Борбата с рака- духовното оцеляване и физическото преодоляване-6

• 45 554
  • 402
  •   1
Отговори
# 75
Кана, мислех си за теб днес- съжалявам, че пропуснах да те подкрепя. Тежко изпитание си минала-незнам дали аз бих се навила да ми ровят във врата...Много си смела и прескачаш много тежки етапи, които наистина си заслужава да се прескочат... Когато писа в началото, ми стана много тежко за теб и си мислех, че ако аз съм на твое място вероятно няма да мога да издържа. Спомням си, че когато бях с малко бебе, ми беше мноого трудно, а не мога да си представя как би ми било, ако имах и тази тежест. Наистина. После, понеже ти така целеустремено действаше, някак свикнах да си силна и не отделих време да ти изкажа страхопочитанието си. Истината е, че едва ли на твое място бих била толкова силна във всяко едно отношение. И смела. Както казах, липсва ми емотикон с поклон, изразяващ уважение, но наистина много се възхищавам от теб.  Hug  bouquet
Поздрави на всички, отивам да готвя, че семейството остана гладно... Laughing

# 76
  • София
Така си мислиш, скъпа. Който и да е на мястото на Кана, ще бъде точно като нея целеустремен и силен. Защото си струва. Вие казвате, че трябва да живеем в днешния ден ! Не възразявам, но мисля, че и утрешния не бива да подценяваме.
Ангелари - по-кротко с фитнеса момиче. Днес прочетох някъде, че може тренировки без натоварване. И да не са продължителни.
Казах ли ви /ако съм казала, моля за прошка, ама съм бабичка вече / преди няколко дни беше. Една лигава клиентка ми зададе въпроса защо съм се подстригала така грозно. Попитах я дали иска да и кажа истината или да я излъжа. Тя поиска истината. Нали се сещате какво и казах. Последваха хиляди извинения  Joy Joy Joy
Беше като попарена. Еееее, ами да не задава подобни въпроси.

# 77
Здравейте мацки!
Да ви се похваля. Минах първи етап от реконструкцията. Вече съм у дома. Ходих на разкрасителни процедури - които включват прическа, маникюр и харчене на пари за козметика - и се чувствам по-добре. Известно време ще раздуват експандера - и гърдата(новата) вече е в пъти по-голяма от другата. Надявам се крайният резултат да е добър, щото в момента съм на кръпки  Mr. Green

# 78
Най- после, една добра новина! Озарение, честито! Всичко ще бъде наред.  Трудното мина.  baby_neutral Hug

# 79
Абигейл,   Heart Eyes

Много силни, прочувстени и мили думи, благодаря ти за което!  Blush Накара ме съвсем да забравя за вчера.  Hug Накара ме да си кажа колко се обичам и колко съм благодарна на Бог, на тялото си, на душата си и на близките си. Отново.  Heart Eyes Но и аз като хули смятам, че всеки на мое място би постъпвал като мен. Simple Smile А за подкрепата от теб - не е така, мила, ти си в сърцето ми, независимо дали пишеш адресирано до мен или не, още от началото, когато споделих страха си. Тогава ми писа на лични и до сега помня как започваше: "Кана, моля те, овладей се!" Така и направих, за което много и от сърце ти благодаря, както и на другите момичета, защото всяка една от нас е частица от големия пъзел!  Hug Heart Eyes     bouquet

Ангелари,   и ти си върхарка, браво!  Heart Eyes Ами за почивката - казват да се почива - кой го казва? Ако не чувствам умора, не почивам (бременността ме научи, че тялото само сигнализира, не ни чака  Laughing ) и за това слушам една от най-близките ми приятелки, лекар - да бъда разумно активна.  Wink, И аз, и ти явно сме с шило.  Laughing За това и я питах един ден дали да се излежавам и да съклетясвам или мога да продължа с ежедневието си с нормален ритъм, докато не почуствам умора. Тя ми каза, че няма нищо по-хубаво и полезно в такава ситуация от това да продължа своето ежедневие и тогава вмъкна за "активна разумно". Освен това от специалната  Heart Eyes и от моя кинезитерапевт знам, че разходките, т.е. движението са много полезни за кръвообращението, така че...Wink Та и ти така - щом имаш сили, давай, но не се претоварвяй, както ти писа и хули.  Hug

Озарение,  добре дошла и честито ново начало!  Hug Ще стане супер, ще видиш, само имай търпение! Браво на теб, герой!   bouquet

Последна редакция: вт, 18 ное 2008, 20:37 от кана

# 80
Озарение много се радвам за теб
Чудесно е че си си доставила и удоволствие на душата
Тя ДУШАТА е много важна част от тялото нищо, че не се вижда

Момичета внимавам с натоварването, не вдигам тежко.
Не тренирам ръце и горна част от тялото.
Само краката малко и основно съм на пътеката и крос-тренажорите.
Химиотерапевта ми препоръча много движение, ходене по няколко часа на ден. И понеже е студено навън, а основно ходя по магазините и харча пари, предпочетох фитнеса. Хем е част от предишния ми начин на живот, хем ме поддържа във форма, хем и лекарите казват Grinning

Кана шило съм, хич не мога да стоя мирна.
По време на химията най ми тежи, че трябва да лежа и да охкам.
Няколко дни изгубени............. Добре поне, че ме кара на сън та спя и не усещам бездействието.

Хули  Joy Joy Но само не разбрах защо си бабичка вече.
Всички те видяхме, не приличаш на бабичка. А прическата ти, защо грозна много не на място е думата, просто къса коса, едни я предпочитат други не.
Лигла, правеща се на перверзна, превзета, фръцла и още куп думи има за такива момиченца.
По този повод ме подсети, че когато аз подстригах косата получих подобни мнения. А бе подобни, направо ме нарекоха луда, че съм била махнала такава коса.  А една женичка, като твоето момиченце /защото е малко по-голяма от мен/ докато ми казваше, че съм луда по най-деликатния начин само ми гледаше корема, дали не е пораснал, че този изненадващ болничен може би .........
Но това беше лятото, а вече минаха пет месеца и май ако бях трябваше да кача поне четири кила, а не да загубя пет Joy Joy Joy а тя междувременно пусна слух че чакам бебе.

Моите родители казват нещо от сорта: "Не знаеш кой какво носи със себе си, не знаеш причината, така че не настъпвай освен ако не ти се налижи да се браниш"

# 81
Привет, дами newsm51
Ама все сте отбор юнаци. Да се чуди човек на коя повече да се радва и кланя. Затова няма да споменавам имена.Просто ето  един поздрав от мен за всички вас в контекста на "да уловим мига" - http://jwak.net/media/20099/

# 82
Ангелари, имаш много мъдри родители, целуни ги от нас!  Hug

Хули,   теб няма да те коментирам надълго.  Heart Eyes Ще кажа само, че има хора, на които им отива късо и въобще всякакви прически. Има и други, които уви могат да си позволят само ограничен брой. Ти, за щастие, си от първите. Wink  Heart Eyes Hug

Нинче,   не ми се отваря сайта, утре пак ще пробвам, но от мен  Hug  bouquet Heart Eyes

Лека и спокойна нощ от мен!  Hug

# 83
Здравейте момичета, бях ви писала, че влизам тук заради баща си. Вчера правихме нови скенери на глава и бял дроб, но рачето осмокраче някъде дълбоко се е скрило. От това,  което са ни писали пак не е излезнал първичния рак. Само метастази в лимфни възли. Аз засега нищо не разбирам, утре ще ходим в ИСУЛ да носим резултатите. Какво ще следва нататък незнам. Това, което научих, че за да има лъчетерапия трябва да знаем първичния тумор. Търсим го. Интересно защо ли тогава не ни казаха да направим скенер на цяло тяло? Ами то сигурно трябваше да гледаме и черен дроб и други органи, ама де да знам какво. Казва нещо чичо доктор - веднага правим.

# 84
Много мъдри и силни думи чета напоследък във форума....просто нямам думи прекланям ви се и толкова много се радвам, че ви има и че ви познавам макар и по този виртуален начин.  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

# 85
litula, не знам какви точно изследвания сте правили до сега, освне скенерите (и какви скенери - обикновени или компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс), но какви и да са, ако са само на тези органи, е крайно недостатъчно. Не съм много веща, хули,   включи се, но задължително се правят ехография на вътрешни органи (да не би за тях да ви пращат в исул), сцинтиграфия (изследване с изотоп за костите), туморни маркери за всеки вид тумор (дано не бъркам, хули помагай), кожата гледана ли е и според мен трябва да се направи и CAT scan - не знам как е на български, но се прави и в БГ, на мен лекар от там ми го каза.

Ето инфо на английски:

CAT Scans
CAT is an X-ray technique that gives doctors information in two-dimensional slices, or cross-sections. During a CAT scan, you lie on a moving table and pass through a doughnut-shaped machine that creates a composite, synthesized image of the part of the body being studied.
CAT scans are also used to evaluate lymph nodes, lungs, liver, brain, spine, or other areas in detail. With metastatic disease, CAT scans of the head, chest, and abdomen assess the extent of metastatic disease prior to treatment.

В резюме - "гледат се лимфни възли, дробове, черен дроб, гръбнак, глава, гръден кош и вътрешности (стомашни)"

Пиши в детайли какво точно е гледано, за да се опитаме да сме по-подробни и ние.

# 86
litula, няма скенер на цялото тяло. Вероятно лекарят отхвърля едно по едно. Нищо не пречи, обаче да потърсите второ и трето мнение. И да знаеш, че и другите хора могат да мислят, не само лекарите...Търсете хора с подобен опит. Пиши по форуми, питай познати. Всъщност аз не успях да си избистря докрай картината- знам, че сменяхте болници...прехвърлят ви насам-натам... Само едно ще ти кажа- не се доверявайте на едно-единствено мнение. Може да е вярно, но може и да пропуска нещо. Не разчитайте само на здравната каса, нейна цел е малко по друга... Направете всичко, което е във възможностите ви, за да сте чисти пред съвестта си. От опита ми дотук мога да кажа- незнайно защо ние мислим, че някой друг- в случая здравната система- ще мисли и решава вместо нас. Няма такова нещо. Всъщност има, но решенията не винаги са в наша полза. Няма изградена единна система за профилактика, диагностициране, лечение и последващо наблюдение. Всеки е почти сам за себе си. Мисля, че стана ясно какво искам да кажа. Конкретно не мога да помогна, освен, че в София наистина са най-добрите лекари по една причина- те имат най-голям опит. Това ги прави специалисти.

# 87
абигейл,   litula, , има скенер за цялото тяло - този CAT Scan за който писах, е именно такъв. Сега говорих с моята приятелка-лекар как се казва на български този уред - в БГ това е компютърна томография (скенер). Пациентът ляга и скенера отгоре се плъзга от главата до петите. В БГ най-добрата и най-нова апаратура от този род е в Токуда, във Военна болница също е добър. Ето сайт с адрес, телефон и апаратура на Токуда:

http://www.tokudabolnica.bg/show_page.aspx?key=contacts

И още нещо - лекарите знаят кой тумор къде дава разсейки и явно за това гледат едно по едно, но абигейл е права - търсете, правете изследвания и питайте. Скъпите изследвания като ЯМР, въпросната компютърна томография и др. излизат по ок. 200 лв. на част от тялото (ок. 200 лв. е само на глава) на здравната каса. Ако лекарят не е съвестен...а и здравната каса не дава толкова лесно такова направление, камо ли пък за цялото тяло. Допитайте се и до други, търсете начини за важните изследвания. Наистина е добре да напишеш в резюме какво сте минали и какво е станало дотук, за да знаем.

Hug

# 88
  • София
Iitula, моля те да ми обясниш отначало - защо отидохте на лекар ? Заради парезата на лицев нерв ли ? И при какъв лекар отидохте ! И как така решиха, че има метастази по лимфни възли ?
Моля за извинение, но не ми е ясно.
Има компютърен томограф за цяло тяло и в онкологията. Изобщо как така решиха, че е рак, а не могат да намерят рачето ?
Хайде моля, обясни ми и аз ще мога тогава да коментирам. Не, че съм доктор и много знам.

# 89
Ха така! Хванах ви.  Wink Давайте сега обяснения за този томограф, защото аз съм питала и ми е казано, че няма такова чудо. За мен това е новината на годината, честно. Стига да не се окаже нещо по-различно... Много ме интересува какво е облъчването, колко разреза прави, и кога- за Бога- се ползва. Щото ако беше така както всеки ще си помисли- Защо не правят този скенер, а те пращат само за изследване на част от тялото. Има уловка някаква, мисля... Thinking
За тези, които незнаят- скенера (компютърния томограф)- снима рентгенови снимки като прави разрези на тялото през някакъв интервал- 1см примерно. Така че едни сканиране на класически скенер се равнява на 20-на, че и повече рентгенови снимки. Какво остава за скенер за цялото тяло... Confused Тъй че, Кана и Хули, като се хванахте на хорото- сега давайте уточнения. Hug  Laughing
Не се присмивам, опитвам се да разведря обстановката...

П.П. Дано не влезе някой лекар да ме набие за лаишките обяснения, ама това знам, който знае повече да казва. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт