Неплатен и платен отпуск след майчинство?

• 121 359
  • 910
  •   1
Отговори
# 225
Значи това, че си разписала заповедта, няма проблем. Въпросът е да не подписваш ведомостите, ако не си взела съответната сума. Вариантите са следните: 1. Подаваш жалба в Инспекцията по труда. В този случай, евентуално ще установят, че не си се разписала във ведомостите и ще ти пратят писмо, в което ти казват, че можеш да си потърсиш парите по съдебен път. Така стигаш до вариант 2. Съд
Чувала съм за случаи, в които шефовете разписват сами ведомостите и като дойде проверка не може да се докаже, че подписа не е твоя. За да докажеш това пак отиваш на съд, прави се графология на подписа и с една дума ходене по мъките. Дълга и широка.
Все пак нищо няма да ти струва ако подадеш жалба, може пък и да има ефект.

# 226
Много ти благодаря за бързия отговор. И аз мислех точно това да направя, но не бях сигурна дали е правилно. Още повече, че за тези 2 години като съм си получавала майчинството никъде не съм се разписвала и си мислех първо да я сплаша с това че нямам подпис на никаква ведомост и мога да кажа че не ми е давала паричките 2 години, та дано да ми даде остатъка без да се стига до жалби. В краен случай твърдо съм решила да си търся правата, защото ми омръзна от такива "лоялни" работодатели, още повече че това са пари на детето ми. Лек ден ви желая! HugЬ

# 227
Искаш да кажеш, че 2 години ти е давала майчинство на ръка?!? Тая реве за проверка, ще я скъсат направо. Особено, че няма дори и в съда да докаже, че ти е плащала. Действай и успех.

# 228
Ами да. От ноември 2006 година съм в болничен и след това в отпуска за отглеждане на дете и не съм се разписвала никъде по ведомости. Те си мислят че като сме в провинцията и не можем да си търсим правата и тях не може да ги стигне, обаче на мен вече яко ми писна да ме правят на будала и този път съм решила да действам за да разберат че тези закони са за всички.Ще пиша ако има развитие. Още веднъж много ти благодаря за отговорите. Лек ден!

# 229
  • под шипковия храст
здравейте момичета!  bouquet
моя случай е аналогичен с този на  lubozara13 , само че в заповедта ми не са отразени неизплатените отпуски и още не съм я подписала. От няколко дена я задържам и се чудя какво да правя!?  newsm78 И за майчинството ме е отрязала от октомври насам, получих копие от НОИ, в което и искат обяснение, но какво следва нямам представа... честно казано искам да реша нещата по възможно най-безболезнения начин и нямам никакво желание да влизам в пряк контакт с въпросния работодател! Confused

# 230
  • В полите на Пирин планина
здравейте момичета!  bouquet
моя случай е аналогичен с този на  lubozara13 , само че в заповедта ми не са отразени неизплатените отпуски и още не съм я подписала. От няколко дена я задържам и се чудя какво да правя!?  newsm78 И за майчинството ме е отрязала от октомври насам, получих копие от НОИ, в което и искат обяснение, но какво следва нямам представа... честно казано искам да реша нещата по възможно най-безболезнения начин и нямам никакво желание да влизам в пряк контакт с въпросния работодател! Confused

Пусни си молба до работодателя за изплащане на обезщетение за неизползван платен отпуск, която да бъде входирана, т.е. да и дадат входящ номер или ако не водят такава документация накарай шефа си да сложи подпис, печат и дата на примане на молбата. Без срещи с него няма как да стане номера.
Това за "отрязването" на мачинството не го схванах - обясни по-подробно.

# 231
  • под шипковия храст
да, доста грубо се изразих с "отрязването", но образно казано си е точно това..
от октомври не е подавала информация за мен към НОИ.

# 232
да, доста грубо се изразих с "отрязването", но образно казано си е точно това..
от октомври не е подавала информация за мен към НОИ.

Ами ти пусни жалба срещу нея във връзка с това - до НОИ и Инспекция по труда.

# 233
  • под шипковия храст
ами в НОИ така да се каже са се самосезирали, защото получих копие от писмото, което всъщност са пратили до работодателя в 7-дневен срок да даде обяснения. Интересното в случая е, какво става след изтичането на този срок!? Аз го възприемам вече като регистриран случай на нередност и би следвало да имо продължение и без да пускам жалба. Ще почакам още малко, нали има давност...
а относно сигналите ще пейстна тук и блога на МТСП, може да е полезен на някой  Peace  http://www.socialni.bg/signali/ не съм го разглеждала основно дали е само за консултации или е нещо повече..

# 234
МиТ дано си права за НОИ и нещата да потръгнат. Дори за невнесени осигуровки работодателяъ трябва да подава данни в НОИ  Peace

# 235
  • под шипковия храст
МиТ .. Дори за невнесени осигуровки работодателяъ трябва да подава данни в НОИ  Peace
да, знам. затова и писах, че ме "отрязала". точно тези данни не е подавала! леко мазохистично изчаквам да видя как ще се развият нещата без да се намесвам. Mr. Green най-много да отида в НОИ за да разбера докъде са стигнали и какво смятат да предприемат.
после ще пиша и тук за да са наясно и останалите дето вървят по същите пътеки, че като гледам практиката... ooooh!

# 236
Здравейте, искам да попитам за един съвет как да постъпя а то се отнася за това, че след около 25 дни ми изтича майчинството защото детето ми навършва 2 години и искам първо да си ползвам отпуската която не съм ползвала за двете години и след това да напусна от тази проклета фирма , но не знам как е по добре да ме съкратят или да принудя работодателя да ме освободи с обезщетение ако успея разбира се   Simple Smile с една дума искам да е по изгодно за мен защото две години да ви кажа все проблеми с тях относно подаването на данни и след това бавене на плащането и ужас. Ще Ви бъда много благодарна ако ме посъветвате какво да правя.

# 237
След 2 месеца детето ми ще навърши 2 год.,т.е.свършва ми майчинството и разбрах ,че работодателят ми смята да ме съкрати по чл.331 мисля,че беше-съкращение по инициатива на работодателя срещу обезщетение,ще ми изплатят 4-ри заплати.Въпросът ми е какво става ако откажа да подпиша?Тогава  сигурно ще вземат разрешение от инспекцията по труда,за да ме съкратят,а те лесно ли дават тези разрешения?При наличие на разрешение по кои членове от Кодекса на труда могат да ме съкратят или може по който си решат?И последното ми питане е ,ако не подпиша,докато им издадат разрешението от инспекцията по труда аз се водя все още служител,мога ли да си пусна 6 мес.неплатената отпуска за гледане на дете до 8 год.?Зная,че ако стане по взаимно съгласие ще получа по-голямо обезщетение,отколкото ако ме съкратят с разрешение,просто съм объркана и незная как е най-добре да постъпя.

Здравейте, момичета!
Моята ситуация е подобна на цитираната с тази разлика, че работодателят ми най-вероятно ще ме освободи по чл. 328 (ал.1, т.2 или т.3, но може и т.6 или т.11), вместо да ми предложи взаимно споразумение с изплащане на 4 брутни заплати по чл. 331. Детето ми навърши 2 г. преди месец и до края на юни съм в платен отпуск, натрупан през изминалите години.
Въпросът ми е работодателят има ли право да ме съкрати по чл.328 като се има предвид възрастта на детето ми? И все пак, ако го направи, мога ли да се надявам на някакво парично обезщетение или спокойно може да ме изхвърли като мръсно коте на улицата? Cry
Другият вариант е да ползвам 6 месеца неплатен отпуск, но едва ли ще ми го разрешат, щом вече са решили да ме освободят.

Предварително ви благодаря!

# 238
Здравейте, искам да попитам за един съвет как да постъпя а то се отнася за това, че след около 25 дни ми изтича майчинството защото детето ми навършва 2 години и искам първо да си ползвам отпуската която не съм ползвала за двете години и след това да напусна от тази проклета фирма , но не знам как е по добре да ме съкратят или да принудя работодателя да ме освободи с обезщетение ако успея разбира се   Simple Smile с една дума искам да е по изгодно за мен защото две години да ви кажа все проблеми с тях относно подаването на данни и след това бавене на плащането и ужас. Ще Ви бъда много благодарна ако ме посъветвате какво да правя.

Е, чак да ти плати обезщетение не виждам как ще стане  Stop Най - добре прекратете договора по взаимно съгласие или си пусни предизвестие.

# 239
Здравейте мили момичета,
днес се обадих в работата(фирмата) за актуална информация относно отпуските след майчинството.
На мен то ми изтича на 6.06.
Но съм решила да го гледам още,пък и нямаме баби и дядовци и т.н.
Казаха ми,че мога да ползвам платените годишни отпуски за 2те години,които са на база минимална работна заплата.Ако отида на работа за 10 дни,ще ми я изплатят на база предишната заплата.Но тя и без това не ми беше голяма и аз реших първо да използвам платените за 40 дни общо год.отпуска.
После ми казаха,че може да ползвам 1 година неплатена,тъй като не съм подписала с мъжът си,а живеем на семейни начала и се водя като самотна майка.
Кажете ми всичко това така ли е?

Благодаря Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт