Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 56

  • 33 824
  • 290
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 1 491
sunshine_moonlight грандиозна торта   bouquet Браво за куража да я направиш   bouquet  По принцип знам, че ако ще пренасяш етажна торта на дълго разстояние е най-добре да я пренесеш "разглобена" и на место да сглобяваш етажите, като украсата/декорация си я носиш и нея готова  Peace   За заглаждането няма да говоря, сама го виждаш, а и другите са казали ... Страхотна торта, браво  smile3501

Бъни на Младосткият Кауфлан има изнесен щанд с коледна украса и джинджифлюшки в зоната преди касите, всичко за по 1,99 лв. Забутани са, трябва да поразровиш. Аз не ги открих, ами мъжо ги "изкопа"  (добре, че ми е съпричастен към хобито миличкият, че иначе какво щях да правя...)

# 16
Благодаря ти, Пепи и на теб, violetblue! Разбира се, това е един от изводите, които си направих и аз. Наистина си знам много добре грешките, които допуснах и за следващия път ще знам много добре какво трябва да направя и какво да не правя. Освен всичко друго осъзнах, че такива торти не се правят за да са вкусни, а за да са ефектни - без да разрязвам и сиропирам блатовете, без толкова крем и плодове, тортата щеше да е много, много по-стабилна и издържлива  Weary

# 17
  • София
  • Мнения: 2 649
Благодаря ти, Пепи и на теб, violetblue! Разбира се, това е един от изводите, които си направих и аз. Наистина си знам много добре грешките, които допуснах и за следващия път ще знам много добре какво трябва да направя и какво да не правя. Освен всичко друго осъзнах, че такива торти не се правят за да са вкусни, а за да са ефектни - без да разрязвам и сиропирам блатовете, без толкова крем и плодове, тортата щеше да е много, много по-стабилна и издържлива  Weary
, спокойно, ако сглобяваш тортата в последния момент и като и сложиш подложка и някое и друго шишче, ще можеш да си я правиш както искаш на вкус. Разбира се трябва да съобразяваш дали видът торта ще издържи 1-2 етажа отгоре. Затова много често, а и за разнообразие, правим всеки етаж различна торта. Wink така най-тежката идва най-отдолу и нагоре са по-леките торти. Peace

# 18
Петя, леко наставническият ти тон започва леко да ме обижда  smile3506 - всеки етаж е различен и във всеки етаж има шишчета и твърди подложки за основа. Има освен това и дълго шишче, което минава през първия и втория етаж за ос и едно, което минава през втория и третия етаж... Нали не смяташ, че съм започнала да правя такава торта без предварителна подготовка и без да изчета всичко в интернет по всички български, немски и английски сайтове и форуми.

От полза обаче щеше да ми бъде, ако, когато тук отправях апел за помощ и съвети преди да започна да я правя, беше споделила или ме беше посъветвала, че ще е най-добре да я транспортирам разглобена...

# 19
  • Бг-мама
  • Мнения: 2 329
sunshine-moonlight, много голямо браво от мен за смелостта да направиш нещо подобно.Все пак сме непрофесионалисти и това ,че имаш леки неравности по фондана , не мисля че е нито фатално нито от значение.А гледайки снимките стъпка по стъпка , само мога да предполагам колко огромен труд си вложила за такава торта.БРАВО още веднъж от мен.
Поздрави и за куража на Кони за сватбената торта!!! Прекрасна е!!!
Аз днес имам р.д и реших да направя едно трюфелче да я пробвам , че не бях я правила.Само че нямах време за трюфелите отгоре , защото и на работа ще ходя и голямото ми момченце е малко болничко , та нямах и особенно желание.
ето почерпете се за мое здраве:

# 20
  • Мнения: 1 491
От полза обаче щеше да ми бъде, ако, когато тук отправях апел за помощ и съвети преди да започна да я правя, беше споделила или ме беше посъветвала, че ще е най-добре да я транспортирам разглобена...

Не знам някоя от нас да е правила триетажна торта (или поне не помня), която хем да искаме да е висока тип "американска" и едновременно с това вътрешността да си е типично нашенска - хубаво сиропирани блатове, леки и приятни кремчета, плодове ...  Американските торти са по скоро кексове, разрязани и слепени с маслен крем. Така и пет етажа ще ти понесе и няма да се разпльока. Обикновенно изчитам нещата внимателно и ако имам някаква идея за отговор на въпросите - пиша. Но ако не знам, не се обаждам и чакам някой друг да каже. За разглобените етажи го четох съвсем на скоро едно момиче сподели тука.  Ако в действителност това ти е четвъртата торта (поне толкова си показала тука), то ти се справяш повече от перфектно за начинаеща, но има неща които правим след малко повече практика. И моля те не приемай тона ми като наставнически или нападателен, но никой не ти е отказал помощ и всеки е казал каквото знае


Зечова честит рожден ден  newsm59  Да си жива и здрава и много щастие и любов да те съпътстват   bouquet  Добре ми дойде тази тортичка за следобедна закуска  Mr. Green

# 21
  • Мнения: 4 358
Оле sunshine-moonlight  Не се обиждай така.Петя чака второ детенце и доскоро и беше лошо и не влизаше във форума.Може дори да не ти е видяла въпроса........
Недей да се лютиш така Wink
А за тортата ти думи нямам.Разкошна е.Идея си нямам дори  newsm78 как стои така килната на една страна без да пада.
Голямо браво за смелостта ти да я направиш тази торта.Много си добра Peace
Зечова   - да си ни жива и здрава.Честит празник от мен   bouquet  bouquet  bouquet. Уха пак Трюфелче - ммммм обожавам я тази торта. Да си изкараш добре днес  Hug

# 22
  • Мнения: 1 965
Петя, леко наставническият ти тон започва леко да ме обижда  smile3506 -
Е-хееееееее! Слез от метлата ако обичаш. Не така! Не виждам нищо обидно в тона на Петя. Ако вземем да се обиждаме от съветите..... няма да стигнем далече.
Не си права. Много пъти е коментирано за превозването на тортите. Ти просто си отскоро тук и не си се връщала толкова назад. Пепи няколко пъти е споменавала за пренасянето на тортите в разглобен вид. Някой беше пращал торта до Испания ако не се лъжа - също имаше подробен коментар..... Аз преди няколко дни коментирах за пренасянето на двуетажна торта.....
И понеже на метлата винаги има място за още един, разрових се назад и извадих това от твоя зов за помощ:
Цитирам:
"Тук отправям горещ апел и SOS към всички, които са правили или са виждали да се прави нещо подобно: Моля ви, дайте някакви ценни съвети и указания как да изпека блатовете, как да сглобя тортата и как да закрепя кострукцията на цялата торта!!!  newsm17

Ще бъда признателна на всички, които помогнат това мое твърде смело, но добро намерение да не завърши с фиаско  smile3511

И още нещо: За направата на тази торта планирам да закупя от Кадемлия от бавносъхнещата маса, така че ако има желаещи за 1-2 кг ще се радвам да я споделим.

Очаквам с нетърпение вашите коментари и съвети!
"
край на цитата.....
Никъде не видях нещо за транспортиране и т.н..
Ако е имало по-натам и не съм го видяла имаш право да ме апострофираш или да обърнеш метлата откъм дръжката......
Само да кажа още нещо: Повечето тук вече са ми опознали гадното чувство за хумор, някои го познават и лично. Така че, не се обиждай на написаното от мен.  Wink Wink Wink

Последна редакция: вт, 04 ное 2008, 15:07 от van444eto

# 23
  • София
  • Мнения: 2 130
Зечова, много здраве и радост ти желая! Децата боледуват и се оправят, дано днес като един от падаръците ти е пооздравяло детенце:) Тортата ще да е много вкусна, поне видът и така говори, пиши и ти какви са ти впечатленията:)

Съншайн, тортата ти се е получила. Добре е, че имаме човек с опит в този вид торти. Спокойно можеш да споделиш поуките си от тази торта и сега, без някой изрично да е попитал, защото с времето човек забравя кой какво е искал да каже и така ще останат изгубени за нас:))

Ванче, благодаря за клипчето - видях какво имаш предвид под "мътна вода" и как избива, супер полезно.

# 24
  • София
  • Мнения: 2 649
sunshine, защо реши, че ми е наставнически тона, не разбрах. Първото ми изказване, освен, че ти похвалих тортата, беше с цел, ако не знаеш как да не се получават такива дипли, да споделиш, за да те посъветваме. На този етап, колкото и да си изчела и гледала клипчета, практика си е необходимо. Аз напоследак преглеждах само на диагонал нещата и видях, че ще правиш торта, но не съм разбрала, че ще я транспортираш надалеч. Ако от самото начало беше упоменала и това, все някой щеше да те посъветва. Относно втория пост, исках да те обнадежда, че за такава торта не е нужно да правиш компромис с вкуса и ти изброих най-честите неща заради, които може да ти се получи хлътване на някой етаж. Не виждам, защо трябва да се обиждаш, харесваме ти тортите, но трябва практика за някои тънкости и ако не ти казване нищо освен похвали, как ще разбереш как да увладееш тези неща?

# 25
От полза обаче щеше да ми бъде, ако, когато тук отправях апел за помощ и съвети преди да започна да я правя, беше споделила или ме беше посъветвала, че ще е най-добре да я транспортирам разглобена...

Не знам някоя от нас да е правила триетажна торта (или поне не помня), която хем да искаме да е висока тип "американска" и едновременно с това вътрешността да си е типично нашенска - хубаво сиропирани блатове, леки и приятни кремчета, плодове ...  Американските торти са по скоро кексове, разрязани и слепени с маслен крем. Така и пет етажа ще ти понесе и няма да се разпльока. Обикновенно изчитам нещата внимателно и ако имам някаква идея за отговор на въпросите - пиша. Но ако не знам, не се обаждам и чакам някой друг да каже. За разглобените етажи го четох съвсем на скоро едно момиче сподели тука.  Ако в действителност това ти е четвъртата торта (поне толкова си показала тука), то ти се справяш повече от перфектно за начинаеща, но има неща които правим след малко повече практика. И моля те не приемай тона ми като наставнически или нападателен, но никой не ти е отказал помощ и всеки е казал каквото знае

violetblue, не приемам тона ти и забележките ти за наставнически, но не мога и да приема безропотно снизходителното отношение на петя, защото аз наистина съм се готвила дълго за тази торта. Обмисляла съм пълнежа и конструкцията, правила съм чертежи и сметки за блатовете - какви диаметри трябва да имат и какви продукти ще поемат... дори съм била на ясно, че този тип торти са нещо като кексове слепени само с крем, но реших да рискувам за да бъде освен интересна и красива, и вкусна.

Единственото, за което не бях помислила и се оказва, че тук е обсъждано преди, е въпросът с транспортирането - не ми дойде наум да я транспортирам на части и да я сглобя на място... Но това си е мой проблем и вече си имам обеца на ухото...

Приемам с удоволствие и желание всяка конструктивна критика и исках и искам съвети от вас, но коментарът на петя, която дори не е разгледала моя албум стъпка по стъпка (за разлика от Зечова - Зечова, честит рожден ден и на многая лета!  smile3525хубав празник днес и от мен!  bigdance2 nbirthday newsm67 ), счетох за омаловажаване на моя труд, усилия и желание, които, уверявам те, не бяха никак малки...

# 26
  • Мнения: 1 173
Петя, леко наставническият ти тон започва леко да ме обижда  smile3506 -
Е-хееееееее! Слез от метлата ако обичаш. Не така! Не виждам нищо обидно в тона на Петя. Ако вземем да се обиждаме от съветите..... няма да стигнем далече.

Само да кажа още нещо: Повечето тук вече са ми опознали гадното чувство за хумор, някои го познават и лично. Така че, не се обиждай на написаното от мен.  Wink Wink Wink
Joy Ванче бре душко , ти май наистина си "пооздравяла" днес .
 
Последните торти наистина са страшно добри , ама не мога аз като Бъни един по един да ви поздравявам  ooooh! - така че всички да се чувстват поздравени   bouquet

Вайълетблу аз има  три 3етажни торти и да си съвсем български рецепти вътре ( блях как мразя маслен крем  Sick )- не изглеждат перфектно , няма как да стане . Иначе Американските не че са само тип кекс ( със много масло за да стягат блатовете) ами и масления им крем е от тази растителната мазнина ( а не масло) , защото тя издържа повече и не се размеква както маслото. Като прибавим за капак и 3 чаши захар на 1 чаша масло - става "бетон". Захарта не му позволява на този айсинг да мръдне ( след като е стегнал в хладилника) . От там нататък - можеш да кълцаш , моделираш както сърце ти желае , друг е въпроса кой ще я яде тази торта  Sick
 Съншайн на Петя критиката е конструктивна - не се засягай. Сега сме малко на тема Тортено предизвикателство така че пренасяме конструктивната критика и тук. Но ако си спомняш добре когато попита , аз те посъветвах да си избереш по здрави блатове и крем и да не сиропираш. Просто иначе независимо колко подпори ще набиеш торта с лек крем че и с плодеве ( пък и ако си сиропирала) , няма как да издържи. За пренасянето - аз направо ти завиждам за смелостта - на 60 км 3 етажна торта , браво. Но така се учим нали , кой от нас тук е професионалист , че да не се учи от грешките на другите.
 Цветовете са много свежи и ми харесва самата торта . А какви са блатовете които прави ?

# 27
  • Варна
  • Мнения: 153
Здравейте ,мили мами-майсторки Grinning

Преди известно време пак ви бях молила за съвет и отново изказвам хиляди благодарности към всички,които се отзоваха Hug
Сега пак имам малко пролемче и ми трябват по-скоро идейки.
В събота моето голамо момченце-Ангел има имен ден и съм решила в петък да занеса някакъв кекс на детската градина,че тук само това позволават Confused,но както и да е.
Харесах си един кекс в една книга,но той е във формата на руло,но не е руло,просто явно трябва да се изпече в такава форма.И тук идват моите главоболия-имам само нормална тавичка за печене на блат(тези,които се отварят и затварят) и съвсем обикновенни продълговати и обли тави за печене.Някой да има някаква идея как да я измайсторя тази форма?

Благодаря предварително!

# 28
  • Мнения: 1 491
Приемам с удоволствие и желание всяка конструктивна критика и исках и искам съвети от вас, но коментарът на петя, която дори не е разгледала моя албум стъпка по стъпка, счетох за омаловажаване на моя труд, усилия и желание, които, уверявам те, не бяха никак малки...

Миличка, тука, повечето момичета работят и в свободните си минути поглеждат темата. Тука си показваме тортите и споделяме как сме ги направили, какви грешки сме допуснали и от какво да се предпазват другите занапред. Никой на никого не омаловажава труда, поради причината, че ако на мен са ми нужни 5 дена, за да измоделирам три фигурки, на сръчните ръце на Пепи или Ванчето ще са им необходими няколко часа. За това и говорим само за тортите. За мене Причините поради които Петя не беше на линия са повече от уважителни и по никакъв начин не бих си помислила, че нарочно не е видяла последната ми торта или нещо подобно. (Петя желая ти отново лека бременост и повече никакви проблеми да нямаш миличка)  Всички те похвалихме и се възхитихме на успешният финал на грандиозният ти проект, но явно на теб това ти е малко, и аз не знам какво още очакваш...

# 29
  • София
  • Мнения: 2 130
А, Рая, добре си писала преди мен, тъкмо се канех да призова към край на този спор, защото писменото общуване никога не дава добра представа за реалните намерения и емоции на разговарящите, често стават недоразумения и малко повече търпение и време е препоръчително, ако не и задължително, за да ти станат по-познати хората от темата, техния стил и донякъде лични черти на характера...Затова не се пали толкова, Съншайн! Петя е всичко друго, но не и надут всезнайко, който ще вземе да се отнася снизходително към човек, който излага свой проблем. Всички тук сме полагали труд по тортите си, всички преживяваме по своему неуспехи и несъвършенства...Аз преди да направя първата си фонданова торта, преди по-малко от година, четох почти цял месец всеки ден какви ли не източници, и сега, като реша да правя нещо, превъртам през главата си и събирам информация, правя си разчет на дейностите, на продуктите доста време преди да започна тортата...Казвам ти това, за да знаеш, че не бихме подценили труда на никоя от нас, няма как да го направи човек, полагал такъв труд, а повярвай ми, повтарям, всички тук сме и го правим:)
Хайде сега да се върнем към дружелюбния и конструктивен тон на темата, защото според мен той е този, който прави така, че тортите ни да стават по-добри с времето и в момента да четем 56-тата подред...

Общи условия

Активация на акаунт