КОЛЕДА и НОВА ГОДИНА

  • 88 385
  • 475
  •   1
Отговори
# 390
  • Мнения: 2 243
Ааа, знаеш ти какво да харесаш, и на мен това най-много ми хареса от коледните изпълнения. Simple Smile  Ето, копвам ти направо рецептата от Любими, за да не ходиш да я дириш:


Маслен сладкиш с карамел и шоколад
(източник: Joy of Baking, Millionaire’s Shortbread Bars)

Маслено тесто за основа:
170 гр. масло на стайна температура
50 гр. кристална бяла захар
(аз в момента имах само кафява, съответно тестото стана по-тъмно и с кафяви гранули от захарта)
½ ч.л. есенция ванилия
210 гр. брашно
щипка сол

Разбийте с миксер маслото със захарта до получаване на гладка и пухкава маса. Добавете ванилията, а след това брашното и солта и разбийте кратко до смесване на всички съставки. Разстелете тестото в квадратна тавичка (23 х 23 см., аз нямам такава и ползвах продълговата форма за кекс, но така се получи по-дебел слой). Изпечете за около 20 минути в предварително загрята на 180º фурна. Трябва да се получи светло златиста коричка. Оставете да изстине.

Карамелен пълнеж:
1 малка кутийка подсладено кондензирано мляко (397 гр.)
Това мляко трябва да се сгъсти, за което има няколко начина. Давам този, по който го направих аз: съдържанието на кутията кондензирано мляко се налива в подходящ съд и се слага в микровълновата фурна, отначало на средна мощност за 4 минути, като на половината време се разбърква, а след това на ниска мощност за около 8 до 12 минути (докато се сгъсти и добие карамелен цвят). Изважда се от микровълновата и се разбърква добре. Разпределете карамела върху основата и оставете да изстине.
(има още два начина за сгъстяване на кондензирано мляко, разисквахме ги надълго и нашироко в темата на Taneto за Пай Банофи, вижте там, ако този начин не ви харесва)

Шоколадов кувертюр:
170 гр. натурален шоколад с повече ило по-малко какао, според вкуса ви
½ ч.л. масло

Разтопете шоколада с маслото в микровълновата или на водна баня. Разпределете равномерно върху карамела и изчакайте да изстине. Съхранявайте в хладилник, но извадете поне 15 минути преди употреба, за да може шоколадът да омекне, иначе се реже трудно.

# 391
  • София
  • Мнения: 3 060
Коте, а какво е това на втората снимка с лешниците???? Мноого обичам лешници Simple Smile

Да доложа - направих сместа със сушените плодове за английския кекс. Мирише превъзходно. Само ми се видя малко сухичка, та увеличих рома  Laughing Laughing Утре сутрин ще направя тестото и ще го опека Simple SmileSimple Smile

# 392
  • Мнения: 515
Да се запиша и аз тук. Малко се побърках с тези рецепти  Crazy, че незнам от къде да започна. Смятам да направя козунак вместо английския кейк, в момента съм в процес на търсене на рецепта, засега съм се спраля на този чешкия на Наталина, май той става най добре на конци  newsm78, после почвам меденки, линцери ....Пуши ми главата но нали съм млада домакиня, ще трябва да се справя Simple Smile

# 393
  • Мнения: X
Коте, аз искам рецептите на това с орехите и другото с лешниците! И благодаря за идиота  Joy

# 394
  • 7800
  • Мнения: 243
...Силно препоръчвам график на поливането в писмен вид, особено ако страдате от перманентна разсеяност като мен, защото на моменти започваше голямо чудене дали вече му е време за дозата. Laughing

...

Да, това важи за мен. Дали има някоя програмка за сваляне из нета, която при включването на компютъра - на 3 - 4 дни - да ми изкарва надпис:
"Поля ли си кекса? М?"

# 395
  • Мнения: 2 243

Ma4o, за нищо, трябва да се подкрепяме, нали?  Hug

Ето това с орехите, копирам ти го:


Браунис с карамел и орехи
(източник: Joy of Baking, Turtle Brownies)

За браунис:
90 гр. натурален шоколад
170 гр. масло на парченца
3 големи яйца
105 гр. кафява захар (светла)
200 гр. бяла кристална захар
1 ½ ч.л. есенция ванилия
90 гр. брашно
щипка сол

Разтопете на водна баня шоколада с маслото. Разбийте добре с миксер яйцата с двата вида захар. Добавете ванилията и след това шоколадовата смес. При непрестанно разбиване на ниска степен добавете брашното и солта. Изпечете сместа в правоъгълна тавичка (горе-долу 23 х 33 см.) за около 20 минути в предварително загрята на 180º фурна. Не трябва да се изпича прекалено много, повърхността трябва да е съвсем леко твърда. Извадете от фурната и оставете да изстине.


За карамелена заливка:
280 гр. карамелени бонбони (аз купих 3 опаковки по 90 гр., не помня марката обаче)
120 мл. течна сметана
200 гр. орехи на половинки

Разтопете бонбоните със сметаната на ниска степен като разбърквате често до получаване на гладка смес. Махнете от котлона и добавете орехите, разбъркайте добре, за да се покрият всички орехи с карамел. Разпределете равномерно сместта върху изпечените браунис. Оставете в хладилник да се стегне.


За ганаш:
55 гр. шоколад (може и млечен)
60 мл. течна сметана

Начупете шоколада на парченца в подходящ съд. Загрейте до завиране сметаната на котлона или в микровълновата. Веднага изсипете върху шоколада и оставете 5 минути. Разбъркайте добре. С помощта на вилица разпределете на зиг-заг ганаша върху охладените браунис. Нарежете с остър нож на правоъгълни парчета.


А това с лешниците е флорентинка, но не си я намирам, явно не съм я превеждала Rolling Eyes, сега поне линка ще потърся.

# 396
  • Мнения: 7 947
Понеже, май, без да искам всях смут относно напояването на английския кекс да дам малко уточнение.Не е задължително да разреждате рома,но в предвид това,че все пак има вероятност да го ядат и деца е някакъв компромисен вариант.Захарния сироп също върши работа, както чая и сока,ако в момента ги нямате.С него не става по-сладко,защото все пак се ползва малко количество. Аз например разтварях 1 с.л. захар в 2 с.л. гореща вода и добавях 2-3 с.л. ром (понякога коняк  Laughing ).С четка мажех кекса докато поеме всичко.

Коте, тези Millionaire’s Shortbread Bars и аз съм ги правила,но втория път се изхитрих като вместо да правя маслен блат,натроших маслени бисквити, обърках ги с малко масло,колкото да се съберат и натъпках добре във тавата и леко запекох  Wink . Ох,в този сайт какви нещица имаааа.......  ooooh! .Колкото рецепти съм ползвала все са страхотни.За съжаление обаче се отразяват много зле на телосложението  Cry  #2gunfire  .

Дали има някоя програмка за сваляне из нета, която при включването на компютъра - на 3 - 4 дни - да ми изкарва надпис:
"Поля ли си кекса? М?"
Joy  Joy  Joy Отбелязваш в телефона като важно събитие и да ти алармира всяка седмица с песничката "Йо-хо-хо и бутилка ром"  Joy  Joy  Joy

# 397
  • Мнения: 539


За карамелена заливка:
280 гр. карамелени бонбони (аз купих 3 опаковки по 90 гр., не помня марката обаче)
120 мл. течна сметана
200 гр. орехи на половинки
Разтопете бонбоните със сметаната на ниска степен като разбърквате често до получаване на гладка смес. Махнете от котлона и добавете орехите, разбъркайте добре, за да се покрият всички орехи с карамел. Разпределете равномерно сместта върху изпечените браунис. Оставете в хладилник да

Карамелените бонбонки от рода на Лактата ли са или някакви други по -твърди.?


Последна редакция: вт, 11 ное 2008, 20:12 от ива

# 398
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Олеее, не, не  еистина. Спрете се бе хора, вече ме мислят за луда в къщи, че се смея сама пред компютъра. Laughing
Това май е култова реплика вече, ще е паролата на нашия форум- поля ли си кекса? hahaha Представям си как вместо добро утре всяка тук пише -Поляхте ли си кекса? Ха-ха или тема да пуснем със това заглавие и всеки да се отчита. Crazy

Това със списъка що ли ми е познато, ама мен 1,5 кг захар не ме оправят, направо на едро трябва да пазаря. Тази година уж съм решила да намаля списъка, ама включих амонячените сладки на мама Хриси. Ох, а пък какви формички имам за 3 д сладки- тях няма начин да не направя. Лошото е, че тази година сме по-малко и има деабетици около нас -кой ще яде???

Ей тук е момента да се похваля с новите си формички, вие ще ме разберете. Че познатите ми ме смятат за луда вече.









И още:

http://www.djemma.snimka.bg/album.php?album_id=166067&pid=5703262
http://www.djemma.snimka.bg/album.php?album_id=166067&pid=8844547

Та ей на тоя инвентар ще трябва да намеря приложение. Колко захар ще ми стигне според вас? Laughing

Последна редакция: вт, 11 ное 2008, 20:31 от Джемма

# 399
  • 7800
  • Мнения: 243
...
Дали има някоя програмка за сваляне из нета, която при включването на компютъра - на 3 - 4 дни - да ми изкарва надпис:
"Поля ли си кекса? М?"
Joy  Joy  Joy Отбелязваш в телефона като важно събитие и да ти алармира всяка седмица с песничката "Йо-хо-хо и бутилка ром"  Joy  Joy  Joy

 rotfImbo Дали мога да си я намеря в полифоничен вариант?

Олеее, не, не  еистина. Спрете се бе хора, вече ме мислят за луда в къщи, че се смея сама пред компютъра. Laughing
Това май е култова реплика вече, ще е паролата на нашия форум- поля ли си кекса? hahaha Представям си как вместо добро утре всяка тук пише -Поляхте ли си кекса? Ха-ха или тема да пуснем със това заглавие и всеки да се отчита. Crazy

...

Може да се шегуваш, но идеята е чудьесна.  Mr. Green

# 400
  • София
  • Мнения: 3 874
Лелеее Джемма, направо ти завидях. Shocked Предполагам не се намират тук тези формички, ами са от чужбинско, като гледам етикетите.  Rolling Eyes Сигурно те сърбят ръчичките да ги изпробаш вече?  Hug

# 401
  • Мнения: 3 770
Коте , благодаря за рецептата !  Hug

И аз в отбора на завиждащите с gelevaMr. Green  Джемма , ще ни сложи всички в малкия си джоб с коледни сладки ! Красота !
  Peace

# 402
  • Мнения: 7 947
Ех,Джема,ти май нямаш спиране  Hug .
Диди,понеже се интересуваш от постни манджи ето  още една рецепта за боб. Наистина е страхотен,правила съм го и много ми хареса,а по принцип не обичам боб.Но този го правя за Бъдни вечер винаги.И една характерна за нашия край рецепта за пълнени чушки и сърми с чукан боб,която знам от моята баба.
Боба се начуква (навремето това се е правело в един "уред" наречен чутура, сега за по-лесно се прави в някоя поизхабена ел.кафемелачка  Crazy или пък слагате боба в един по-здрав плик,връзвате го, увивате го в стара хавлиена кърпа и действате с чука отгоре  Laughing ).Целта е да се натроши на парчета,но да не стане на сол все пак  Wink .Задушавате си повечко лук в олио,след това слагате червен пипер,домат (или пюре),подправки (джоджен,девесил,магданоз,чубрица) и боба.Обърквате и пълните чушките и сърмите. Нареждате в тенджера и заливате с вода да ги покрие хубаво.Може да капнете още малко мазнинка.Варите на слаб огън,докато уври боба.Ако е нужно доливате още топла вода.Към края добавяте солта.

# 403
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Хе-хе, сега в Ибей намерих и метални формички за 3 Д шейничка, красива. Само дами отговори продавача колко ще струва доставката до БГ май и нея ще си купя, ще зарежа книжните шаблони. Искам вече да идва Коледа- това е времето, в което се развихрям най-много и с най-голям мерак.

Е и миналогодишните ми сладки бяха красиви ( снимките са в албума ми ), ама сега искам да направя нещо по-красиво.

Последна редакция: вт, 11 ное 2008, 22:37 от Джемма

# 404
  • Мнения: 3 770
2в1 , много ти благодаря за рецептата с боб !  Hug Не съм се сещала да го направя така , а мъжът ми обожава боб , за пържен лук душа дава !  Grinning

Джемма , ако продължаваш така с тези формички и шейнички  , ще ме видиш някоя нощ , в потайна доба , как се измъквам през прозореца ти , маскирана  като дядо Коледа и понесла на гръб чувал с всичките ти изкушаващи моделчета за сладки !
  Twisted Evil

Общи условия

Активация на акаунт