Консултации с адвокат/Темата на Пела!!!- продължение

• 77 709
  • 696
  •   1
Отговори
# 540
Ще задам въпроса си тук и ще съм благодарна ,ако някой отговори.
В най-скоро време ,ще заведа дело за отнемане на род. права на бившият ми съпруг,на лице са всички неоходими причини за това. Въпросът ми е,след отнемането на правата ,какъв е реда по смяна на фамилията на детето-искам да носи моята по ред причини,най-малкото,че този човек не заслужава,а и няма да има смисъл след такова дело,това дете да се нарича негов син!Може да звучи егоистично,но няма да отгледам и възпитам това дете,да си дам мило и драго за него,и в един момент когато порасне, "някой си " да дойде и да каже "Хей,вижте ,това е МОЯТ СИН",без да си е мръднал пръста това дете да стане човек!

# 541
 Hug
Радвам се че Ви има
Счучаят е следния:
Живях без брак с бащата на синът ми от 1999 до 2007 , детето е припознато.От две години не живеем заедно. До месец юни тази година вкл. ми плащаше издръжка, която по взаимно съгласие определихме - 150.00лв. От юли до днес, не е дал една стотинка и отказва да я плаща Какъв е редът, има ли вариянт да си избера  държавен адвокат, който да заведе дело, нямам средства за частни. Как да го осъдя?Каква е процедурата около делото? Детето има ли право да избере дали ще се вижда с баща си и при кого ще живее? Синът ми  е на 10год.
Благодаря

# 542
И аз да питам за тази пуста издръжка.

След като проучих какво е положението с нашата издръжка и колко точно е изплащана мога да дам факти и да питам за конкретен съвет.

Значи за период от повече от 5 г. издръжка е плащана само от м. януари 2008 до м. септември 2008 включително, като вноските са внасяни х2 (вместо по 50 лв на дете е внасяно по 100 лв на дете). Има си причина за това - за да се махне запора на колата му.
По думи на БНД, адвокат и съдията са му казали, че щом не вижда децата, защото са в чужбина, не е длъжен да внася абсолютно нищо и издръжката се превръща един вид в акт на добросърдие, ако ти е кеф. Също така аз нямам право на претенции за тези издръжки понеже не спазвам моята част от споразумението - да му предоставям свободен достъп до децата. Разбира се никой не го е спрял да идва и да ги вижда, но дори и докато децата бяха в Б-я той не се интересуваше от тях. Кой знае какви ги е наговорил на адвоката и съдията...

Та, въпроса ми е:
вярно ли е, че не мога да претендирам за тези издръжки със задна дата или за напред във времето?
ако не е вярно, какво следва да се направи?

Предварително благодаря за отговора

# 543
zdravei pela,tyrsq pomo6t ot tuk za6toto  ideq nqmam kak da postypq,eto i problemyt mi:razvedena sym ot mart mesec na 2009 godina,predi tova bqh stanala sykreditoiskatel na biv6iqt mi ve4e syprug,doide vremeto oba4e kogato toi e sprql da pla6ta vnoskite kym bankata i sega te pritiskat men,navsi4koto otgore ne mi e dal i stotinka izdryjka,pusnala sym tyjba do prokuraturata ,no poneje  ideq nqmam kyde jivee ,sym dala reg.nomer na kolata mu ,poneje po negovite dumi toi jivee tam,mogat li bankata da me pritiskat i ostavqt men i deteto mi bez dohodi sire4 da ni ostavqt na pylen glad?kakvo trqbva da napravq ?imat li osnovanie da me pritiskat pri polojenie 4e nqma ob6to s nego i zadyljeniqta koito sym imala kym tqh(kreditna karta visa sym izplatila i uni6tojila)?   izvinqvam se 4e pi6a na latinica predvaritelno!blagodarq!

# 544
  • Варна.....
Ще задам въпроса си тук и ще съм благодарна ,ако някой отговори.
В най-скоро време ,ще заведа дело за отнемане на род. права на бившият ми съпруг,на лице са всички неоходими причини за това. Въпросът ми е,след отнемането на правата ,какъв е реда по смяна на фамилията на детето-искам да носи моята по ред причини,най-малкото,че този човек не заслужава,а и няма да има смисъл след такова дело,това дете да се нарича негов син!Може да звучи егоистично,но няма да отгледам и възпитам това дете,да си дам мило и драго за него,и в един момент когато порасне, "някой си " да дойде и да каже "Хей,вижте ,това е МОЯТ СИН",без да си е мръднал пръста това дете да стане човек!
Всъщност, дори и да смениш фамилията на детето, в акта за раждане, бащата ще си е вписан.
Можеш да опиташ да водиш дело за промяна в имената на детето.

# 545
  • Варна.....
Hug
Радвам се че Ви има
Счучаят е следния:
Живях без брак с бащата на синът ми от 1999 до 2007 , детето е припознато.От две години не живеем заедно. До месец юни тази година вкл. ми плащаше издръжка, която по взаимно съгласие определихме - 150.00лв. От юли до днес, не е дал една стотинка и отказва да я плаща Какъв е редът, има ли вариянт да си избера  държавен адвокат, който да заведе дело, нямам средства за частни. Как да го осъдя?Каква е процедурата около делото? Детето има ли право да избере дали ще се вижда с баща си и при кого ще живее? Синът ми  е на 10год.
Благодаря

Можеш да заведеш дело за издръжка и едва след това, ако не я плаща да си вземеш изъплнителен лист и да я събираш принудително.
Държавен адвокат няма- ако поискаш обаче, съдът ще ти назначи служебен защитник, след като докажеш, че нямаш възможност да си наемеш адвокат.
За процедурата- ако попрочетеш в темата ще ти се изясни.
Детето не може да избира само при кого да живее до навършване на 18 год. възраст. За да нямаш проблеми е удачно според мен в делото за издръжка, да искаш и определяне на режим на лични контакти с бащата.

# 546
  • Варна.....

По думи на БНД, адвокат и съдията са му казали,
 че щом не вижда децата, защото са в чужбина, не е длъжен да внася абсолютно нищо и издръжката се превръща един вид в акт на добросърдие, ако ти е кеф.
Това не е вярно!!!
Също така аз нямам право на претенции за тези издръжки понеже не спазвам моята част от споразумението - да му предоставям свободен достъп до децата.
И това не е вярно

Та, въпроса ми е:
вярно ли е, че не мога да претендирам за тези издръжки със задна дата или за напред във времето?
ако не е вярно, какво следва да се направи?

Можеш да претендираш за всяко закъсняло месечно плащане, ведно с дължимата лихва!! Естествено, без месеците, в които ти е плащал.

# 547
Благодаря tais   bouquet

# 548
Здравейте !
Искам да попитам какво следва, ако БНД плаща издръжката през месец, т.е. когато на него му е удобно, а претендира да вижда детето когато си пожелае, т.е. пак когато му е удобно?
Аз от всичко до тук разбирам , че той може да си прави каквото си иска , понеже имал права, а аз трябва да си трая , понеже си имам задължения... #Cussing out И по- конкретно : Ако аз не заведа детето да се видят - той има право да заведе ново дело , и т.н. , а ако той не дойде да се видят в деня  за "свиждане" аз какво мога да направя?
Другия ми въпрос е : Длъжна ли съм да го уведомявам къде живеем с детето в момента (адрес), и длъжна ли съм да му казвам коя градина посещава детето?
До сега не съм го направила , от съображения за сигурност (моята и на детето) , но той се скъса да настоява ,да ходи на родителска среща в градината. Отправя ми обвинения, че не съм казвала и съм криела. Аз му обясних защо не искам да му кажа , а той каза да му извадя тогава ограничителна заповед. Искам да знам по закон имам ли право да не му казвам, още повече , че грижата за детето е изцяло моя,а от него са исканията, критиките и заплахите.

# 549
  • София
И аз с няколко въпроса,че този нов закон напълно ме обърка.
1. Какво ще рече без максимален размер на издръжка.И какви нужди на детето имам право да доказвам? (тук въобще не ми е ясно за какви точно се говори) newsm78
2.За колко време приключва такова дело за издръжка?
3.В делото за издръжка мога ли да претендирам за ограничение на родителските права или трябва да водя отделно дело?
4. При присъждане на родителски права какво включват те (на какво имам право и ще ми се наложили да го търся по дадени въпроси след като родителските права се присъждат на мен)?
5. Недвижимите имоти също влизат ли в доказване на доходите на родителя от който се иска издръжка и ако те са в ипотека това има ли значение за съда ?
6. Има ли такова нещо,родителя на който му се търси издръжка може да се осъди на такава която да е равна на около 10% от дохода който му се докаже  newsm78
Благодаря   bouquet

# 550
такааа , след поредица скандали и подтисничество  най -накрая мъжът ми се осъзна , че така няма да я бъде и всичко това се отразява зле на детето и реши да излезе на квартира.това -добре , но тука започва манипулирането. твърдо заяви , че няма да дава пари за детето и ще го взема когато си реши от училище и когато иска да го види. аз за момента съм безработна  и ще е така известно време , докато си намеря работа. на този етап ми е невъзможно да издържам себе си и детето и да плащам сметките . дайте ми съвет как да реша проблема. мога ли да го  лиша да вижда малкия .как да докажа , че не плаща сметките и не се грижи по никакъв начин за сина си.и как да спестя на детето всичко това. малкия е на 8 г. и е свидетел на всичко.като разбра , че баща му се изнася ми каза : най -после ще престане да те унижава и да се карате.още не сме разведени , но чакам да подаде молба  той , защото не мога да плащам и за адвокати...
1. мога ли да лиша мъжът ми да вижда малкия , при положение че не сме разведени и той живее на квартира , но не дава никакви средства  за сина си.
2.по какъв начин мога да докажа , че не поема отговорностите си - финансови и  не само

Последна редакция: ср, 30 сеп 2009, 00:59 от Билянче

# 551
Здравейте с БНД нямаме брак. Разделихме се още докато бях бременна. Не исках детето да има нещо общо с бащата по документи. Записах сина си на мое име. Сега ми пише, че ще прати адвокат да ме съди за бащинството на детето, каквото и да значи това. Желае да припознае сина си явно, а до колкото знам това става само след дело и решение за вземане на ДНК. На каква възраст трябва да  е детето за да му бъде направен тест? Как мога да го избегна? Нямах нищо против преди това писмо да вижда дето си, но дори при покани от моя страна и от страна на родителите ми при които живея) той за 5 месеца е видял детето 2 път и не едал нито лев (аз и не съм му искала). Нямам пари за адвокати, но ако се наложи ще го съдя. Не искам да има нищо общо по закон със сина ми. Трябва ли да извадя ограничителна заповед?????

# 552
  • Варна.....

Въпрос 1: Искам да попитам какво следва, ако БНД плаща издръжката през месец, т.е. когато на него му е удобно, а претендира да вижда детето когато си пожелае, т.е. пак когато му е удобно?
Аз от всичко до тук разбирам , че той може да си прави каквото си иска , понеже имал права, а аз трябва да си трая , понеже си имам задължения... #Cussing out И по- конкретно : Ако аз не заведа детето да се видят - той има право да заведе ново дело , и т.н. , а ако той не дойде да се видят в деня  за "свиждане" аз какво мога да направя? -Тук въпрос не виждам, само емоциил
 Въпрос 2 : Длъжна ли съм да го уведомявам къде живеем с детето в момента (адрес), и длъжна ли съм да му казвам коя градина посещава детето?

Отговор 1: Можеш да си търсиш лихвите върху всяка закъсняла вноска.
Отговор 2 - Да. Той е баща на детето и щом не е лишен от родителски права има право да знае къде живее то и т.н.

# 553
  • Варна.....
И аз с няколко въпроса,че този нов закон напълно ме обърка.
1. Какво ще рече без максимален размер на издръжка.И какви нужди на детето имам право да доказвам? (тук въобще не ми е ясно за какви точно се говори) Това къде точно го прочете??
2.За колко време приключва такова дело за издръжка? Зависи от натовареността на конкретният съд- по принцип е бързо производство, но конкретен отговор не мога да ти дам
3.В делото за издръжка мога ли да претендирам за ограничение на родителските права или трябва да водя отделно дело? Можеш да водиш дело за издръжка /или нейното увеличение/, и в този иск да се иска лишаване от РП. Ограничаване няма.
4. При присъждане на родителски права какво включват те (на какво имам право и ще ми се наложили да го търся по дадени въпроси след като родителските права се присъждат на мен)? РП не се присъждат. Той не е лишен от тях. Просто ти упражняваш РП ежедневно!
5. Недвижимите имоти също влизат ли в доказване на доходите на родителя от който се иска издръжка и ако те са в ипотека това има ли значение за съда ? Ако даващият издръжка има имоти, от които би могъл да се издържа или да получава добиви, това има значение на евентуалният размер на издръжката. Ипотеката няма отношение.
6. Има ли такова нещо,родителя на който му се търси издръжка може да се осъди на такава която да е равна на около 10% от дохода който му се докаже? Аз не зная такова нещо.

# 554
  • Варна.....
Въпрос 1. мога ли да лиша мъжът ми да вижда малкия , при положение че не сме разведени и той живее на квартира , но не дава никакви средства  за сина си.
Въпрос 2.по какъв начин мога да докажа , че не поема отговорностите си - финансови и  не само
Въпросите ти са много неясни и неформулирани.
Но все пак
Отговор 1 Не си длъжна да му даваш детето.
Отговор 2 На кого искаш да доказваш?? На съда- ти ще твърдиш, че той не дава нищо за детето, а доказателствената тежест е негова.

Общи условия

Активация на акаунт