98DE: Така ли, дете мое? Така, така!

• 17 080
  • 284
  •   1
Отговори
# 180
Cruela, майчинството е 1 година и в размер на 67% от нетната заплата (макс. 1800евро)
Това влезе в сила за деца, родени след 1.1.2007 и няма преходен период до колкото знам, или?
Не разбрах и за какви 7-8000 и 25000 става въпрос newsm78

Последна редакция: нд, 16 ное 2008, 11:29 от Biba Sparrow

# 181
  • Germany
Дааа, Бибе, бяха писали и тръбили по всички медии в Бг, че който родял след 1.01.2007 в Германия ще вземе 25хил.  ooooh! ooooh! ooooh! и всички мои познати като разбраха януари, че съм бременна - познайте какво и помислиха за мен  Confused Confused Confused и после всичките се изредиха да ме питат колко хиляди сме взели  ooooh! ooooh! ooooh! Луда работа....даже бях чела, че бременни, които термина им бил за края на дек. се стискали да родят след 1.01 ....като седяли с краката нагоре и мъжете им ги държали така по цял ден, за да не излезело бебето  ooooh! ooooh! ooooh! ей туй беше най-големия майтап...ама то в бг вестници може да прочетеш всякакви причудливи теории и твърдения  Whistling Whistling

# 182
Луда работа....даже бях чела, че бременни, които термина им бил за края на дек. се стискали да родят след 1.01 ....като седяли с краката нагоре и мъжете им ги държали така по цял ден, за да не излезело бебето  ooooh! ooooh! ooooh!

Да, защото за работещите да родят след 1.1.2007 беше по-добре откъм условия.
Безработните пък напираха да раждат преди 1.1 - защото пък те преди са получавали по 450Е, а сега по 300Е.

# 183
Аз си спомням в края на 2006 като си бях в БГ като говореха за тези 25000 евро и докато зацепя, че става дума за тези 14*1800=25000 ? голямо чудене падна от кога немската държава е станала толкова щедра. Whistling
Гери все забравям да ти напиша, че Мария е голяма сладурана. Трябва по-често да ни е показваш.

Дианжели и аз да се присъединя към общия хор. Най-добре си напиши какво искаш да кажеш, прочети си го няколко пъти и после го изрецитирай на някой от домочадието. Аз в началото като не бях убедена в знанията си по немски така правих. Даже като си търсех работа си бях написала на един лист речта  Laughing
Но всеки минава през такъв период. Така ще се ошлайфаш по-бързо и после ще ти е по-лесно. Не трябва да се притесняваш. ТЕ не ядат хора и интелигентните хора имат толерантност към чужденците, като видят че се стараят и полагат усилия. Само някакви тъпанари се подиграват като не говориш без акцент. Но те са толкова ограничени и не могат да разберат какво е да  живееш в друга държава и да учиш езика им.

Времето днес е гадно  Sick 

# 184
Благодаря ви за отговорите!  Hug

# 185
Да допълня само ,че преди майките са взимали всички еднаква сума майчински но са ги получвали 2 години,а сега летвата за долна градница не стига че я свалиха на 300 ,ами и е само 12 месеца .Това с 2 месеца за втория родител е пълна глупост май,защото не си заслужава .Не трябвало да работи над 30 часа седмично а и изкараното се приравнявало по някякъв начин с отпуснатите майчински,така че накрая се губил съвсем смисъла.

Друго също исках да допълня. Аз понеже както споменах ,също започнах работа наскоро в една голяма фирма.Повечето колеги са немци.В моя отдел съм аз и 3-ма мъже.С тях работим в едно помещение и вече 2 седмици не съм видяла някакъв проблем .Обаче ми се случи следното.Обажда ми се по телефона една мома от  друг филиал  нещо да ме пита.Аз се представям,казвам си чуждестранното фамилно име Laughing.Питам я как мога да и помогна...и тя сервира - Здравейте,така и така....вие сега разбрахте ли ме какво ви казах?И аз ей така  Shocked и ей така  #2gunfire Ако ми беше пред очите наистина щях да и перна един сигурно.Много задръстени немци има ,много надменни и мразещи чужденците.Но това се компенсира с останалата част от немското общество ,които са наистиана широко скроени ,любезни и много тактични .Ще има винаги някой да се намери да ни подразни с пренебрежителното и подценяващо отношение,но това е положението като сме в чужда държава и не можем да си въртим езика така че да не се различаваме от тях LaughingКойто успява да говори без акцент ,евала Peace Майната им на гаднярите,трябва да ги пренебрегваме, за да не ни пречат да се чувстваме добре....Стискам палци да мине гладко речта  ,ще се справиш  чудесно:peace:

# 186
Кой питаШе zа календари? В4ера полу4их поръ4ка от амаzон барабар с реклама от Вистапринт.
www.VistaPrint.de/amazon6 е zа беzплатен стенен календар и 30% намаление върху вси4ки други артикули
www.VistaPrint.de/amazon5 е zа беzплатен календар zа бюрото (масата) и 30% намаление върху вси4ки други артикули

# 187
Татяна  Hug аz.

Деси, ти пак ме раzсмя, zначи в бг. си мислят, че ей така раzдават по 25 хиледарки на бебок  Grinning.

# 188
Привет,мами,
Идвам в темата ви за един въпрос!
Знаете ли в Германия дали е позволено през зимата карането на зимни гуми с шипове !? Rolling Eyes
Другия месец трябва да се прибираме от Норвегия за БГ,а дочухме,че май не е позволено!
Благодаря ви,ако ми помогнете с инфо!  bouquet

# 189
 Wink   КАФЕНЦЕ?     food010

# 190
Благодаря, Wild Flower! Ти събуди ли се вече или сега отиваш да си лягаш?

Добро утро.

Sunshine Mery, правилно сте дочули, Spikereifen са забранени в Германия. Причината е, че нямаме толкова сняг и шиповете износват асфалта.

# 191
И аз се присъединявам към компанията с кафенцето мм

Днес евентуално следобяд ще съм на работа, малката нещо кашля от събота и няма да я пущам на градинка.
Темата нещо запецна, за разлика от темпото на предишните.

Хайде, приятен ден Heart Eyes

# 192
И аз съм с кафенце пред лаптопа. Съботно-неделно такава мигрена ме гонеше Cry Снощи направо ми се повръщаше вече от болка Cry След 2 ацефеина и един по-дълъг сън днес съм нов човек Wink

# 193
Добро утро

Бърzам да пиша докато малката дреме, после ще ви чета.
Котаранче, получих календатире. Раzмер А3, анимката на тях е 10х13. Тава, което не ми харесва е че самите цифри от календара са иzключително малки. Качеството на снимката е горе долу поносимо. Абе в общи линии не бих поръчала втори път календар в Сатурн...

Cruela, каzали са ти вече, аz да допълня. Теzи мах 25 000 се облагат също така с данък, така че остават доста по малко. Един пример ... Една доста добре zаработваща жена получава 3000 евро в месец, т.е. 1700 чисти. След като роди получава 67% от теzи 1700, т.е. 1140. Накрая на годината парите от майчинството се облагат с данък, който може и да е до 40% от това, което получава (zависи колко пари иzкарва мъжът и). Така че 25 000 са малко преувеличено. Но и също така да си приzная аz съм иzключително доволна от новия zакон, тъй като парите, които получавам са доста повече от 450 евро...
И сега малко офф... Сега раzбирам, zащо братовчед ми ми се обади оня ден и ме помоли да съм му купела един телефон zа 900 евро. Ами да, то сега направо се чудя какво да ги правя теzи 25 000 евро, zащо да не ги поделя с ближния си.

Последна редакция: пн, 17 ное 2008, 11:07 от .:Geri:.

# 194

Cruela, каzали са ти вече, аz да допълня. Теzи мах 25 000 се облагат също така с данък, така че остават доста по малко. Един пример ... Една доста добре zаработваща жена получава 3000 евро в месец, т.е. 1700 чисти. След като роди получава 67% от теzи 1700, т.е. 1140. Накрая на годината парите от майчинството се облагат с данък, който може и да е до 40% от това, което получава (zависи колко пари иzкарва мъжът и). Така че 25 000 са малко преувеличено. Но и също така да си приzная аz съм иzключително доволна от новия zакон, тъй като парите, които получавам са доста повече от 450 евро...
И сега малко офф... Сега раzбирам, zащо братовчед ми ми се обади оня ден и ме помоли да съм му купела един телефон zа 900 евро. Ами да, то сега направо се чудя какво да ги правя теzи 25 000 евро, zащо да не ги поделя с ближния си.

Geri парите от майчинството са освободени от данъци, но се вземат в предвид при определяна на Steuersatz (това не знам как е на Бг). Но после този процент се слага само върху парите взети от съпруга ти. Абе направили са го да забаламосат хората.
И аз съм доволна от новия закон, защото по стария абсолютно нищо нямаше да ми се полага. Доколкото съм чела май е била доста ниска границата на доходите, за да ти отпуснат. Ама може и да се лъжа не съм много на вътре в нещата.

Искам и аз кафенце.

Ей май пак ще почва сезона на бебе ражданията или? Мишке ти за кога се гласиш? И сбъдната мечта нали и тя трябва да се обеби, ако не е свършила тази работа покрай местенето.  Joy
Моята Яна почна да спи по нощите от 21:30 до 5:30 вече 2 дена.  newsm44

Общи условия

Активация на акаунт