Работна тема за кандидатстване за детска градина София- 3

• 53 503
  • 1 136
  •   1
Отговори
# 150
Извинявам се, че се намесвам в темата. Бих искала да попитам - според критерия по точки, моите деца не са породени - а всъщност е точно обратното - родени са октомври 2006 г. и февруари 2008 г. , т. е с разлика от 1 година и 4 месеца между двете раждания? Това означава ли, че губя правото да използвам тези 4 т. за породени деца?
Не е ли по-логично да се дефинира при каква разлика между ражданията децата са породени - например 2 г.?

# 151
  • София
Моята дъщеря също е родена в началото на 2006 г. и вече втора година ходи на ясла - не в ОДЗ, а само ясла. Разбира се, тази година не сме кандидатствали за градина по обясними причини. Сега обаче се оказва, че догодина няма да може да посещава градина, защото вече има достатъчно много чакащи преди нас от кандидатствалите 2008г. естесвено и предимства нямаме.

Г-н Джонев, не смятате ли за редно, децата от самостоятелните ясли да получават също някаква точка предимство? Тези деца вече имат изградени някакви навици, посещавали са ясла 2 години и накрая си остават в къщи. Все още има отдели яслени структури и децата в тях след изписване от яслата се борят наравно с всички други единствено за ЦДГ, а не за ОДЗ, защото там разбира се местата предварително са заети.

# 152
Екакво справедливо видяхте в написаното от Джонев???? Ами децата набор 2006 и 2007 които не са кандидатствали тази година за ясла? Какъв им  е шанса за прием като станат номер 101 +? Да бяха обявили че кандидатсването е задължително!!!! Дъщеря ми е 2006 и не сме кандидатствали. Явно всичко се прави само за отчитане на дейност. Или в работната група майките са представители на тази част, която иска запазване на съществуващите опашки.
Досега само четях в тази тема но не се сдържах. не мисля че сме частен случай. В нашето положение има и други. Така ли ще оставим нещата. От общината и Сирма не мислят?
Ако това се приеме ще бъде върховна несправдливост.

Мда, много държа да се запазят опашките. И само за това си говоря. Но е най-лесно да не дойдеш на работната група и после другите да са ти виновни.

Ако беше прегледала протоколите, публикувани на сайта, щеше да си наясно че подобен вариант изобщо не е предлаган и обсъждан. Поне не на последните три-четири срещи.

# 153
  • София

Г-н Джонев, не смятате ли за редно, децата от самостоятелните ясли да получават също някаква точка предимство? Тези деца вече имат изградени някакви навици, посещавали са ясла 2 години и накрая си остават в къщи. Все още има отдели яслени структури и децата в тях след изписване от яслата се борят наравно с всички други единствено за ЦДГ, а не за ОДЗ, защото там разбира се местата предварително са заети.

По същата логика защо да не се дават точки и за децата от частните ясли? И те имат навици...

# 154
Но и нямат право да започнат да посещават групата, заради ЗНП.Той изисква детето да е навършило 3 г.
Трябва да е навършило 3 години в годината на приема. Говорим за прием септември 2009, нали този регламент нищим. Едва ли тези, които са за текущ прием в 1 гр ЦДГ са малко, така че дори да ви позволят текущо кандидатстване, ако се запази регламента ще сте накрая на опашката.

Добре де, тези които са кандидатствали за 1 група в ЦДГ тази година нали са набор 2005? Те няма ли автоматично след нова година да се прехвърлят  като чакащи за 2 група?! А родените 2006 с "предварителното кандидатстване" ще си заемат свободните места в момента на навършване на 3 г.! Децата родени през 2 половина на 2006 и без това преди септември няма да могат  да кандидатстват за ЦДГ! Те ще чакат следващата календарна година (когато вече са навършили 3 или при текущо класиране и освобождаване на място ще се класира роденият най-рано! Тоест опашката ще е подредена според възрастта на децата ( навършили вече 3 годинки).

# 155
  • София
Според мен точковата система ще се отнася и за кандидатстващите от 2006 в ЦДГ. Май така е най-правилно, щом им е за първа година... Също както и на 2008-ма за яслите в ОДЗ.

А родените 2006 с "предварителното кандидатстване" ще си заемат свободните места в момента на навършване на 3 г.! Децата родени през 2 половина на 2006 и без това преди септември няма да могат  да кандидатстват за ЦДГ! Те ще чакат следващата календарна година (когато вече са навършили 3 или при текущо класиране и освобождаване на място ще се класира роденият най-рано! Тоест опашката ще е подредена според възрастта на децата ( навършили вече 3 годинки).

Точно поради тази причина е махнат критерия време...

# 156
Откъде на къде детето ми като е родено август 2006г. има по-малка нужда от тръгване на градина от това родено април или май?Според мен набор 2006 ще кандидатсва за ЦДГ по точковата система,макар че е малко несправедливо за тези които не са кандидатсвали за ОДЗ тази година.

# 157
  • София
Но и нямат право да започнат да посещават групата, заради ЗНП.Той изисква детето да е навършило 3 г.
Трябва да е навършило 3 години в годината на приема. Говорим за прием септември 2009, нали този регламент нищим. Едва ли тези, които са за текущ прием в 1 гр ЦДГ са малко, така че дори да ви позволят текущо кандидатстване, ако се запази регламента ще сте накрая на опашката.

Добре де, тези които са кандидатствали за 1 група в ЦДГ тази година нали са набор 2005? Те няма ли автоматично след нова година да се прехвърлят  като чакащи за 2 група?! А родените 2006 с "предварителното кандидатстване" ще си заемат свободните места в момента на навършване на 3 г.! Децата родени през 2 половина на 2006 и без това преди септември няма да могат  да кандидатстват за ЦДГ! Те ще чакат следващата календарна година (когато вече са навършили 3 или при текущо класиране и освобождаване на място ще се класира роденият най-рано! Тоест опашката ще е подредена според възрастта на децата ( навършили вече 3 годинки).
Родените 2006 септември 2009, трябва да бъдат приети в първа група ЦДГ. Те сега все още нямат право да кандидатстват в ЦДГ. Ако всеки може да кандидатства в момента в който навърши три години, родените след средата на годината, няма да имат никакъв шанс. Въобще не става въпрос за текущи класирания, а за основното такова за септември 2009. А родените 2005 ще се прехвърлят автоматично за втора група, чак когато дойде момента за класиране за септември, дотогава текущо ще се класират в 1 група.

# 158
Екакво справедливо видяхте в написаното от Джонев???? Ами децата набор 2006 и 2007 които не са кандидатствали тази година за ясла? Какъв им  е шанса за прием като станат номер 101 +? Да бяха обявили че кандидатсването е задължително!!!! Дъщеря ми е 2006 и не сме кандидатствали. Явно всичко се прави само за отчитане на дейност. Или в работната група майките са представители на тази част, която иска запазване на съществуващите опашки.
Досега само четях в тази тема но не се сдържах. не мисля че сме частен случай. В нашето положение има и други. Така ли ще оставим нещата. От общината и Сирма не мислят?
Ако това се приеме ще бъде върховна несправдливост.

Мда, много държа да се запазят опашките. И само за това си говоря. Но е най-лесно да не дойдеш на работната група и после другите да са ти виновни.

Ако беше прегледала протоколите, публикувани на сайта, щеше да си наясно че подобен вариант изобщо не е предлаган и обсъждан. Поне не на последните три-четири срещи.

Майките за работната група не са "привилегировани" или "избрани" от някой! Правят го доброволно! Никой не е спирал никого да идва на работните срещи - напротив даже - на желаещите им се  обяснява подробно кога и къде ще се провеждат!
Не е справедливо да четат тука подобни обвинения!

# 159
  • София
    Защо никой не обръща внимание на поста на evelinar?! И аз имам две деца с малка разлика във възрастта 1г и 10м им е разликата. И мен ме интересува този въпрос!
    Г-н Джонев, имам следния въпрос - кога ще уточните, че ще са с предмимство децата с малка разлика - до 2 години например? Това касае много семейства. Искам да ви попитам още - това предимство за 2те деца в семейството до 18 години - според вас, семейство с 2 деца едното 1 група в детска градина, второто 3-та не се ли нуждае повече от това предимство, спрямо друго семейство, в което първото дете вече е на училище? Наистина ли ви се струва редно две деца от семейство да ходят в 2 РАЗЛИЧНИ детски градини???

# 160
Искам също да уточня, че според вече избрания критерий за породени деца   - деца с разлика от 1г. и 11 месеца се смятат за породени (да предположим родени януари 2006 г. и декември 2007 г. ), а в моя случай за деца с доста по-малка разлика не може да се използват точките за породени деца.
Г-н Джонев, аз не намирам това за справедливо!

Последна редакция: пт, 31 окт 2008, 17:38 от evelinar

# 161
[1.   За всички деца родени преди 2008 г. ще се запазят сегашните предимства и време на кандидатстване, за да се запази подредбата на опашките в момента.

2.   Ще се въведат допълнителни предимства / точки, които не бяха добре регламентирани преди и доведоха до голям брой „специални случаи”. Именно, деца с тежко социално/здравословно положение и деца на служители в системата. Тези допълнителни предимства ще се решават от централна комисия, не от директорите.

kg.sofia.bg ,Поздравления за решението! С това показвате уважението си към родителите, които похабиха толкова много нерви тази година!

И аз подкрепям, само не разбрах, ако детето е кандидатствало февруари 2008г. за яслена група, сега ще му се трансформира ли кандидатурата за І група при същия ред на опашките. И аз като Плодова се интересувам, защото синът ми е роден началото на януари 2006г. и в момента е от първите резерви, но за яслена група в ОДЗ, тъй като нямахме възможност да кандидатстваме за ЦДГ.
Мисля, че е справедливо, защото повечето родители, които имат наистина сериозна необходимост да пратят децата си на детско заведение, кандидатстваха на 04.02. и чакат толкова време малкото движение по опашките. С извинение, но тези, които не са кандидатствали на тази дата по принцип явно не им е толкова спешно тръгването на ясла/градина, изключвам разбира се набор 2008г., за които сега ще почне кандидатстването като начало.

Сигурно сега съществуващия списък за яслата ще се трансформира в списък за първа група. Само че вероятността да бъдат обявени свободни места за 1 група е нищожна. Така че най-добре е да кандидатствате непременно и в детска градина без яслена група.

# 162
  • София

[/quote]

Сигурно сега съществуващия списък за яслата ще се трансформира в списък за първа група. Само че вероятността да бъдат обявени свободни места за 1 група е нищожна. Така че най-добре е да кандидатствате непременно и в детска градина без яслена група.
[/quote]
Наистина ли е взето окончателно решение за това? Няма да има ново кандидатстване, а ще е актуално това от миналата година и тези, които ще кандидатстват за първа група в одз няма да имат никакъв шанс! Защо?

# 163
Г-н Джонев няма нищо общо с критерия за породените деца и с който и да е друг критерий, предложен от работната група. Много се дъвка на работната среща и идеята беше да се даде някакво предимство на две деца, които са с близка разлика. Тъй като "породени деца" е доста разтегливо понятие и под породени деца много често се разбира деца родени едва ли не в рамките на една година, то бе приета тази формулировка, за да може тези деца поне в яслата да бъдат в една група. Ако са през един набор това няма да стане, защото когато набор 2008 тръгне на ясла, набор 2006 ще тръгне на градина. Поправете ме ако бъркам, но по спомени мисля че това беше логиката.

А и в края на краищата това е само предложение и ако в работната група имаше повече родители на деца с близка разлика, формулировката вероятно щеше да бъде по-близка до вашите виждания. Ако общината реши обсъжда отново критериите в отворена работна група, бихте могли да се включите и да направите своите предложения.

# 164
  • нейде там, където ....
Аз изобщо не виждам справедливост в системата за кандидатстване за тази учебна година. От правилата (които се променяха многократно), не изчезна думата "Проект!". Напоследък дори се каза, че този проект е с ранг по-нисък от правилниците на детските градини, защото не е приет на сесия на СОС. Огромно благодаря на майките, които успяват да ходят на срещите в Общината, но какъв е резултатът? Упорито отричане от общинарите на настояванията на родителите. А родителите трябва да се съобразяват - "от общината не искат да чуят .... " Излиза, че се променя само позицията на родителите. До кога? Да се изравнят с общинските и те доволно да кажат "Както родителите дадоха предложение (напълно подкрепиха и т. н.) ..."
И нито дума за новите места през 2009, 2010, .... до когато може. До изборите, например.
Задължително ли беше кандидатстването за всички, не беше ли? Ама защо едно чакахме, друго се оказа? Сега пак ще се пренарежда нещо, ама от кога, ама как - пак мътно и неясно време, време за риболов и корупция. Написаното тук отново ще търпи корекции - неизвестно кога и къде.
С предварителното кандидатстване, може би, се опитаха да "отпушат" въпроса за децата родени в началото на годината. И от набор 2006 да се поомесят с 2005, където няма чак такъв проблем. Но пак не го домислиха - кога точно и за коя група ще се активират. И защо за ЦДГ да може, а за ОДЗ - не? newsm78 Отново промени на парче, с неясен резултат и съмнение относно породилата ги причина.  Crazy

Впрочем, тези, които кандидатстваха направо за първа група в ОДЗ и за тази учебна година нямаха почти никакъв шанс.

Общи условия

Активация на акаунт