Домашна луканка или суджук

  • 231 134
  • 238
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 27 523

Звучи лесно и вкусно. За рибицата ли говориш?
Питам, понеже не съм много наясно с частите на прасето  Crazy
И колко време трябва да повиси навън, за да е готово за консумация?

# 31
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361
Да мисля че рибица има предвид  Peace.
Аз закачих три днес на балкона Sunglasses, седяха в солен разтвор една нощ в хладилника, после 2 дена в паста от червено вино, чимен, дафинов лист, смесени - бял, червен, зелен и черен пипер, малко лют червен пипер, чубрица, кимион и куркума. След това ги измих и ги овалях в сладък червен пипер и малко чубрица. След 5 дена ще проверя как са.
Не ми се занимаваше с по-малко, но съм решила и големи количества да не правя наведнъж Naughty. Не успяваме да го изядем и изсъхва прекалено или добива застоял дъх в хладилника, веднъж вече прибрано ...

# 32
  • TX
  • Мнения: 600
Темата е чудесна , провесили сме на балкона два тела със суджук и сега правихме пастърма, няма да се повтарям видях от тук рецептата. Да питам суджукя ми ще е за прибиране от сушенето след дева дни навярно, как да го съхраня по нататйк защото е много. Май съм чувала, че се овалва в брашно и после ?!?
Да питам и още пастърмата колко време се суши оваляна е в пастата с виното и сухата маса подправки, и като се изсуши как се съхранява?!?
ПП селитра не намерих и правих без

# 33
  • Мнения: 151
Murks за пастърма не знам, а луканки и суджуци  – каква селитра  момичета ?  Във вкъщи приготвяме такива вкусотии всяка година,  по рецепта от времето на  дядо ми/без селитра/  и провал не сме имали, като спазваме точното количество сол - 1кг. месо – това е важно,  а за запазване цвета на месото има друга тънкост– някои прибавят черв.пипер, но при нас в Странджанския край  го прибавяме  когато правим Странж. дядо или баба.

# 34
  • Мнения: 5 001
 hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha
И аз провесих пастърма да се суши...Ама я кайзеровах с чимен,та сега я чакаме с нетърпение да стане

# 35
измиват се червата от прасето добре и се оставят в марената---нарязана глава лук,оцет 250г.и хлебна сода .Червата се разбъркват добре и се оставят няколка часа и след това се измиват много добре с вода.Може да използвате и черва за луканки.                                                                                                                                                   За бахура:бял дроб от едно прасе,сърце,месо и мазно -всичко това се нарязва на парчета,--слагат си подправките на вкус:черен пипер,сол,червен пипер,чубрица и се разбърква добре.След това се мели на машинка ката се мели се слага 1 1/2праз.След като го смелите слага се и леко сварен ориз на око.След това се пълнят червата вързват се и се варят.ДОБЪР АРИТИТ                                              

# 36
  • В светлината на слънцето
  • Мнения: 8 171
Ние си правехме редовно домашна луканка - с купешко месо, естествено. Но тази година пропуснахме. Принципно нашата рецепта не е нещо кой знае какво, но резултатът е много вкусен. Месото е свинско и телешко в съотношение 3:1. Дори може и без телешкото. Свинското е задължително не от готова кайма, а избрано от мен и смляно в магазина. Най-добре става със свинско от бекон или гърди, но не твърде тлъсто. Останалото идва малко сухо за луканките. А телешко, ако се слага, то само шол, защото аз лично мразя белите ципи, които колкото и да се чистят пак остава нещо. То и затова в последните години изобщо не слагаме в луканките телешко. Към каймата се добавят обичайните подправки: сол, много чубрица, малко мащерка. Кимион - не, защото надделява над останалите. Другото, което задължително слагам и то по много е фино нарязан праз. Значи, ако месото е 2/3, другата 1/3 е праз. Добре е сместа да престои в хладилник открита около един ден, за да се смесят ароматите. Но може и веднага да се пълни. Пълненето на червата става с машинка със съответния накрайник. Това е.
Абсолютно никакви химии никога не сме ползвали!  Naughty Луканките си издържат до пролетта на терасата. Стига да останат разбира се дотогава. Mr. Green

# 37
  • Мнения: 1
Да Ви обясня как се прави домашен суджук във Варна : купувате 5кг. свинска плешка без кост,5 кг. говеждо месо за готвене /аз го купувам от Кауфланд ,прибавяте
20гр. сол нитритна /купувам я от фирма Транж намира се зад затвора след сервиза на Boch/Цоков/,червата също ги купувам от там 25м. за 5 лв.
4гр. черен пипер
2гр. кимион
2гр. бахар
4 гр. чубрица
1 малка глава кромид лук на кг.кайма
аз слагам и малко лют червен пипер едро смлян на око
другото се прави по посочените по горе начини
не сте яли по вкусно нешо.
Не си играйте да връзвате с конец ,просто придръпвате по 2см. от червото и го пресуквате няколко пъти после ги срязвате по 2 парчета.По лесно е за точене и за ядене след като изсъхне ,просто си късате половинката и я режете на дълго и тънко това е пиниза!!

Последна редакция: ср, 27 окт 2010, 20:34 от Д-р Веселин Бояджиев

# 38
  • Мнения: 5 001
Да Ви обясня как се прави домашен суджук във Варна .......не сте яли по вкусно нешо
мИ освен да ти идваме на гости ,друго не нми остава май..... hahaha hahaha Joy Joy Joy
 Hug Hug

# 39
  • Мнения: 1
Да Ви обясня как се прави домашен суджук във Варна .......не сте яли по вкусно нешо
мИ освен да ти идваме на гости ,друго не нми остава май..... hahaha hahaha Joy Joy Joy
 Hug Hug
заповядай с домашно вино!!!
В неделя ще
го правя! Laughing

# 40
  • Мнения: 5 001
Да Ви обясня как се прави домашен суджук във Варна .......не сте яли по вкусно нешо
мИ освен да ти идваме на гости ,друго не нми остава май..... hahaha hahaha Joy Joy Joy
 Hug Hug
заповядай с домашно вино!!!
В неделя ще
го правя! Laughing


Ми...от на'што семейство остава пастърмичката да донесем....




# 41
  • Мнения: 1
Да Ви обясня как се прави домашен суджук във Варна .......не сте яли по вкусно нешо
мИ освен да ти идваме на гости ,друго не нми остава май..... hahaha hahaha Joy Joy Joy
 Hug Hug
заповядай с домашно вино!!!
В неделя ще
го правя! Laughing
като идваш във Вaрна ми вземи две плетеници воден лук от Български извор!!!


Ми...от на'што семейство остава пастърмичката да донесем....





# 42
  • TX
  • Мнения: 600
миналата година от тук направихме страхотна кайзер пастърма сега пак сме на линия и си сверявам рецептата че я забутах Mr. Green ще докладвам отново
д-р Бояджиев много навлеци ще се навъдим покрая тези вина и луканки  Mr. Green

# 43
  • Мнения: 5 001
.....много навлеци ще се навъдим покрая тези вина и луканки  Mr. Green
Не навлеци,а "гости" hahaha Joy hahaha Joy

# 44
  • Мнения: 9 495
Мастерче,  тая снимка на пастърмата ме улучи право в сърцето  Weary

Общи условия

Активация на акаунт