Работна тема за кандидатстване за детска градина София- 3

• 53 524
  • 1 136
  •   1
Отговори
# 225
Може би повечето от вас са наясно с програмата за откриване на фамилни центрове за деца, но до този момент аз само бях го чувала като формулировка. Сега намерих и прочетох и самата програма  http://www.az.government.bg/Projects/Prog/OtherProg/Frame_FCD.htm  и не можах да разбера защо само до края на 2009г и защо само за 5 центъра. Мисля, че това е добър вариант за решаване на проблема с липсващите ДЗ. Няма да е зле общината да продължи проекта и след края на 2009 като финансира повече такива центрове (все пак 5 за цялата страна са твърде малко). Вярно, че в един такъв център се грижат за 4 деца и че дори 10 да открият пак няма да се реши "от раз" въпроса, но все пак е нещо. Нали и поговорка си имаме такава: "Капка по капка - вир."

А къде са тези центрове?

# 226
  • София
Може би повечето от вас са наясно с програмата за откриване на фамилни центрове за деца, но до този момент аз само бях го чувала като формулировка. Сега намерих и прочетох и самата програма  http://www.az.government.bg/Projects/Prog/OtherProg/Frame_FCD.htm  и не можах да разбера защо само до края на 2009г и защо само за 5 центъра. Мисля, че това е добър вариант за решаване на проблема с липсващите ДЗ. Няма да е зле общината да продължи проекта и след края на 2009 като финансира повече такива центрове (все пак 5 за цялата страна са твърде малко). Вярно, че в един такъв център се грижат за 4 деца и че дори 10 да открият пак няма да се реши "от раз" въпроса, но все пак е нещо. Нали и поговорка си имаме такава: "Капка по капка - вир."

А къде са тези центрове?

Такъв работещ център има от около 2 години в Пазарджик. Детенцето на моя позната ходи там. Това е общинска услуга и сега мислят да направят още няколко. Може би тук е мястото да кажа, че Пазарджик от години има много добра програма за социални услуги.

# 227
От всичко което изчетох, маи нищо не ми е ясно.
Правилно ли разбирам, че родените декември месец нямат никакъв шанс да бъдат приети в 1 група на ЦДГ и опашката от миналото класиране за ОДЗ ще е валидна и тази година?  Ами тогава моето дете няма никакъв шанс нито за 1 група нито за яслена защото дъщеря ми е 260 номер чакаща.  Ако трябва да кандидатства за ЦДГ когато навърши 3 г. значи трябва да тръгне на 4г. а ако е в яслена група маи идва вече големичка за там.
Та къде да кандидатстваме в ясла или градина? Ако нямкои може да ми разясни ще му бъда благодарна.

# 228
  • София
Да попитам ...
Предложението на г-н Джонев за регламента е да останат опашките и старите условия така ли? Значи за набор 2007 ние сме номер 221 чакащи и преди нас постоянно се нареждат деца с предимство (брат/сестра). Тоест, за догодина ще влязат само децата с братчета/сестри вече посещаващи ДГ!
Моя близка се регистрира след мен, тоест трябва да са чакащи номер 230 например, но то стана номер 1. Детенцето седмица след като кандидатства вече е прието, т.к братчето му е в тази градина и е вече записано. Между другото майката не работи, но дветет деца ще посещават ДГ. Въпросното дете няма още 11 месеца и ще си пазят мястото до Септември 2009!
Това е положението....

Последна редакция: нд, 02 ное 2008, 18:40 от taniatd

# 229
Здравейте! Grinning

Предварително се извинявам, ако питането ми не е по темата, но вече не знам къде, как и кого да попитам това, което ме интересува.
В момента текат текущи класирания и изненадващо за мене, само седмица, след като регистрирах детето си(то е на 1г. и 6м.), от 200 и някой си номер, станахме 100 и някой... какво се случва, ако случайно го приемат след няколко месеца, тъй като текущите класирания се извършват по дата на регистрация, а аз не искам да го давам все още на ясла?Т.е. искам да я дам следващата година, да кажем септември месец, когато тя ще е на 2г. и 5м.(до тогава ще си я гледам сама, но след това ще ми е наложително  да започна работа), но ако сега е класирана и се откажа, тогава какво? На следващата година трябва да кандидатстваме отново и изобщо не се знае по какви критерии ще бъде и дали ще се доредим...
И какво се прави в случая, пълна каша ми е това кандидатстване и класирания....  Blush Rolling Eyes
Съвети приемам всякакви.  Rolling Eyes

# 230
  • София
Lovi  - татко.
Искрена, не си изтривай кандидатурата. Нищо не се знае, и определено е по-добре да имаш някаква активна кандидатура.  Все още няма яснота относно регламента за приемане през 2009 година. Дали ще е по стария или по нов начин, неизвестен на всички, най-добре е да имаш някакво място в системата. Нищо не се знае.
Следи сайта за записване, както и настоящата тема.
А всички тук би трябвало да имаме някаква ориентация, но ... Това е доста дълга тема.

# 231
Благодаря за бързия отговор! Hug

Разбира се, не е ясно, че ще се доредим до място в ОДЗ, но идеята ми е, ако имаме някакъв такъв шанс и ни класират по-рано, защо това място да не бъде заето през оставащата да кажем половин година от друго детенце, по-голямо, чиито родители нямат избор дали да го гледат сами, а не са го регистрирали и не участва в момента в текущото класиране...
И ако пак случайно се доредим до местенце(което ми звучи доста оптимистично като идея), това значи, че трябва да си дам детето, което не смятам, че за момента е готово да ходи на ясла, само защото сега има място, а при новият регламент може да не се дореди до такова и да се наложи да я гледам до над 3г. възраст...
Ей това не го разбирам...  newsm78

Успех на всички ви в кандидатстването!  bouquet

п.с. Разбира се, че няма да трия кандидатурата, чета, разглеждам всеки ден, но не ми става кой знае колко по-ясно.  Crazy

# 232
  • София
Lovi - татко.
За около 8500 деца няма място в ДГ, което стана ясно от кандидатстването тази година.
Истинско чудо ще е ако Ви приемат. Затова ако Ви се случи, по -добре я запишете, защото след това ще е доста по-трудно. Очаква се през 2009 г. този проблем с ДГ да се разрастне.

# 233
Поздравявам всички които успяха за пет дни да напълнят 12страници...Де да бяхте толкова активни и в темата за протеста,която отпадна горе долу по това време... Crazy

А иначе един приятел предлага общината да раздава ваучери на всички изявили желание да се възползват от услугите и...Той ще бъде със стойността която дават за дете в общинските ДГ,но ще могат да се използват в частните,естественно с доплащане,или при наемането на детегледачки,отново с доплащане...При този вариянт поне всяко дете наистина ще има избор,или най малкото ще е по близо до равният шанс...Какво мислите?!Да го предложим ли в работната група?!

# 234
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-10-29&article=253595
За това нещо ли говориш Червена шапчице?

# 235

[/quote]Ха ха...НЕ!
Едно дете излиза на общината към 160-200лв,а не 40...И тук не става въпрос само за тези които посещават ДГ,а и за тези до които тази услуга не стига...Идеята на въпросдният човек беше,колкото се дава на едно дете от общината,демек тези 160лв,толкова да се дават и на всички желаещи деца,демек 160лв,а остатъка да се доплаща от семейството,спрямо това дали то ще прецени  иска ли да е в общинска ДГ,частна,или ще ползва услугата на агенция за детегледачки...

# 236
Ха ха...НЕ!
Едно дете излиза на общината към 160-200лв,а не 40...И тук не става въпрос само за тези които посещават ДГ,а и за тези до които тази услуга не стига...Идеята на въпросдният човек беше,колкото се дава на едно дете от общината,демек тези 160лв,толкова да се дават и на всички желаещи деца,демек 160лв,а остатъка да се доплаща от семейството,спрямо това дали то ще прецени  иска ли да е в общинска ДГ,частна,или ще ползва услугата на агенция за детегледачки...
[/quote]

Лично бих платила тази разлика на всеки, който отстъпи място в ДГ за моето дета !!!  За мен е важно детето ми да посещава именно ДГ, не частна, не детегледачка или подобно. За мен ДГ не е удобство /нужда/ за родителя, а необходимост за детето! Разбира се, мога да си гледам детето и да работя, както и до сега, но не мога да му дам, това, което му дава ДГ и ако, случайно успявам , за сега, то е с цената на "луди" усилия, при които всеки път откривам топлата вода...
 Hug

# 237
Здравейте! Grinning

Предварително се извинявам, ако питането ми не е по темата, но вече не знам къде, как и кого да попитам това, което ме интересува.
В момента текат текущи класирания и изненадващо за мене, само седмица, след като регистрирах детето си(то е на 1г. и 6м.), от 200 и някой си номер, станахме 100 и някой... какво се случва, ако случайно го приемат след няколко месеца, тъй като текущите класирания се извършват по дата на регистрация, а аз не искам да го давам все още на ясла?Т.е. искам да я дам следващата година, да кажем септември месец, когато тя ще е на 2г. и 5м.(до тогава ще си я гледам сама, но след това ще ми е наложително  да започна работа), но ако сега е класирана и се откажа, тогава какво? На следващата година трябва да кандидатстваме отново и изобщо не се знае по какви критерии ще бъде и дали ще се доредим...
И какво се прави в случая, пълна каша ми е това кандидатстване и класирания....  Blush Rolling Eyes
Съвети приемам всякакви.  Rolling Eyes

Много родители записват детето си на ясла, въпреки че имат желание да си ги отглеждат до 3 г. вкъщи, само за да си запазят място за 1 група в желаната градина. Досега децата в яслата имаха право да отсъства 50% от месеца, т.е. родителите плащат 50% от таксата, може детето им да я посещава ефективно още по-рядко, но си гарантират мястото за 1 група.

# 238
  • София

[/quote]
Много родители записват детето си на ясла, въпреки че имат желание да си ги отглеждат до 3 г. вкъщи, само за да си запазят място за 1 група в желаната градина. Досега децата в яслата имаха право да отсъства 50% от месеца, т.е. родителите плащат 50% от таксата, може детето им да я посещава ефективно още по-рядко, но си гарантират мястото за 1 група.
[/quote]
 Много умно дори, блъскам си главата сега, че и аз не постъпих така, ноооо за второто дете ще съм по-подготвена!

# 239
  • София

Цитат
Много умно дори, блъскам си главата сега, че и аз не постъпих така, ноооо за второто дете ще съм по-подготвена!

Може би за третото...вече си закъсняла и с второто  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт