Консултации с адвокат/Темата на Пела!!!- продължение

• 77 684
  • 696
  •   1
Отговори
# 420
не мога да накарам мъжа си да се изнесе. апартаментът е на майка ми и до колкото разбрах има вариант тя да заведе дело, за да го напусне. но тя няма да го направи. други варианти какви ми остават? още сме женени, не са подавани документи за развод.
Не виждам правни процедури, по които да можеш да се водиш.
Ако имаш доказателства за домашно насилие евентуално да пристъпиш по такава процедура си мисля.
благодаря за отговора   bouquet намам доказателства, не е упражнявал насилие.
в такъв случай кое е по-добър вариант - да сменя бравата и да не го пускам или да подам документи за развод, докато живее в къщи?

# 421
Привет, рових се много, но накрая ще разкажа набързо за какво става въпрос, защото такова като моето няма. Реших се да подам молба за развод и отидох при приятел адвокат, който беше сигурен, че знае какво прави. С мъжа ми изтърпях 8 години от 2006 сме женени а 2007 се роди слънцето, заради което сега се борим. На 25 юни подписах молбата и му дадох 260 лв. и той каза, че е внесена. Прибрах се при родителите ми с детето и се опитах да им обясня, че не мога да живея с мъжа ми. Мъжа ми дойде след около седмица и разкаа на майка ми, че правя всичко защото си имам друг от 6 месеца, той знае и се опитва да ме търпи но аз съм виновна за всичка с една дума. Обадих се на адвоката и той каза да подам молба до отдел закрила на детето, но нямаше време и аз се принудих да се прибера с него. На 29 юли проверих в брачна колегия и нямаше никаква молба на мое име. Издирвам го и с смс ми казва че е дал 150лв за да стане всичко по-бързо и през август ще имам дело. Но не ми казва как да се махна оттук. Нашите не вярват, че съм подала молба, а аз не знам какво да правя, защото не мога да продължавам да вися тук и да не знам какво става. Моля ви да ми помогнете

# 422
Здрвейте! Не знам дали темата е само за разводите, но моят проблем е следния накратко- напоследък изобщо не се разбираме със съпруга ми- скандали почти всяка вечер, позволявал си е да ми посяга. Е, от снощи вече съм насинена цялата, удари, юмруци и ритници пред детето ни, което става утре на една годинка. Въпросът ми е до някое РПУ ли трябва да отида, агенция ли, адвокат? Коя е първа инстанция за "оплакването" от домашно насилие. Все още не съм се решила да се развеждам, но има ли някакво наказание за насилника или какво става в такъв случай?

# 423
Въпросът ми е до някое РПУ ли трябва да отида, агенция ли, адвокат? Коя е първа инстанция за "оплакването" от домашно насилие. Все още не съм се решила да се развеждам, но има ли някакво наказание за насилника или какво става в такъв случай?
Най-напред отиваш и си вадиш медицинско свидетелство!

# 424
"Е, от снощи вече съм насинена цялата, удари, юмруци и ритници пред детето ни, което става утре на една годинка".
Здравейте 888, веднага ама по най- бързия начин си извадете съдебно медицинско, също не е зле и да се свържете и видитие с някоя ваша приятелка, близка, съседка, но не роднина, която би могла после да бъде призована като свидетел. Съдебното медицинско го приберете някъде, където този изврег няма достъп- например при Вашите родители или у доверена приятелка. Същто така можете да подадете и жалба до полицията, за да посикате защита. Вие сте жертва на домашно насилие, разберете, това няма да спре! Съветвам Ви ако можете да се махнете от там, след като си изготвите съдебното медициско! Не е здравословно нито за Вас, нито за детето.... Никой няма право да упражнява каквото и да било физическо или психическо насилие към друг, независимо дали това е дете, съпруг или съпруга. Съветвам Ви още, преди да решите да предприемете каквито и да било действия да приберете акта за раждане на детето, да си направите фотокопия на всички важни документи, за движимо и недвижимо имущество, което притежавате заедно, ако имате брак, както и на свидетелството за брак, ако има такова. И едва тогава да действате нататък. Внимавайте, насилникът ще става още по- агресивен ако усети, макар и бегло, че жертвата е тръгнала срещу него. Правете всичко това, без той да заподзре. Почнете да си подготвяте "убежище"- времнен подслон, при родители, приятели или където и да е, ако имате тази възможност. В това "убежище" почнете да си изнасяте необходими за Вас и детето вещи от първа необходимост. Проблемът Ви е сериозен и заслужава специално внимание!

# 425
Отново се включвам с мнение. Темата за домашно насиие тепърва започна да набира мрачна популярност. В последните 3 години излизат факти, статистика, проучвания и т.н. Но мисълта ми е за 888! Мило момиче, не знам какво се е случило, но каквото и да е то НИКОГА НЕ ОПРАВДАВАЙТЕ НАСИЛНИКА!!! Няма нещо, което може да оправдае, физически по- силния да упражнява това свое превъзходство, дадено му от природата със съвсем друга цел, върху физически по- слаб от него индивид. РАЗБЕРЕТЕ НЯМА ОПРАВДАНИЕ ЗА ТАКАВА ПОСТЪПКА. Пишете, че още не желаете да се развеждате. Хубаво! Обаче си задайде въпроса- До кога? Това няма ли да се повтори? А върху детето? Когато започне да "прави бели"- все детски неща, които на моменти нас ни ядосват или "изправят на тръни".... Тогава, този човек как би реагирал? Мислете и следете, защото от насилието единственото спасение е като бъде елиминрано, като се отделите от насилинка. Тази тема ми е много близка, защото и аз съм жертва на нещо подобно, само че насилието при нас бе насочено към възможно най- невинното същество- детето! Разведени сме вече година и мога да споделя своя опит с удоволствие, ако знам, че ще помогне. Радвам се, че приключих с този човек, защото за съжаление няма да осигури нито "светлото" бъдеще, нито доброто възпитание на детето.... А във връзка с темата "семейни казуси" бих желала да попитам Пела следното: Още преди развода ни, бившият ми съпруг взе и скри задграничния паспорт на детето. Какво мога да направя сега аз? Родителските права след развода са присъдени на мен. Не е ли редно в такъв случай аз да съхранявам този документ за самоличност- поне това разбирам в нормата на ЗБДС- "Съхранение на документите за самоличност". чл. 8 мисля беше. Ако е така, тогава как да го накарам да върне паспорта? А ако той заяви, че го е "загубил"? Тогава тази глоба кой ще я плаща?

# 426
такаа .виждам ,че сте поели много отговорна инициатива и ще се опитам да ви спестя максимално време.
 Женени сме с мъжът ми от 2000 година (юли) Детето е родено 2001 . когато се роди детето живяхме в една къща при баба ми , но като навърши 3 годинки свекърва ми купи жилище  в ,което ни пусна да живеем. при покупката и дадохме 1/4 от стонойстта на апартамента  , и така се установихме да живеем в настоящето жилище от 2006 година по документи за временно местожителство.
Мъжът ми и аз сме в сериозен конфликт  .Той има любовница , иска да живее с нея и ме гони от апартамента. Иска развод. Има ли шансове аз да остана да живея в сегашното жилище  при положение , че детето остава при мен.
какви са ми правата. няма къде да отида да живея.
Имам едно жилище , което половината се води на мое име, но само формално и в него живеят квартиранти. то реално е на майка ми.Догодина по това време стават 10 години от както сме женени , а проблемите ни са нерешими. Благодаря за отговора предварително.
П.С въпроса за издръжаката на детето не сме го решили . Искам да се споразумеем с мъжът ми да дава 200 лв. заплатата му е 1000 . има заеми на негово име , които ги изплащаме от семейния бюджет. Но той получава много бонуси към заплатата си. Какви са ми шансовете за успех.

Последна редакция: ср, 05 авг 2009, 11:35 от Билянче

# 427
Първо прочетете тук:
Адвокат съм от Варна с 10 годишен стаж. В тази тема ще получите Вашата консултация само с мен, като поемам отговорността за всичко написано само от мен. Не винаги ще мога да влизам всеки ден и да отговарям, понякога съм доста ангажирана, а имам и две малки деца.

УСЛОВИЯ:
1. Преди да пишете тук прочетете цялата тема "Въпроси към адвокати!", ако не намерите отговор на проблема Ви напишете въпроса си.
2. Опишете колкото се може по подробно казуса, като посочите задължително кога е сключен бракът Ви и на колко години са родените от брака деца. След това напишете въпросите си като ги номерирате 1. 2. 3. 4. 5. 6. и т.н. Постарайте се да сте максимално изчерпателни и с един пост да поставите всичките си питания.
3. Изчакайте отговорът ми и бъдете търпеливи.
4. МОЛЯ в темата да не пишат и да дават консултации потребители.  Всички постигни ще бъдат изтрити.
5. МОЛЯ, ценете времето ми, често прекарвам по час тук докато отговоря на всички Ви и тези които са ми писали на л. с., давам консултации доброволно и безплатно, деля от свободното си време за децата и семейството за да помогнат на тези, които имат нужда.
6. Всички съвети не Ви обвързват по никакъв начин и за подробности след консултацията е добре да се обърнете към адвокат във Вашият град.
7. Не ме молете да Ви изпращам бланки за искови молби до съда и други.Няма да го направя.
8. Не пишете повече от един пост.
9. Ако искате да обсъдите проблемите си с други потребители пуснете отделна тема във форума.
10. Не ме молете да Ви препоръчам адвокат от Вашият град. Не мога, тъй като нямам наблюдение върху работата на колеги от други градове.
11. Пишете само на кирилица (на постове на латиница няма да отговарям).
12. Преди да ми пишете на лични съобщения, задължително проверете пощенската си кутия да е празна.

Предишни теми:
Консултации с адвокат - 1
Консултации с адвокат - 2

Консултации с адвокат - 3

# 428
Здражейте, искам да ми отговорите на един въпрос.Живея с майа си 8год. имам 2 деца на 5 и на 3 години . Нещата между нас никак не вървят искам да си трагна но той постоянно ме маниполира с децата. Нямам граждански брак искам да знам какви права има по закон върху децата и имали право да ми ги отнеме.

# 429
Здавейте,
Забава за изплащане на издръжка, може ли да мине по чл. 84 и 86 от ЗЗД
Благодаря.

# 430
Здравейте, описвам на кратко - живеех с мъжа ми 8 години, имаме брек от 4 и дете на 3 години. Винаги сме живели с мойте родители. Както често става нещата се прецакаха, взех решение да се разделим преди 3 седмици и се изнесох от дома на наще заедно с детето, той също. Сега обаче идва сложното - имам от около месец връзка, ясно е че не е тя причината, но не това е темата. Мъжа ми още не знае, но майка ми разбра и каза на половината рода. Сега въпросът е до колко може заради това да ми отнемат родителските права при следните обслоятелства: аз се осигурявам на над хиляда лева и съм на постоянен трудов договор от 9 до 18ч, с почивни дни събота и неделя, 20 дена отпуск, болнични и т.н по всички закони на кодекса на труда, подисала съм договор за наем на квартирата за поне година, съпруга ми е на половин работен ден с неизяснен статут, живее в общежитие в Студенстки град, няма толкова трудов стаж колкото мене, и макар че е добър баща вече имам свидетели, скоито мога да докажа, че почти не се грижеше за детето първите 2 години. И другият ми проблем - майка ми се озлоби страшно много към мен заради това ми решение и се притеснявам да не й хрумне тя да се опита да ми отнеме родителските права, до колко има възможност и опасност за такова нещо, при положение, че с баща ми имат собствено жилище и добри доходи. Не са пенсионери. Благодаря предварително.

# 431
Здравейте, описвам на кратко - живеех с мъжа ми 8 години, имаме брек от 4 и дете на 3 години. Винаги сме живели с мойте родители. Както често става нещата се прецакаха, взех решение да се разделим преди 3 седмици и се изнесох от дома на наще заедно с детето, той също. Сега обаче идва сложното - имам от около месец връзка, ясно е че не е тя причината, но не това е темата. Мъжа ми още не знае, но майка ми разбра и каза на половината рода. Сега въпросът е до колко може заради това да ми отнемат родителските права при следните обслоятелства: аз се осигурявам на над хиляда лева и съм на постоянен трудов договор от 9 до 18ч, с почивни дни събота и неделя, 20 дена отпуск, болнични и т.н по всички закони на кодекса на труда, подисала съм договор за наем на квартирата за поне година, съпруга ми е на половин работен ден с неизяснен статут, живее в общежитие в Студенстки град, няма толкова трудов стаж колкото мене, и макар че е добър баща вече имам свидетели, скоито мога да докажа, че почти не се грижеше за детето първите 2 години. И другият ми проблем - майка ми се озлоби страшно много към мен заради това ми решение и се притеснявам да не й хрумне тя да се опита да ми отнеме родителските права, до колко има възможност и опасност за такова нещо, при положение, че с баща ми имат собствено жилище и добри доходи. Не са пенсионери. Благодаря предварително.
Родителите ти не могат да ти отнемат родителските права.Споко Peace

# 432
Здавейте,
Забава за изплащане на издръжка, може ли да мине по чл. 84 и 86 от ЗЗД
Благодаря.
За неплащане на издръжка подайте жалба в Районна прокуратура.ЗЗД няма общо с издръжките. Издръжките са по НК,чл. 183 т. 1

# 433
Здравейте,моят проблем е такъв-имам 2 деца от различни бащи,с бащата на второто ми дете,което няма още навършени 2 години,нямаме брак,живеехме в мой апартамент,а с парите от продажбата на негов апартамент в провинцията направихме ремонт.Той ме напусна няколко месеца след като забременях,но иначе и досега плаща сметките за ток,телефон......вкъщи и купува памперси за своето си дете.Заяви ми,че няма да се прибере при мен и децата,в момента живее в празен апартамент на свой приятел,той няма собствено жилище,от провинцията е. Хем не ме иска вече...от момента в който забременях,а пък си идва вкъщи когато си реши през деня,има ключове за апартамента.Проблемът е,че съм финансово зависима от него в момента.Бих искала да знам:
1. Какви права имам аз над детето и какви той?
2. Мога ли да уредя законно отношенията между нас,така че той да престане да идва всеки ден вкъщи и да спи наобяд тук,все едно си е вкъщи...бърка по чекмеджетата ми,рови навсякъде,ползва баня и тоалетна ...
3. Мога ли да заведа дело за издръжка и той да престане да идва всеки ден.
Сама съм,с двете ми деца и искам да започна живота си отначало ...но той не ми позволява,а доколкото разбрах живее с друга жена.Много Ви моля,посъветвайте ме какво да направя! Предварително Ви благодаря за отделеното време!!!

Последна редакция: чт, 06 авг 2009, 20:08 от sa6a

# 434
виждам ,че сте поели много отговорна инициатива и ще се опитам да ви спестя максимално време.
 Женени сме с мъжът ми от 2000 година (юли) Детето е родено 2001 . когато се роди детето живяхме в една къща при баба ми , но като навърши 3 годинки свекърва ми купи жилище  в ,което ни пусна да живеем. при покупката и дадохме 1/4 от стонойстта на апартамента  , и така се установихме да живеем в настоящето жилище от 2006 година по документи за временно местожителство.
Мъжът ми и аз сме в сериозен конфликт  .Той има любовница , иска да живее с нея и ме гони от апартамента. Иска развод. Има ли шансове аз да остана да живея в сегашното жилище  при положение , че детето остава при мен.
какви са ми правата. няма къде да отида да живея.
Имам едно жилище , което половината се води на мое име, но само формално и в него живеят квартиранти. то реално е на майка ми.Догодина по това време стават 10 години от както сме женени , а проблемите ни са нерешими. Благодаря за отговора предварително.
 въпроса за издръжаката на детето не сме го решили . Искам да се споразумеем с мъжът ми да дава 200 лв. заплатата му е 1000 . има заеми на негово име , които ги изплащаме от семейния бюджет. Но той получава много бонуси към заплатата си. Какви са ми шансовете за успех.

Въпросите ми се следните:
1. Има ли някакакъв закон, с който след 10 гидини брак , жилището се оставя на родиля, при който остава детето.
2.Какви са начините по които мога да накарам мъжът ми да подпише , че ще плаща 200 лв . месечна издръжка на детето. има ли вариант , ако не бъде изплатена навреме да се иска с лихвите.
благодаря предварително  и се извинявам за настояването.

Общи условия

Активация на акаунт