Работна тема за кандидатстване за детска градина София- 3

• 53 506
  • 1 136
  •   1
Отговори
# 135
  • София
A кога набор 2006 ще могат да кандидатстват за ЦДГ и по какви критерии?

# 136
Предполагам за "специалните случаи" ще има 10% квота или нещо такова и ще са извън редовната бройка (и при това положение няма да пререждат чакащите без предимство).

# 137
[1.   За всички деца родени преди 2008 г. ще се запазят сегашните предимства и време на кандидатстване, за да се запази подредбата на опашките в момента.

2.   Ще се въведат допълнителни предимства / точки, които не бяха добре регламентирани преди и доведоха до голям брой „специални случаи”. Именно, деца с тежко социално/здравословно положение и деца на служители в системата. Тези допълнителни предимства ще се решават от централна комисия, не от директорите.

kg.sofia.bg ,Поздравления за решението! С това показвате уважението си към родителите, които похабиха толкова много нерви тази година!

И аз подкрепям, само не разбрах, ако детето е кандидатствало февруари 2008г. за яслена група, сега ще му се трансформира ли кандидатурата за І група при същия ред на опашките. И аз като Плодова се интересувам, защото синът ми е роден началото на януари 2006г. и в момента е от първите резерви, но за яслена група в ОДЗ, тъй като нямахме възможност да кандидатстваме за ЦДГ.
Мисля, че е справедливо, защото повечето родители, които имат наистина сериозна необходимост да пратят децата си на детско заведение, кандидатстваха на 04.02. и чакат толкова време малкото движение по опашките. С извинение, но тези, които не са кандидатствали на тази дата по принцип явно не им е толкова спешно тръгването на ясла/градина, изключвам разбира се набор 2008г., за които сега ще почне кандидатстването като начало.

# 138
Екакво справедливо видяхте в написаното от Джонев???? Ами децата набор 2006 и 2007 които не са кандидатствали тази година за ясла? Какъв им  е шанса за прием като станат номер 101 +? Да бяха обявили че кандидатсването е задължително!!!! Дъщеря ми е 2006 и не сме кандидатствали. Явно всичко се прави само за отчитане на дейност. Или в работната група майките са представители на тази част, която иска запазване на съществуващите опашки.
Досега само четях в тази тема но не се сдържах. не мисля че сме частен случай. В нашето положение има и други. Така ли ще оставим нещата. От общината и Сирма не мислят?
Ако това се приеме ще бъде върховна несправдливост.

# 139
[1.   За всички деца родени преди 2008 г. ще се запазят сегашните предимства и време на кандидатстване, за да се запази подредбата на опашките в момента.

2.   Ще се въведат допълнителни предимства / точки, които не бяха добре регламентирани преди и доведоха до голям брой „специални случаи”. Именно, деца с тежко социално/здравословно положение и деца на служители в системата. Тези допълнителни предимства ще се решават от централна комисия, не от директорите.

kg.sofia.bg ,Поздравления за решението! С това показвате уважението си към родителите, които похабиха толкова много нерви тази година!

И аз подкрепям, само не разбрах, ако детето е кандидатствало февруари 2008г. за яслена група, сега ще му се трансформира ли кандидатурата за І група при същия ред на опашките. И аз като Плодова се интересувам, защото синът ми е роден началото на януари 2006г. и в момента е от първите резерви, но за яслена група в ОДЗ, тъй като нямахме възможност да кандидатстваме за ЦДГ.
Мисля, че е справедливо, защото повечето родители, които имат наистина сериозна необходимост да пратят децата си на детско заведение, кандидатстваха на 04.02. и чакат толкова време малкото движение по опашките. С извинение, но тези, които не са кандидатствали на тази дата по принцип явно не им е толкова спешно тръгването на ясла/градина, изключвам разбира се набор 2008г., за които сега ще почне кандидатстването като начало.

Нали от тази година направиха така, че целия набор на определена година да кандидатства за 1 група (2006 - за ясла, 2005-1гр.....) Мисля, че на 1 януари целия набор 2006 (т.е. цялата опашка за яслата) автоматично си става опашка за 1 група и това е!

# 140
Да, непременно държа за отговор за набор 2006, особено за граничните случаи!!!
Разбирам че идеята е работна и вероятно не сте измислили всички варианти. Държа да отбележа, че родителите от раб. група изобщо не са знаели за такива неща. Като идея добре, но ще възникнат доста сложни ситуации!!!Моля да я обмислите и да отговорите, г-н Джонев!

# 141
А в мен напира въпроса, който ме и касе лично, какво става при това положение за набор 2007, който по едни или други причини не са кандидатствали през 2008, а те не са малко  newsm78 newsm78

# 142
  • София
Някой може ли да ми разясни т.4?  Родени преди 2008г  запазват опашката  и едновременно ще има нова точкова система. newsm78

# 143

И още едно предложение: Нека колкото децата са по-големи да имат повече предимство. Все пак едно е да си гледаш детето една година/ друго 2 и трето три и повече.
Например ето един критерий за ОДЗ:
Деца от 10м-1 год. - 1т.
Деца от 1-2 год - 2 т.
Деца от 2-3 год. - 3т.
Като възрастта на детето се взема впредвид в случай на равен брой точки например....

Не се бях сещала - много е хитро. Понеже някой си е гледал по-дълго детето и е взимал пари от държавата ще получи повече точки, а който се е върнал по-рано на работа и е плащал данъци за да има държавата пари да плаща на стоящите вкъщи майки ще получи по-малко точки. По-глупаво предложение не бях срещала от както чета темата. Предлагам да го сложим на първа страница - едва ли някой друг ще блесне с по-впечатляваща простотия  newsm10 newsm62

Мадхен, това че ти си пожелала да си дадеш детето на ясла на 10-11 месеца, при положение, че законът е предвидил възможността майката да го гледа до 2 години, е твой личен избор, но не може да се сърдиш на майките, които са отделили повече от няколко месеца на детето си, мизерствайки с 220 лв., само и единствено с цел то да укрепне преди да го дадат в ясла с още 20 други деца и 2 лелки. Според психологични проучвания детето до 2 години има нужда единствено и само от семейна среда, а социализирането му е приоритет на по-късен етап. Освен това с твоите данъци ти не плащаш издръжката на детските градини, защото тя е на Общината. А майките, за да имат право на тези 220 лв. също са се осигурявали и се осигуряват. Аз например в продължение на повече от 10 години съм плащала високи данъци, върху реално получаваната сума и мисля, че съм имала правото да получавам майчинство. Иначе съм напълно съгласна, че реално заплата от 220 лв. в Сф почти няма, но всички масово се осигуряват на тези суми. Наскоро изнесоха, че 80-90% от българите излиза, че работат на МРЗ.  
Мисля, че горното предложение има резон за яслените групи, където си приемат деца от 10м. до 3 години, така че го подкрепям. Така ще влязат в тези групи деца, навършили 2 години, които лесно и плавно ще бъдат подготвени за І група, а не бебета, които на практика почти не посещават яслите, а само си пазят местата.

# 144
  • София
kg.sofia.bg,

какво се предвижда да стане с децата от набор 2006, които искат да кандидатстват за І-ва група в ЦДГ? те нямаха възможност да кандидатстват досега за І-ва група в ЦДГ поради ненавършени 3-години. Те по кой ред ще кандидатстват от 1 януари 2009? Няма ги в опашките за ЦДГ, за да си запазят местата от опашката по стария регламент, както предвиждате за родените преди 2008-ма.

# 145
Моля майчетата на деца, родени в началото на 2006 да ми пишат по въпроса за ЦДГ.

# 146
  • София
Моля майчетата на деца, родени в началото на 2006 да ми пишат по въпроса за ЦДГ.
Kaндидатстването за ЦДГ касае всички родени 2006 година. Защото ако се приеме да може да се кандидатства в момента на навършване на възрастта, както е сега, родените след средата на годината, нямат никакъв шанс.

# 147
Но и нямат право да започнат да посещават групата, заради ЗНП.Той изисква детето да е навършило 3 г.

# 148
  • София
Но и нямат право да започнат да посещават групата, заради ЗНП.Той изисква детето да е навършило 3 г.
Трябва да е навършило 3 години в годината на приема. Говорим за прием септември 2009, нали този регламент нищим. Едва ли тези, които са за текущ прием в 1 гр ЦДГ са малко, така че дори да ви позволят текущо кандидатстване, ако се запази регламента ще сте накрая на опашката.

# 149
Именно, което е голяма глупост.

Общи условия

Активация на акаунт