Работна тема за кандидатстване за детска градина София- 3

• 53 482
  • 1 136
  •   1
Отговори
# 210
Екип на kg.sofia.bg
"Целта е да не се създават големи промени за родителите, които вече са кандидатствали и имат определено място в опашките. "

Само дето на някои родители  целта е да се направят промени в опашките , белким се доредят те, други просто си стоят кротко, други са случайно на опашките.

относно родените в началото на 2006г.
Не ни допуснаха да кандидатстваме за ЦДГ на 04.02, догодина основно борбата ще е за местата в тях,защото в 1-ва гр. в ОДЗ всичко ще е заето от ясленчетата.Какво ме грее сегашното подреждане най- отзад на опашката за ЦДГ?Това е опит за замазване на очите.Сегашното предварително кандидатстване , допускане на тези деца до опашките в ЦДГ, но не  и до 1-ва гр. на ОДЗ  , и още класирането на тези деца за 1-ва гр. в ЦДГ, изпращането на  съобщения за "Погрешно кандидатстване" и "Погрешно класиране" си е ОГРОМЕН  ГАФ, поредния прочее."Когато навърши 3 години"....... ще са минали 5-6 месеца от учебната година, т.е половината материал ще е преподаден  и какво, аз ще заведа детето си при госпожата и тя ще е безкрайно щастлива от факта , че идва ново дете , което на всичкото отгоре  е и по-малко и не се знае как ще го приемат останалите деца.

Говориш така, сякаш детето ти ще има НЯКАКЪВ шанс да е прието СЛЕД като навърши 3г...ЗАБРАВИ...Нали всички места ще са вече запълнени ?
    Имам въображение Mr. GreenОсвен това местата може да са "запълнени", но има деца които напускат по някаква причина или заради безпричинни отсъствия биват отстранени.Всеки месец се води много точно кой колко дни е присъствал и отсъствал с какви бележки/документи/ са извинени отсъствията.И при добро желание от страна на директора, свободните места се обявяват в системата.

# 211
Така, за децата набор 2006 и родени в началото на годината- разликата от, да речем октомврийчетата, е, че те през януари/февруари ще са навършили 3 години и по закон имат право за посещават 1 група на ЦДГ, не само да кандидатсват. Това значи че ако се освободи място, те не само ще кандидатсват, но и могат да бъдат класирани и да се запишат и да посещават групата.
За разлика от тях октомврийчетата, августинчетата и т.н. нямат това право.Дано съм ясна.
Децата роденив  началото на 2006 са ощетени, защото към септември вече са много над 2 г 6 м - всъщност са над 3 г 6 м дори,и всички варианти за отпуск на майката са изчерпани отдавна. От друга страна шанса им да започнат да посещават ДГ по- рано от септември, например при навършване на мин. възраст, е изкуствено ограничен, защото системата не им позволява да кандидатсват наравно с другите.
шурчо, и нашето предложение беше подобно- да се избира за коя възраст кандидатстваш и да нямаш право да го променяш. Така ще има минимум ощетени и ще има малко повече справедливост. Засега осмислят такива варианти, но дали някога ще стане- не знам. Това засяга всички деца, родени в началото на годината след набор 2006, защото досега директорките не правеха проблем за граничните случаи, или изиксваха да видят детето например(за да преценят способностите му да се справи с изискванията за по- големия набор).
Знам че всички сме поизнервени от липсата на места, но нека първо малко помислим, преди да пишем злостни коментари! И на мен първото дете ми е роден края на август и не съм се замисляла какви проблеми мога да имам с дете , родено през януари.Нека повече да с еподкрепяме, отколкото да се караме.

# 212
Предложение да с еобединят ясли и ЦДГ е супер, но не е по силите а общината. Трябва двете министерства да се съгласят,а това ще стане на кукуво лято....

# 213
  • София
Не мисля, че проблема кой кога е роден през годината стои. Винаги групите са били сформирани от определен набор, независимо дали е родено детето януари или декември. Мисля, че Сирма не са си формулирали правилно съобщението - трябвало е да пишан нещо от рода на: Кандидатурата на вашето дете ще се активира в годината, в която то ще придобие право да посещава определена/ исканата/ група.

# 214
  • гр.София
 Плодова фея -аргументите,които даваш са в сила и за деца,родени през април,примерно -щом навършат 3 имат право на ДГ.
 В същото време излиза,че з-нът се нарушава в момента,т.к сега,ноември,в 1-вите групи има деца още ненавършили 3 години. Така излиза.
 А иначе-не ми пречи деца-декемврийчета и януарчета да кандидатстват за не своя набор.
 И още-ако едно такова дете не влезе в ДГ при тая липса на места,ти няма ли да искаш нов шанс-да кандидатстваш наравно с 2006 набор?

# 215
  • София
Aз не разбирам, защо се карате и ядосвате, след като реално от Сирма още не са уточнили регламента за набор 2006. Според мен още и те не са го измислили. От една страна запазват опашките, от друга за ЦДГ ще се кандидатства по новият регламент. Нека изчакаме поредното правилно управленско решение. В момента просто гадаем и тълкуваме поредното недомислено изречение в системата. Peace

# 216
  • Върху лъчите на Слънцето.
Така, за децата набор 2006 и родени в началото на годината- разликата от, да речем октомврийчетата, е, че те през януари/февруари ще са навършили 3 години и по закон имат право за посещават 1 група на ЦДГ, не само да кандидатсват. Това значи че ако се освободи място, те не само ще кандидатсват, но и могат да бъдат класирани и да се запишат и да посещават групата.
Щом искаш да кандидатстваш по-рано, то би следвало да кандидатстваш за място в групите набор 2005г. Защото за набор 2006 първа група ще се сформира през септември! И не веднъж сме коментирали твоя (и не само) случай! И съм изказвала мнението си ,(което все още не се е променило!), че деца като твоето трябва да имат възможността да кандидатстват (по преценка на родителя, а може би и на директора - съвместно) за по-голямата група ( в твоя случай 2005) или за собствената възрастова група (2006)! Но недейте сега да се мъчите да избутате тези като нас, които са във второто полугодие, да кандидатстваме за по-малкия набор! Какво, после на 8 години ли трябва да си пратим децата на училище?!

# 217
Добре, де, а няма ли възможност  в началото на януари да се даде някакъе срок на желаещите да кандидатстват за ЦДГ - 1 група да активират кандидатурите си и като час да се вземе най-ранният час на кандидатстване на детето на 4 февруари 2008? Или не е удачно така да се направи?
Нали и без това цялата календарна година (т.е децата родени 2006) ще минат в 1 група в ОДЗ-та, защо и в ЦДГ-то да не може?

# 218
Но и нямат право да започнат да посещават групата, заради ЗНП.Той изисква детето да е навършило 3 г.
Според мен е важно детето да е навършило възрастта 3г към датата на започване на учебната година, а не към датата на кандидатстването..
И също..трябва да имат възможност родителите на децата до края на 2006г да кандидатстват за 1група в ЦДГ и дори си мисля,че би трябвало да се организира (макар да е усложняване за Сирма) право на децата които са родени да кажем до март 2007 година да кандидатстват също за 1 група в ЦДГ (макар това да ощетява като цяло набора, мисля,че е справедливо). Разбира се, тия гранични случаи (родени от септември 2006 до март 2007г, трябва да имат право на избор към кой набор да се включат в кандидатстването и ВЕДНЪЖ ИЗБРАЛИ да нямат право на промяна след определен срок за размисъл..)
Не мисля,че това ще е лесно за реализиране чрез системата обаче..

Много разумно предложение, което напълно подкрепям. Мисля, че преди е било така за училище, може да решат родителите, ако детето им е родено до края на март, дали да тръгне на шест и половина с предния набор или на 7 и половина със следващия. Не пречи да се приложи и за детските градини.

# 219
  • Върху лъчите на Слънцето.
Но и нямат право да започнат да посещават групата, заради ЗНП.Той изисква детето да е навършило 3 г.
Според мен е важно детето да е навършило възрастта 3г към датата на започване на учебната година, а не към датата на кандидатстването..
И също..трябва да имат възможност родителите на децата до края на 2006г да кандидатстват за 1група в ЦДГ и дори си мисля,че би трябвало да се организира (макар да е усложняване за Сирма) право на децата които са родени да кажем до март 2007 година да кандидатстват също за 1 група в ЦДГ (макар това да ощетява като цяло набора, мисля,че е справедливо). Разбира се, тия гранични случаи (родени от септември 2006 до март 2007г, трябва да имат право на избор към кой набор да се включат в кандидатстването и ВЕДНЪЖ ИЗБРАЛИ да нямат право на промяна след определен срок за размисъл..)
Не мисля,че това ще е лесно за реализиране чрез системата обаче..

Много разумно предложение, което напълно подкрепям. Мисля, че преди е било така за училище, може да решат родителите, ако детето им е родено до края на март, дали да тръгне на шест и половина с предния набор или на 7 и половина със следващия. Не пречи да се приложи и за детските градини.
Това се отнася за децата, родени след 1 януари, до към средата на годината. Защото децата, родени септември и около септември са си точно на *мястото* и възрастта!
За да тръгнат на градина (училище) на Х и половина години, те трябва да са родени през месец март, и около него.

Последна редакция: сб, 01 ное 2008, 21:16 от Гневна

# 220

Това се отнася за децата, родени след 1 януари, до към средата на годината. Защото децата, родени септември и около септември са си точно на * мястото* и възрастта!
За да тръгнат на градина (училище) на Х и половина години, те трябва да са родени през месец март, и около него.

Всъщност си абсолютно права, защото родените от септември до декември могат да си кандидатстват с набора и при тях не е проблем. Родените от януари до април примерно имат около 6 месеца и повече до началото на учебната година и наистина може да се помисли да се даде възможност при условие, че децата се справят да тръгнат на ДГ или училище с предходния набор. Например родено януари 2007г. дете да може ако иска да тръгне първа група септември 2009г., когато ще е на 2 г. и 9 м., което според мен е по-добър вариант, защото при следващия прием септември 2010 ще е на 3г. и 9 м., т.е. почти на 4г. и при този вариант ще тръгне на училище почти на 8години.

# 221
Добре, де, а няма ли възможност  в началото на януари да се даде някакъе срок на желаещите да кандидатстват за ЦДГ - 1 група да активират кандидатурите си и като час да се вземе най-ранният час на кандидатстване на детето на 4 февруари 2008? Или не е удачно така да се направи?
Нали и без това цялата календарна година (т.е децата родени 2006) ще минат в 1 група в ОДЗ-та, защо и в ЦДГ-то да не може?
Защото много родители изобщо не са кандидатствали за ОДЗ и са решили да пуснат децата си директно в първа група на ЦДГ и те изобщо не са се регистрирали на 4.02 2008. На тях как да им се обясни, че са прецакани? А за ОДЗ-то опашката си е тази, тя може и да си чака свободни места, за съжаление, както вече писах, такива почти няма да има  Confused.

# 222
Може би повечето от вас са наясно с програмата за откриване на фамилни центрове за деца, но до този момент аз само бях го чувала като формулировка. Сега намерих и прочетох и самата програма  http://www.az.government.bg/Projects/Prog/OtherProg/Frame_FCD.htm  и не можах да разбера защо само до края на 2009г и защо само за 5 центъра. Мисля, че това е добър вариант за решаване на проблема с липсващите ДЗ. Няма да е зле общината да продължи проекта и след края на 2009 като финансира повече такива центрове (все пак 5 за цялата страна са твърде малко). Вярно, че в един такъв център се грижат за 4 деца и че дори 10 да открият пак няма да се реши "от раз" въпроса, но все пак е нещо. Нали и поговорка си имаме такава: "Капка по капка - вир."

# 223
Защото много родители изобщо не са кандидатствали за ОДЗ и са решили да пуснат децата си директно в първа група на ЦДГ и те изобщо не са се регистрирали на 4.02 2008. На тях как да им се обясни, че са прецакани? А за ОДЗ-то опашката си е тази, тя може и да си чака свободни места, за съжаление, както вече писах, такива почти няма да има  Confused.
Аз като погледнах списъците на чакащи ми настръхнаха косите.Като няма места има ли смисъл да сме в някакви фиктивни списъци???

# 224
  • нейде там, където ....
Със сигурност по-нататък ще измислят вариант и за граничните случаи. Подкрепям идеята директорките да имат право на мнение при записването им.  Но и сега, и после, най-потърпевши ще са набор 2006.  Confused

Общи условия

Активация на акаунт