Стигат ли ви парите дотолкова, че да не ги чувствате като проблем

• 16 472
  • 204
  •   1
Отговори
# 90
Аз пък не виждам какво лошо има да "мрънкаш" както казвате, че не стигат парите?
За мен има голяма разлика м/у мрънкането и желанието за по-висок стандарт на живот.
Обикновенно до по-висок стандар стигат точно хората ,които не мрънкат ,а действат.

То зависи човек какво разбира под мрънкане. За това и точно тази дума съм я сложила в кавички. Четейки тук, излиза, че щом има какво да ям, значи трябва да съм доволна. И ако кажа, че понякога ни коства усилия да задоволяваме нуждите на семейството - които далеч не включват само храната - то това е мрънкане?  Thinking Да предположим, че някой познат ме пита как съм с парите и аз отговарям, че не ми стигат. И този някой си казва ''гледай я пък тази, кво се е размрънкала, има си жилище, автомобил, добре облечена, децата също. Изкарват добри пари и пак недоволна.''
Да, ама тавана си го поставям аз.

# 91
Амиии, ако човек има "достатъчно" пари - не виждам смисъл защо трябва да пести от неща, които може да си позволи...
В същото време, ако парите не му стигат, но си купува телефон за 500 лв. и после кара само на хляб и вода - проблемът си е негов, глупостта му също...
Иначе, какви са тези обобщения - манталитет и т.н. Всеки човек е различен. Стандартът на живот на всеки от нас - също. И той не се повишава нито с мрънкане, нито с другата крайност - примирението...

# 92
Не си представям, че някой познат ще ме попита как съм с парите. Но ако има наглостта да го направи, отговарям, че не е негова работа. Освен ако има желание да ми помогне. Виж на мрънкала попадам - директно питам - искаш да ти дам ли.  

# 93
Не си представям, че някой познат ще ме попита как съм с парите. Но ако има наглостта да го направи, отговарям, че не е негова работа. Освен ако има желание да ми помогне. Виж на мрънкала попадам - директно питам - искаш да ти дам ли.  
Оф, не мога да разбера защо приемате толкова дословно всичко. Естествено, че никой няма да ме пита как съм с парите просто ей така, да се намираме на приказка.. Това беше пример, имащ за цел да се обоснова.  Rolling Eyes

# 94
  • София

Belinda
, зехтин значи маслинено олио.
Laughing Много ти благодаря за разяснението. Цял форум разбра какво имам предвид, само ти не Laughing

Темата адски много се е разводнила. В крайна сметка пак стигна до доброто старо противопоставяне - аз нямам достатъчно, ама ми е гадно, че другите имат повече Rolling Eyes

И не знам все още ли учудва някого, че в България може да се живее по-добре, отколкото в чужбина? Какво му е толкова странното?

# 95
...
И не знам все още ли учудва някого, че в България може да се живее по-добре, отколкото в чужбина? Какво му е толкова странното?

И аз това искам да попитам. И, моля, не ми излизайте с клишета, че в БГ добре живеят само мутри, крадци и мошеници...
И да, все още /колкото и да пскъпват/ хранителните продукти в БГ не са скъпи като в някои други държави, защото повечето са родно производство и не ги внасяме от някъде...

... Интересен феномен е хора, които не са свикнали на висок стадарт да имат манталитет на принцове и принцеси и да им е все малко. ...

А това вече окончателно ме разби - излиза, че българите по дифолт не познават високите стандарти на "чужбината" и не са свикнали на добър живот, а само се оплакват и имат големи претенции...
 ooooh!

# 96
Сега остава да дефинирате и 'добър живот" и темата съвсем ще изплиска коритото.

Моите наблюдения от семейство и приятели в Бг е, че  живеят  по-нашироко от нас тук, макар ние да имаме повече пари. 
По-склонни са живот тип  'всичко на кредит", живеят доста зависим от имидж живот - карат по-големи коли, обличат по-маркови дрехи, много по-технологични са, ходят по-често на заведения, позволяват си по-често уикенди някъде, да не говорим за услуги разни, като примера с маникюра. Плюс например подфорум " На път" е пълен с хора, които целят всяка една точка от планетата точно, като някой японец, например. БГ е супер отворен пазар, намира се от пиле мляко навсякъде и по всяко време.
Аз за Хелоуин костюм за възрастни тип "Пчеличката Мая" сигурно трябва да премина 500 километра, докато/и ако изобщо намеря, а приятелката ми го е намерила зад ъгъла за 10 мин. в Бъкстон. Изобщо подходът към живота е " тук и сега, щото утре може и да няма", което е напълно разбираемо след всичко през което преминахме в последните 25г.
След всички тези хубавини мога да продължа с "Но"-тата ( повечето фактори на средата с които всички сме запознати), които биха показали, че между 'добър живот" и "ах, колко много мода да си позволя" разлика определено има.

Последна редакция: нд, 02 ное 2008, 18:42 от 10cent's

# 97

Доста хора ги учудва - основно живеещи в БГ. Все си мислят, че в чужбина е супер, царски направо, че хората изобщо нямат грижи. А всъщност и те живеят съвсем нормално, като среден европеец.
 Това мнение у българите им е насадено от някои хора, живеещи в чужбина. Една моя добра позната тук живее с майка си и работи в Макдоналдс 2 дни и чисти 2 къщи. Тя е вечната студентка, майка и я издържа (нейните си пари са за дрехи и гримове), като в момента майката взима помощи за безработна, не живеят кой знае как - и кола не могат да си позволят и почти никъде не излизат, да не говорим за почивки и екскурзии. В банката е минус 5000 евро.  Но да я видиш в малкия и роден град в БГ! - Тя е най-преуспялата и живее охоооолно в чужбина и грижи няма!  Tired

А аз като се опитвам да обясня на някой, че стандарта на повечето хора в БГ всъщност е нормален, се стига до големи спорове.  А ако спомена, че искаме да се връщаме в БГ с малко дете, живот и здраве, направо ме обявяват за луда.  Rolling Eyes

10cent's , имам същите наблюдения.  Peace

# 98
Мисис Т,повечето хора в България знаят,че навън малко хора преуспяват.Че за повечето е трудно,за някои трагично.Повечето хора навън имат този комплекс и го проявяват особено настървено във форума.Аз лично съм очарована от твоята честност,толкова рядко се случва в подобни теми.

# 99
Аз пък не виждам какво лошо има да "мрънкаш" както казвате, че не стигат парите?
За мен има голяма разлика м/у мрънкането и желанието за по-висок стандарт на живот.
Обикновенно до по-висок стандар стигат точно хората ,които не мрънкат ,а действат.

То зависи човек какво разбира под мрънкане. За това и точно тази дума съм я сложила в кавички. Четейки тук, излиза, че щом има какво да ям, значи трябва да съм доволна. И ако кажа, че понякога ни коства усилия да задоволяваме нуждите на семейството - които далеч не включват само храната - то това е мрънкане?  Thinking Да предположим, че някой познат ме пита как съм с парите и аз отговарям, че не ми стигат. И този някой си казва ''гледай я пък тази, кво се е размрънкала, има си жилище, автомобил, добре облечена, децата също. Изкарват добри пари и пак недоволна.''
Да, ама тавана си го поставям аз.

Значи не ти се е случвало да питаш някой как е и той да започне да ти се оплаква как всичко поскъпнало пък заплата малка ,пък жената безработна .................Ей ,такива хора ме дразнят в повечето случаи са мързеливи .Или пък да те тресе снобарията ,а да не да не можеш да си го позволиш ,да даваш луди пари за дрехи и после да мрънкаш как са ти свършили..........Хора ,които искат повече и търсят начин да го постигнат -евала!

# 100
"Като се заприказваме обаче, се оказва, че тези хора, нито имат ниски доходи, нито харчат малко пари. Поне в сравнение с мен. Но за разлика от тях аз си се чувствам идеално, имам повече от достатъчно. Но като им кажа колко пари харча примерно за ядене, или не могат да повярват, или обявяват, че с такъв разход гаранция съм се хранела много непълноценно. Аз обаче изобщо нямам такива наблюдения, ям си като прасе страхотни и разнообразни вкусотии, дори мисля, че разхищавам и по малко ще ми е достатъчно. А те харчат егати сумите и само мрънкат, че  едва успяват да свържат двата края за да се нахранят що годе пълноценно"

Мрънкането винаги си има своите опрвадания за автора. Независимо за какво се касае. Както и харченето на пари за храна.

"Ама и храната в Дания според току що преселили се тук българи  тук е адски скъпа, като я сравняват с българската. Според мен не е така. Но пак стигаме до там, че на някои хора все си им е скъпо, а на други им е евтино"

Току-що преселилите се българи, независимо къде, винаги обръщат местната валута в лева и разбира се, че всичко им се струва скъпо. Всички сме минали от там  Wink

"аз съм от тези, които само ако много са на зор ще вземат кредит за каквото и да било. Просто мразя банки, а и сега при кризата като гледам колко народ фалира или се чуди как да си връща заемите направо се кефя, че не съм клиент на такива институции. Позлвам ги само да ми пазят парите и да ми плащат рента на края на годината. Ама аз да им плащам - тц, не съм много навита".

Имаш право на избор. Щом не си навита - не взимаш. Това не е равно на отричане. Ние сме взимали и взимаме и всичко е супер, помага ни в бизнеса, нямаме оплаквания.  Peace Разбира се, ако очакваш да вземеш и нищо да не дадеш - е, такъв филм няма  Grinning

"Реших да си поиграя и да ви дам примерна сметка на една нормална моя пазарувка. Всички цени са точни до стотинка щото ги гледах от квитанциите. Сега ще ви изброя как за 70 лв може да се купят 15 кила нормална храна в Дания".

Това не означава нищо за никого. Има магазини и магазини, държави и държави, фирми и фирми и градове и градове. В Брюксел може да си купим 20 или 50 кг храна за 30 евро, а може и 500гр за същата цена. Така че няма база за общовалидно сравнение.  Peace

"На практика всички около мен са така и хем ми е гадно, че мен ме изкарват ненормалната понеже не съм като масата, хем ми е тъжно, че мнозинството са увлечени от течението и правят глупости без да се замислят, само щото другите правят както и вярват на глупости само защото всички останали вярват в тях и после си патят от от всичко това. Интересно ми беше дали и в клуба ще изпъкна като различна и ненормална, но съм приятно изненадана, че има и други като мен, което е знак, че може би все пак не аз съм заблудената, нищо че съм сама, а има някакъв шанс масите да са се объркали."

Брех, това разбра ли го някой?  Crazy

"Оставам с впечатление като цяло, че българите са масово неграмотни"

Разбира се, всички живеещи извън България пращим от интелект  Tired

Учудва, да. Зависи при кой как са се стекли нещата, не може да се говори общовалидно  Peace
Едни мизерстват в чужбина, гладуват, спят по паркове или в мазета, други пълнят хладилника си и се чувстват супер, защото спят по 23 човека в една стая, трети са добре, четвърти са повече от супер - с по много коли, по няколко апартамента, бизнес, помагат на родителите си и пътуват по света... Всичко според гледната точка
 Simple Smile

# 101
  • Варна
Да стигат ми.
Блонди  Peace

# 102
... в Бг е, че  живеят  по-нашироко от нас тук, макар ние да имаме повече пари. 
...

Имах предвид точно обратното, но ето го поредното клише...

Това с имиджа - също. Нека да се чувствам добре и да ми е удобно, пък ако ще комшията да си мисли, че "градя имидж"...

# 103
... в Бг е, че  живеят  по-нашироко от нас тук, макар ние да имаме повече пари. 
...

Имах предвид точно обратното, но ето го поредното клише...

Не виждам никакви клишета, азаф. Ясно казах, че това са мои впечатления и то от роднини и приятели.
Клише щеше да е, ако бях казала ' българите'. Поне цитирай цялото изречение, че така ме вкарваш в някакви филми, които не са моите. Rolling Eyes

# 104
Не, просто се очаква, че българите задължително са в 2-те крайности - т.е. в една и съща, само дето едните мизерстват, а другите мизерстват на кредит...
Амиии, България не е някаква дупка - и не е задължително само "навън" да се получават повече пари...
Поне аз така ти разбрах изказването - един вид в БГ хората задължително вземат малко пари, живеят на кредит и градят имидж... newsm78
Ако не съм разбрала правилно, съжалявам...

Общи условия

Активация на акаунт