Работна тема за кандидатстване за детска градина София- 3

• 53 498
  • 1 136
  •   1
Отговори
# 180
Да, не знам, дано г-н Джонев се появи и ни обясни идеята си по- подробно.Милите хорица от общината споменаха, че също са взели да четат тука. Един от експертите на няколко пъти ни подигра как се държим като в кварталната градинка, но за съжаление това беше най- същественото, което каза. По същество- какво мисли СО за критериите- нищо. Та ако четат тук наистина- да им обърна внимание върху тези проблеми, да ги осмислят ПРЕДИ да ги приложат!

# 181
  • нейде там, където ....
Както е обяснено, че кандидатурата ще се активира, когато детето навърши съответната възраст - би трябвало да се наредят на опашките, при набор 2005. Стига освен желание от страна на родителите, да имаше и повече свободни места ... newsm18 newsm81 ... не би попречило на приема на останалите деца от съответния набор, през септември, даже напротив.

# 182
  • гр.София
 Мислех,че е абсурд С-мата да ви нареди при 2005 набор чак сега-понеже то е ясно,че ще сте на края на опашките,които хич не са къси.Чудно ми е,че е имало свободни места.
 Вие нямате друг изход,освен да си кандидатствате наравно с 2006-ти набор.

Както е обяснено, че кандидатурата ще се активира, когато детето навърши съответната възраст

По-долу давам пример от сайта. Има разлика в смисъла. Не пише,че детето трябва да чукне 3 годинки и тогава да се активира желанието му!! Съвсем различно е.
 "В момента на навършване на минималната възраст за реално кандидатстване в съответната градина, автоматично се създават активни кандидатури за предварително избраните детски градини."
 Сега има текущо класиране и не мога да извадя и това,което пише в профила ми-там формулировката е още по-ясна.

# 183
В ЗНП пише че Дг са за "деца от три години до постъпване в 1 клас". Значи щом детето навърши 3 години, няма значение кога по време на годината, има право да започне да посещава 1 група. Да, ама другите деца вече са кандидатсвали, а на нашите не им позволяват. Защо да не тръгнат при наличие на места?!

# 184
  • София
    Не разбирам какво му е чудно на този "ескперт", че се държим като "в кварталната градинка" - темата е емоционална, това е! Честно да ви кажа колкото повече чета толкова по-малка е надеждата ми, че може да се доредим и ние в одз. Не мога да повярвам как е възможно толкова много недомислици на едно място да се случат! Напирам за одз, защото имам и по-малко детенце, Крис е вкъщи, защото мога да си го гледам и него, защото съм по майчинство заради Миа, но... надявах се ако се наложи да почна работа да имам вяриант ясла, нямаме баби... Много ме е яд, че не ми дойде акъл на време и да кандидатствам с Крис още тази година уж за ясла, че да пазим ред за градина за догодина... Исках да кандидатстваме за първа група за градина, но нали не може, защото нямаме навършена възраст... Не знам какво ще правим...

# 185
  • София
happymammy , можеш да кандидатстваш за ясла на малката и така за получиш предимство за баткото! Ако въобще има такова предимство догодина, де!

# 186
Привет в новата тема.

Лови-татко,надявам се,че не са се опъвали в Общината на предложението ти  Peace

Ми те като цяло му се опъваха. Лови-татко не се даваше и така.
Аз съм си против прекомерната либерализация на системата при класиранията и записванията и затова в случая подкрепям предложението на Лови - татко. Мисля че и директорите на срещата бяха на мнение че системата трябва да има някакви ограничения.

Абсолютно подкрепям. В крайна сметка, местата са ограничени и ако някой се колебае , то нека мястото му бъде заето от такъв, който е наясно със себе си..

# 187
  • София
    Вени, ще опитам и това. Скоро срещнах семейство в квартала с момченце, по-голямо от Крис ми се стори, че е. Оказа се, че е на 3 и трябвало да тръгне на детска градина, но не се доредили и сега правят пируети с баби и се надяват догодина да стане. Не зная какво да кажа повече, вариант частна градина за нас няма, баби също... Зная, че много хора са в такова положение.

# 188
Извинявам се много, че питането ми не е съвсем по темата  Embarassed, но не ми е ясно как точно стои въпросът с т.нар. "специални случаи". Някой знае ли как точно се разглеждат? И ако самотните майки са "специален случай", как се доказва, че си наистина самотна майка, ако си неомъжена, а в акта за раждане е вписано името на бащата? Много се извинявам за отклонението!!!  Embarassed

# 189
Между другото,  дали някой е дал идея да се закрият яслените групи към ОДЗ-та и да се трансформитар в 1-ви!?
Да, дадохме и такава идея..ама..не се появиха отзиви...Sad

# 190
Анна, не съм експерт, но от това, което ни беше обяснено, след като изтеглят числото 6, семаха детето с този номер от групичката. Ако пак се падне число, което съответсва на 6, то детето под този номер вече ще е друго, защото изтегленото не участва. дано ме разбра.
Системата ще се състои от три части:
система за генериране на случайни числа
система за поддържане на база данни с децата
система, която ще след връзката между двете, като следи времето на подаване на случайното число и на генериране на дете за него

За повечето критерии:както писах, още не са ясни критериите точно.Дано са повече.
За яслите - още не е ясне този критерий.
За предимствата по възраст- не.Вече се уливате. Няма смисъл от подобни предложения.
За подкупнаъа директорка- Люлин ми е далеч, живея в Слатина, моля ако някой има информация, да ми пише- желая да се възползвам.
Момичета, моля ви да четете какво се пише!
И аз желая да се възползвам, но съм в Младост. Моля, ако някой знае подкупна директорка в Младост- на лични..
Ако трябва и дограма ще купя..

# 191
Доколкото разбрах Сирма нямат нищо против да се оттеглят от проекта. Проблемът е, че желаещите да заемат тяхното място не чакат на опашка.

А заданието към изпълнителя е част от договора и ние не знаем какво пише в него. Може пък това да им е част от задълженията - да консултират по въвеждането на нов регламент. Тогава са си в правото да се бъркат ако общината има желание да ги изслуша.

Тук не съм съгласна,че нямало желаещи..Миналата година след 4 февруари имаше поне няколко теми по въпроса в клубовете на дир.бг съм чела дори предложения БЕЗПЛАТНО да им направят по-професионално решение..
Изобщо не разбирам защо се спекулира с това, но съм напълно съгласна с мнението,че тук сме се събрали най-големите идеалисти и си мислим,че ще заквасим морето..
Мами, моля ви, нека пуснем тема за идеи как да се притисне общината да открие нови детски градини (или да ремонтира добре забравените стари, които не се ползват по предназначение или се рушат) Има още цяла година до следващата учебна..има и пари..само желание липсва..Не знам как да я пусна, иначе отдавна да съм го направила..

# 192
Но и нямат право да започнат да посещават групата, заради ЗНП.Той изисква детето да е навършило 3 г.
Според мен е важно детето да е навършило възрастта 3г към датата на започване на учебната година, а не към датата на кандидатстването..
И също..трябва да имат възможност родителите на децата до края на 2006г да кандидатстват за 1група в ЦДГ и дори си мисля,че би трябвало да се организира (макар да е усложняване за Сирма) право на децата които са родени да кажем до март 2007 година да кандидатстват също за 1 група в ЦДГ (макар това да ощетява като цяло набора, мисля,че е справедливо). Разбира се, тия гранични случаи (родени от септември 2006 до март 2007г, трябва да имат право на избор към кой набор да се включат в кандидатстването и ВЕДНЪЖ ИЗБРАЛИ да нямат право на промяна след определен срок за размисъл..)
Не мисля,че това ще е лесно за реализиране чрез системата обаче..

# 193
Но и нямат право да започнат да посещават групата, заради ЗНП.Той изисква детето да е навършило 3 г.
Трябва да е навършило 3 години в годината на приема. Говорим за прием септември 2009, нали този регламент нищим. Едва ли тези, които са за текущ прием в 1 гр ЦДГ са малко, така че дори да ви позволят текущо кандидатстване, ако се запази регламента ще сте накрая на опашката.

Добре де, тези които са кандидатствали за 1 група в ЦДГ тази година нали са набор 2005? Те няма ли автоматично след нова година да се прехвърлят  като чакащи за 2 група?! А родените 2006 с "предварителното кандидатстване" ще си заемат свободните места в момента на навършване на 3 г.! Децата родени през 2 половина на 2006 и без това преди септември няма да могат  да кандидатстват за ЦДГ! Те ще чакат следващата календарна година (когато вече са навършили 3 или при текущо класиране и освобождаване на място ще се класира роденият най-рано! Тоест опашката ще е подредена според възрастта на децата ( навършили вече 3 годинки).
Хайде моля..."втората половина на 2006 догодина??? Че моя син е роден на 3 юли 2006г и какво? Понеже с 3 дни влиза във втората половина на 2006г..НО НА ! СЕПТЕМВРИ ЩЕ Е НА 3г НАВЪРШЕНИ, няма да има право да кандидатства за 1 група в ЦДГ ????????? И чак на 4г ? Че това ще го върне в развитието му с години! Той и сега знае повече от децата в 1 група..
Абсолютно не съм съгласна с това..

# 194
[quote author=Aннa link=topic=342820.msg9067954#msg9067954
Родените 2006 септември 2009, трябва да бъдат приети в първа група ЦДГ. Те сега все още нямат право да кандидатстват в ЦДГ. Ако всеки може да кандидатства в момента в който навърши три години, родените след средата на годината, няма да имат никакъв шанс. Въобще не става въпрос за текущи класирания, а за основното такова за септември 2009. А родените 2005 ще се прехвърлят автоматично за втора група, чак когато дойде момента за класиране за септември, дотогава текущо ще се класират в 1 група.
[/quote]

Според мен пък, децата които ще са навършили 3г към 1 септември (или датата на която се води, че започва учебната 2009г за детските градини ОФИЦИАЛНО), трябва да получат право да кандидатстват в системата още на 1 януари 2009г (т.е. кандидатурите им би трябвало да се активират тогава)
В противен случай, датите на кандидатстването би трябвало да с еизместят към 1 септември 2009г, което ще забави учебната година..
При всички случаи не е честно дете родено на 30 август 2006г да няма шанс  да бъде прието в ЦДГ 1 група..Пред 2010г сигурно няма да има шанс и за втора? И какво..на училище ще тръгне на 8г лиииии?

Общи условия

Активация на акаунт