Консултации с адвокат/Темата на Пела!!!- продължение

• 77 706
  • 696
  •   1
Отговори
# 345
  • по пътеката
мога ли да попитам каква е процедурата по отказ на фамилното име на бившия след време, ако има при4ини за промяната му, въпреки ,4е по време на развода е прието да се запази фамилията? колко струва и как проти4а? процес, административно или нещо друго?

# 346
мога ли да попитам каква е процедурата по отказ на фамилното име на бившия след време, ако има при4ини за промяната му, въпреки ,4е по време на развода е прието да се запази фамилията? колко струва и как проти4а? процес, административно или нещо друго?

По съдебе ред! Simple Smile
До сега се искаше промяна по чл.19 от ЗГР от 1.10.09 г. ще се иска промяна въз основа на текст от СК мисля беше чл.56, по памет го цитирам.
Производството е охранително, развива се пред районен съд. Съвета ми е да изчакате 1.10 тъй като не трябва да доказвате някакви специални причини във връзка с искането за промяна на фамилното име.

# 347
  • по пътеката
кратунка, 4етох, но слу4аят е за въстановяване на бащината фамилия на съпругата ,след като след развода е останала с тази на бившия, но се налага да я смени за да не се окаже в разрез със закон на страна, в която жените запазват своята башина фамилия и по време на брак ,непроменена!тоест документ за лице с две фамилии не се признава! законът е без възможности за вмъкване на промени за подобен прецедент!мерси, ако можеш да ми помогнеш с някой текст или да ме насо4иш към информация!

# 348
кратунка, 4етох, но слу4аят е за въстановяване на бащината фамилия на съпругата ,след като след развода е останала с тази на бившия, но се налага да я смени за да не се окаже в разрез със закон на страна, в която жените запазват своята башина фамилия и по време на брак ,непроменена!тоест документ за лице с две фамилии не се признава! законът е без възможности за вмъкване на промени за подобен прецедент!мерси, ако можеш да ми помогнеш с някой текст или да ме насо4иш към информация!

Независимо, че става въпрос за предбрачното ти фамилно име - смяната става по съдебен ред! Това по отношение на българското законодателство. Малко объркано е питането ти, но ако съм те разбрала правилно искаш да си върнеш предбрачното фамилно име. Ако е така, промяната става по съдебен ред. Няма предвидена административна процедура.

# 349
  • по пътеката
мерси,кратунка, зна4и да 4акам за по-добри времена!

# 350
Здравейте! Живея без брак с бащата на детето ми. Ако ми се наложи да отида да живея в чужбина, докотолкото знам:
1. Не мога да взема детето без съгласието - писмено - на бащата.
2. Ако остана да живея в чужбина, а детето - в България при баща си, ще трябва ли да плащам издръжка за детето на бащата?. По принцип, искам да взема детето със себе си, а също и бащата, но ако той не е съгласен с това, ще трябва да останат тук в България.

# 351
Здравейте! Живея без брак с бащата на детето ми. Ако ми се наложи да отида да живея в чужбина, докотолкото знам:
1. Не мога да взема детето без съгласието - писмено - на бащата.
2. Ако остана да живея в чужбина, а детето - в България при баща си, ще трябва ли да плащам издръжка за детето на бащата?. По принцип, искам да взема детето със себе си, а също и бащата, но ако той не е съгласен с това, ще трябва да останат тук в България.

Така е, нужно е съгласие на бащата, но ако той откаже има предвидена процедура да заместиш съгласието му по съдебен ред.

# 352
Кратунка, благодаря ти за бързия отговор! Не ми стана ясна - ако откаже да дойде с мене в чужбина, мога да заместя съгласието му по съдебен ред. Така ли? Трябва да водя дела. Това ли означава?

# 353
Кратунка, благодаря ти за бързия отговор! Не ми стана ясна - ако откаже да дойде с мене в чужбина, мога да заместя съгласието му по съдебен ред. Така ли? Трябва да водя дела. Това ли означава?

За съжаление да, процедурата по заместване на съгласие минава през съда.

# 354
   И аз пак да попитам:) с уважение към вашия труд ,момичета  bouquet:
Имам Изп.лист по който бащата  трябва да плати  разходи за адвоката и увеличената издръжка.От януари месец - забрави да плаща,доскоро имаше работа,макар и без осигуровки,но сега вече  е безработен.При това положение мога ли да заведа дело  за неплащане и какво би могло да се случи(честно,не искам детето ми да казва,че баща му е бил в затвора,защото е позабравял задълженията си към него ) или тук ще ме прехвърлят към общината  след като той няма доходи?Благодаря!!!

# 355
  • Варна.....
Имам Изп.лист по който бащата  трябва да плати  разходи за адвоката и увеличената издръжка.От януари месец - забрави да плаща,доскоро имаше работа,макар и без осигуровки,но сега вече  е безработен.При това положение мога ли да заведа дело  за неплащане и какво би могло да се случи(честно,не искам детето ми да казва,че баща му е бил в затвора,защото е позабравял задълженията си към него ) или тук ще ме прехвърлят към общината  след като той няма доходи?Благодаря!!!
Заведи изпълнително дело. Не е задължително да подаваш жалба за неплащане на издръжка. Ако съд. изпълнител не успее да събере дължимата ти издръжка, ще стане чрез общината- но не за минало време, не и за разноските ти.

# 356

Неплащането на издръжка е и престъпление, може да му пуснеш и жалба до прокуратурата. Те ще го привикат да му обяснят, че по добре да плати, защото ще го метнат с наказателно производство. Ако плати ще го прекратят, но тази възможност за прекратяване се ползва само веднъж. В смисъл следващия път кагато не плати две или повече издръжки и му пуснеш жалба до прокуратурата няма да може да се измъкне с едното плащане Simple Smile

# 357
Здравейте и от мен. Пиша като гост, не съм се регистрирала още, но чета редовно какво пише тук.
Може ли някой да каже какво ще може да се направи по въпроса за повишаване на издръжките за децата, като се има пред вид новия семеен кодекс. Разходих се из форума, но нищо конкретно не намирам. А ми се иска да се подготвя предваритено и да си поискам увеличение на парите за детето.
Какви са процедурите, как се действа? Има ли вече излязъл правилник за приложението на този кодекс? За какви издръжки можем да се опитаме да се преборим?

# 358
  • Варна.....
Здравейте и от мен. Пиша като гост, не съм се регистрирала още, но чета редовно какво пише тук.
Може ли някой да каже какво ще може да се направи по въпроса за повишаване на издръжките за децата, като се има пред вид новия семеен кодекс. Разходих се из форума, но нищо конкретно не намирам. А ми се иска да се подготвя предваритено и да си поискам увеличение на парите за детето.
Какви са процедурите, как се действа? Има ли вече излязъл правилник за приложението на този кодекс? За какви издръжки можем да се опитаме да се преборим?

Сиска, няма и да намериш нищо за момента. Правилник за приложение на Кодекс обикновено няма. Вероятно ще има Постановление или наредба, което би могло да даде насоки при определянето на размера.
В общи линии се запазва принципа- нуждите на получаващият  и възможностите на даващият.
Но ако ти и сега можеш да докажеш доходите на бащата, би могла да водиш успешно дела за присъждане на издръжка и над нормативно определеният размер.

# 359
  • Пловдив
И на мен не са ми ясни много много тези неща, но нали в новия кодекс няма нищо споменато за постановление, както беше в предишния?
има само фиксиран минимум ... аз например мога да докажа доходите на бащата, той не може да скрие и една стотинка от заплатата си - около 700 лв е. Сега плаща 60 лв. издръжка. Колко издръжка мога да поискам? Имам нормално и здраво дете, което има нормални нужди за възрастта си. А нали и в новия кодекс пише, че детето трябва да живее така, както е живяло и преди развода, което все пак е невъзможно, все пак тогава таткото си даваше цялата заплата вкъщи, както и аз де. Та си задавам куп въпроси, на които май все още никой не може да даде отговор.

Общи условия

Активация на акаунт