Имаме си ново бебе в Добричката тема/48/

• 14 000
  • 283
  •   1
Отговори
# 150
  • гр.Добрич
Днес има много материал за четене в нашата темичка - харесва ми. Аз ще съм сеирджийката в случая, защото толкова сложни думи не мога да редя. Laughing Много си мразех престилката и якичката към нея, защото не бяха като на другите деца, а майка ми купуваше плат и ми ги шиеше тя.

Мари яко си ги награбила тези комплекти. Аз пък плескам едни чаши и тези дни ще ви ги покажа. Някой може и да ме замерва с тях, но ако не се продадат поне ще имам инвентар за години напред.

Как са болничките, Краси, Диди, Сисе?

# 151

Някой може и да ме замерва с тях, но ако не се продадат поне ще имам инвентар за години напред.
Спинки,ще ги съхраняваме заедно с  бродираните картички Joy

Елизабет,в тези теми "По градове" пишем малко хора и повечето се познаваме.Обикновено когато влиза нов човек поздравява и се представа,а после си налага мнението.
Мисълта ми е ,ако нямаш нещо против тъй,като започна отзад на пред да довършиш,ако може и с представянето.

# 152
Лелееее  Joy

Мине, не мине време и Добричката тема се подпали...
 Rage

Елизабет, я следващия път ела на срещата на мамите (Деня на Добричкия татко), пийте по една ракия и ще достигнете до най-сполучливия дизайн на проблема с униформите  Peace

# 153

Защо никога не се замисляме, че ние всъщност спазваме уговорки, в чието приемане всъщност не сме участвали? Кой, кога и как налага правила конкректно в училището? Харесва ли ти системата на бълг. средно общо образование - маса сложни, но повърхностни знания, които не обезпечават по-нататъшното еволюиране в областта на знанието? Не е ли време вече да ни хрумне, че ние сами можем да определяме правилата,вместо да ги следваме, за да бъдат оптимални и за ученика, и за учителя?
И за пореден път се убеждавам, че когато в семейството не се вземат мерки и когато родителите сами всаждат неподчинение на установени правила, много малка е крачката до това децата ни да учат в зверилник. Защото тогава няма да са деца, а набързо пораснали деца, незнаещи какво да правят със свободата си, едни малки зверчета. И .....4-5 години, а понякога и по-малко ще ги изтърпи учителката, но всички последици ще ги съберат самите родители. Защото след време когато децата им не се сещат за тях, или виждат в тяхно лице само един ПОС терминал на два крака - тогава ще се плаче откъде ми дойде това на главата.
Ей това вече е филм, режисиран от самата теб. Все пак благодаря, че го сподели.

Някакси разделяме нещата на полярности и проектираме романтичния култ към хубавото, което сме изживяли по време на комунизма върху въвеждането на униформата в училище. Тодор Живков обаче няма да се върне и не това е крачката, която в глобален план би следвало да предприемем, за да намалим наболелите проблеми на държавата в областта на икономиката, престъпността и т.н.
За или против униформата...трябва да има и трети вариант. Може би действително трябва да се питат самите деца. Rolling Eyes
[/color]

Незнам, освен първолака, дали имаш други деца в училище, но аз имам 2. Едното е в 6-ти клас, другото в 3-ти. Имам все пак някакъв поглед върху образователната ни система и мога да кажа само това - Което дете иска да учи - образователната ни система не може да му попречи. Независимо дали е хубава системата или не! Училището все пак дава някакво средно ниво на обучение в съответствие както с децата, които знаят повече, така и с децата, които знаят по-малко. Така е било винаги. Факт е,че на децата ни не им се учи! И чакат готови формули и смлян на готово материал, и пак не учат както трябва! Правилата - има правила, които са общо валидни и които са издържали проверката на времето. Справка - напр. в една Англия има закони, които не са пипани с векове......Проблема ни на нас е, че променяме нещата едва ли не всяка година, защото видите ли не било угодно някому...И това води до свободия и хаос. На някой може би му се живее в хаос, на мен определено - не! Обичам реда и дисциплината.

Филма е базиран на мои лични наблюдения и въобще не е далеч от реалността. Работя с деца всеки ден, гледам взаимоотношения между деца и родители постоянно и вярвай ми - филма не е моя режисура. За съжаление! Стара истина е,че каквото посееш, това и ще пожънеш. Най-добрия учител на децата ни сме самите ние - родителите. И то не с думите, а с поведението си.

И за бай Тошо.......Нима на Запад, САЩ и пр. държави, където има униформи и там е бил бай Тошо.....Стига с тези филми за бай Тошо и комунизма. Само за сведение - отрекохме всичко от едно време. Но......имаше и хубави неща, които можехме да вземем. Защо напр. една  Япония, върха на компютъризацията и роботизацията при тях има планиране? Защото е бил бай Тошо там с петилетките ли? Напр. в Япония така си планират продукцията,че тя въобще да няма нужда от складиране. Директно чака камиона за продажба. В Япония складове няма. Защото са го планирали кога, колко и пр. Приказките за бай Тошо вървяха малко след 89г. Вече сме 2008г.

И да се питат самите деца.....Скорошна анкета в Американския колеж във Велико Търново показа, че там 100% учащите са за униформите. И друго - правото все пак е преценило, че децата на определена възраст не могат да носят отговорност и затова те си имат настойници. Така че има неща, където децата да решават - напр. каква книжка иска, и където родителите да решат най-доброто за тях. Защото за да решават децата кое е добро за тях, то предварително трябва да бъдат запознати с него и с лошото, и да могат да правят преценки. Все още обаче зрялостта на децата ни до гимназия, не говори в тяхна полза - и физическа, и психическа. Има и изключения - момиченцето на 8г., което е обявено за Жена на годината в света.....Но благодаря от начина, по който тя е придобила зрялостта си.

Да, писах и преди - образованието ни има много недостатъци и много има да се желае там, но униформите не са част от проблемите. А аз лично винаги, когато съм имала проблеми - винаги съм контактувала с учителките на децата ми, срещала съм разбиране по повечето въпроси. Има какво да се желае от училището, учителите, министерството, но има и определено още какво да се желае и от децата и от нас - родителите!

И.....които има по-големи желания от предлагането, затова има пазарна икономика и тя роди частните училища. Та..който не е доволен от едно или друго нещо - записва децата си там. Поставя той условията, защото който плаща-той поръчва и музиката.  Но......доколкото знам елитните частни училища също имат своя униформа! Факт! И в образованието има избор - държавно или частно училище. Както навсякъде - напр. държавна или частна болница. Мен напр. сега ми казаха, че в поликлиниката няма как да ми гледат гърдите на ултразвук, защото нямало такава апаратура. Но...в частния кабинет - има. Избора е мой - ще си остана без преглед, или ще си платя и ще ме прегледат! Не е както по времето на бай Тошо определено....

Достатъчно писах по темата, за повече - моля на ЛС.......Аз съм до тук!

Извинявайте останалите момичета!

Да, има материал за четене.....после обаче билетчета за библиотека няма да късаме.....

# 154
Елизабетче, очевидно търсиш поле за изява Laughing...нищо против, но знаеш ли, ние ще правим Благотворителен Коледен базар...за втори път Коледен и за четвърти път Базар. Ако имаш желание да вложиш поне част от енергията си, струяща от темата за униформите, то базара е по-добро място за това, не мислиш ли?
Следи темата. Скоро ще се разбере повече за бъдещата проява.... Wink

# 155
Мари нещата са страхотни! Peace
Спинки добре е Гого, благодаря -учудващо бързо се преборва с болестта и за такава ангина само ден Т е учудващо по принцип , но утре ще го водим на д-р пък да видим действително как е.
Днес си купих тафта и ще майсторя подобни венци като на Бабилия -получих разрешението и за идеята.Дори и ги увих вече с плата остана да ги украся.Но мисля още плат да взема та да спретна повечко-направо се влюбих в тях като ги видях.(едва ли ще ги докарам като нейните , но ...).
За тия които споменах ,че имам спрей боя сив металик , купувана е от ТЕМАХ за 5,30лв. флакона.
Сисе и ние сме така все за нещо се сърди Гого сутрин и все хленчи.А ходи от 3 години в тая градина.
Днес с Мари открихме магазинчето отстрани кино Родина-май АРТ нещо си се казваше .Че там има доста брокати всякакви бои и за декупажи лепила и др. такива работи.Аз си купих златна боя за дърво , но още не съм я ползвала -4,50лв. струваше.
Много се радвам , че вече сме почнали с продукцията!Има ли някой представа какво става с мястото за продажба или някакви други новини.

# 156
Не, не търся поле за изява. Обидно е, че така го интерпретирате.
И аз няма да коментирам вече да има или да няма униформа в едно училище с 15 първокласника в него. Просто споделих каквото мисля, водена от убеждението, че обществото все някакси ще съумее да интегрира противоположните мнения, а не да напада онези, които са техни привърженици.
Жалко, че не съм порастнала дотолкова, че да мога да си позволя детето ми да учи в частно училище.
Не съм сръчна в ръцете и не мога да правя разни неща, които да продавате на коледния базар, но съм за каузата.
Виж, идеята за запознанство ми допадна, макар че не съм сигурна, че е добра. Ако съм обидила някоя от вас, то сега ви се извинявам.
Поздрави на всички добрички мами. Ако не друго, то поне денят ви стана една идея по-разнообразен, срещайки в мое лице контрапункт.  bouquet

# 157
Елизабет и аз си мислих ,че нищо не мога да направя(за базара) , но се получават нещата и всеки път съм с повече идеи Peace.Ако имаш свободно време ще ти помогнем с идеи и ако искаш разбира се.За следващата среща  да се включиш.  bouquet
Различия в мненията е нормално да има все пак . Wink

# 158
  • Добрич
Елизабетка,как така прецени,какви са моите приоритети..незнам..да не би да ме познаваш?./явно целия град ме познава Flutter/.,че я вземи ми драсни какви са !/? JoyАко искаш може и да срещнем на живо  PeaceОфициално те каня и на следващата форумска среща,от името на всички момичета,с една ,две идеи да ни разнообразиш и срещата! Hug Hug Hug Hug Hug
Както съм писала не веднъж -пред монитора е лесно,имаше тук доста къде сипеха "остри" думи ,а след това "на живо " си гледаха носа на обувките.Елизабетка,ти мила си сред тях...главата си режа,ако не си стояла със захлюпена глава на родителската среща и си мълчала като........а след това с нетърпение си седнала пред компютъра с речник в ръка!. JoyМного са ми на сърце такива,като теб! Heart EyesА и както пишеш -100 левчета са ти много,ама я вземи ги дай за униформа ,защото за нови дрешки трябват мнооогоо повече/е,от битака ,ако ги купуваш....от къде ли другаде Thinking/,по-добре с униформичка ,защото и да искаш да го накичиш твоя сладур със познания или нови дрешки-нъц! PeaceВместо да киснеш тук и да си толкова остра по добре го научи да си пише името правилно,след като толкова държиш на "другите неща",драга Flutter Flutter

# 159
  • гр.Добрич
Момичета, нека не забравяме добрия тон и възпитанието.   bouquet

Елизабет, не се обиждай, тук има доста чепати, но на масата всико се оправя. Не се отказвай, пиши при нас и споделяй. Hug

Краси и аз имам вишнава тафта и може да се пробвам с тези венци, но пък нямам материал за украса - шишарки, жъъди и т.н. От Арт-магазинчето и аз съм пазарила, но като цяло нямат много стока.

# 160
Ами понеже тръгна много директно....малко като слон в стъкларски магазин Laughing 

Споделям призива на Спинки Peace

# 161
Много се радвам , че вече сме почнали с продукцията!Има ли някой представа какво става с мястото за продажба или някакви други новини.
Чакай, че покрай другите реплики тази я подминах...
Вие ако можете да се похвалите с продукция, аз - не Confused.....

Мястото за продажба на Ропотамо отпада от плана. Управителката само като чу "базар" и почна да употребява забързано думичката "не" Laughing....Няма майтап. Дори не ме остави да обясня всичко. Прекъсна ме на втората дума. Витрината им щяла да е подобаващо украсена за Коледните празници и не искали нищо пред нея. Нито ме остави да кажа, че имаме разрешително от общината, нито, че ще е за два-три дена.....no comment

# 162
Чакай, че покрай другите реплики тази я подминах...
Вие ако можете да се похвалите с продукция, аз - не Confused.....

Мястото за продажба на Ропотамо отпада от плана. Управителката само като чу "базар" и почна да употребява забързано думичката "не" Laughing....Няма майтап. Дори не ме остави да обясня всичко. Прекъсна ме на втората дума. Витрината им щяла да е подобаващо украсена за Коледните празници и не искали нищо пред нея. Нито ме остави да кажа, че имаме разрешително от общината, нито, че ще е за два-три дена.....no comment
Какъв беше план "Б"
Ние толкова много говорихме,че вече не се сещам кое беше следващото предложение Laughing

# 163
Какъв беше план "Б"
Ние толкова много говорихме,че вече не се сещам кое беше следващото предложение Laughing
Освен първоначалната идея на Краси за пред входа на р-т Добруджа Thinking

# 164
Ами понеже тръгна много директно....малко като слон в стъкларски магазин Laughing 
Ми друг начин да тръгна нямам. Недомлъвките и заобикалянията не са за мене.
Елизабетка,как така прецени,какви са моите приоритети..незнам..да не би да ме познаваш?./явно целия град ме познава Flutter/.,че я вземи ми драсни какви са !/? JoyАко искаш може и да срещнем на живо  PeaceОфициално те каня и на следващата форумска среща,от името на всички момичета,с една ,две идеи да ни разнообразиш и срещата! Hug Hug Hug Hug Hug
Както съм писала не веднъж -пред монитора е лесно,имаше тук доста къде сипеха "остри" думи ,а след това "на живо " си гледаха носа на обувките.Елизабетка,ти мила си сред тях...главата си режа,ако не си стояла със захлюпена глава на родителската среща и си мълчала като........а след това с нетърпение си седнала пред компютъра с речник в ръка!. JoyМного са ми на сърце такива,като теб! Heart EyesА и както пишеш -100 левчета са ти много,ама я вземи ги дай за униформа ,защото за нови дрешки трябват мнооогоо повече/е,от битака ,ако ги купуваш....от къде ли другаде Thinking/,по-добре с униформичка ,защото и да искаш да го накичиш твоя сладур със познания или нови дрешки-нъц! PeaceВместо да киснеш тук и да си толкова остра по добре го научи да си пише името правилно,след като толкова държиш на "другите неща",драга Flutter Flutter

Сега пък ти взе да звучиш заядливо и на мене взе да ми намирисва на психологически проблем.  Laughing Продължаваш да ми звучиш като махленска всезнаеща врачка и тонът ти никак не ми харесва.
Няма отде да знам какви са ти приоритетите( ако съществуват), само посочих къде очевидно не са. Laughing
В тази държава всички сме компетентни и разбиращи от всички сфери на живота, винаги хвърляме съвети на поразия, без да поемаме отговорността за тях.
Да, сто лева са много за такъв вид униформа и аз нямам намерение да ги давам, освен ако под натиска на общото решение бъда принудена.
Спокойно можеш да си отрежеш главата. Никога не съм била от мълчаливите Rolling Eyes, а, да,  действително използвам речници, но точно тук са неприложими, тъй като в тях се касае за други неща, далеч не по темата. Всеки съдел сам по себе си, проектирал собствените си пороци върху другите и мерел другите според собствения си стеснен диапазон.
А за мен ти  си живото доказателство за това.
P.S. Синът ми си беше написал името съвсем правилно, макар и на латиница. Странни критерии за правилно и неправилно си имаш. Чудя се дали сама си ги изфабрикувала.
А на кирилица можем да го пишем, но "мамо, така по ме кефи" Wink
P. P.S. Считам темата за приключена. За себе си  разбрах какво мислите относно училищната униформа, за което Ви благодаря.
Няма да допусна да го обърнем на злободневно нападане и обиждане.

Общи условия

Активация на акаунт