Консултации с адвокат/Темата на Пела!!!- продължение

• 77 733
  • 696
  •   1
Отговори
# 360
И на мен не са ми ясни много много тези неща, но нали в новия кодекс няма нищо споменато за постановление, както беше в предишния?
има само фиксиран минимум ... аз например мога да докажа доходите на бащата, той не може да скрие и една стотинка от заплатата си - около 700 лв е. Сега плаща 60 лв. издръжка. Колко издръжка мога да поискам? Имам нормално и здраво дете, което има нормални нужди за възрастта си. А нали и в новия кодекс пише, че детето трябва да живее така, както е живяло и преди развода, което все пак е невъзможно, все пак тогава таткото си даваше цялата заплата вкъщи, както и аз де. Та си задавам куп въпроси, на които май все още никой не може да даде отговор.

И аз се чудя по новия семеен кодекс, колко издръжка може да се иска на дете на 5 години. При положение, че баща му работи за поне 1000лв. и не може да ги скрие. Сега плаща 40лв. И кога е добре да се заведе дело или там каквото се прави за увеличение на издръжката. преди 01.10 или .след???

# 361
  • Варна.....
Вижте "Светлина в тунела"- Част от мотивите на Решение на Пловдивският съд,

Съгласно разпоредбите на Конвенцията за правата на детето - чл.27, т.2, която е ратифицирана от Република България и е част от вътрешното право, родителите имат първостепенна отговорност да осигурят в рамките на своите способности и финансови възможности условия за живот, необходими за развитието на детето. Съгл. чл.84 от СК издръжката се определя съобразно нуждите на детето и възможностите на родителите да я дават. Ето защо с оглед на описаните нужди на двете деца от издръжка и очертаното фактическо материално състояние на родителите съдът намира, че месечно са необходими и възможни по 170лв. за М и 160лв. за Т, като при разпределяне на дължимата издръжка майката следва да поеме съответно 70 лв. и 65лв., като се отчете и че тя полага непосредствените грижи по отглеждането и възпитанието на детето, а бащата – остатъка от 100лв. за М и 95лв. Тази сума следва да се присъди от подаване на исковата молба. До пълния размер от 120лв. и 100лв. искът като неоснователен следва са де отхвърли.
Цветенце, мисля, че би могла да искаш издръжка над определеният максимум, още повече, че доходите му са доказуеми!!! Заведи си делото сега. Ако не те устроива издръжката,  наесен пак можеш да ускиш увеличение!!!

# 362
Здравейте,

Днес ще ходя на консултация с адвокат, но ми е неудобно да я питам за хонорарите - смятам да подам иск за развод по вина на съпруга ми. Знам, че разходите по делото се поемат от този, който загуби делото. Как ги покрива той тези разходи  след като приключи делото? А ако откаже да ги плати? Изобщо как се процедира със заплащането на такси и хонорари на адвокатите по време на развод по вина?  newsm78

# 363
  • Варна.....
Здравейте,

Днес ще ходя на консултация с адвокат, но ми е неудобно да я питам за хонорарите - смятам да подам иск за развод по вина на съпруга ми. Знам, че разходите по делото се поемат от този, който загуби делото. Как ги покрива той тези разходи  след като приключи делото? А ако откаже да ги плати? Изобщо как се процедира със заплащането на такси и хонорари на адвокатите по време на развод по вина?  newsm78
Няма какво да ти е неудобно- адвоката предлага услуга, която ти заплащаш. Той/тя ще ти обясни всичко.

# 364
Предварително се извинявам ако темата не е точно за тук. Ако трябва-преместете я. Но влезнах тук, зачетох се и ...реших да пиша. Аз съм разведена от 10 години вече. Детето е на 12. А сме разделени от 11. През цялото това време бившият ми съпруг (и баща на детето) не е проявил желание да го види. Не се е обаждал да пита как е. Нищо. До преди известно време плащаше наложената му от съда издръжка, вече повече от година и това не прави. Честно да ви кажа, не страдам, че не се обажда. Детето не го и познава. Да съм жива и здрава, с работа, ще успеем в живота. Но питам аз...защо при такива обстоятелства се оставя права на другия родител. Да, баща е. Но нима има някакви задъления. нима полага грижи?! Не. Миналата година исках да издам задграничен паспорт на детето. Ами как да стане?! Аз нямам никаква връзка с него. Не го чувам, не знам жив ли, не знам къде е. Нищо. Дадоха ми съвет - търси го. При родиелите му например. Моля?! Че аз как да отида там?! Исках да пусна молба да бъде намерен. Но ми казаха от ..., че процедурата е дълга, трудна и въобще знаела ли съм с какво се захващам. Да, знам. Искам да не зависи живота на детето ми от човек, когото не го е грижа за нас. И да нямам такива пречки. Да спирам детето от екскурзия в чужбина, защото лицето Х е неизвестно къде!

# 365
  • Пловдив
Предварително се извинявам ако темата не е точно за тук. Ако трябва-преместете я. Но влезнах тук, зачетох се и ...реших да пиша. Аз съм разведена от 10 години вече. Детето е на 12. А сме разделени от 11. През цялото това време бившият ми съпруг (и баща на детето) не е проявил желание да го види. Не се е обаждал да пита как е. Нищо. До преди известно време плащаше наложената му от съда издръжка, вече повече от година и това не прави. Честно да ви кажа, не страдам, че не се обажда. Детето не го и познава. Да съм жива и здрава, с работа, ще успеем в живота. Но питам аз...защо при такива обстоятелства се оставя права на другия родител. Да, баща е. Но нима има някакви задъления. нима полага грижи?! Не. Миналата година исках да издам задграничен паспорт на детето. Ами как да стане?! Аз нямам никаква връзка с него. Не го чувам, не знам жив ли, не знам къде е. Нищо. Дадоха ми съвет - търси го. При родиелите му например. Моля?! Че аз как да отида там?! Исках да пусна молба да бъде намерен. Но ми казаха от ..., че процедурата е дълга, трудна и въобще знаела ли съм с какво се захващам. Да, знам. Искам да не зависи живота на детето ми от човек, когото не го е грижа за нас. И да нямам такива пречки. Да спирам детето от екскурзия в чужбина, защото лицето Х е неизвестно къде!

За съжаление е така. Но пък за издръжката може да заведеш дело и да си търсиш парите за една година назад. Като заведеш делото, ще го намерят къде е. Консултирай се с адвокат. И по въпроса за паспорта на детето също. В крайна сметка нищо лесно няма, но пък си заслужава да се понапънеш малко заради детето си.

# 366
Здравейте, искам съвет мъжа ми ни заряза и живее с друга в момента какво да правя развод по взаимно съгласие ли да бъде или другия вид по исков ред, защото все пак вината е негова.
Какво мога да очаквам  и т.н., дайте ми насока. Благодаря

# 367
  • Варна.....
Здравейте, искам съвет мъжа ми ни заряза и живее с друга в момента какво да правя развод по взаимно съгласие ли да бъде или другия вид по исков ред, защото все пак вината е негова.
Какво мога да очаквам  и т.н., дайте ми насока. Благодаря
Според мен е по- добре по взаимно съгласие. Не ти трябват още негативни емоции.
За насоки- ами попрочети темата и ще имаш, и то доста.
Каквото и да решиш успех.
Ако имаш конкретни въпроси- питай, ще помагаме доколкото е възможно.

# 368
Здравейте!

Имам следният въпрос:

Женени сме от година и 9 месеца. Искаме да се разведем. Той не живее в къщи от около 9 месеца. Въпросът ми е как да се разведем по взаимно съгласие (такова е желанието и на двама ни), при положение, че нямаме 3 години брак? Това с някакво споразумение може ли да стане тихо и културно, или трябва : 1.Да изчакаме да станат 3 години или 2.Да ходим да доказваме вина в съда.

Той каза, че няма претенции към апартамента, който е с ипотека и е придобит след брака, стига да не го плаща, а за детето - също няма да иска попечителство. Но между "каза" и "така ще стане" има разлика, за това идеята ми е да се свърши преди да си е променил мнението.

Благодаря! Hug

# 369
  • Казанлък
Разбрах,че тъй като нямам брак с бащата на детето си, но то е признато и носи иманата му, то аз не съм самотна майка. Хубаво, но от около година сме разделени с таткото. По лична карта той живее на моя адрес. Исках да попитам за процедурата, която трябва да се предприеме относно издръжка и за да се ползвам от привилегиите за самотна майка, каквато всъщност съм, защото сме разделени с бащата.  newsm78

# 370
  • Варна.....
Здравейте!

Имам следният въпрос:

Женени сме от година и 9 месеца. Искаме да се разведем. Той не живее в къщи от около 9 месеца. Въпросът ми е как да се разведем по взаимно съгласие (такова е желанието и на двама ни), при положение, че нямаме 3 години брак? Това с някакво споразумение може ли да стане тихо и културно, или трябва : 1.Да изчакаме да станат 3 години или 2.Да ходим да доказваме вина в съда.

Той каза, че няма претенции към апартамента, който е с ипотека и е придобит след брака, стига да не го плаща, а за детето - също няма да иска попечителство. Но между "каза" и "така ще стане" има разлика, за това идеята ми е да се свърши преди да си е променил мнението.

Благодаря! Hug

Не необходимо да чакате да станат 3 години- единият завежда дело, като в отговора, другият не оспорва иска, а в съд. заседание се сключва споразумение.
За да си спокойна за апартамента, още повече, щом ти ще го плащаш- включи го и него в споразумението. Междувременно се обърни към банката Ви, за да си наясно какви документи ще трябва да представиш и само ти да си длъжник по кредита.

# 371
  • Варна.....
Разбрах,че тъй като нямам брак с бащата на детето си, но то е признато и носи иманата му, то аз не съм самотна майка. Хубаво, но от около година сме разделени с таткото. По лична карта той живее на моя адрес. Исках да попитам за процедурата, която трябва да се предприеме относно издръжка и за да се ползвам от привилегиите за самотна майка, каквато всъщност съм, защото сме разделени с бащата.  newsm78
Заведи дело за издръжка, както и за упражняване на родителските права по отношение на детето. След решението, би следвало да те приемат за самотна майка, независимо от неговото местожителство.

# 372
  • Казанлък
Благодаря Simple Smile 

# 373
# 374
Преди време, ви запознах накратко с моята история. От седмица ходя в чантата със заповед за незабавна защита.
Сега следва открито заседание с разпит на свидетели, та въпроса ми е кога да очаквам това заседание, като се има предвид, че е и отпускарски сезон?
Мога ли да прозова свиделетели с поглед в/у връзката ни, освен свидетелите на побоя, които ествствено няма да са в моя полза.
Има ли някаква вероятност да ми настанят детето в дом, докато тече това дело? Страх ме е, горката никога не се е делила от мен и ми се къса сърцето, като си помисля, в какво я въвлече баща й с неговите мании за собственост. Не ми се ще докато ние се съдим, тя да е далече от мен. Това е болка за една майка, която 9 месеца го е носила и после е раждала, тази връзка трудно се къса.

Общи условия

Активация на акаунт