрятам ръкави.Досега съм правила традиционни неща за Коледа , Нова година не сме в къщи.Първо ще трябва да се заема с Английския кейк , по който ме запали Крисче , а и покрай това прочетох настоящата тема.Никога не съм правила меденки , сладки и т.н. , надявам се да успея и да не стоим гладни на Коледа.Мисля да се преборя и с капамата !  Mr. Green

# 261
  • Пловдив
  • Мнения: 972
Цопвам се и аз в прекрасната тема  Hug

# 262
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Обичам ги тия двата празника. Записавам се за нови идеи и рецепти. От скоро имам нови формички за сладки- коледни и непременно ще ги направя ( едната е по идея на съфотумка, благодаря и за чертежа  и размерите, татко ми направи на струг формата за борчета  bouquet). Вече нямам търпение з аподготовката за празниците. Laughing
ТАзи година няма да правя английския кекс в никакъв случай, след като 2 поредни години не се изяжда до край, но дрезденски щолен ще направя двойна доза. Heart Eyes
Четох, че не се виждали снимките в личната ми тема, ами може да е от реконструкцията на снимка.бг, отивам да видя.

# 263
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 610
Включвам се с няколко снимки от предходни години. Това ще правя и тази година.
Коледната елха
Пълнени доматчета за ордьовър
Снежни човечета
Салата часовник
Снежни човеци и гъбки
Още един вариант на пълнени домати  
Салата снежен човек
И естествено питка



# 264
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
shemet_neveroiaten, голяма красота.........   bouquet

# 265
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Сега изчетох темата назад, виждам,че на някои съм липсвала. Heart Eyes Наистина по-рядко чета тук напоследък и пиша също. Обаче следя от време на време и тема като тази не изпускам. Laughing
Сега отивам да добавя картинките, към рецептите си, че наистина липсват.

# 266
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 610
Сега отивам да добавя картинките, към рецептите си, че наистина липсват.
Задължително добави снимките - твоите произведения са изключително красиви.

# 267
  • Мнения: 1 271
Айде и аз на отчет:
Викам си, ще взема да пробвам аз сега за тренировка някой сладки и....

Джема, снощи правих твоите меденки, до сега-няма и 24 часа още останаха половината, въпреки, че дадох разпореждане-ДА НЕ СЕ ПИПАТ  Blush Имах намерение да ги украся с фондан, обаче...ще се пробвам, късно тази вечер, ако все още има останали...

Наталина и твоите ванилени кравайчета правих-нали на тях викате рохлички?Току що излязоха от фурната, поръсих ги с пудрата и вече четири пет ги няма.  #Cussing out А мацките казват, че като престоят повече и стават по хубави.
Яде народа, така, че давайте рецепти да правя  Heart Eyes

# 268
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Добавих снимките.
Другата седмица и аз ще започвам със щолена, а меденките- в началото на декември.

# 269
  • Мнения: 276
Здравейте и от мен в най-вкусната тема bowuu

Прекрасни идеи... Да му прималее на човек само докато гледа. Аз още не съм решила какво да правя за основно ястие за Коледа и Нова година, защото не сме решили къде и как ще празнуваме.
Миналата година направих английски кейк и немски щолен. И двата сладкиша  ни допаднаха много.

За тази година съм решила да опитам италианско панетоне


Преди две години приятели ни подариха за Коледа една кутия с този сладкиш и от тогава си купуваме за празници, но този път съм решила да го приготвя аз. Ако има някой, който го е правил дали има някаква тънкост при печенето, защото в рецептата, която намерих няма подробности.

Общи условия

Активация на акаунт