Работна тема за кандидатстване за детска градина София- 3

• 53 573
  • 1 136
  •   1
Отговори
# 720
Да ви кажа честно, това със стоте лева ме хвърля в дълбок размисъл Thinking Какъв ли ще е ефекта и за кого?
Пред частната детска градина, в която ходи едно от децата ми, спират само много скъпи коли от най-висок клас. На тия хора 100 лева са им джобните на ден, вероятно. Единици са тези, които показват по-нисък стандарт.

# 721
  • Върху лъчите на Слънцето.
Не мисля, че има опасност ЧДГ да се претъпкат! И не ми се вижда справедливо това уж справедливо решение за 100-те лева.  Crossing Arms Защото дори и с тях таксата в ЧДЗ ще е непосилна за мен. И излиза, че "пари при пари отиват" - както го е казал народа. Защото хората, които имат по-нормални или високи доходи си дават децата в ЧДГ. А тези като мен, които не могат да си  го позволят пак ще си останат "с пръст в устата"! По-добре беше тези пари да отидат за една детска градина... ама кой да мисли, и още повече - да мисли трезво!

# 722
  • София
Lovi - татко.
Няма ли желаещи да участват в репортажа?

# 723
Късно ли е за репортажа?

# 724
Не мисля, че има опасност ЧДГ да се претъпкат! И не ми се вижда справедливо това уж справедливо решение за 100-те лева.  Crossing Arms Защото дори и с тях таксата в ЧДЗ ще е непосилна за мен. И излиза, че "пари при пари отиват" - както го е казал народа. Защото хората, които имат по-нормални или високи доходи си дават децата в ЧДГ. А тези като мен, които не могат да си  го позволят пак ще си останат "с пръст в устата"! По-добре беше тези пари да отидат за една детска градина... ама кой да мисли, и още повече - да мисли трезво!

Точно това ми беше идеята и на мен. Най-ниската такса вече е 400 лв, без транспорта. Най-вероятно има малка група хора, за които тези 100 лв ще бъдат облекчение, но за повечето нуждаещи се от детска градина, частното заведение ще остане недостъпно и няма да се получи желания ефект.

# 725
Да и за мен не е реална частната детската градина, то ако ще се дават тези пари по-добре да си седя и да си гледам малкото дете, таман и голямото ще има кой да го вземе от ущилище. Пък някой ден може и да тръгне на градина.
Аз така и неможах да разбера какво стана с протеста и защо се провалиха нещата newsm78 Embarassed
А и да не говорим, че в моя район има само една частна градина, в която мисля, че няма ясла така че.......

# 726
  • София
А защо ще дават пари само на ходещите в ЧДГ, а не на всички неприети? По този начин не се подпомагат децата и техните семейства, а частните заяведения. Който има пари за ЧДГ, едва ли разчита на 100лв.

# 727
  • Brokenpromiseland
Не съм от София, но считам, че е абсурдно да се прави каквато и да е селекция на децата (в който и да е град).Общината е ДЛЪЖНА да осигури място за всяко дете, чиито родители имат адресна регистрация и нямат задължения към общината.
Това е право на всички нас като данъкоплатци.
Приемам , че би трябвало семействата с по-ниски доходи да имат облекчение на месечната такса или други облекчение.
Но общината НЯМА право да определя кои деца са по "достойни" да посещават детска градина....

# 728
Еееххх, все сте недоволни  ooooh! ... направо ви се чудя, малко били тези пари (ами общините с толкова пари доплащат в общинските), ама защо да не ги раздават на всички (ами от къде на къде който не иска да си пуска децата в градина така или иначе не ползва услугата сега защо да му дават пари  Rolling Eyes ), длъжни били да осигурят места за всички (това пък от къде го измислихте не знам, няма такова нещо)...

Хубаво е това и дано се реализира, че не е много сигурно. Според мен по този начин ще се освободят места в общинските градини, защото има доста хора, на които с малко не са им стигали парите за частна, а сега ще могат да си го позволят.

# 729
И аз да си кажа за тези 100 лв - мисля, че това решение ще доведе до покачване на цените в частните градини  Rolling Eyes
И наистина защо се спонсорират само ЧГ, а децата, които не са нито в частна/поради липса на финансови средства/ нито в държавна/поради липса на места/ , а са останали вкъщи  newsm78

# 730
  • София

Хайде да не търсим под вола теле, ами да четем внимателно  Wink !

Цитат
100лв. на месец ще получават семействата, чието дете не е записано в общинска детска градина и тези пари ще се дават за всяко дете на възраст от 3 до 6 години. Парламентът е приел тази точка от проектобюджета за следващата година. Това ще влезе в сила от 1-ви април 2009г.

# 731
Ели, не баш тъй както го пишеш. Общината може и да дава по 100 лв на месец на дете на общинските детски градини, обаче те с тези пари не плащат наем на общината за сградата. Частните градини са на свободен наем (дори и да има някои със собствено помещение, то пак е купено по пазарни цени), така че издръжката на общинските детски градини се състои от определена сума на дете плюс помещението.

Цитат
100лв. на месец ще получават семействата, чието дете не е записано в общинска детска градина и тези пари ще се дават за всяко дете на възраст от 3 до 6 години. Парламентът е приел тази точка от проектобюджета за следващата година. Това ще влезе в сила от 1-ви април 2009г.

Аз чух снощи, че не е за всяко дете, а само за посещаващите ЧДГ.

# 732
  • София

Цитат
Ние доста добре четем. Горният цитат е непълен. Ето кое е вярното:
На семействата, чиито деца не могат да бъдат записани в общинска детска градина, ще се дава ваучер от 100 лева месечно, ако детето посещава частна детска градина. Депутатите обаче приеха този текст да влезе в сила от 1 април 2009 г.

И аз продължавам да смятам, че тези пари трябва да се дават на всички неприети деца, които са кандидатствали. Тези които не са кандидатствали, за тях е ясно, че няма пари (това го казвам, защото ще се спекулира пак с ромите, които уж ще искат пари, без реално да имат желание да ползват ДГ).
Защото има разлика да не можеш да ползваш услугата и да не искаш.

# 733
.
На циганетата няма да дават, защото ТРЯБВА да ходят в частна градина, а не по улиците. По скоро сега ще процъфти бизнеса с частните. Всичкото, учили, недоучило, ще се пише педагог да гледа деца.

Що да не им дават?  Laughing Някой по-грамотен ром ще регистрира ЧДГ във Филиповци напр. и ще приберат парите.Колко му е!По програми към НБУ обучаваха ромки за учители,е сега ще им направят градини и ще получат финансирането. Нали и те са деца.Като е ,да е за всички. Laughing  Отпуснатите пари от 100 лв ще стигнат за финансиране на тези градини /че и държавните тази година бяха с 90 лв на дете/. А и през 2009 държавните също ще получат по 100 лв и ще са при това на делегиран бюджет.
                Може да се поинтересувате напр. в Каварна каква е ромската ДГ.С пъти по-обзаведена и по-хубава от другите. Laughing При това общинска,що да не се направи и частна. Laughing

# 734
Това за ваучерите може и да не стане

"Така родителите на тези деца ще получават ваучери на стойност 100 лв., но при условие че бъде реализиран бюджетен излишък от 3 %."

Ето  и цялата статия - http://news.ibox.bg/news/id_1366739998

Общи условия

Активация на акаунт