Работна тема за кандидатстване за детска градина София- 3

• 53 710
  • 1 136
  •   1
Отговори
# 165
  • София
    Да, Ели (Hrisa), наистина, при деца набор 2006-2008, от догодина първото дете ще е 1ва група градина, а второто яслена група, НО  не след дълго първото дете ще е 3та група градинка, а второто 1ва. И дори едното дете да е на ясла, а другото на градина, какво от това, защо да не са на едно място, и по-късно в градината отново?
    Разбирам и си права, че ако присъстваха повече майки с по две деца с малка разлика може би щяха по-друго да се формулират нещата. Аз искам да присъствам, но няма как защото сами си се гледаме вкъщи. Поздравявам отново тези мами, които са присъствали. Молбата ми е ако е възможно повторно обсъждане на нещата да се уточни това, че с предимство са с деца до 2г разлика във възрастта, така ми се струва справедливо.
    Нямам нищо против предимството на майките с деца в поредни години, просто мисля, че в тази група с предимство може да се присъединим и ние.

# 166
  • София
А аз мисля, че именно това ще гласи критерия, разлика 2 години във възрастта, независмо в коя година са родени децата. И така би било редно.

# 167
Г-жа Ели (Hrisa),
Разбирам вашите доводи, но...
Ако имахте породени деца с 1г и 4м. разлика щяхте да сте наясно, че дори извеждането им на разходка е истинско приключение, какво ли остава за участие в работната група. Ежедневието на една такава майка е доста натоварено, като се има в предвид, че реално се гледат 2 бебета със съвършено различни режими.
Оказва се обаче, че деца с малка разлика, като на моите, не могат да се възползват от такова предимство, а деца с по-голяма разлика помежду си - ще могат. Просто обръщам внимание на един факт, който не е особено добре обмислен. Не бих могла да участвам в подобни групи, защото си гледам децата и следвам (задочно, което не е предимство  Wink). Бих се радвала, ако някой от родителите, които участват в подобна група, обърне внимание на това недомислие! Обикновено при породени деца се гледа разликата между децата  Wink.

п.с. С удоволствие бих контактувала с родителите от работните групи чрез форума или по ел. поща, но физически ще ми е трудно да присъствам на работна среща.
 Hug

Последна редакция: пт, 31 окт 2008, 18:10 от evelinar

# 168
Въпросът за новите места в ДГ не е отпаднал от обсъждане. Просто беше даден приоритет на критериите за последните няколко срещи. Последната работна среща приключи с уговорка, че следващата ще бъде "посветена" на новите места в ДГ. Даже когато излизах се сблъсках с една госпожа, вероятно директорка, която каза че съвсем скоро започва строеж на ДГ в Люлин. Стои въпросът и с двете ДГ в Красно село. Едната заради която замеряха кмета с яйца и вероятно няма да се построи. И втората, която трябва да се събори и построи нова сграда, защото иначе ще я затворят като опасна за здравето на обитателите.
И за съжаление родителите предпочитаме да се караме по форумите, а не да се опитаме (кой с каквото може) да съдействаме на общината да си почне поне планираните проекти.

И следващата планирана ДГ ще бъде на нечия площадка за разходка на кучета и там ще има "обществено недоволство" и пак нечия жалба ще стопира строежа. Не съм наясно за мащаба на планираните строежи, но и това което е планирано няма да се построи ако се съобразяваме с всяко куче или баба, на чиито разходки ДГ ще пречат или пречат в момента.

Извинявам се за отклонението от темата, но много често се споменава, че никой нищо не прави за откриване на нови ДГ. Трудно ще се навакса нещо, което е изпуснато години наред. И за съжаление не съм чула някой родител да е подал жалба, защото за нула време е вдигнат цял квартал, а никой  не е построил ДГ или училище в него.

# 169
  • София
    Да, в Манастирски ливади няма детски градини. В близост до квартала да, но не и в самия квартал. Говоря за държавни градини, разбира се.

# 170
  • София
За породените искам да кажа, че тъй като нямаше точна форулировка на това понятие доста се чудихме как ние да го формулирахме. До колкото помня, директорките настояха за две поредни години, за мен лично трябваше да има възрастова граница - две години или година и половина, но...

За догодина съм сигурна, че г-н Джонев просто е пропуснал да спомене и ЦДГ-тата и първа група. Естествено, че набор 2006 ще има право да кандидатства по новата система за ЦДГ - иначе как ще запълвят първите групи? Мисля, че идеята е следната - хората, които са кандидатствали тази година си остават по опашките. Първоначалната идея да се подредят опашките по новия регламент беше несправедлива спрямо чакалите толкова време на опашка, особено спрямо тези, които са на челните позиции. Това решение е справедливо спрямо тях. Останалите ще имат право да кандидатстват за ЦДГ или за първа яслена група в ОДЗ-тата. За съжаление, тези които не са кандидатствали за ясла в ОДЗ нямат шанс за първа група, но то винаги е било така - автоматично става прехвърлянето от яслата в градината в тези заведения. Чакащите могат да влязат, ако някой се откаже. Това е!

# 171
Наистина ли е взето окончателно решение за това? Няма да има ново кандидатстване, а ще е актуално това от миналата година и тези, които ще кандидатстват за първа група в одз няма да имат никакъв шанс! Защо?
За съжаление децата не посещаващи яслата на ОДЗ-то така или иначе нямат почти никакъв шанс за класиране в първа група. Защото ялсеничетета автоматично преминават в първа група и местата за нови деца са ограничени да не кажа никакви. Така че за баткото търси ЦДГ.

По-късно ще ти отговоря на ЛС.

# 172
В такъв случай какво правим с предварителното кандидатстване?!?!?!?!?!?

# 173
Екип на kg.sofia.bg
"Целта е да не се създават големи промени за родителите, които вече са кандидатствали и имат определено място в опашките. "

Само дето на някои родители  целта е да се направят промени в опашките , белким се доредят те, други просто си стоят кротко, други са случайно на опашките.

относно родените в началото на 2006г.
Не ни допуснаха да кандидатстваме за ЦДГ на 04.02, догодина основно борбата ще е за местата в тях,защото в 1-ва гр. в ОДЗ всичко ще е заето от ясленчетата.Какво ме грее сегашното подреждане най- отзад на опашката за ЦДГ?Това е опит за замазване на очите.Сегашното предварително кандидатстване , допускане на тези деца до опашките в ЦДГ, но не  и до 1-ва гр. на ОДЗ  , и още класирането на тези деца за 1-ва гр. в ЦДГ, изпращането на  съобщения за "Погрешно кандидатстване" и "Погрешно класиране" си е ОГРОМЕН  ГАФ, поредния прочее."Когато навърши 3 години"....... ще са минали 5-6 месеца от учебната година, т.е половината материал ще е преподаден  и какво, аз ще заведа детето си при госпожата и тя ще е безкрайно щастлива от факта , че идва ново дете , което на всичкото отгоре  е и по-малко и не се знае как ще го приемат останалите деца.

# 174
  • нейде там, където ....
През първата половина на учебната година, в първа група не се преподава толкова много материал, че да не може да бъде наваксан. Децата са малки и адаптацията няма да е трудна. Но детето трябва да бъде много самостоятелно и родителите да са се занимавали много у дома, независимо посещава или не яслена група.

# 175
Вече направо ни побъркаха  с тези новости. Е, може ли така с лека ръка да се реши, че цял набор (2006) просто няма да ходи на градина?

# 176
Мисля, че е аболютно задължително новите критерии да бъдат приложени за набор 2006. В противен случай ние ще сме най-ощетени.

# 177
  • гр.София
 Нищо не разбирам.
 Вие ,с децата,родени януари 2006,да не би при предварителното кандидатстване,с-мата да ви е наредила на края на опашките от набор 2005?!
 Аз кандидатствах предварително,детето ми е  родено през август и ме няма на никаква реална опашка-ще ме има,когато се формира опашката за бъдеща 1-ва група на ЦДГ за прием през септември 2009-та.

Последна редакция: пт, 31 окт 2008, 19:21 от blanc

# 178
Не само че не ни подреди накрая, ами имаше и приети дечица при свободни места. Последва мейл, в който ни обясниха как са се объркали и е станало грешка. Чак след три дни обаче.Помисли колко приятна ситуация!

# 179
Плодова фея, към казуса - набор 2006 г. спада и казуса "Деца родени след 1 ноември 2007 г." Малката е родена на 3-ти ноември и нямахме право да кандидатстваме. Кандидатствах наскоро, когато системата ни позволи. Е кое му е честното да ми се отчита сега фактора време, при положение, че системата ме е принудила да съм номер 1569 в желаното ОДЗ?

А и не ми е ясно, как ще се разделят сега местата ако има 20 свободни места за втора яслена група, кои деца ще се приемат тези от чакащите: тези с фактора време или тези по новите критерии?

Общи условия

Активация на акаунт