Работна тема за кандидатстване за детска градина София- 3

• 53 500
  • 1 136
  •   1
Отговори
# 195
Екип на kg.sofia.bg
"Целта е да не се създават големи промени за родителите, които вече са кандидатствали и имат определено място в опашките. "

Само дето на някои родители  целта е да се направят промени в опашките , белким се доредят те, други просто си стоят кротко, други са случайно на опашките.

относно родените в началото на 2006г.
Не ни допуснаха да кандидатстваме за ЦДГ на 04.02, догодина основно борбата ще е за местата в тях,защото в 1-ва гр. в ОДЗ всичко ще е заето от ясленчетата.Какво ме грее сегашното подреждане най- отзад на опашката за ЦДГ?Това е опит за замазване на очите.Сегашното предварително кандидатстване , допускане на тези деца до опашките в ЦДГ, но не  и до 1-ва гр. на ОДЗ  , и още класирането на тези деца за 1-ва гр. в ЦДГ, изпращането на  съобщения за "Погрешно кандидатстване" и "Погрешно класиране" си е ОГРОМЕН  ГАФ, поредния прочее."Когато навърши 3 години"....... ще са минали 5-6 месеца от учебната година, т.е половината материал ще е преподаден  и какво, аз ще заведа детето си при госпожата и тя ще е безкрайно щастлива от факта , че идва ново дете , което на всичкото отгоре  е и по-малко и не се знае как ще го приемат останалите деца.

Говориш така, сякаш детето ти ще има НЯКАКЪВ шанс да е прието СЛЕД като навърши 3г...ЗАБРАВИ...Нали всички места ще са вече запълнени ?

# 196
Как пък го измислихте тоз 1-ви септември за разделител, това никъде го няма като законово изискване.  ooooh! Целия набор 2006 трябва да има еднакъв шанс за класиране за 1-ва група догодина + ако пуснат и граничните случаи от друг набор.  Peace
Ама понеже вашето е юли и така ви устройва, та явно затова. Stop

Според мен пък, децата които ще са навършили 3г към 1 септември (или датата на която се води, че започва учебната 2009г за детските градини ОФИЦИАЛНО), трябва да получат право да кандидатстват в системата още на 1 януари 2009г ...
На 1-ви януари би следвало да пуснат за кандидатстване децата, които навършват 3 г. в годината на кандидатстване, т.е. целия 2006 набор.

Питах многократно във формата за обратна връзка какво имат предвид под "минимална възраст за кандидатсване" и кога ще настъпи, ала многократно ми отговориха "еми подходящата възраст" и туй то.  Laughing

# 197
  • гр.София
Целия набор 2006 трябва да има еднакъв шанс за класиране за 1-ва група
На 1-ви януари би следвало да пуснат за кандидатстване децата, които навършват 3 г. в годината на кандидатстване, т.е. целия 2006 набор.

И аз така го разбирам. Нали така беше и тази година? Излишно се самонавиваме.

# 198
  • Върху лъчите на Слънцето.
Но и нямат право да започнат да посещават групата, заради ЗНП.Той изисква детето да е навършило 3 г.
Защо да нямат право? Кандидатстването ще се извърши в началото (средата) на годината, а децата ще тръгнат на градина през месец септември-октомври. Защо моят син, който е роден през септември, да няма право да посещава първа група, а децата, родени в началто на годината да имат?! Към момента на кандидатстване няма да има навършени 3 години, но към момента на стартиране на учебната година, ще има 3 години.

# 199
  По-долу давам пример от сайта. Има разлика в смисъла. Не пише,че детето трябва да чукне 3 годинки и тогава да се активира желанието му!! Съвсем различно е.
 "В момента на навършване на минималната възраст за реално кандидатстване в съответната градина, автоматично се създават активни кандидатури за предварително избраните детски градини."
 Сега има текущо класиране и не мога да извадя и това,което пише в профила ми-там формулировката е още по-ясна.

На мен ми пише *Детето не е навършило минималната възраст за кандидатстване в тази градина.* . Струва ми се, че това не е равнозначно с твърдението, че кандидатурата му ще се активира на рожденият му ден, когато ще навърши 3 годинки. А в момента, в който навърши минималната възраст за кандидатстване.

Последна редакция: сб, 01 ное 2008, 00:59 от Гневна

# 200
Момичета, и аз искам да си е както до сега - за целия набор. Но ми се струва справедливо за граничните случаи да имат родителите право на зибор в коя година да пуснет децата си..
За датата 1 септември съм я сложила условно..Винаги ще трябва да има разделител..В случая разделител за "граничните случаи" ако се приеме варианта да се помисли и за тях...
Т.е. идеята ми е за дечицата родени от 1 септември до 31 март , родителите да имат право на избор в коя от двете години да си запишат децата..
Тов апо някакъв начин трябва да се съобрази и с факта,че тия дечица, които ще се включат към предишния набор, ще трябва да тръгнат на училище с него..(и съответно тия, които се включат към следващия..)
А иначе смятам, че е най-логично целия набор 2006г да се активиря едновременно на 1.01.2009г в 00:00ч..
 Hug

# 201

На мен ми пише *Детето не е навършило минималната възраст за кандидатстване в тази градина.* . Струва ми се, че това не е равнозначно с върдението, че кандидатурата му ще се активира на рожденият му ден, когато ще навърши 3 годинки. А в момента, в който навърши минималната възраст за кандидатстване.

Ами.. newsm78 newsm78 newsm78..щом кандидатстваме, значи сме решили,че детето ни е навършило минималната възраст за КАНДИДАТСТВАНЕ..
Смятам,че съобщението не е коректно написано и измислено по принцип..
Би трябвало да е: "Кандидатурата Ви автоматично ще бъде активирана, когато започне официалното кандидатстване за тази градина"

# 202
Според мен пък, децата които ще са навършили 3г към 1 септември (или датата на която се води, че започва учебната 2009г за детските градини ОФИЦИАЛНО), трябва да получат право да кандидатстват в системата още на 1 януари 2009г (т.е. кандидатурите им би трябвало да се активират тогава)
В противен случай, датите на кандидатстването би трябвало да с еизместят към 1 септември 2009г, което ще забави учебната година..
При всички случаи не е честно дете родено на 30 август 2006г да няма шанс  да бъде прието в ЦДГ 1 група..Пред 2010г сигурно няма да има шанс и за втора? И какво..на училище ще тръгне на 8г лиииии?

А дете, родено на 13 септември? В коя категория ще го сложите? Или и то, за да може да си влезе с набора, ще трябва да се води *специален случай*, защото не е честно за няколко дни разминаване то да върви с по-малките от него! Е тогава бих спала в СО, докато не ми го признаят за специален случай, за да го допуснат да кандидатства наравно с набора си!!!

Последна редакция: сб, 01 ное 2008, 01:22 от Гневна

# 203
Т.е. идеята ми е за дечицата родени от 1 септември до 31 март , родителите да имат право на избор в коя от двете години да си запишат децата..

До сега децата, родени през второто полугодие си бяха съвсем *на място*! Как и кога извднъж те станаха граничните случаи? Нали родените през първото полугодие искаха да кандидатстват за по-големият набор?! Нали учебната година започва през септември? Нали затова до сега родените през второто полугодие си бяха там, където трябва да са? Нали затова имаше родители,които се вайкаха, че не са имали късмета детето им да е родено през септември, та да е като *по калъп* и за детска градина и за училище?!  newsm78

# 204
Гневна    -   виждам и ти едвам се стърпяваш ...  и аз чета, чета, чета и "не вярвам на ушите си".  Със сигурност няма да си позволят да дискриминират децата на принципа кой през кой месец е роден - родени 2006. И аз имам дете октомврийче, нито е по-умно, нито по-глупаво от януарчетата, нито пък ще бъде на 8-9 г. в 1-ви клас.  Сега чакам да обсъдят колко точки ще получат къдравите деца и дали да са с черни или руси коси, та да си пресметна "шансовете"

# 205
Гневна    -   виждам и ти едвам се стърпяваш ...  и аз чета, чета, чета и "не вярвам на ушите си".  Със сигурност няма да си позволят да дискриминират децата на принципа кой през кой месец е роден - родени 2006. И аз имам дете октомврийче, нито е по-умно, нито по-глупаво от януарчетата, нито пък ще бъде на 8-9 г. в 1-ви клас.  Сега чакам да обсъдят колко точки ще получат къдравите деца и дали да са с черни или руси коси, та да си пресметна "шансовете"
Права си. Едва се сдържам на моменти! И се питам вече, дали не е по-добре да се приемат по корено различни критерии за точкова система? Например - кой на каква възраст е проходил; проговорило ли е дедето; колко богат е речника му; колко сложни изречения прави; как говори - на бебешки език или не; използва ли памперс или не; умее ли да рисува кръг; до каква степен се храни само; ... толкова много критерии ще се измислят, че регламента ще е готов максимум за месец и половина - два. И почти няма да има нужда от *лотария* и няма да съществува фактор *време*! 

# 206
Незнам дали е нормална практика, но има нещо, което мен крайно ме учуди. Една приятелка ми каза, че тяхната група е сформирана от деца от двата набора - 2006 и 2007 г. Значи деца на две години и кусур са заедно с току що проходилите.  #Crazy Пък после вие си спорете за граничните случаи.

# 207
В случая, за който говориш, става въпрос за яслени групи. В тях и до сега така се правеше. Особено в ОДЗ-тата. Защото представяш ли си в едната група всичките 20 деца да са съвсем малки - на около годинка- годинка и половина, а в другата на около 2 и половина - 3? Явно има набор 2006 от миналата година, и сега местата са допълнени от набор 2007. Или директорката ги е смесила.

# 208
Да, за ясли в ОДЗ става дума. Все пак се учудвам, незнаех че така се прави. Но въпроса ми е по-скоро защо групата се допълва от дребните, като има доста желаещи от набор 2006, чиито майчинство е свършило. Въпросната ми приятелка вкара с предимство дребния, защото каката догодина е на училище. В същото време майка им си дреме в къщи и никога не е работила. Ето затова трябва да има критерий работещи родители и без предимство брат/сестра.

# 209
Гневна    -  сън не те лови, мене също и то не от скоро, а и края не му се вижда.  Въпреки, че ми е обидно - лично - да се "лотаризирам" с такива като въпросната ти приятелка и без да те успокоявам или тревожа, подобни случаи не са единични и няма да спрат, независимо от критериите, сроковете и т.н. И не са ни виновни брат/сестра предимствата. Който е намирал начин да "вкара" детето в ясла, той ще си намери начин да го запише и в ДГ, със Сигма или без... Не сме в космоса, та планета Х, да не може да се "срещне" с планета У и да се разберат как да прецакат слънцето да  не огрява останалите планети, а само тях, че да им е по-топло .... И при нас има няколко "справедливо" класирани деца, т.н особени случаи, при които единственото "особено" беше класирането им. На едното вуйчо му работи в общината, вярно поизмъчи се малко, защото в най-близката ДГ било много "трудно", та в съседна можа човека ...  И аз искам такъв вуйчо или поне леля ....

Общи условия

Активация на акаунт