Бие ЮНСКО сърчице, а мами пляскат с ръце! Тема№3

• 14 586
  • 286
  •   1
Отговори
# 90
    Доколкото, знам, по време на майчинство, получаваш 90% от брутната заплата, която в случая ти се явява повече, отколкото когато получаваш нетната, като ти приспаднат всички осигуровки и удръжки! Не го обясних много добре, ама не съм счетоводител! Wink

Франческа, с удоволствие отстъпвам мястото си на теб и Sharky81 ,честно да ти кажа, понякой път се дразня, че все има недоразбрали, сега пак писали в старата тема , и аз пак пиша, че има нова тема, ама никой не гледа! Дано модераторите, да я заключат! Hug

# 91
Ами майчинството се изчислява на база бруто, ако не се лъжа, а 90% от брутото са винаги повече от това,което получаваш като заплата Simple Smile не е голяма разликата, но я има Simple Smile
Да ви питам друго..аз вчера си взех направление от личната, но сега забелязах кода, че пише Z32.0 - бременност(още)непотвърдена - аз много добре и обясних, че сме чули сърчице и т.н. , нали няма да имам проблем с регистрацията за ЖК?

# 92
Ееейй не е така, 90% от нетната се взимааа! няма как държавата да се метне, не се ли замислихте  Shocked

# 93
Аз също трябваше да кажа на шефа си на сравнително ранен етап. На ръководна позиция съм и много пътувам - основно в чужбина, за по два-три-четири дни, със смяна на самолети. Та трябваше да му кажа, че оттук нататък няма да мога да продължа в същото темпо. Всъщност в началото аз също си казах, че не съм болна и колкото повече се движа, толкова по-добре. Но после си помислих, че малко помощ на природата няма да й навреди. Срещнах голямо разбиране. Дори няма да определят официално човек, който да поеме ръководната позиция, за да мога да получавам по-високата заплата и осигуровките ми да са по-високи. Разбрахме се, ако имам нужда от почивка да ползвам нормален отпуск - и без това се е понатрупал. Така няма да получавам обезщетения, ще имам сравнително приличен осигурителен доход и после, когато дойде заветният момент, ще получавам добри обезщетения.

# 94
Момичета утре съвсем подробно ще се опитам да опиша как и какво се взима като майчинство защото тази вечер ще ми кажат.
 относно темичките - с Франческа се разбрахме да те заместим sombody. само се надявам да ни съдействаш при въпроси.
До колкото разбирам всеки понеделник ще си правим нова темичка?!  Simple Smile

СЕГА ЖЕЛАЯ НА ВСИЧКИ МНОГО ПРИЯТНА ВЕЧЕР С ЛЮБИМИТЕ ХОРА!
 Hug Hug Hug

# 95
Не съм проверявала, но мисля, че е 90 процента от осигурителната основа. Данък върху обезщетенията не се дължи. Това означава, че би трябвало обезщетението да е равно на чистия доход, който в момента получаваме.

# 96
С две думи Sharky81 е права, нашата счетоводителка ми каза, гледат се и  средната нетна и брутна заплата приспадат се 90% и се взима получената по-малка сума, от двете т.е държавата не се прецаква Wink ! Пак не го обясних като хората, ама дано ви стана ясно!

# 97
Ето текста на Кодекса за социално осигуряване:
Чл. 41. (1) (Доп. - ДВ, бр. 64 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто, а за временна неработоспособност поради трудова злополука или професионална болест - в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за съответния риск за периода от шест календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) За дните, включени в периода по ал. 1, се взема предвид среднодневната минимална работна заплата за страната за съответния период, ако лицето:
1. не е било осигурено за всички осигурени социални рискове;
2. не е било осигурено за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица;
3. е ползвало неплатен отпуск, който се зачита за трудов или служебен стаж;
4. е ползвало отпуск за отглеждане на малко дете;
5. (нова - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) е било осигурено по законодателството на друга държава по условията на международен договор, по който Република България е страна.
(3) (изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) За дните, включени в периода по ал. 1, през които лицето е получавало парично обезщетение от общественото осигуряване за временна неработоспособност или за бременност и раждане, се взема предвид доходът, от който е определено паричното обезщетение.
(4) (Нова - ДВ, бр. 67 от 2003 г.) Сумата, от която се изчисляват паричните обезщетения, не може да бъде по-голяма от максималния месечен размер на осигурителния доход, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за периода, от който се определят паричните обезщетения.
(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 67 от 2003 г.) Начинът на изчисляване на обезщетението се урежда с акт на Министерския съвет.

Чл. 49. (1) (Доп. - ДВ, бр. 104 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното възнаграждение или осигурителния доход, определени по чл. 41 и не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната.
(2) (Нова - ДВ, бр. 68 от 2006 г.) При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 104 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., предишна ал. 2 - ДВ, бр. 68 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Когато лицето е осигурено на повече от едно основание, общият размер на дневното парично обезщетение не може да бъде по-малък от минималната дневна работна заплата, установена за страната.

Срокове за изплащане на паричното обезщетение при бременност и раждане
Чл. 50. (1) (Доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., изм. - ДВ, бр. 68 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Осигурената за всички осигурени социални рискове майка има право на парично обезщетение при бременност и раждане за срок 315 календарни дни, от които 45 дни преди раждането.
(2) Когато раждането стане преди изтичането на 45 дни от началото на ползването на обезщетението, остатъкът до 45 дни се ползва след раждането.
(3) Когато детето е родено мъртво, почине или е дадено в детско заведение на пълна държавна издръжка или за осиновяване, майката има право на парично обезщетение до изтичане на 42 дни от раждането. Ако работоспособността на майката вследствие на раждането не е възстановена след 42-ия ден, срокът на обезщетението се продължава по преценка на здравните органи до възстановяване на нейната работоспособност. До изтичането на срока по ал. 1 това обезщетение се заплаща като обезщетение за бременност и раждане.
(4) Когато детето е дадено за осиновяване, настанено е в детско заведение на пълна държавна издръжка или почине след 42-ия ден от раждането, обезщетението по ал. 1 се прекратява от следващия ден. В тези случаи, ако работоспособността на майката вследствие раждането не е възстановена, се прилага ал. 3, изречения второ и трето.
(5) Осигурената или осигуреният за всички осигурени социални рискове, които осиновяват дете, имат право на обезщетение по ал. 1 в размер на разликата от възрастта на детето в деня на предаването му за осиновяване до изтичането на срока на полагащото се обезщетение за раждане.
(6) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Право на обезщетение по ал. 1 - 5 имат и майките (осиновителите или осиновителките), които са осигурени за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и без безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица.

# 98
момичета искам да ви питам нещо:
всички казвате че сте ЧУЛИ сърчицата на бебоците , а от лекари знам  че е много опасно с доплерова диагностика да се чуват в началото защото може да увреди в най-добрия случай бебо.
Онзи ден ходих на доки и видчх едни мноооооооооого леки пулсации или по-точно доки ги видя и ми показа нещо там ама като не разбирам.... и каза че след 13-14 седмица ще го чуем вече, та затова ви питам как го чухте или видяхте ( само с вагинален ехограф или с какво?)
Извинявайте за глупавите въпроси ама ..... newsm03

# 99
всички казвате че сте ЧУЛИ сърчицата на бебоците , а от лекари знам  че е много опасно с доплерова диагностика да се чуват в началото защото може да увреди в най-добрия случай бебо.
Онзи ден ходих на доки и видчх едни мноооооооооого леки пулсации или по-точно доки ги видя и ми показа нещо там ама като не разбирам.... и каза че след 13-14 седмица ще го чуем вече, та затова ви питам как го чухте или видяхте ( само с вагинален ехограф или с какво?)
до преди десетата седмица само се вижда сърчицето като пулсъция( започва да бие в 6 г.с. 140-160 удара/мин.) след това може вече с професионален доплер, а след 13-14 мисля може с повечето домашни доплери.

# 100
Осигуровки Щях да тръгна да споря люто за осигуровките, ама добре че си спомних че имаше там някаква врътка. И от тази врътка се измъкваха само самоосигуряващите се лица и аз  Sunglasses

Относно стриите .... май ще съм единствената на която маслото на Икаров изобщо не и е харесало  Twisted Evil И която е била бременна на 30 години и са и се появили стриии. И аз четох добри отзиви за Икаров - взех си - отвтрат изобщо не ми хареса, ама викам си щом помага - ще го ползваме. Да, ама не - стрии се появиха, та го засилих в кофата и от там нататък Мустела. Много ме беше яд за стиите - не бяха много, но ме дразниха - все пак до този момент бях успяла да си опазя и фигура и кожа. Изненадващо обаче при мен стриите почти изчезнаха и беше необходимо и малко фантазия за да се забележат. Това го установих малко преди да разбера че съм пак бременна - година и пет месеца след раждането. Сега се мажа с мустела от рано и дано ми се размине този път.

За сърцето на бебето. И двата пъти го чуха с вагинален ехограф. При първата ми бременост бебето го видяха в 5 г.с. и тогава на листчето ми написаха "неубедителни данни за сърдечна дейност" - дето ме беше яко депресирало - изобщо не съм знаела тогава кога се чува и кога не. Две седмици по-късно със същият ехограф ми показаха пулсациите в самия плод и ми казаха че това е сърцето - т.е. 7 г.с. Сега, втория път видяха бебето в 6  г.с. видяха и пулсациите, а ми пуснаха и звук - което много ме изненада.

Какво е доплерова диагностика така и не разбрах. При предната ми бременост някой ходеха специално на доплер - аз не съм. До колкото знам доплеровата диагностика се прави за да се види кръвопотока към и от бебето или на ехографите го показва като червени и сини петна. Това съм виждала по време на стандартен преглед. Ако някой знае какво точно е доплерова диагностика и аз ще съм му благодарна да сподели.

Последна редакция: вт, 04 ное 2008, 19:02 от temp

# 101
Здравейте и от мен, момичета!
днес бях решила да отида на гимнастиката, обаче следобяда ми стана толкова зле, че се отказах! сега си седя и си страдам вкъщи  Cry тъкмо се бях почувствала по- свежа тези дни, в неделя даже се разходихме из Стара планина, но сега ... вече си мислех, че минават гадните гадещи дни, пък то какво се оказа  Sick
честито и добре дошли на всички нови бъдещи мами, успех и добро здраве през цялата бременност!

# 102
При мен: видяхме сърчицето, т.е. пулсиращата доста бързо точка на ембриончето Simple Smile - с вагинален ехограф в 6г.с.

# 103
И мен ме прегледаха с вагинален ехограф, на който се видяха пулсациите.

Днес си пуснах всевъзможни изследвания, резултатие са ми добри.
Ще трябва да чакам за СПИН и Васерман резултат 5 дни. После ще представя всички на доктора / той не може да ме води по здравна каса/.
Още не съм избрала къде да се запиша на ЖК.

# 104
Честно казано къде ще се водиш на ЖК фиктивно едва ли има особено значение.
Важно е да бъде добър онзи специалист, който наистина ще ти следи бременността.
При мен това е хубавото, че това ще става при един и същи човек.

Общи условия

Активация на акаунт