Домашна луканка или суджук

• 229 310
  • 238
  •   1
Отговори
# 60
страхотна тераса.

Момичета,метнахте ли тазгодишната реколта?Аз малко по-късно ще я метна около средата на ноември месец.

# 61
Браво на вас, някои от нас още не са направили нищо по въпроса, а вие вече си я хапвате.  Laughing Flowers Bouquet

# 62
  • TX
таз година малко имам простряно не заслужава да вадя фотото  Mr. Green само два реда пастърма и суджук , ама съм доволнва че на аромат го докарах както миналата , ще патентовам  Wink но вчера докато си направя набора отн тайните аромати бая киломери навртях

# 63
Сподели някоя тайна, много са ми слабост подправките.  Heart Eyes

# 64
  • TX
Направих паста от: бяло вино чим, червен пипер, сол, малко къри и стрита чубрица ама малко от тях и сминдух идея сложих. В тази красота преобладама чима и червения пипер другото за асортимент.
Кашата с консистенция на смес за палачинки стана. Овалях предварителното престоелите в солена саламура късове месо изцедих и проснах да си узряват на въздух  Mr. Green
а напролет пак ще се ровя в диетите да се спретна за морето, щото все нещо от тази вкуснотия  ще се позалепи по трасето  Mr. Green

# 65
Как най-лесно и просто  си правя “мезе”  ?
Начин на осоляване : мокро
Необходими : бутилка от 1,5 литра за вода (срязана при стеснението) и още една от 0,5 литра (цяла)
Другия вариант е : 3 (срязана при стеснението)  и 1,5 литра (цяла)
Сол, морска 70 до 100 грама за литър вода
Захар: в съотношение 1:5 до 1: 7 спрямо солта *
Може със, а може и без селитра
Място където ще се суши- може и в хладилник
Месо : свинско или телешко – филе/рибица
Подправки: по избор: чубрица;черен,бял,червен пипер;чимен или кимион
Процедура:
Правим солено-сладкия разтвор.
Слагаме месото в срязаната голяма бутилка заливаме със сладко-соленият разтвор, пълним малката бутилка с вода и с нея затискаме месото да остане облято с разтвора.
Така стои  24 часа.
Вадим,подсушаваме с хартия-домакинска ролка, омесваме подправките (също върху хартия) и го овалваме в тях.
Ако ще сушим в хладилник трябва месото да е върху някаква подложка, най-лесно домакинска хартия, но трябва често да се обръща-след няколко дена вече не изпуска течност
Ако ще сушим на открито пробиваме отвор,през който промушваме конец/канап, и окачваме на недостъпно за мухи,мишки,котки,птици и двукраки
Свинското става за 7-10-14 дена, според времето

*Веднъж бях изтървал захарта-доста много, резултата бе доста добър

# 66
Опитване

събиране на кожички от обелени суджучета, в бурканче, от които кожички по-късно "си произвеждаме" т.н. "бяла благородна плесен"

изсушените вече суджучета се съхраняват в хладилник

а следващата серия е полуготова

# 67
събиране на кожички от обелени суджучета, в бурканче, от които кожички по-късно "си произвеждаме" т.н. "бяла благородна плесен"

А за какво по-точно се ползва, може ли пояснение?

# 68
Любезно поясняваме :
Ако сте обръщали внимание ,в случай , че сте имали възможност  да засвидетелст/ву/вате изсушаването, и особено лично да възприемете еректиращите аромати , то тогава ,бихте се съгласили,може би, че сме свидетели на особен дъх , доближаващ се до състоянието „спарен чорап „
Хи-хи.
Та,накратко, без „бяла благородна плесен” изкуството да създадеш суШук е … непълно/опорочено/увредено.
Вижте на предната страница моето поставяне на снимки, а също и на настоящата; вгледайте се и ще видите как върху суджучетата има нещо бяло, сякаш е брашно.
Но не е брашно а е „бяла благородна плесен”
Та още по накратко:
Събираме си кожички , със следи на това бялото/плесента,благородна/ и следващият път, като сме напълнили вместимостта с каймата ,потапяме това произведение /напълнено черво/ във вода, в която преди това са стояли няколко часа тези кожички, обелени от суджучетата ни.И всеки следващ път нашите суджучета ще имат все повече бяла благородна плесен. А тя е прекия път към правилното им узряване, през състоянието „спарен чорап „.
Надявам се да съм пояснил, кво се има предвид…
За повече подробности и снимки:
http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=17&t=713&start=0

# 69
Валентор, не само любезно, но и професионално пояснение. Признавам, че само докато четях подробностите се вдъхнових до такава степен, че ако скоро не последвам примера, ще си умра от вълнение.  Laughing

Благодаря. Както и за линка към този безценен форум.  Peace

# 70
Удоволствието е наше…
Не сме профи, а любители….. до степен да не мож  ни настигне … вълнение.. , а още по малко някакъв нескорошно последван  ..модел на поведение .  Хи-хи.
Въх не ни въвеждайте в грях/” грях”, молим.
Форумът в обсегът си е безценен=ненадминат в „тази територия” = булгур ериа.Другаде няма начин да се научи как да си направиш примерно….качествено Виски…
Надявам се да съм бил полезен за начина на придобиване на „бяла благородна плесен” ,както и за положителното и вкусово влияние върху приготвяните суШучета.
С уважение Валентор !

# 71
  • София
Как най-лесно и просто  си правя “мезе”  ?
Това зву4и ужасно лесно, като за пишман майстори като мен Simple Smile Въпрос - какво коли4ество месо да взема от магазина за двулитрова бутилка? На кое се казва 4имен? Колко време се суши в хладилник и на каква температура горе-долу/ моят поддържа разли4на на разли4ните нива, та да знам къде да го сложа/? И какъв вкус има, като пастърма ли?
Извинете за малоумните въпроси, но никога през живота си не съм правила домашни мезета. Откакто купешките станаха крайно отвратителни оба4е взех да се замислям Thinking

А, и още нещо. Много ми се ще да пробвам и вариантите с кайма. Могат ли те да се сушат в хладилник и могат ли да се ползват някакви други торби4ки за пълнене - не бих могла да ползвам 4ерва и пр., гнус ме е , а и няма откъде да си взема. Някой беше писал по-горе за найлонови плик4ета. Това не е ли вредно Thinking

Последна редакция: чт, 04 ное 2010, 21:51 от belinda

# 72
а как ли ще изсъхне в найлоново пликче  newsm78

# 73
Въпрос - какво коли4ество месо да взема от магазина за двулитрова бутилка? 
Тъй като месото е предимно вода – то за 2 литра –вероятно някъде около 1 до към 1,5 килограма, за да може да бъде облято от сладко соленият разтвор.
Но още по лесен начин за осоляване е сухият.
Вземате морска сол и пластмасова кутия от суперите. На дъното на кутията насипвате  1 -2 сантиметра морска сол върху която слагате месото и отгоре го засипвате с морската сол до като се покрие цялото и не се вижда никакво месо, а само сол. И така 16 до 24 часа. То вече си е сменило цвета , а и мириса.Измиване,подсушаване  и после овалване в подправките по описаният начин.
Употребената сол СЕ ИЗХВЪРЛЯ !!!
На кое се казва 4имен?
Финно стрити зърна/семена от сминдух. Подправката се търси на съответните места-продавници по пазарите, където се продават подправки. Стана тавтология ,хи-хи.
Колко време се суши в хладилник и на каква температура
Температурата да е такава, че да не замръзва/вледенява месото=приемете за оптимално 6-8 градуса.След десетия ден от сушенето ще си резнете от края и опитате. От там нататък е ВАШ изборът защото е според вкусът на опитващия. Хи-хи.
И какъв вкус има, като пастърма ли?
Е нали това правим !

# 74
valentor , а при сухото осоляване, трябва ли да го изкисваме отново във вода, има ли опасност да се е пресолило
Моля за съвети, че вчера купих едно парче месо, но силите ми стигната единствено да разгледам снимките на твоето производство Wink

Общи условия

Активация на акаунт