Консултации с адвокат/Темата на Пела!!!- продължение

• 77 610
  • 696
  •   1
Отговори
# 330
Благодаря за отговора.Просто ме притеснява факта да си оставя детето само да спи и то в друг град без мое присъствие.Нямам нищо напротив да дойдат там където ние сега живеем и да го видят,но да ми го вземат и да го носят в друго населено място и да пренощува там без мен просто не съм съгласна.И дано никой съд не отсъди в тяхна полза.

По памет детенце е на 4, мисля че никой нормален съдия не би отсъдил детето да пътува до друг град. Все пак направете такова уточнение, че дори и да уважат искането им за определяне на режим на личен контакт, понеже детенце е малко да става във вашия град и в твое присъствие. Всичко това ако се стигне до дело!

# 331
  • Варна.....
Колкото и да да ми се иска да кажа не неискам,не виждам друга алтернатива.Всички възможности за запазване на брака се изчерпиха.Наистина положих усилия но виждам че той положи големи усилия за тотално разбиване на брака.Той не желае да се промени.Разводът е единственият изход от ситуациата.Мисълта ми беше как мога да се разведа като немога да докажа постоянен психически тормоз.А той ме разиграва и не иска по взаимно съгласие.Въобще как да спра този цирк,т.е.да се отърва от него венъж завинаги. smile3512 Благодаря ти

За да се разведеш не ти е наобходимо да доказваш постоянен психически тормоз. Трябва да докажеш "дълбоко и непоправима разстройство на брака".

# 332
  • Варна.....
Zdravei Pela iskam da zadam vapros...jivqh s biv6ata si bez brak imam da6terq na 8 god -jivee pri maika si...sega iska izdragka ot 2005 do 2009 maksimalniq razmer....moje li tazi izdrajka da se namali...prez godinite sam pla6tal za neq no nikade ne e dokumentirano,tova vzema li se pod vliqnie...nqmam nikakvi imoti na moe ime ....nqmam kak da pla6tam maksimalniq razmer...

Не ти са ясни въпросите, но все пак- ако имате развод, и си осъден да плащаш издръжка с бракоразводно решение, да ще трябва да платиш тези суми.
Ако обаче нямате брак, периода, за които може да те съди за издръжда е до 1 година от преди завеждането на исковата молба.

# 333
  • Варна.....
Здравейте Пела,

Бих желала да помоля за помощ и мнение по въпроса относно придобиване на попечителство при развод върху малолетно дете ( 5 г.) и възможността да му бъде позволено да живее в чужбина, там където е родено. Сега се намираме в България, а става въпрос за заминаване в Англия. Това е при условие, че бащата не дава съгласието си. Детето е с английски паспорт и притежава двойно гражданство. Бих помолила и за контакти на адвокат работил по такива случай.

Благодаря предварително
Не е придобиване на попечителство, а упражняване на родителски права. Най- често се присъждат на майката, като това обаче не лишава бащата от тях.
Според мен няма пречка с производството по развода, да се иска и разрешение от съда за напускане на страната, стиго това да е в интерес на детето.
Не казваш за кой град става въпрос.

# 334
  • Варна.....
Въпрос 1 Виждам, че навсякъде се пише за развод по взаимно съгласие и по вина на единия (дано съм разбрала правилно), но аз съм останала с впечатление, че в сила е закон, с който ако подам молба за развод и до 3 месеца съпругът не се отзове, автоматично получавам развод - така ли е или само си мечатя?

Въпрос 2 А  какво става с родителските права, отделно дело ли се води? Какви са шансовете той да ги получи при положение не регистрира никакви доходи, а аз плащам осигуровки на 1600 лв. за последните години?

Благодаря.
Отговор 1 Няма такъв закон.
Отговор 2 Родителските права са въпрос, който се разрешава в производството по развод. Доходите не са предпоставка за родителските права.

# 335
  • Варна.....
.Имам бебе на 3 месеца, което не е припознато от бащата, нямаме брак.
Въпрос 1.Възможно ли е това дете да бъде осиновено от друг човек и ако може ще вземе ли неговите име и фамилия(под друг човек имам предвид евентуално бъдещ мъж)
Въпрос 2.Ако някой ден на господина му скимне да си търси правата , тъй като си въобразява ,че всичко с пари става и би подкупвал на ред, може ли да има права , ако вече е  осиновено детето
3.Когато малкия стане на 18 , тъй като е възможна бъдеща "офанзива" от биологичния му родител със скъпи подаръци и материални стимули , може ли сина ми да изиска доказване на бащинство

Отговор 1 Да, при пълно осинавяване.

Отговор 2 Какви права имаш предвид?? Да припознае детето ли?? Принципно това действие не е ограничено със срок.

Отговор 3
 Чл. 41. Произходът от бащата може да се търси с иск, предявен от детето до изтичане на три години от навършване на пълнолетието, и от майката - в тригодишен срок от раждането на детето. Когато искът е предявен от детето, призовава се и майката

# 336
  • Варна.....
Аз мисля, че по тази тема, така ще си чакаме отговорите. А уж сме тук да си помагаме.
Както и да е, не се хабете с въпроси...

В началото на темата Пела е написала, че се отговаря при възможност.
Ние също имаме деца, семейства и т.н.
И помощта е напълно доброволна и безплатна.
Също така е допълнителна консултация, насоки за действие. Във всеки  случай трябва да се отида при адвокат, за да се представи подробно ситуацията и се вземе адекватно решение. Както ти всъщност пишеш, че си направила.

# 337

В началото на темата Пела е написала, че се отговаря при възможност.
Ние също имаме деца, семейства и т.н.
И помощта е напълно доброволна и безплатна.
Също така е допълнителна консултация, насоки за действие. Във всеки  случай трябва да се отида при адвокат, за да се представи подробно ситуацията и се вземе адекватно решение. Както ти всъщност пишеш, че си направила.

Това исках и аз, насоки за действие. Исках да ми се обясни какви права имам.  Аз все още не ги знам. Няма значение вече, извинявам се, за грубото си изказване.

Извади си медицинско задължително! И една синка да имаш... нека ти я отбележат!

Направих го. Благодаря за съвета ви.

# 338
В друга тема се загатна за нов минимален размер на издръжката за дете - 1/3 МРЗ  или 1/4 МРЗ - от кога се очаква да влезе в сила и колко точно ще е минимума?

# 339
Здравей,Пела.
Живея на семейни начала с човек,от който имам дете и то е припознато от него.Няма да задълбавам в подробности,но искам да се разделим.На майтап преди време му казах,че няма никакви права на детето и ако се стигне до съд детето ще остане при мен.Но той каза,че с пари всичко става и никога няма да ми остави детето.
Може ли да ми вземе детето?
Ако се стигне наистина до съд на мен ли ще го оставят?
Мога ли да го съдя за издръжка?
Мога ли след раздяла да си извадя ограничителна заповед?
Имам и други въпроси,но трябва да ми се изясни всичко в главата Thinking
Предварително ти благодаря за отговора и отделеното внимание Hug Peace

# 340
Здравей Пепа!
Имам нужда от информация,която ме вълнува.
Въпросът ми е следният-при раэвод,дете,което е на 6год,отглежда се от майката,колко често трябва да се вижда с бащата?В присъствието на майката ли?Как е по эакон?
Предварително благодаря.

# 341
В друга тема се загатна за нов минимален размер на издръжката за дете - 1/3 МРЗ  или 1/4 МРЗ - от кога се очаква да влезе в сила и колко точно ще е минимума?

минималната ще е 1/4 от минималната р.з. за страната. Кодексът влиза в сила на 01.10.2009 г.

# 342
Здравей,Пела.
Живея на семейни начала с човек,от който имам дете и то е припознато от него.Няма да задълбавам в подробности,но искам да се разделим.На майтап преди време му казах,че няма никакви права на детето и ако се стигне до съд детето ще остане при мен.Но той каза,че с пари всичко става и никога няма да ми остави детето.
Може ли да ми вземе детето?
Ако се стигне наистина до съд на мен ли ще го оставят?
Мога ли да го съдя за издръжка?
Мога ли след раздяла да си извадя ограничителна заповед?
Имам и други въпроси,но трябва да ми се изясни всичко в главата Thinking
Предварително ти благодаря за отговора и отделеното внимание Hug Peace

Важно е на колко години е детето, ако е малко мисля, че няма от какво да се притесняваш. Нещо повече ако е до 3 год. може да искаш личния контакт да се осъществява само в твое присъствие. Обичайният режим е 1 и 3 събота от месеца и по 1 месец от лятната ваканция, когато майката не плаща платен годишен отпуск. Има известни промени с новия СК, но те не са нещо генерално. А и още не са влезли в сила. По отношение на ограничителната заповед, може да потърсиш защита от ЗЗДН, но все пак имай предвид, че трябва да докажеш твърденията си, че си жертва на домашно насилие.
Няма пречка да го съдиш за издръжка, дори и да не сте разделени Simple Smile

# 343
Ще има ли някаква скала(таблица) или и аз не знам ка да се изразя, за определяне на издръжката за дете? Това, което пише не ми е съвсем ясно - (5) Размерът на издръжката трябва да осигури условията на живот на детето, които е имало преди развода, освен ако това би създало особени затруднения на дължащия издръжка родител.
как точно това ще се изясни????
напр. ако баща му легално получава 2000лв и той е дете, което посещава много и различни скъпоструващи извънкласни форми на обучение, за каква издръжка би могло да се пледира??

# 344
Здравейте. В процес на развод съм, все още не е редовно призован съпруга ми и няма насрочено заседание. От месец и половина по-голямата ни дъщеря е при родителите ми извън София, т.к. аз сама гледам малката, на която й предстои тежка операция скоро. Днес разбрах от адвоката на мъжа ми, че са подали жалба "където трябва ", за това че без негово съгласие съм отвела детето при родителите ми. През това време той нито веднъж не е звънял там да пита как е, нито е изявявал желание да я види. Сега ми заявява, че иска да я взема да я гледал, а той работи по 10-12 ч. на ден, и нямам представа къде и ского живее. Възможно ли е да постигне някакъв резултат жалбата му и да ме задължат да я взема, за да я вижда. Благодаря ви !

Общи условия

Активация на акаунт