Слънчеви лъчи през облаци надничат и нежно галят Юнските мъници

• 10 901
  • 289
  •   1
Отговори
# 195
  .

Последна редакция: сб, 08 ное 2008, 14:59 от Трънче

# 196
  • И аз не знам къде...
Последно за кърменето и пропагандата - аз кърмих само 15 дена поради хормонални проблеми, които имах и преди бременността. Спрях, защото имах ужасно много кърма, която нямаше как да извадим и направих мастит. Няколко дена с Т и накрая реших да послушам лекарите и да спра кърмата. Трудно ми беше и още ми е много мъчно, но в седмицата на кърменето съвсем откровено си плачех. Ами изречението "Помогнете на децата да растат по-здрави" как ви звучи? Значи ли че моето, недай си боже, няма да е здраво и от сега трябва да само да си мисля от какво ще се разболее? Ами мисля, че и това не е коректно! Да, и аз пуша и малко след като спрях да кърмя пропуших отново. За много от тези които не ме познават може да изглежда, че не кърмя за да пуша, но всеки сам си знае. А тези теории, че е по-добре да пушиш и кърмиш отколкото да не кърмиш меко казано звучат като промиване на мозъци!

От мен толкова по-темата!

Да ви почерпя, че днес малкия ми племенник става на 8 години   party023! Кога минаха тези години  Rolling Eyes!

Последна редакция: ср, 05 ное 2008, 23:38 от dari75

# 197
Аз искам да погледнем проблема с продължителното кърмене и от една друга страна - по-голямата част от майките в България все някога тръгват на работа. Добре е, че удължиха платеното майчинство до 9 месеца, че наистина майките да могат да се порадват на бебчетата си по-дълго. И да ги покърмят също. Преди, с тези около 3-4 месеца майчинство, повечето бебета биха отбивани по-рано, хайде при бабите, а мамите - на работа. Може би оттам е и традицията с ранното захранване. Сега нещата се променят, но въпреки това процента на работещите майки в БГ е все още голям. И все още повечето работодатели не гледат с добро око на майките, които не се връщат след 9-те месеца. Така че, ако майката държи на работата и на кариерата си, отбива бебето и се завръща на работното си място. Това, което пишат в разни чуждестранни книги за изпомпване на кърмата в тоалетната и след това - вкъщи на бебето, според мен е неприложимо в наши условия.
Общо взето, в повечето държави, дългото кърмене се практикува от жени, които са избрали да бъдат домакини и остават вкъщи да се грижат за децата си. Като това е пряко или косвено стимулирано от правителството. Имам предвид развити страни, а не такива, в които жената по презумпция си стои вкъщи.
Аз се чудих преди защо англичанките са предимно домакини - ами детските им градини са доста скъпи, детегледачките също, направо се обезсмисля ходенето на работа. След това училището им е от 9 до 15 ч. детето се води и се взима и не може да се оставя само вкъщи до 14 годишна възраст. Най ентусиазираните работят на 4 часа - от 10 до 14ч. Но пък каква раждаемост имат !!!
Аз лично съм избрала да кърмя докато мога, макар че нямам достатъчно кърма и давам и АМ, но не по-късно от 8-9 месеца, а след това си се връщам на работа. Като гледам вече колко ми се е издухал мозъка, ако остана вкъщи и кърмя до 2г. съвсем няма да съм в час и не бих била конкурентноспособна на пазара на труда.   

# 198
.

Последна редакция: сб, 08 ное 2008, 15:00 от Трънче

# 199
Между другото, аз се чудя мамите с повече от едно дете какво мислят по горещия въпрос (за кърменето над 2 год). Защото си мисля, на нас сега децата на 2 години ни се струват големи, но когато нашите станат на толкова, все още ще си мислим че са бебета...
Че са бебета до 2год, бебета са. При Маги по- съществена промяна настъпи като навърши 3год.
За кърмене над 2год в нашия случай нищо не мисля засега. Не съм си поставила граници. Ще кърмя докогато може и при желание от двете страни.

# 200
  • Стара Загора
Трънче, според мен под "наши условия" fly е имала в предвид, условията в Б-я, кьдето  "специално обособени за това места" са само мираж. По този повод да ви похваля новата старозагорска автогара. Там има специално направена стая за майката, но......и тази добра идея сме побьлгарили, стаята е с едни огромни стькла. Ако някоя майка реши да се вьзползва от нея и примерно да си накьрми бебето, то тя по скоро повече ще привлича погледите, отколкото ако го направи прикрито на някоя скамейка.
fly, много ми хареса постати.  Peace
И за последно, аз като мама с повече от едно дете, потвьрждавам думите на Вери, че по- съществена промяна в Сами настъпи като навърши 3год. При нас този период сьвпадна и с моята бременност и раждането на Кокито, така че и това може/всьщност почти сигурно/ да е дало отражение, но определено това е вьзраста, когато децата престават да бьдат бебета/може би и за това тогава преминават от ясла на градина/

# 201
Между другото, аз се чудя мамите с повече от едно дете какво мислят по горещия въпрос (за кърменето над 2 год). Защото си мисля, на нас сега децата на 2 години ни се струват големи, но когато нашите станат на толкова, все още ще си мислим че са бебета...
Именно-до две годишни са си още бебета Simple SmileКогато Ния беше на няколко месеца,Бу разказваше как кърми Мая(тогава на годинка и малко) и на мен също ми изглеждаше много странно,чудех се дали не я хапе и прочие неща,които сега може би си мислите вие.Но после кърмих до две години някак съвсем неусетно и нито веднъж не се почуствах перверзница Mr. GreenПри това кърменето след годинката не е това кърмене на бебе,което познавате-в повечето случаи се свежда до сутрин и вечер преди заспиване,Ния сучеше също и ако падне и се удари много силно,ако се стресне нещо...нямаше по-добър начин за успокоение.
Кърменето е нещо съвсем естествено,дадено ни по природа и всякакви други епитети са плод на изкривенипо някакъв начин съзнания Peace
За връщането на работа-върнах се на пълен работен ден около годинката и не съм се цедила,детето си се хранеше с въведените храни,а сучеше,когато мама се върне.
Някъде към навършване на 2 години мисля, че вече няма нужда от задължително мляко. А и не говорим за 2 зъба, а за поотраснали деца.
Тъй де,даже и още няколко годинки имат нужда дяцата от млекце-сега ми обясни защо ако аз съм здрава и нормална майка трябва да спра да кърмя и да задоволявам млечните нужди на детето си с кравешко мляко Thinking

# 202
Аз си мисля, че проблема не е в късното кърмене. На никой не му пречи, ако иска и до 5 години да си кърми детето. Но говорим за толерантност....е много тежко наистина да ти спре кърмата по необясними за теб причини и да попаднеш на лозунга "Помогнете на децата да растат по-здрави" . Къде тук е толерантността. Ми и аз искам детето ми да расте здраво  Crossing Arms, но като нямам кърма  newsm78.

Съгласна съм и с твърдението, че не сме достатъчно осведомени по темата, но според мен който има желание, ще отиде на курс, ще си вземе книга и т.н. (както и направихме много от нас по време на бременността).

Искам да попитам от колко месеца може да се слага детето на столче за хранене?? Не е ли малко рано за тях  newsm78

# 203
Момичета я дайте идея за подарък на мъжжО по повод годишнина от сватбата newsm78

Последна редакция: чт, 06 ное 2008, 09:49 от geneva2008

# 204
  • Miami
Добро утро  Simple Smile И аз се излюпих най-накрая  smile3507

Аз мисля, че лозунга   "Помогнете на децата да растат по-здрави" не означава, че децата хранени с АМ няма да са здрави или пък, че кърмачетата никога няма да се разболеят. Просто това е вид реклама, маркетинг на кампанията за подпомагане на кърменето.
И въобще не разбирам майчетата, които не кърмят, защо изобщо се чувстват виновни и един вид се оправдават. Ами при вас по едни или други причини  не се е получило и точка. Това не ви прави "лоши" майки  Naughty  Хайде да приключим вече с тази тема, защото винаги ще има конфронтации  Peace

geneva2008, как да ти кажа, като не познавам мъжа ти   Wink

# 205
  • София
Искам да попитам от колко месеца може да се слага детето на столче за хранене?? Не е ли малко рано за тях  newsm78

В последния брой на сп. 9 месеца пише при навършени 9 месеца, но ми се струва прекалено. Все пак има столчета, които са с регулираща се облегалка. А и те по-раничко започват да стоят съвсем стабилно седнали.

Че са бебета - са казали и другите - бебета са си. Дъщеря ми се отказа сама от кърменето малко след като навърши 8 месеца. Може би затова "помогна" и ранното захранване. Но тогава всички казваха (и по всички книжки, които четох така пишеше) захранвай, замествай хранения и естествено кърмата намалява... Сега не съм правила планове докога ще кърмя. Докато има кърма и желание от Любчо да суче  Peace. Надявам се до годинката да изкараме.

fly за цеденето и тук го практикуват. Валентина точно така беше писала, че ще процедира, когато се върна на работа. Не е писала доста отдавна, но се надявам всички да са добре и да се справят  Peace

И аз ще си спестя замразяването - просто нямам къде  Tired. Ще купувам и аз готови пюренца май... Поне картофи и моркови имам домашни, та ще ги оползотворя по-нататък.

Последна редакция: пт, 07 ное 2008, 08:06 от InaD

# 206
Добро утрооо  Party

Днес спахме чак до 8:30, то било голям кеф. Mr. Green Йойо е в настроение и си играе в кошарката, та имам малко време да си поджъткам на лаптопа. Wink
Офи, честита придобивка! Със здраве да си замразявате разни неща! Hug
Малта, на нас ортопеда ни каза, че като навърши 5 месеца можем да я слагаме седнала, но облегната на нещо. Пък и на столчетата за хранене нали може да им се коригира наклона на седялката, поне този който ние си избрахме има 5 степени. За момченцата мисля, че малко по-късно трябва да се слагат, някъде към 6ти месец.. Thinking
И в тази връзка, Трънче, нашите бебоци ще посядат на един и същ трон. Mr. Green Само че ние си избрахме тези цветове:

Не ни се вързва с обстановката, ама нали е детско и шаренко, затова го харесахме. Heart Eyes Grinning

Генева, да, ти си го познаваш най-добре и знаеш какво би му харесало. Примерно нещо свързано с негово хоби.  Wink Моя като е футболен манияк подарявам тениски и топки, и какво ли още не свързано с Барселона (любимия му отбор). Wink Много е лесен той. Подарявала съм му още кожени колан и портфейл като комплект, часовник, гривна или синджир и т.н. Пък може и някоя дреха. Wink

Хайде, отиваме да закусваме.. eat

# 207
  • Miami
Хм, аз искам да питам -  Защо момченцата по-късно трябва да се поставят седнали? Ами той Жорко вече само му хващам ръчичките и сам се набира и застава седнал, без да го дърпам аз. Мисля, че при нас ще е абсурд да го държа легнал до 6 навършени месеца  Rolling Eyes

Много хубави столчета сте си избрали  Simple Smile Аз ще се спра на по-евтин вариант. Най-вероятно ще си вземем от ония дървените, дето после стават на столче с масичка. То всъщност ние две ще купуваме, че често ходим у баба и там няма къде да го храня.

За замразяването - аз също нямам мерак да замразявам. Ще караме на готови пюрета. Вчера на Жорето му дадох пюре от тиквичка с картоф на Хип, ама въобще не го хареса. После му го смесих с малко кърма и го стоплих и яде малко, ама едва-едва преглъщаше.

Момичета, аз захранвам от две седмици някъде, обаче още не съм заместила обедното хранене напълно. Предлагам различни видове зеленчуци, но само за опитване.  До кога мога да му давам по малко пюре и после да се кърмим? Малко се обърках  Crazy

# 208
  • София
Здравейте  Simple Smile

Гледам хубав спор се е развихрил относно кърменето. Аз няма да се изказвам крайно и да вземам страна, само ще кажа, че за мен беше и е  важно да мога да кърмя детето си и затова положих и полагам всички усилия, въпреки че ми беше много трудно и че се налага да се дохранваме. Да, не е вярно, че след секцио не може да се кърми, но е много по-трудно в началото - или поне при мен беше така. Кърмата ми дойде едва след около седмица, някои на мое място сигурно биха се отказали, но аз упорито продължавах да правя опити да кърмя, въпреки че бебка беше свикнала на шише и че заспиваше на гърдата. Някак си се научихме да се кърмим, дори пробвах известно време да сме само на кърма, но детето спря да наддава, явно не и стигаше или не можеше да изсуче достатъчно и се наложи да дохранвама. Сега вече Яна суче доста по-силно и в по-големи количества и с времето вместо да увелича, намалявам количеството на АМ, което давам. Не си поставям срокове колко искам да я кърмя, само знам, че докато си иска ще и давам, стига да има какво!
Аз мисля, че ползата от кърменето е не толокова, че детето ще е по-здраво, според мен има достатъчно добри АМ, които до голяма степе успешно заменят кърмата. По-голямата полза е емоционалната връзка майка-бебе - това не бих го заменила с нищо! Неповторимо е усещането бебето да се гушка в теб докато суче, да слага ръчички на гърдата и да си помага, да прави паузи и да ти се усмихва междувременно...
Независимо дали кърмим или не, някак си не мога да си представя как на 6 месеца може да се лиши едно бебе от мляко, колкото и да е напред със захранването. Сори, ама някак си ми се струва противоестествено. В тази връзка Кори, аз не смятам скоро да замествам хранене - винаги ще си давам и малко да посуква след пюрето или каквото там си хапва.

Какво друго щях да споделя... Вчера дадохме парче ябълка на Яна да си го чеше венчетата. Да, ама тя като взела, че отхапала мъничко, явно ябълаката беше мека - за малко да се задави, добре, че я усетих на време и я обърнах с лицето към земята да го изплюе. Ама бая се уплаших.

Другият номер беше, че Яна много обича като я оставя на повивалника да си рита и може да изкара така известно време рита и си се радва - особено пък ако е по-голо дупе. Вчера така я бях оставила и докато отида за малко до кухнята като се връщам гледам тя се смъкнала вече с дупето до ръба на повивалника - на косъм да падне. Ама не се усеща и продължава да рита и да си се хили. Пак добре че се появих на време да я преместя.
Та така, явно трябва вече особено да внимаваме с бебоците.

Хубав ден на всички  Simple Smile

# 209
  • София
Kory привържениците на дългото кърмене не препоръчват пълно заместване на хранене с пюре толкова рано, т.е. може да даваш малко пюре и после да кърмиш съвсем спокойно.

По повод развихрилата се дискусия- ние ходихме да видим моята баба, която е на 80 г. И тя като разбра,че не давам на бебчо нищо освен кърма, че като викна - "ама как може така да държиш детето гладно, ми давай му по малко пюренце, то стомахчето му се е свило и затова не плаче, че е гладно" и т.н. Ама не млъкна, тя си е малко чешит, много беше възмутена  Laughing По тяхно време е било абсурдно такова нещо. "Ми докторката какво казва", а аз- "Ми нищо- съгласна е (а всъщност малко ме интересува дали е съгласна)", а бабата- "Мани я, тя нищо не разбира, ще умориш детето..." Купон, направо ми наду главата  Laughing И като казах, че ще давам пюренца след 6-я месец- вой: "Леле, още цели два месеца ще го мъчиш!"

Та всеки с разбиранията си.

Общи условия

Активация на акаунт