Отговори
# 105
Близнаците -, извинявай все забравям да ти отговоря , не е умишлено обаче. Мерси за пожеланията ти! Оздравяхте ли?  bouquet

Раша- като мама на ''смесени '' дечица аз пък мисля ,че те разбрах за някой неща. Peace Всеки има мнение, право на избор и право на гледна точка според опитност, преживяване и усещане на нещата....  Не  е лесно понякога на мултикултурните деца .....
(Иначе Аз  съм християнка -протестантка , мъжа ми не е арабин ,нито е мюсюлманин...но това не пречи да пиша тук,приета съм повече от добре от момичетата. Всички  си  имаме различията ,но те не се опитват да ме ''конвертнат'' Simple Smile , както и аз тях... но пък ни свързват други неща, и си се уважаваме и така.... Peace

Последна редакция: ср, 05 ное 2008, 02:08 от harriet TJB

# 106
Посред нощ ми дойде музата да пиша  Blush
Наина ако не ме лъже паметта ти любезно си беше предложила съветите за цветарски въпроси? Аз нещо се разсеях, нали съм си шматка и не попитах после... та сега си спомних  hahaha
Имам простичко питане, та чак ме е срам да питам в някой цветарски форум. Никак ме няма с цветята, пък искам да се понауча. Гледам само две нещастни цветя, ама и те едва кретат.. ooooh! Ако може да ми дадеш съвет какви цветя са по-лесни за гледане, за да си купя няколко. Искам да ми е по-зелено в нас. А си се знам, че не ме бива Confused Та ако кажеш някаква друга идея освен кактус  hahaha ще съм благодарна  Hug
Лека нощ, мили арабелки   bouquet

# 107
  • Paris, France
Невенче, аз Монтале  не го ползвам той е на мъжа ми и е мъжки има същата серия може би 20 парфюма,
но пръсна ли си от него става ми найстина лошо много е силен, даже и дрехите да испереш пак мирише,Единственият които ми е харесал и блъска на уда е  на Махмуд Саид- вие ги знаете те ги рекламират по телевизора сега дори и Лямис и Моханед има .Та на Махмуд Саид си бях взела" Мутхельа"
Обаче със сребърно пискюлче-пък той бил мъжки, със златното бил женски, добре че съм взела мъжкия, женският мирише не на уда ами на рози, аз не обичам парфюми които миришат  на цветя.
Единственият който ми харесва и който има мирис на теменушки е 'Creed"-Creen irish Tweed
създаден през 1985г. Ей с него пръскам възглавницата си нищо че е мъжки обожавам го страхотен е женският за сажаление не е толкова хубав пак ми мирише на рози Laughing

Здрасти Розалия,

Др. Самия Бинладен не зная коя е, лекар ли е или доктор на науките? Аз мислех, че си домакиня, а ти и работиш. Браво! Блак ууд е унисекс, но го носят мъже повече. За парфюма на Махмуд Саид не съм и чувала, явно нашия телевизор е друга марка  hahaha. Миризма на рози в парфюм аз не обичам. Creen irish Tweed е разкошен, но върху мене нещо не чак толкова. Той е често носен от нашата президентша Карла и е любим на Наоми Кампбел. Върху Наоми Кампбел наистина мирише божествено, тя даже с него се беше парфюмирала за представянето на собствения си парфюм Mr. Green Mr. Green. Какво ще кажеш за Ангелския тамян ( Encence angélique) на Creed? Създаден е през 1932г. Този го носи брата на мъжа ми. Купува си го в половинлитрови шишета и се поливат с жена му. Но нещо ми идва много опушен. За лятото много приятен е Zeste Mandarine Pamplemousse/Creed - много подобен на Диорската Eau sauvage и Eau de givenchy. Я ни го опиши този Мухтеля? За пръв път и аз да науча нещо ново и то къде! А пишех в парфюмни форуми.

Има един арабски мъжки парфюм, който беше екс хабибито - Дезиир се казвал. Много хубаво мирише  Love вчера в един магазин открих подобен на него аромат - Талиум май се казваше. - Да не е този, Desire на Дънхил:

http://www.fragrancex.com/products/_cid_cologne-am-lid_D-am-pid_ … 0M__products.html

За Талиум, ако е Thallium на J. Evard виждам прилика във водните нотки и плодовете, но не са съвсем еднакви.

Аз ти давам кард бланш за пазаруване от фрагрансекса. Пристига за около 10 дни, понякога по-рано. Не забравяй да натиснеш бутона за безплатна доставка, че иначе я таксуват и е солено. Ако е за тебе си вземи тестер, много е по-евтино. Успех и ела да се похвалиш!

Извинявам се на тези, на които не съм отговорила, но много много ме мързи, освен за парфюми Laughing
До утре мацки

# 108
Ей, Невенче Добро утро Аз докато го редактирам писмото ти си пуснала друго.
Махмуд Саид е производител на парфуми,ако гледаш каналите на"MBS",
За арабските имам предвид.Там много често се ракламират неговите парфумиима" Бен ал Нур"
мисълта ми е че всичи са с арабски имена,
Мудхела едно такова тумбесто шишенце с дълга запушалка като наGivenchy-anje ou etrange  или новиятAnge ou Demon , но накрая с пискюлче , ще разтаршувам за Махмуд Саид и ще ти пусна.
Ха ха Араби и да не се къпеят в парфюми не един ами няколко си слагат на веднаж- пример моят мъж по 3 слага коктел и като се купува не се купува по един ако ти кажа в момента колко шишета има в къщи- даже и на сина си и на дъщеря си купува и то не евтини.
А ,Самия Биладен е доктор в университета в Джедда от 3 години е директор на министерството на образованието женса част Джеда.
Иначе семейство Биладен са Архитекти "Мъсит ал Харам в Мекка" е разширена по техен проект.
И прословутият Път до Тайф през планината който е 4о кл пак е техен проект.

# 109
Добро утро, красавици!
Аз пак позачезнах  Embarassed, ама ей ме на!  Laughing
Доста имам за четене, но ще наваксам  Grinning
Гледам парфюми се обсъждат  Whistling - любима тема ми е и слабост голяма.. Grinning. Сега ще си поръчвам от нета Нарсисо Родригес ( най-любимия ми парфюм  Heart Eyes ) и новия на La Prairie - Midnight rain  - много ми хареса  Grinning Каква му е цената в емирствата? някой знае ли?
Ще прочета за парфюмите на Аджмал, че много ми харесват и те  Simple Smile
Трябва да бягам за лекции! Малкия е болен ..пак  Rolling Eyes. С тая ясла цял месец вече не можем да се оправим.. ту аз, ту той.. Sad
Лек ден и много прегръдки за ВСИЧКИ !!!
  bouquet  bouquet  bouquet

# 110
Здравейте пак!
Нямам време да ви чета отговорите, но ми е определено ясно какво сте написали. Не исках да се ядосвате, не съм казала нищо против избора ви да вземете арабин- казах че ме е яд на напр. следните неща: (и да ви отговоря на много от въпросите)

1. Аз имах много щастливо детство (до в момента, в който баща ми реши да стане много вярващ мюсулманин, а дотогава обичах повече баща ми)- майка ми си е все още атеистка и от двете и деца едно е с българско име а другото с арабско-баланс.  Това не го срещам при тези от вас, които са избрали арабска половинка.. А това е просто един пример.
2. Аз знам перфектно арабски-и пиша и чета... но също знам и перфектно български...макар че съм живяла в трета държава- колко от вас могат да го кажат за своите деца? И двамата ми родители са висшисти и са наблягали на това аз да знам за двете си култури.
3. Съпругът ми е българин (явно много ви е интересно)... дъщеря ми е с арабско име и в нашият дом се готви предимно арабско и българско, като даже е окрасен с арабски сувенири, които с мъжът ми сме купували по време на гости в арабският свят... а баща ми и говори на арабски и тя му отговаря   на български! Ние сме руско-ортодокс, имаме църковен брак (на който баща ми не присъства, и заради него предварително направихме обикновена сватба в обредният дом и ресторант, а след това сключихме църковен брак по време на сватбеното ни пътешествие), дъщеря ни е кръстена - а аз още на 15 годишна възраст взех решението да се кръстя и го сторих... затова мъжът ми няма нищо с изборът ми на религия.
4. За тези от вас, които твърдят, че аз не съм разбрала коранът- не знам откъде го разбрахте, но за ваше сведение: Аз си завърших обучението в Сирия  с пълна шестица. Когато се завърнах в Германия се запознах с възрастна иракчанка, която е преподавала за корана в Кувейт, както и журналистика и тази жена четери години, всеки ден ми даваше лекции по корана. Днес аз съм учителка по немски, английски и религия. Тук аз давам частни часове на арабски, турски и авганистански деца по Корана и им обеснявам неща за тяхната култура, които родителите им не са им разказали. Между другото това никога не са негативни неща, ако това си мислите... Сега заедно с родителите на тези деца и други, които не живеят тук сабираме средства заедно с един колега да направим материал с който ще улесним живота на деца от чужд произход, акто опознаят културата и себе си- защото ( и пак стигам до тези от вас, които споменавам отначалото) когато те опознаят себе си, а не да пробват да бъдат друго от това което са, за да бъдат акцептирани, те имат нещо с което могат да се борят.
5. За тези от вас, които ми наскачаха като невидели: Лесно ви е да говорите големи думи, скрити зад компютара си, а едновременно да мислите къде да се срешните, от срам да не ви заглеждат, защото сте забулени... Ако наистина бяхте мюсулманки, даже нямаше да ви прави впечатление, че сте по-различни.
6. Баща ми е иракчанин и аз навсякъде казвам , че съм полу-иракчанка и полу- българка... макар че приличам на европейка-единственото което коже би предварително да ме издава, преди да се представя- са огромните ми очи. На мен никога не ми е било трудно да призная за произходът си, напротив аз се гордея! Но всички деца от смесени бракове, които познавам срещат големи трудности. Повечето мои набори избраха пътят на европейската половинка от родителите си... а другите още се скитат. имам само една позната, която още на 16. годишна възраст е изпратиха в Сирия на почивка- а е омъжиха (доброволно?) за братовчет и. Баща и и майка и ми показваха нейни снимки- колко е щастлива итн, но когато аз изучавах корана и отидох да е видя- това не беше моята приятелка а едно изплашено и нещастно момиче с 3 деца на 21 годиша възраст... пък е толкова красива. Последно и помагам да и уредим документите за да може тя да дойде тук с мъжът и и децата им, защото тя не издържа там- а тя е 100% арабка... примери много-време малко! Не казвам, че вярвам на "Не без моята дъщеря", но има много такива примера, които аз знам със сигурност... Няма нищо по-красиво от любовта, но според мен е грешно да приемеш изцяло култура, която не познаваш- а вие- не е познавате!

Пак ще се върна някой ден... не знам в кой форум ще има място да ви пиша, и много ще ми е интересно да разбера какво се е случило с вас след 10-15 години. Дано сте щастливи и децата ви също.  bouquet

# 111
Раша, как преподаваш религия като не си мюсулманка?
Кой те слуша и кой ти вярва бе момиченце.
За имената говориш които носите че едното е  Българско
ами ти самата каза че бащати преди е бил християнин, как тогава ще имате мюсулмански имена.

# 112
Биби, на 100% съм съгласна с поста ти.  Peace

Сабинке, какво правите, Теди как е? За дамата не питам, щото тя си е оправна. Mr. Green

Раша, относно имената и баланса, кажи ми как детето ми да се казва Кирил Ахмед Джамал например.  Rolling Eyes Затова и аз като Тед търся компромисни варианти, пък трябва и да ми харесват и т.н.
По втория въпрос как очакваш децата ни да знаят перфектно два и три езика като все още са ДЕЦА и учат, докато ти си лелка вече (както твърдиш), какви са тия смешни сравнения? Mr. Green И между другото пише се Украсявам, а не с О.  Mr. Green
По третия - има момичета, които преди да срещнат съпрузите си са взели решение да сменят религията си, но ти явно не четеш. Докато мисля  ти си избрала своята като форма на протест срещу баща ти. И ако той не е проявявал такт към приятелките ти какво е виновен исляма? А и какви са били тези приятелки, които да те съдят, вместо да те приемат каквато си?
По 4-тия, не всеки, който изучава институционално дадена материя е добър в нея и не всеки, който се самообраова е задължително да бъде несведущ в дадената област.
По 5-тия, ами хайде да се видим де, щом смяташ, че има страх. Аз лично снимки на децата и никога няма да сложа на публично място по съвсем други съображения, нямащи нищо общо с исляма, а сети се какви.
Та така...какво значи не познаваме дадената култура, 10-15 години живот с такъв човек все едно нищо не значат, добре, че вече има кой да ни осветли.  Rolling Eyes
Разбирам желанието ти да изложиш гледната си точка, но остротата, с която го правиш говори или за пълна незрялост във възрастта или за ненадживени събития.

Саратед, за имената  Peace

Последна редакция: ср, 05 ное 2008, 09:29 от amal

# 113
Добро утро,

Раша, дори и да е истинска историята ти, какво те навежда на мисълта, че точно твоят живот може да е критерий и поука за другите?

Аз познавам тонове българки, нещастно омъжени за американци и западно европейци именно поради културни различия. Българската култура е някъде по средата между изтока и запада и грешно е да се мисли, че не се налага да се правят компромиси дори и при брак със западняк. Най-добрата ми приятелка изживява кошмар (с англичанин), който никога няма да свърши защото имат дете. Какво ще кажеш ако тя тръгне по форумите да агитира 'Не се женете за англичанин, защото непременно ще ви се случи точно това, което и на мен се случва'. Глупаво, нали?

Относно имената си е индивидуален избор и няма какво да се коментира.

Освен това кой ти съобщи, че във форума всички са забулени и не смеят да излязат на улицата? Доколкото схващам практикуващите мюсюлманки тук сме само няколко, останалите или се наричат такива само по име, или са си отявлени атеистки.

А това, че ти познаваш много момичета на твоя хал си има психологическо обяснение - ти самата съзнателно или подсъзнателно се стремиш към близост с подобни жени.
Аз пък познавам десетки щастливо омъжени новоприели мюсюлманки. Също съзнателно се стремя към тях защото имаме общи интереси, но не съм тръгнала да твърдя, че точно този начин на живот трябва да изберат всички, понеже за мен се е оказал успешен.

Последна редакция: ср, 05 ное 2008, 09:45 от Monsoon_rain

# 114
  • София
Уважаема Раша,
По отделните точки в поста ти бих искала да ти кажа следното:
1.Имам 3 дъщери и мъжът ми е арабин, мюсюлманин.Първата от тях е с универсално име, срещащо се по целия широк свят.Втората е с българско име и е кръстена на моята майка.Съответно третата пък е с арабско и носи името на  майката на съпруга ми...Но не мисля, че точно имената са някакъв показател за това, доколко човек се е приспособил към традициите на другия.Те са си просто имена, не те правят човека...Освен това, от личен опит ти казвам, че съм търсила компромисно имена, които като чужди тук в БГ или там да се произнасят относително лесно.Колкото до детството на децата ми, то с нищо не се различава от това на останалите, които не са от смесени бракове..Ходят  тук в българско държавно  училище, играят с връстниците си, посещават спортни занимания, извънкласни дейности, тресе ги пубертета и така..
2.И двамата сме висшисти и ако внимателно си чела назад, то си видяла, че живеем само в БГ.За 15 години брак съм ходила относително често до Йордания, но  винаги за кратък период от време.И въпреки това поне говоримо се справям съвсем добре с арабския...Пиша и донякъде разбирам прочетеното.И не съм се постарала да го науча, за да угодя примерно на него, а защото е просто един чужд език като всички останали и знаенето му е едно богатство..Това обяснявам и на децата си.Тук е мястото да ти кажа, че ако си наистина добре запозната с Исляма, както твърдиш, би трябвало да знаеш, че смяната на религията е нещо, което не става на сила, дори и нечий съпруг да го желае..То трябва да бъде вътрешна, осъзната потребност.В тази връзка да ти кажа, че и до днес съм си православна християнка, факт, който обаче по никакъв начин не ми пречи да уважавам празниците и традициите на ислямския свят.
3.Никой не отрича, че в арабския свят има и неправди, касаещи жените..Ако беше изразила това си мнение в друг формат, а не размахвайки пръст и обобщавайки всички случаи, то тогава никой нямаше да скочи да те оборва..И в предишния си пост мисля, че казах, че всичко е строго индивидуално и не подлежи на обобщаване.Нито ти познаваш в детайли живота на момичетата тук, нито пък те твоя, така, че не мисля, че ти или който и да е друг има моралното право да окачествява отношенията мужду другите..Още повече пък по отношение на децата, всяка двойка отглежда и възпитава поколението си по начина, който счита за правилен..И ако той все пак е грешен ,то не ти си съдникът..

# 115
3. Съпругът ми е българин (явно много ви е интересно)... въобще дори не ни е интересно, няма никакво значение каква е националността на мъжа ти, щом се разбирате всичко е ок.
а аз още на 15 годишна възраст взех решението да се кръстя и го сторих... затова мъжът ми няма нищо с изборът ми на религия - значи аз съм живяла и работила в Дубай, за известно време в книжарница, и като идваха да си купуват корана отказваха аз да го подавам, защото не съм мюсюлманка. Не казвам, че ти не преподаваш наистина религия, но как ти позволяват щом си християнка.

Според мен живота ти е много объркан и ти самата си в търсене на себе си. Това, че дома ти е украсен с арабски сувенири и едно от децата ти носи арабско име ми звучи като някакво оправдание  Grinning Бъди себе си, никой тук не те съди. Жените избрали да се омъжат за арабин или мюсюлманин са направили своят избор в живота и живеят с него. Всеки си има житейски път и се сблъсква с различни обстоятелства по пътя си. Нещата, които ти не одобряваш в арабската култура, за други може би са приемливи и са щастливи да живеят по този начин.

По 5-тия, ами хайде да се видим де, щом смяташ, че има страх  amal  Hug и аз от кога мрънкам за среща  Laughing

# 116
Раша,момичетата вече са казали всичко.Пък и ти нали не четеш какво сме ти отговорили,какъв е смисълът да си пишем с теб тогава  newsm78 Една вметка от мен,ако позволиш все пак - като си толкова религиозна християнка да беше научила,че на бг се казва "ние сме православни",а не "ние сме руско-ортодокс" (знам,че на немски е така,но нали бг-ският ти е перфектен)
Изобщо изказванията ти са толкова противоречиви и на моменти несвързани,че хич не ми се задълбава в тях.
На всеки е ясно,че съберат ли се двама човек от различни националности,без даже да намесваме религиите, има междукултурни различия.Дали и как те ще бъдат преодоляни е въпрос на късмет, зрялост, отстъпчивост и гъвкавост. Така,че не ми казваш нищо ново. Особено пък с този тон. Naughty

# 117
Добър ден на всички!
Desert Princess,аз поръчвам парфюми от Ягодка,и нямам никакви забележки,а и доставката до БГ е безплатна.
Latea,освен страста ми към парфюми имам и друга,а тя е цветя.Сега ще ти дам линкове към по-невзискателни цветя,които се гледат по-лесно.
http://zadoma.com/index.php?APP_ACTION=FLOWERS_INFO&FLOWER_ID=111
http://zadoma.rozali.com/cvetia/p3130.html
http://zadoma.com/index.php?APP_ACTION=FLOWERS_INFO&FLOWER_ID=14
http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=FLOWERS_INFO&FLOWER_ID=155
http://zadoma.com/index.php?APP_ACTION=FLOWERS_INFO&FLOWER_ID=22
http://zadoma.com/index.php?APP_ACTION=FLOWERS_INFO&FLOWER_ID=86
http://zadoma.com/index.php?APP_ACTION=FLOWERS_INFO&FLOWER_ID=57
http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=GALLERY_IMAGE&IMA … &USER_ID=7116
http://zadoma.com/index.php?APP_ACTION=FLOWERS_INFO&FLOWER_ID=47

Ако имаш някакви други въпроси,не се притеснявай да питаш.

# 118
  • Варна
Момичета пак сме изтървали духа от бутилката  Hug

Найна, Невена кажете някой парфюм който да мирише на виолетки Heart Eyes освен Ultra Violet

# 119
  • по пътеката
добро утро , снощи по4нах да пиша по повдигнатото от раша, но прекъсна нета и отиде другото написано!
раша, наистина се слу4ва това ,за което говориш ти, обръщането на 360 градуса от араби и то след раждането на децата! не е сефте да го наблюдавам, дотогава са карали или наваксвали живота, който не са имали на младини! тебе те бунтува това,4е баща ти се  е променил, а майка ти къде е във вси4ко това? атеиска? нейн си избор! но хората не се делят на мюсюлмани и атеисти, и не по религия се женим, тоест, ти целенасо4ено си търсила да не последваш никого от родителите си, неволно ги обвиняваш, 4е са ти били родители ,като ,4е са направили грешен избор да се оби4ат! аз ли4но съм си вярваща християнка православна, пробългарски ориентирана! имаме руска църква в тунис ,както и гръцка, ама като близост май сме  по-близо до гръцката! аз ходя там, рядко,но си имам вярата,ето това ти е липсвало на тебе! била си объркано дете,не си полу4ила подкрепата на родителите и явно някой се е пробвал да се наложи! ако си християнка, зна4и трябва да простиш и  да си великодушна към грешките на родителите си!
големите  ми децата със зор  в бг ги кръстих не на  свекър и свекърва, както е по традиция, а с м/ународни имена! в арабско, провидението ми прати кръстница, модерна леля и името на малката зна4и на португалски перла, красива, но е влязло при арабите и е останало! наоколо са малко силнорелигиозните, а свекър ми е направо много интересен 4овек, който вижда нещата еволюционно напред!
биби ти го е казала ясно, християнин не трябва да пипа  корана! преди съм разказвала ,когато пристствах на едно обри4ане,  аз исках да разгледам корана на жената, тя само дето не ме уби и не ме цапна през ръцете!
интересно ми е да разбера каква разлика има за тебе да вярваш в бог според православието и исляма, свободите и ограни4енията си присъстват!? възпитанието на децата трябва да е в общо4овешки ценности преди вси4ко и толерантност! мене ли4но не би ме стресирало ,ако някой си извади килим4ето и си се замоли пред мене, мъл4а си и 4акам да приклю4и, това  си ми е опит с тукашните! ето в4ера на път сме и вси4ки казват бисмиле като потегли луажа, е аз си казах с бог напред! разликата  ?може би проблемът идва при много религиозен баща и майка християнка или атеиска, ама той да е гледал преди да се жени и да е приел или компромиса ,или да си е взел от своята 4ерга! 4ервена то4ка на никой мюслим няма да пишат горе от  конвертнат насила някой иноверец!
а ти си имала  и избор мился, щом на 15 г си се конвертнала по собствена воля, имам идея каква  борба ще да е било! хубаво, ако може да се дава избор за децата от смесените  бракове, никой не се ражда убеден в нещо, за което няма и идея, това се усеща и следва! за това има толкова мюслим, без да са вярващи, тоест напрактикуващи! дано успеем да дадем подобна свобода на избор и на нашите деца по отношение на техния собствен живот!ли4но с големите съм успяла да имат ли4ен избор и свободата да преценяват от малки! за дребосъ4ка дано имам време и сили да преборя предрасъдъците! раша в бг  и с бг мъж, предрасъдъците не са ми били по-малко, от ли4ен опит ти казвам! и не се изживявам като арабка ,ами като българка! религията си е интимно нещо! възпитанието е семейна отговорност, децата са най-хубавото ли4но дело, а не обществено деяние, освен ,ако не ни смяташ за "обществени4ки"! Thinking

Общи условия

Активация на акаунт