Египет - втора тема

• 43 422
  • 442
  •   1
Отговори
# 240
  • Стара Загора
Джейд е!  Grinning

Никога не съм ходила в подобна страна. Представата за Египет и условията ги имам само от това, което съм прочела в нета и в някоя и друга книжка.
Разбира се, че не е достатъчно, но това не ми пречи да обмислям алтернативите.
В крайна сметка, там на място ще стане ясно какво и как.
Обаче си мисля, че ако не съм се подковала оттук с различните възможности, там ще е по-сложно.

# 241
Да, Джейд, абсолютно си права!  Peace
Права си, да проучиш, да направиш планове и схеми, пък на място ще се реши, как ще се действа.  Peace

Последна редакция: ср, 28 яну 2009, 14:56 от pina

# 242
Аз се канех да попитам за допълнителните екскурзии, които предлагат туроператорите.
На някои от тях пише "ще имате възможност да се снимате на фона на пирамидите". Това дали означва, че само ще ги обиколим и няма да влезем вътре?
Никъде не срещнах информация колко горе-долу е входа, който се заплаща там...

А снощи ми хрумна една доста екстремна идея...
Да си наемем кола за 5 дни, с която да си ходим по екскурзиите. Проверих в разни сайтове как вървят цените. 5-местна бричка за 5 дни - 170 лири.
т.е. около 370 лв. Ако сме 5 човека се пада по 74 лв. на човек. Нищо работа. Никаде обаче не срещнах инфо дали влиза цената на горивото или не...
Идват ми разни луди идеи, май съвсем пощурях по този Египет вече.
А на какви страшни предупреждения за движението в Египет попаднах. Много се смях.

Например:
"Confident drivers can rent a car.  You’ll need to quickly adapt to a new set of driving style, but this can be done.  It will probably be the most dangerous thing you do on your trip, but again, it can be done. " Joy

Та... някой има ли опит с това?

Ах,как да няма инфо за влизането в пирамидите - не си чела достатъчно  Naughty Аз лично няколко пъти писах за това.Но за теб - отново: Влиза се във Великата пирамида (те ги въртят -през определено време се сменя пирамидата,в която можеш да влезеш) - цената е 100 лири.Има ограничения на броя хора,които могат да влязат за един ден,затова се ходи рано сутрин.За гледане няма нищо освен някой и друг празен саркофаг.Драпа се много - надолу-нагоре,много е тясно и задушно.Ако някой страда от клаустрофобия - не е за него. Изтощително и като цяло скъпо и леко безсмислено,но пък после като кажеш,че си влизал и всички са  #Crazy Така,че вие си решете какви са ви приоритетите.От мен един съвет - ако имате време, посетете пирамидите в Дашур - кривата пирамида само отдалеч ще я видите,но в Червената (по големина и запазеност е след Великата!) можете и трябва да влезете.Голямо катерене пада до входа,после вътре се гъзиш като луд,но пък в тази пирамида има три камери една в друга и е много интересно.Да не говорим,че входът е само 25 лири..

За кола под наем - никъде по света не ти включват и горивото - дават ти я с пълен резрвоар и ти с пълен трябва да я върнеш.Ако не си бил никога там,не знаеш езика и "етикета", последнот нещо,което трябва да направиш е да си вземеш кола под наем.Изобщо не се шегувам.Не,че не е възможно,но вероятността да се вкараш в  разни филми е голяма. Цената е последният ти проблем - горивото там не е скъпо...нито пък човешкият живот  Crazy
Ако искаш свобода на придвижване - намираш такси,договаряш се е шофьора и той ви развежда по цял ден където пожелаете. Peace И той довоелн,и вие...А,че ще имате екстремни преживявания при шофирането му - гарантирам ви го с две ръце.Трафикът там е несравним с нищо,което досега си виждала (изключвам някои други подобни на Египет страни,ако случайно си била в тях).Не ме разбирай погрешно - и аз съм волна птичка и авантюрист,но е добре все пак човек да проявява и здрав разум,когато е възможно  Peace

Хера,не съм без вина виновна-просто съм стриктно спазваща правилата  Mr. Green

Последна редакция: ср, 28 яну 2009, 20:14 от Old Sport

# 243
Да онагледя горния материал:

Дашур:
Кривата пирамида

Червената пирамида

# 244
  • Стара Загора
E де, стига сте ме обвинявали. Казах, че просто проучвам възможностите.
Това не значи, че тръгвам с рогата напред да шофирма там.

Не съм ходила в подобни страни на Египет. Всъщност само в Германия съм била досега.
И кола не съм наемала никога, затова и не знам как стои въпроса с горивото.  Confused

Явно наистина съм пропуснала това за входа в Хеопсовата пирамида.
Другите от платото може и да ги пропусна, но там много искам да вляза. Не за да карам хората да се оцъклят после, а защото искам да усетя атмосферата и да видя с очите си тези канали и камери, които будят толкова любопитство в изследователите. Може и да изглежда безсмислено, но аз лично ще съжалявам много, ако не го направя. Още повече, че скоро едва ли пак ще отидем там. Има толкова други места по света, на които искам да отида.

За пирамидите в Дашур прочетох в началото на темата, но за съжаление не видях подобна дестинация в списъка с допълнителни екскурзии на туроператора. Sad

# 245
Е,де,стига си се засягала.Не съм те обвинила в нищо.Съжалявам,ако така е прозвучало. Peace
Дашур не го предлага никой (засега)- в това му е чарът ...
Ако си с група,може изобщо да не успееш да влезеш в пирамидата,защото всичко е много набързо.И като казах,че не е кой знае какво,имах предвид преди всичко да знаеш какво да очакваш,за да не се разочароваш. Peace Хеопсовата беше отворена през март,сега може и друга да е.Преди съм влизала в средната...

# 246
  • Стара Загора
Ако си с група,може изобщо да не успееш да влезеш в пирамидата,защото всичко е много набързо.
Ето това ме притеснява най-много, че с организираните пътувания са свързани един билюк ограничения - и във времето, и в посещенията.
Затова и си мисля за разни други варианти.

Ако знаех, че няма да ми излезе двойно, направо си хващах самолета на своя глава.
Да, ама само двупосочния полет на човек струва колкото предлаганите от фирмите полети, нощувки, all inclusive, автобусни трансфери и т.н.
Че ще се правят компромиси е ясно, въпроса е да ги сведем до минимум, вероятно за сметка на психическото и физическото ни здраве  Laughing

# 247
Олд, непременно ще я видя тази пирамида следващия следващия път. 
Всеки път, като влезна в темата се чувствам гузна, че не съм си изпълнила дълга Simple Smile за разказа. Просто не мога да разказвам - това е , което скалъпих за 2 месеца  Embarassed
Екскурзията до Петра (предлагана от Шарм ел Шейх от Тез Тур)
Обещала съм от доста време да напиша за екскурзията ни до Петра. Е, започвах няколко пъти, но все не ми харесваше – просто по никакъв начин не може да се предадат емоциите (особено от мен). Но ще опитам.
04.11.2008г. В 3.30  нетърпеливи се качваме в автобуса на Тез тур – първите сме, ще трябва да “събираме” желаещите за екскурзията от други хотели Simple Smile, това беше според мен единствената неприятна страна на пътуването май. Напуснахме Шарм може би към 5 часа. Имахме доста дълъг и красив същевременно преход на Синайския полуостров, като минахме през Дахаб, където видяхме страхотен изгрев (за съжаление снимките през стъклото на автобуса не са най добрите), за да стигнем до Таба, където минахме обичайнитемитнически проверки и се качихме на катамарана “Petra wonder” . Преживяването на катамарана също беше незабравимо- напускайки Египет, отляво виждаш Израел, отдясно Саудитска Арабия и се отправяш към прекрасния йордански град –Акаба . Пътуването до Йордания траеше 30 минути.   Там ни чакаха йорданските гидове (египетските ни “изоставиха” в Таба) и  два автобуса. Отправихме се към Петра. През цялото време гида ни ни разказваше за Йордания (на руски – доста бързичко обаче), по-високият стандарт на страната личеше и на пръв поглед.  Пътят водеше през пустинята Вади рум, за която гида ни разказа страхотни неща.  Имахме почивка в едно крайпътно заведение, където опитахме кафе с кардамон , хм, страхотен аромат. Почти по обяд пристигнахме в Петра. Както ще видите от снимките, комерсиализацията е навсякъде – Титаник, Индиана Джоунс Simple Smile. Още от входа бедуини ви подканят да се качите на кончета, магаренца, камили, за да стигнете по-бързо до “чудото”. Всеки избира сам, но според мен е най-добре да тръгнеш сам и да попиваш страхотните форми и цветове. Гидът според мен не разказа кой знае какво, по простата причина,  че та, все още няма намерени писмени паметници, който да ни обяснят мистерията от пясък и камък . Преходът до Съкровищницата е 3.5 км, пътят е в стръмен каньон със страхотни цветове и форми. Гидът ни също направи незабравима първата “среща” със  Съкровищницата - от гърдите можа да се откъсне единствено възклицанието УАУ – розово сияние се появява през процепа на каньона  . Точно  когато пристигнахме до Съкровищницата, започна да вали (за втори път този ден – такива превалявания са характерни за Йордания). Не мога да ви я опиша, колкото и голямо желание да имам- красота, такива изпипани форми на амазонки, бокали и цветя и огромните колони, издълбани в скалата . Там имахме 20 минути за разглеждане и продължихме нататък – към Амфитеатъра и  владетелските гробници. Гидът ни остави час и половина за връщането през каньона, който преоткривахме наново. По мое мнение, а и не само, времето за разглеждането на Петра е абсолютно недостатъчно. Но си заслужава Simple Smile Дано да успеем да отидем да я видим отново!

На тези, които искат да се докоснат до това чудо, препоръчвам екскурзия само до Йордания, тъй като предполагам ще имат повече време за чудото, ще успеят да се докоснат до морето, в което не се потъва, (само на 80 км било от Петра) а и вероятно да преживеят чудесна нощ във Вади рум.

Организираният ни обяд беше в петзвезден хотел Мариот (това за организацията на Тез тур), е вярно, че в 5.30, ама на кой му пука, след такива впечатления. 

После ни върнаха в градчето до Петра , който иска да направи малко шопинг и след това се отправихме по обратния път . В Шарм бяхме към 3 часа през нощта.  За тези, които ще посетят Йордания от Шарм е важно да закупят египетски визи само ако след това имат екскурзия до Св. Екатерина или Рас Мохамед. Ако директно след това излитате за БГ, или  ходите на сафари в пустинята – не е необходимо.

Давам линк към снимките ми от този незабравим за нашето семейство ден - http://yanich.multiply.com/photos/album/38/Egypt_04.11.2008#.

Не ме бива по разказите, надявам се поне снимките да покажат една малка част от това чудо.
В нета можете да намерите и видеоразходки - http://video.rozali.com/video-turizum/p8631.html и http://yanich.multiply.com/video/item/12/Petraunadelas7maravillasdelmundo.avi

# 248
Янич, чакането си заслужаваше!Хиляди благодарности!  bouquet Настръхнах като четях  Peace Снимките са супер! Hug

Джейд, не знам дали точно двойно би ти излезнало пътуването - всичко е въпрос на организация,подготовка и предварително проучване на нещата. За сравнение ще ти дам нашето последно ходене до там - близо 20 дни,от които 4 в Кайро,а останалите на морето - в Сафага,на ол инклузив в любимия ни хотел там (3-4 звезди) с полет Солун-Атина-Кайро и обратно ни излезе около 900 евро на човек.Полетът само - 336 евро,което за редовен полет е много поносима цена. Разбира се,когато се дават повече пари за билет,е желателно и престоят ти да е по-дълъг.
Според мен ходенето на едноседмична екскурзия е само,за да получиш лека представа от живота и чудесата там и да решиш дали искаш пак да отидеш. Peace И все пак за 7 дни можеш да видиш и преживееш много - изтощително е и физически, и емоционално, но пък веднъж се живее. Ще се наспиш после в Бг  Peace

# 249
  • Beyond the Frontiers
Така, вече знам къде ще ходя следващия път  Mr. Green Янич, мерси. Вярно комерсиализация, ама и аз от Индиана Джоунс имам впечатления за Петра. За добро или лошо филмът е страхотна реклама за дестинацията. Това е едно от чудесата на света, които искам да посетя по моя списък Grinning Заедно с Пирамидите в Египет, Великденските острови и побитите фигури и Пирамидите в Перу, като се замисля и храмовете в Камбоджа /ама там май много опасно/.

# 250
  • Стара Загора
Чудесен ти е разказа, Янич. И аз благодаря.
Изглежда много... величествено.
Сега моя мъж съвсем ще ме изяде за Петра. Crazy

# 251
  • Beyond the Frontiers
Чудесен ти е разказа, Янич. И аз благодаря.
Изглежда много... величествено.
Сега моя мъж съвсем ще ме изяде за Петра. Crazy
Ми не му казвай. Запази го като довод да те води пак на екскурзия догодина Mr. Green

# 252
  • Стара Загора
Аз и да не му кажа, той чете тук  Laughing
Янич, я бързо да редактираш  Mr. Green

# 253
Признавам, че не съм чела достатъчно...
Поради това молбата ми е:
някой накратко би ли ми разяснил преимуществата и недостатъците на Хургада И Шарм?

Вече започнахме да се двоумим на къде да поемем...
За първи път ще бъдем в Египет, имаме желание да разгледаме повечето забележителности, но и ако е възможно и Петра... Simple Smile

# 254
  • Beyond the Frontiers
Признавам, че не съм чела достатъчно...
Поради това молбата ми е:
някой накратко би ли ми разяснил преимуществата и недостатъците на Хургада И Шарм?

Вече започнахме да се двоумим на къде да поемем...
За първи път ще бъдем в Египет, имаме желание да разгледаме повечето забележителности, но и ако е възможно и Петра... Simple Smile
Там е въпросът, какво точно искате да видите. Ето ти линкове към предлаганите допълнителни екскурзий в двата курорта Хургада http://www.teztour.bg/program.php?pid=11 и Шарм http://www.teztour.bg/program.php?pid=25.

Общи условия

Активация на акаунт