Консултации с адвокат/Темата на Пела!!!- продължение

• 77 513
  • 696
  •   1
Отговори
# 180
    Здравейте, Пела! Hug
БЛАГОДАРЯ за подкрепата и оптимизма, които ми дарихте!!!!!!!!!!!
 Подготвя се отговор от най- добрият адвокат в града ни. Дано делото ни е с успешен край и дано опитът, който ще придобием помогне и на други в нашата ситуация ! Praynig
     БЛАГОДАРЯ, че помагате на толкова хора!
     Късмет на всички, за които децата им са живота им!

# 181
Много ви благодаря. Ще се помъча да го убедя да не отлага.

# 182
Във връзка с настъпващата икономическа и финансова кризи - моля за консултация : Имат ли някакви права и защита при съкращаване самотните майки -осиновителки на деца над 5 години; при положение, че са сами с детето \ децата си и се явяват глава на семейство?
БЛАГОДАРЯ.  bouquet

# 183
Поздравления за делото, с което сте се заела, Пела!

Моето питане: имам развод и дете на 5 и половина години. Присъдената издръжка е 100лв и бива плащана по банков път редовно.
С оглед на това, че детето трябва да тръгне на предучилищна и съответно на училище, което е целодневно от септември (за да мога аз да работя цял ден, тъй като всичко по отглеждането на детето и жилището на кредит си е моя грижа), то се плаща по около 150лв/месец.
Има ли начин извънсъдебно(или мога ли да заведа дело) да предложа на бившия да поеме поне част от тази такса? За сведение досега по други проблеми бившия предпочита да завежда дела /нито едно не е спечелил/за да задоволява егото си и да се занимава с ЧСИ, вместо да води разумен разговор.
Притеснявам се да не се изтълкува като доказателство на тема "тя няма възможност да гледа детето" и пак да се разнасяме по инстанции. Благодаря предварително за отговора.

# 184
Поздравления за делото, с което сте се заела, Пела!

Моето питане: имам развод и дете на 5 и половина години. Присъдената издръжка е 100лв и бива плащана по банков път редовно.
С оглед на това, че детето трябва да тръгне на предучилищна и съответно на училище, което е целодневно от септември (за да мога аз да работя цял ден, тъй като всичко по отглеждането на детето и жилището на кредит си е моя грижа), то се плаща по около 150лв/месец.
Има ли начин извънсъдебно(или мога ли да заведа дело) да предложа на бившия да поеме поне част от тази такса? За сведение досега по други проблеми бившия предпочита да завежда дела /нито едно не е спечелил/за да задоволява егото си и да се занимава с ЧСИ, вместо да води разумен разговор.
Притеснявам се да не се изтълкува като доказателство на тема "тя няма възможност да гледа детето" и пак да се разнасяме по инстанции. Благодаря предварително за отговора.
ОТГОВОР: Няма как да стане извънсъдебно. Няма начин. Наемете си адвокат. Подгответе ИМ и доказателствата и го повикайте на среща. Обяснете му всичко и поговорете. Ако има разбиране, то ще внесете делото формално, за да може да вземете ИЛ накрая.
И последно да Ви предупредя: издръжка от 100 лева, е отлична издръжка. Нормативно определените размери са : 30 до 80 лева. Нямате шанс да Ви присъди съда повече, поне на този етап. Действайте и преговаряйте с него. Може да постигнете нещичко повече.

# 185
Здравейте, Пела! Имам нови 2 въпроса:
1. При съдебните заседания съм представлявана от адвокат. Това изключва ли възможността аз да мога да се изказвам в съдебната зала? Ако има такава опция как се урежда? Може ли например аз да бъда разпитвана от моя адвокат и от адвоката на ответната страна, мога ли да подготвя нещо като обръщение към съда или изобщо как става моето изслушване? ,
2. При присъден режим на свиждане на бащата в мое присъствие с детето това означава ли, че аз трябва да оставам насаме САМО с него и детето? Или е възможно около нас да има и трети лица, мои приятели, роднини и т.н.?
ОТГОВОР: 1. Моля Ви имате си адвокат. Не е ли редно той и само той да Ви консултира и дава съвети по делото. Не е правилно от моя страна. А и ако някой колега се меси в мои дела бих се изнервила, но все пак. Може да присъствате, но не е редно да говорите. Това го прави адвоката Ви. Няма да Ви разпитат, тъй като сте страна в процеса. Имате право да депозирате отговор и там да изложите позицията си и да наведете твърдения. Това е едномесечен срок, ако сте ответник. Ако сте ищец и Вие сте подали ИМ, там в ИМ се пише всичко. Аз в практиката си съм виждала ИМ по 10 листа. Ако не сте го направили, май не съм аз виновна. Всичко се пише.
2. Той трябва да се среща с детето и Вие трябва да сте там. Дали ще има близки, роднинии и приятели, както прецените Вие. Ако отношенията Ви са обтегнати, то помислете и от негова позиция. Не е ли редно той да се види с детето и да поиграе малко на спокойствие с него. Или дори да го прегърне на саме.
Винаги, ако мога апелирам към родителите родили и отглеждали и имали общи деца, да се опитат да заровят томахавките на войната. Все пак имате дете. То е и на двамата. То има нужда и от двамата. Направете така, че то да не страда, че ще расте без единият родител. И се опитайте с мила дума да вземете всичко от бащата, да го направите час от света на детето, нищо че вече не е част от Вашият. Така ще Ви е по лесно, а ако в бъдеще Ви връхлети внезапно някой голям проблем ще имате съюзник на когото да разчитате.

# 186
Здравейте , Пела! Имам един въпрос към вас. Със съпруга ми живеехме разделени 3 години и се разведохме 2007ма година февруари месец.Май месец забременях от приятеля ми и по лошо стечение на обстоятелствата малката се роди в седмия месец и дъщеря ми прие името на бившия ми съпруг,поради това,че не бяха изминали 10 месеца от решението на съда. Бащата на дъщеря ми не живее с нас ,защото си има друго семейство. До сега не съм търсила  помощи ,защото се справях сама,но с тази финансова криза...нещата доста зазляха. Sad  Искам да знам - Аз самотна майка ли се водя или не? Защото в детската градина ми казаха,че не се водя самотна майка и трябва да плащам редовна такса? Имам ли право на помощи като такава? А аз сама отглеждам децата си.

# 187
Здравейте,момичета!Имам крещяща нужда от съвет,както и помощ!Преди години се разведох,делата бяха тежки..Една от многото причини за развода бяха,както алкохола на бившия ми(който 1.5л водка...му бе като едно няма нищо),постоянните му изневери,скандалите...и с болка на сърце казвам:постоянните побоища,посягания,шамари...........и т.н.! 17 г. съм стискала зъби в имато на детето........но след поредния побой...от който едвам си спасих живота....аз избягах от къщи,на сутринта......цялата ,както си бях с кръвта и само с дамската си чанта!Бях по болници.........лекари,криех се,за да оцелея!.....Няма да продължавам надълго и нашироко....преминавам основно към болната ми тема.Детето,уплашено избяха при неговите родители(защото аз не съм от града-моите са на 100 км)...и си "остана"при тях.Така,че когато се явихме пред съда...........бях загубила детето си!Бяха го "подковали" жестоко.....и ми отнеха родителските права.Докато се борех да оцелея,след мозъчното сътресение,отоците и срама на външния ми вид..........бившия ми,заедно с неговите родители бяха направили всичко възможно да ми отчуждат детето!Сега си плащам издръжката,като поп....мизерствам,защото нямам жилище тук,в този град,но не искам да се връщам при родителите си-детето ми е тук! Скоро получих нова призовка за дело............искат ми по-висока издръжа!Не му стигат 60.00 лв,които редовно плащам.Те са трима,които се граижат,а аз съм сама....Вчера научих,че съм изгубила делото..(...не отидох на делото,доверих се изцяло на адвоката си!...и предпочетох да съм на работа,за надницата си,отколкото да загубя раб.си ден,както и да гледам омразната му физиономия на бившия си!)Осъдена съм да платя делото,адвокатските му разноски, (назад.....ведно с лихвите по-високата сума на издръжката),държавната такса......и т.н......нямам толкова пари и не знам какво да правя!До седмица мисля да обжалвам,но МОЛЯ ВИ,ДАЙТЕ МИ СЪВЕТ! Embarassed P.S: Имам осигурителен почти минимален доход,за което съм предоставила документ в съда,както и документите ,че съм била на борсата 4 мес......и въпреки това...........загубих!

# 188
Здравей Пела,

Съжалявам, че и аз съм една от питащите, но ми предстоят още тежки дни и незнам как да постъпя. С мъжът ми не живеем заедно от 23.09.2008. Преди това на великден без повод от моя страна прибирайки се в общия ни дом,  го заварих празен- беше се изнесъл, без повод и причина. Два месеца след това го молих поне да ми каже причината, на което той ми отговаряше, че тя е в мен, че не ме обича, не ме желае и само се караме. Около 01.06 вече се бях съвзела и започнах да живея наново. Изненадан от спокойствието ми и добрият външен вид, който бях постигнала за толкова кратко време откакто беше се изнесъл, при една случайна среща реши че е сбъркал ужасно, че ме обича, че иска да живеем отново заедно и т.н. Между другото от 5-6 години се боря да имаме дете. И така реших, че ще отида с него на море, за да реша дали го искам отново и около 25.08, там на морето, се оказах бременна от съпруга си, реших че ще му простя и му дадох отново ключ за вкъщи.  И тогава отново започна кошмара с командировките, закъсненията и т.н. и на 23.09 ме заряза сама посред нощ, бременна с думите, че не ме обича. От тогава се обади само веднъж да ми иска развод, но аз му попарих мераците и така и до ден днешен не се е поинтересувал как живея, как ходя бременна в леда на работа и как плащам огромни осигуровки, за да мога да се справя сама с отглеждането на детето. В тази връзка почти настъпва момента да родя. Въпросът ми е мога ли да запиша детето с друга фамилия. То е ясно, че бащиното име ще е неговото. А трябва ли документи някакви от негова страна при раждането, защото не бих могла да го задължа да дойде или пък да му се моля. Той не се е поинтересувал до сега въобще и не ми се струвая честно аз да му се моля точно в такъв момент. Може би звуча доста обидено и ще ме посъветваш в името на детето, но някак си немога да преглътна достойнството си втори път при това. Много ще съм благодарна за съветите. Мерси предварително

# 189
Здравейте , Пела! Имам един въпрос към вас. Със съпруга ми живеехме разделени 3 години и се разведохме 2007ма година февруари месец.Май месец забременях от приятеля ми и по лошо стечение на обстоятелствата малката се роди в седмия месец и дъщеря ми прие името на бившия ми съпруг,поради това,че не бяха изминали 10 месеца от решението на съда. Бащата на дъщеря ми не живее с нас ,защото си има друго семейство. До сега не съм търсила  помощи ,защото се справях сама,но с тази финансова криза...нещата доста зазляха. Sad  Искам да знам - Аз самотна майка ли се водя или не? Защото в детската градина ми казаха,че не се водя самотна майка и трябва да плащам редовна такса? Имам ли право на помощи като такава? А аз сама отглеждам децата си.
ОТГОВОР:Въпреки кризата Вие трябва да заведете дело и да докажете, че той не е баща на детето Ви. Срока е една година.
ОСПОРВАНЕ НА БАЩИНСТВО

Чл. 33. (1) Съпругът на майката може да оспори, че е баща на детето, като докаже, че то не е могло да бъде заченато от него. Този иск може да бъде предявен до изтичането на една година от узнаване на раждането.

(2) Майката може да оспори, че съпругът й е баща на детето, като докаже, че то не е могло да бъде заченато от него. Този иск може да бъде предявен до изтичането на една година от раждането.

Това са Ви възможностите. Може да стане бързо и лясно, ако бившият Ви съпруг не съсдава проблеми.

# 190
Здравейте,момичета!Имам крещяща нужда от съвет,както и помощ!Преди години се разведох,делата бяха тежки..Една от многото причини за развода бяха,както алкохола на бившия ми(който 1.5л водка...му бе като едно няма нищо),постоянните му изневери,скандалите...и с болка на сърце казвам:постоянните побоища,посягания,шамари...........и т.н.! 17 г. съм стискала зъби в имато на детето........но след поредния побой...от който едвам си спасих живота....аз избягах от къщи,на сутринта......цялата ,както си бях с кръвта и само с дамската си чанта!Бях по болници.........лекари,криех се,за да оцелея!.....Няма да продължавам надълго и нашироко....преминавам основно към болната ми тема.Детето,уплашено избяха при неговите родители(защото аз не съм от града-моите са на 100 км)...и си "остана"при тях.Така,че когато се явихме пред съда...........бях загубила детето си!Бяха го "подковали" жестоко.....и ми отнеха родителските права.Докато се борех да оцелея,след мозъчното сътресение,отоците и срама на външния ми вид..........бившия ми,заедно с неговите родители бяха направили всичко възможно да ми отчуждат детето!Сега си плащам издръжката,като поп....мизерствам,защото нямам жилище тук,в този град,но не искам да се връщам при родителите си-детето ми е тук! Скоро получих нова призовка за дело............искат ми по-висока издръжа!Не му стигат 60.00 лв,които редовно плащам.Те са трима,които се граижат,а аз съм сама....Вчера научих,че съм изгубила делото..(...не отидох на делото,доверих се изцяло на адвоката си!...и предпочетох да съм на работа,за надницата си,отколкото да загубя раб.си ден,както и да гледам омразната му физиономия на бившия си!)Осъдена съм да платя делото,адвокатските му разноски, (назад.....ведно с лихвите по-високата сума на издръжката),държавната такса......и т.н......нямам толкова пари и не знам какво да правя!До седмица мисля да обжалвам,но МОЛЯ ВИ,ДАЙТЕ МИ СЪВЕТ! Embarassed P.S: Имам осигурителен почти минимален доход,за което съм предоставила документ в съда,както и документите ,че съм била на борсата 4 мес......и въпреки това...........загубих!
ОТГОВОР: Допуснали сте груба грешка: 1. като сте оставили детето си, детето никога и при никакви условия не се оставя. Носим ги винаги със себе си. Те са наши и първо се погрижваме за тях.
2. Дело за домашно насилие; 3. Добър адвокат;

За да отговоря на върпоса Ви трябва да прегледам цялото дело и да Ви пиша имам или няма смисъл от обжалване. В противен случай мнението ми би било непрофесионално.
За да

# 191
Здравей Пела,Съжалявам, че и аз съм една от питащите, но ми предстоят още тежки дни и незнам как да постъпя. С мъжът ми не живеем заедно от 23.09.2008. Преди това на великден без повод от моя страна прибирайки се в общия ни дом,  го заварих празен- беше се изнесъл, без повод и причина. Два месеца след това го молих поне да ми каже причината, на което той ми отговаряше, че тя е в мен, че не ме обича, не ме желае и само се караме. Около 01.06 вече се бях съвзела и започнах да живея наново. Изненадан от спокойствието ми и добрият външен вид, който бях постигнала за толкова кратко време откакто беше се изнесъл, при една случайна среща реши че е сбъркал ужасно, че ме обича, че иска да живеем отново заедно и т.н. Между другото от 5-6 години се боря да имаме дете. И така реших, че ще отида с него на море, за да реша дали го искам отново и около 25.08, там на морето, се оказах бременна от съпруга си, реших че ще му простя и му дадох отново ключ за вкъщи.  И тогава отново започна кошмара с командировките, закъсненията и т.н. и на 23.09 ме заряза сама посред нощ, бременна с думите, че не ме обича. От тогава се обади само веднъж да ми иска развод, но аз му попарих мераците и така и до ден днешен не се е поинтересувал как живея, как ходя бременна в леда на работа и как плащам огромни осигуровки, за да мога да се справя сама с отглеждането на детето. В тази връзка почти настъпва момента да родя. Въпросът ми е мога ли да запиша детето с друга фамилия. То е ясно, че бащиното име ще е неговото. А трябва ли документи някакви от негова страна при раждането, защото не бих могла да го задължа да дойде или пък да му се моля. Той не се е поинтересувал до сега въобще и не ми се струвая честно аз да му се моля точно в такъв момент. Може би звуча доста обидено и ще ме посъветваш в името на детето, но някак си немога да преглътна достойнството си втори път при това. Много ще съм благодарна за съветите. Мерси предварително
ОТГОВОР:Не се ли замислихте, че той Ви изневерява? Трябваше веднага още през 2008 година да ми пишете. Да наемете детекстивска агенция и да докажете на него и на себе си, че не Вие сте виновна и да не живеете с тази мисул, която той Ви е натрапил. Чувството за собствената си вина, защото е слаб и не може да признае сам на себе си и пред Вас, че той е виновен.

Сега, тъй като сте все още в брак с него нямате никакви шансове, детето ще носи неговото бащино име и фамилно също. Дори и Вие да искате друго от общината ще Ви откажат. Той няма да Ви е необходим, но аз на Ваше място веднага бих му завела дело за развод и там ще искам издръжка за Вас и за детето по отделно. И така ще си живеете добре и нашироко без неговата помощ с помоща на някой адвокат като мен.

# 192
Благодаря Ви Пела,

че дори и на днешния ден намерихте време и желание да отговорите на страдащи като нас. За съжаление съм от София и не ще мога да се възползвам от услугите Ви, но никога няма да забравя помощта. Благодаря smile3525

# 193
Здравейте! Имам въпрос към г-н адвоката :
аз съм на 18г. , септември правя 19г, ако сега забременнея, но приятелят ми не иска детето, как мога по закон да го лиша от всякакви бащински права и детето да си е само мое??? работя във фирма от октомври месец и имам някакъв трудов стаж и не знам колко месеца са ми необходими от трудовия договор за да получа отпуска по майчинство и съответните помощи?
Предварително Благодаря за вниманието!
Кити  Rolling Eyes

# 194
Здравейте! Имам въпрос към г-н адвоката :
аз съм на 18г. , септември правя 19г, ако сега забременнея, но приятелят ми не иска детето, как мога по закон да го лиша от всякакви бащински права и детето да си е само мое??? работя във фирма от октомври месец и имам някакъв трудов стаж и не знам колко месеца са ми необходими от трудовия договор за да получа отпуска по майчинство и съответните помощи?
Предварително Благодаря за вниманието!
Кити  Rolling Eyes
ОТГОВОР: Животът е пред Вас, не постъпвайте така. Ако някой не иска сега дете от Вас, то просто не трябва да сте с него. Оставете го и продължете напред, ако не сте бременна. Ще срешнете друг човек, които ще Ви обича някой ден и тогава ще имате дете.  Децата се правят, раждат и отглеждат с любов, те не са самоцел. Едно дете на 18 години е бреме, по добре си живейте живота и почакайте има време за отговорности,а първо трбява да срешнете човека.

На въпроса: просто няма да го вписвате в удостоверението за раждане, а и няма как да го направите, тъй като той трябва да Ви подпише документи за това след раждането на детето.

Общи условия

Активация на акаунт