Домашна луканка или суджук

• 229 211
  • 238
  •   1
Отговори
# 135
Първата ни продукция пастърмичка стана чудесна, дори се поизяде.  Laughing Скътах малко във фризера да има. Втората съхне сега, а метнахме най-после и суджучета малко. Ноо имам въпросче? Доста паднаха температурите, при минусови проблем ли е да си висят на балкона или не им пречи въобще? Да го мисля ли... newsm78  

# 136
Хич даже не го мисли.Екстра е времето за такива вкусотии...
И ние имаме "втора реколта" пастърма...Виси на балкона Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 137
Много ти благодаря за бързата реакция. Сега ще съм по-спокойна и в очакване да станат.  Mr. Green Heart Eyes Да знаят само какво им мислим.  Flutter

Весели празници на всички, че рядко се подвизавам из темите, докато се обърна и то месеца си отишъл!

# 138
и аз вчера сложих втора продукция пастърма да се суши, вечерта не беше замръзнала, сутринта пак - сигурно солта я пази от замръзване newsm78. Изчислила съм, че около 25 трябва да може да се яде Wink

# 139
  • София
Моята пък хич не върви Sad Аз пастърма не ям, за децата е една идея по-лютичка, а мъж ми, да му е ненадяваш, се оказва гнуслив и след като е виждал месото сурово, не налита много-много да я яде hahaha И така си седи...Не е във фризера даже...Чудя се дали не се е развалила вече? Язък ми за барута!

# 140
И аз да се отчета. Laughing Пастърма си правим целогодишно, винаги когато попаднем на хубаво месо. Но откакто сме тук, всяка зима се каним да си направим и луканки, и кисело зеле, и все не правихме нищо. От тук,от там, намирахме и си купувахме. Обаче, да ви се похваля- вчера довършихме суджуците! Намерихме изгодно свински бут, телешко не сложихме. Нямаше време да ходим да търсим. Озорихме се докато ги привършим, защото между другото аз имах изпит, малкия- Рожден ден, големият син изчезна някъде, за да не помага,  Laughing та така...Добре поне, че машинката ни за месо не е ръчна, та си спестихме въртенето на ръка. Ползвахме за основа рецептата и указанията на Valentor. На кайма е много вкусно, с нетърпение ще чакаме да изсъхнат. Сега са в хладилника, нямаше време снощи да ги окачваме. Аз за това се притеснявам, на терасата ни навява мноооого сняг като вали и е мноого студено тук. Изобщо не знам къде и как ще ги сложим. Ще го мислим някак, пък в краен случай- в хладилника. Обаче са много, ще заемат доста място.

# 141
Не се притеснявайте за студа. Няма страшно ако замръзнат. Със сушенето в хладилника обаче внимавайте-влагата трудно ще излезе защото е затворено пространство. Все пак е за предпочитане да съхнат навън,обдухвани от вятър. По-добрия избор е на тераса, окачени и покрити с вестник или някаква подобна материя, за да не ги виждат птици…
 Успех

# 142
valentor, знам че навън е най-удачно, но ме притеснява, че ако просто така ги окачим покрити с вестник, снегът ще ги затрупа. Трябва да им мислим някаква къщичка  Simple Smile. За минусови температури съм чувала също, че не е проблем, но за -20 C , -30 C , става ли?

# 143
Ние сме си направили от "къщичката" на Валентор, въобще голяма работа е.  Laughing smile3501

# 144
аз ги увивам във тензух и на простора, ама не правя големи количества иначе за повече продукция къщичката е страхотно решение, преди време правихме едни суджуци със съседите партийно и те имаха такава къщичка

# 145
За минусови температури съм чувала също, че не е проблем, но за -20 C , -30 C , става ли?
Считам , че като замръзнат от там надолу ( по термометъра ) няма никакво значение = все са замръзнали.
По мое мнение вместо специални “V. къщички (с)” (хи-хи) би могло да се използва и онези сушилки за пране, неголеми-разтегателни, като се обвият с нещо като тензух. Видях някакви  подобни на “А” без хоризонталното  тире, та те имат напречни тръбички/въженца, на които би могло да се окачва .
В краен случай и обикновенна закачалка за дрехи ,подвижна, за гардероб,  би могла да свърши работа –би могла да носи 4 или 6 суджука и обвита с марля/ тензух. 
Успехът е неминуем за упоритите

Който слушка-папка….. колкото му дадЪт.
Който НЕ слушка-папка….. колкото СИ ВЗЕМЕ.

# 146
За минусови температури съм чувала също, че не е проблем, но за -20 C , -30 C , става ли?
Считам , че като замръзнат от там надолу ( по термометъра ) няма никакво значение = все са замръзнали.
Laughing Така е, да, но друго си е да питаш някой по-опитен.

По мое мнение вместо специални “V. къщички (с)” (хи-хи) би могло да се използва и онези сушилки за пране, неголеми-разтегателни, като се обвият с нещо като тензух. Видях някакви  подобни на “А” без хоризонталното  тире, та те имат напречни тръбички/въженца, на които би могло да се окачва .
Ей, жив и здрав да си!  Hug  Даваш ми чудна идея, Имам такава непотребна сушилка някъде из килера, ще я извадя и от там нататък е ясно. И да не забравя- имаш специални благодарности от мъжа ми за рецептата и съветите ти.

# 147
Радвам се , че давам полезни идеи / то при мен все е така. Хи-хи/.
И да обърна внимание на нещо = замръзнали луканки/суджуци е все едно се съхраняват във фризер… до по-добри времена…климатични.
Съхненето става само при ….НЕЗАМРЪЗНАЛИ .
При мен през януари 2010 беше мразовито, та тогава една партида ми съхна към 40-45 дена и поради тази причина сега ,в момента, съхне последната ми партида, с което имам запас от суджуци до към средата на март 2011.
Кво искам да кажа ли ?
Че както свидетелстваш за голям сняг- аз правя асоциация и за голям студ, а от там и извод, че май ще хапваш суджук към март/април 2011.
Дано изводът ми е погрешен.

# 148
Значи съхненето ще се забави значително при тези ниски температури, жалко. Нашите висят от седмица, ще се чака доста явно...пък аз се надявах за Коледа да присъстват на празника, поне малка част от тях.  Laughing

Да питам знаещите, рецепта за петрохан точно имате ли? Интересува ме каква е разликата и спецификата при направата му? Който е пробвал в домашни условия, ще се радвам да даде някакви насоки.  Peace  

# 149
...пък аз се надявах за Коледа да присъстват на празника, поне малка част от тях.   
Аааа, чекай сега малко. Така нИ смИ сЪ разбирали. Нотки на отчаяние НИ СЪ приемЪт. За следващите дни прогнозата за БУЛГУР ЕРИЯта е за топло време. То за 3-4 дена няма да изсъхнат, но в краен случай .. за .. опитване.. и тиганЙЪт е близо , нЪл ?
Че то в топло / градуси Целзиеви  15  и нагоре/ съхнат за 10-тина денЯ, а сега го бройте двойно при незамръзнало състояние. Дните на замръзнало ги пропускате= не ги броите. Ужким, че сте ги сложили у фрезерУ.

Общи условия

Активация на акаунт